Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 17:15

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5476 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 274  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Zvrhlosti a další zajímavosti z oboru
PříspěvekNapsal: 05 lis 2009 15:28 

Kraj: SR - Trenčianský
Všetci to robia zle...EAW, RCF, L Acoustics, Nexo...
takto má vyzerať naozajstná LINE ARRAY
Obrázek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 lis 2009 16:19 

Kraj: SR - Nitrianský
:D :D :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 lis 2009 17:47 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Citace:
Len pre upresnenie: dal som to sem preto, lebo názov tejto témy je "zvrhlosti a další zajímavosti z oboru". Takže vychádzajúc z toho názvu si myslím, že tu nemusia byť len vyložené príšery, ale čokoľvek, čo je netradičné a zaujímavé aj v dobrom zmysle.

Ano přesně tak, téma není jen na vyloženě nefungující hrůzy :).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2009 02:21 
Řádný člen

Kraj:
Ciploxi díky za tip. Že bych napároval s tou mojí lichou co mám??
A sorry že jsem napsal ARO235, nechal jsem se zblbnout. Jsou to samozřejmě ARV231. Ty jsou shodné s ARV261 a liší se jen magnetem ale jinak by měly být stejné (přímo jsem je nikdy neporovnával). Je to dost blbej reprák. Vyžaduje vysokou děličku (>5KHz), má malý příkon, dosti značně zkresluje a díky velikosti velmi směruje. Také má ale velikou citlivost což do jisté míry ten malý příkon kompenzuje. Je to v podstatě první pokus Tesly o normální výškáč což omlouvá jeho vlastnosti. Do té doby se jako výškáče používaly malé širokáče typu ARO211 a podobně. Obecně se nehodí do dvoupásmovek i když se tak často používal. Konstruktér této bedny použil dva jednak aby předešel snadnému zničení a také aby nahnal vyšší středy. V té bedně je v kabelech skutečně dost bordel. A divím se za kolik se prodala.

Ciploxi můžu ti poslat moje postřehy ke článku o basových reproduktorech? na yt širokáče jsem se vykašlal poté co jsem o poznámky, úpravy a dodatky přišel 2x po sobě :evil: :evil: :evil: ale ty basy jsem dopsal. Jen toho není zdaleka tolik jako k těm širokáčům. Ale třeba se někdy od-naseru a zkusím znovu napsat i ty širokáče.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2009 11:43 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Dosť som sa divil, kde tam vidíš aký ARO 235. Špecifický design starých ARV 231 (alebo niekde možno ešte ako 2AN 635 03) sa nedá prehliadnuť.

Čo k tomu článku? Keď chceš, pošli. Aj keď od júla bolo na to dosť a dosť času; už je november.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2009 15:05 
Řádný člen

Kraj:
Já jsem tam měl omylem napsané ARV235 a ty ses blbě podíval, napsal si ARO235 a já jsem to nějak odkejval. Já nebyl první kdo začal s ARO 8-) Ale už jsem to opravil.

No jo, mě holt všechno dlouho trvá. Věci se zařadí kamsi do fronty a fronta je dlouhá.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2009 18:56 
Řádný člen

Ak za normálny výškáč považujeme klasický elektrodynamický menič, tak spomedzi týchto boli u Tesly asi fakt prvé ARV 231. Ale myslím, že ešte pred nimi sa vyrábali elektrostatické výškáče "holiace strojčeky" ARZ 201 alebo 210 či ako sa to volalo?! Takže celkovo v rámci vysokotónových reproduktorov neboli ARV 231 úplne prvé.
Veru nie je jednoduché správne použiť ani 231 ani 'modernejší' 261. Tie rôzne rezonancie pod 5000 Hz vraj u nich spôsobuje absencia tlmiacej výplne medzi membránou a košom. Či sú vnútri skutočne celkom prázdne, som sa ešte na vlastné oči nepresvedčil. A aj keby som sa k nim opäť dostal, ani sa o tom presviedčať nebudem. Kvôli tomu nezničím žiadny takýto historicky cenný kus.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2009 05:07 
Řádný člen

Kraj:
Problém je v tom že ty elektrostatické ARZ201 a 202 se nedaly rozumně použít v tranzistorovém zesilovači protože ke svojí činnosti vyžadují vysoké napětí. Výroba také nebyla nejlevnější. Pak se dělaly ty tlakové ART zejména pro kina. Jenže ty byly jen v omezeném množství a hlavně drahé. Takže jedinou cestou byly ty ARV231/261. Dělení pod 5KHz není problém jen rezonancí ale hlavně celkově špatnými vlastnosti. Chápu ale ten směr vývoje a co se tehdy dělo. Je moc veliký, membrána je tenká a málo tuhá... Naštěstí je poměrně brzy nahradily typy ARV081/082 a později ARV161 a další typy.

Zajímalo by mě spíš proč se nerozšířily prakticky vůbec pozdější typy ARV068-80 a ARV1804. Vím že se samostatně rodávaly ale nevím o žádných komerčních ani amatérsých publikovaných soustavách s nimi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 lis 2009 13:57 
Řádný člen

Áno, tie museli mať špeciálne zapojenie. Napriek tomu by som si ich rád vypočul. Okrem tlakového špeciálu ART bol podľa mňa najväčší pokrok ARV 081/088. Ten sa Tesle fakt vydaril, síce tiež má svoje muchy. Spomedzi teslákov ho mám najradšej.

ARV 068 a 180x som tiež nepostrehol, že by boli niekde oficiálne použité. Ani som s nimi doteraz nerobil. Ako prišli, tak aj odišli. Vysvetlenia vidím len dve: buď to nebola žiadna sláva alebo veškerá hromadná výroba bola skrátka šitá na mieru 360x/104 a 16x/089 a už to nešlo zmeniť. Ktovie... k tomu by sa niekto vyjadril skôr na fóre TVM.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 lis 2009 16:15 
Řádný člen

Kraj:
Jeden ARZ201 tu mám ale není v nejlepším stavu. Když se mrknu dovnitř je vidět že se olupuje pokovení folie tak jsem ho ani neměřil ani nezkoušel zapojovat. Ale kdybych sehnal alespoň 1 kus v perfektním stavu nebo na půjčku vyzkoušel bych ho.

Eliptické ARV jsou mi zvukově též příjemnější než kulaté ARV. Nejvíc se mi líbí ale ART rotože nevřískají ale jsou s nimi zas jiné roblémy. Například ten že vyžadují vysokou děličku a to chce velmi solidní střeďák který Tesla ani TVM nevyráběla a nevyrábí. Nejvíc se tomu blíží ARZ3604 který je ovšem ukrutně málo citlivý (rozdíl 9dB!!!) nebo ARE3604. Ale ani jeden z nich není ideální. Je to nouzovka. A zase kdybych použil optimální střeďák od jiného výrobce (například ten Viastoní kalotový střeďák a nebo Monacor SPH-102KEP) tak když už do toho naleju ty peníze tak si zas nebudu komplikovat život tou Teslou že jo.

Zkusím se v TVM poptat na ty ARV068 a 1804. Nevím ale jestli a kolik mi toho poví protože tam mají dost málo času aby lezli někde po archivu a pod.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2009 11:35 

Nova reprosustava 1PF 067 0x?

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2009 14:05 

Kraj: ČR - Vysočina
Hele nechtěl by si mi buchnout ten širokáč? ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2009 22:03 
Řádný člen

Kraj:
Já jsem tuhkle viděl takovou 1PGku která měla už od výrobby výšky a středy koaxiálně po vzoru ARS84x a byl tam i ten elipťák místo ARV168. Bohužel podrobnostin se mi nepodařilo zjistit. Nějaká raritka. Fotku mám ale ne moc kvalitní.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2009 22:53 
Řádný člen

Ale ten super mikro BR :lol:
Thales: Dodaj....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2009 23:06 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Nojo toho jsem si tam skoro ani nevšiml. To je díra tak pro myši, aby se měli kam v zimě schovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 lis 2009 16:48 

Kraj: SR - Banskobystrický
Neviem či to sem patrí, ale myslím, že nebude prekážať keď to tu dám.

Prvý obrázok je písomka zo silnoprúdu - priemer v triede bol asi 1.6, alebo tak nejak (určite do 2.0). Ale spolužiak musel zabodovať. Všimnite si ako znázornil ten hodinový uhol - otázka 3, a potom to dorazil pri ochrane zemnením. Nakoniec z odpovede na ochranu zemnením spravil odpoveď na otázku jednofázový transf., čím to už absolútne zaklincoval (nakreslil tam nepodarený náčrt merania napätia s použitím meracieho transf.).
Zaujímavé, že profesor mu uznal odpoveď na otázku stykač, keďže aj tam popísal trochu blbosti.
Ale náš profesor to kontroluje len tak jedným okom a sem tam sa stane, že aj keď napíšete zlú odpoveď k otázke, tak to uzná.
Druhý obrázok je písomka z telekomunikácii - takisto primitívna písomka - a úplne jednoduchá otázka z opakovania - náčrt mikrofónu a opísať na čo vlastne slúži.

Podotýkam - toto je 3. ročník priemyslovky, bohužial aj takýto borci sa nájdu, prechádzajú z jedného ročníka do druhého vďaka "obmäkčeným" profesorom, ktorí ich nechajú spraviť reparát.
Možno keby bolo na mne, tak po takomto "výkone" by som ho aj vyhodil zo školy, alebo spravil nejaké preskúšanie.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 lis 2009 17:40 
Řádný člen

Mikrofón mení elektriku na tlak? Aj keď nad touto formuláciou privrieme obidve oči až to spraví prievan, nie je to náhodou naopak? "Tlak na elektriku"? :roll:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 lis 2009 17:47 

Ciplox: je, ale to nemá veľmi význam riešiť :D Spolužiak nám to opísal tak, že mu poradili dvaja ďalší spolužiaci a od každého použil niečo v tej odpovedi. Myslím ale, že potom to po sebe neprečítal :) .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 lis 2009 18:21 
Řádný člen

Toto bolo u nás celkom bežné...Nezáujem akožeštudentov. A potom plácajú kraviny.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 lis 2009 19:06 

Toto je ale trochu iný prípad - ten spolužiak tvrdí, že ho elektrika zaujíma :D On nie je z tých ktorí išli na školu preto, že ani nevedeli čo chcú v živote robiť a je im jedno čo študujú.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5476 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 274  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]