Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 22:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 230 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: nova prenoska na starsi gramofon
PříspěvekNapsal: 26 bře 2014 11:02 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Na NC 470 jsem to nikdy nezkoušel ale na Jandofónu TG 120 hrála dobře. Jednou z vlastností NC 440 je, že na ní hrajou pěkně všechny vložky (navzdory údajným škodlivým rezonancím, nedodržené montážní vzdálenosti etc.).
Mmch., stejně musí vždycky nejprve koupit AT-95E se základní eliptikou a pak k ní nějaký top hrot.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 bře 2014 11:41 

Kraj: ČR - Liberecký
Nemusí. U thakkera jde koupit HE i s tělem. Rozdíl oproti samotnému hrotu je zanedbatelný až nulový. Takže jestli se rozhoupu tak vezmu celou přenosku. SA už jde koupit pouze hrot. Nevim to jistě, ale zdá se mi že hrot SA zlevnil, rozdíl naproti HE lidových 60E :D.

http://zum-shop.de/Thakker-AT-95-HE-AT9 ... 231_x2.htm

Igore to je asi fakt. Můj headshell na NC440 je ta verze ze supraphonu, která nemá drážky ale prostě díry. Když jsem gramo kompletoval, tak jsem prostě přenosku osadil do těch děr aniž bych si s tím nějak lámal hlavu. Pohledově jsem porovnal VM2102 a AT95E a vzdálenost hrotu k dírám docela sedí. Řekl jsem si že zatim na vyzkoušení to tak nechám a případně později rozfrézuju díry na headshellu na drážky. Jenže ono to hraje fakt dobře i bez toho, žádné zvýrazněné sykavky nebo slyšitelné zkreslení. Já si myslim že zas tak fatálně blbě jak se říká, to udělaný neměli. Oproti NC470 je to naprosto jiné kafe (možná i tím že to AT opravdu lépe sedne k raménku) a na řeči prdim. No a radši poslouchám muziku než údajně ojebanou geometrii, přesah a rezonance raménka P1101 :D. Nějaký ty testy kdy se jehla položí na kdo ví co, a poté se klepe do raménka a ozývají se údajné rezonance, to je sice hezký ale proč? Já si radši pouštim desku, ale proti gustu žádnej dišputát. Když to někoho baví.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 bře 2014 16:36 

Kraj: SR - Žilinský
kemo87 paci sa mi ako pises a je to tak. Ja sa tiez s tym tak neparam. Od oka to narovnam aby to bolo v ose cela prenoska, pustim a pocuvam. Meriat, upravovat nema vyznam nakolko nosic ma svoje chyby, a audio oparatura za gramofonom taktiez svoje chyby, ....

Aky je rozdiel medzi tymi hrotmi E, HE, SA? Pozeram, ze su to aj tak vsetko elipticke.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 bře 2014 16:49 

No, já to nešteloval protože to tam proste nejde. :mrgreen: Headshell má jen díry, né drážky. Kupodivu to sedí a hraje slušně. Jinak VTA (improvizovaně)a přítlak (přes váhu) už beru vážněji. Chci tím říct že to neznaména, že na jiném gramci to je v pořádku. Prostě jen u NC440 si to nějak navzájem sedlo a AT95E je rozměrově velmi podobná originální vložce.

Jde o druh hrotu, kterých je velké množství. Každý má nějaké výhody a nevýhody. Vlastně jde o to proniknout hlouběji do drážky a vydolovat z desky maximum. Eliptické rozhodně nejsou. Télo přenosky je identické ale hrot má jiný tvar. Obrázek snad pomůže :)

Obrázek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2014 09:34 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
kemo -ad1: jo, podobně to mám s CD přehrávačema - jednou jsem kdysi vybral podle testu TEAC a byl jsem dlouhou dobu spokojený (pro někoho by snad bylo přesnější, že jem nebyl nespokojený), a když umřel, začal jsem shánět další přehrávač a když jsem pak měl na zkoušky 3 různé po sobě a zjistil, jaké jsou rozdíly ve zvuku, tak jsem neměl klidu :roll: teď jsem narazil na Pionýra a zase jiný zvuk... no prostě mazec, tak jsem si říkal, že radši budu poslouchat tu muziku tak jak to je a na technické rozdíly se vykašlu...
;)
teď hrozilo, že podobné martýrium začne s gramofonem, což je důvod tohoto vlákna... proto jsem se rozhodl, že si nechám poradit od renomovaných a sám nic zkoušet nebudu, udělám to podle doporučení a finito ...

kemo ad-2: takže ta Shibata by měla být nejlepší...?

Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se pak najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2014 10:36 

Kraj: ČR - Olomoucký
No, jestli jsi měl problém se zvukem CD playeru, tak u gramofonů je to martyrium podstatně větší a dražší. Nejen přenoska, ale i preamp (většina preampů v integrovaných zesilovačích nestojí za nic). Pokud jsi honil zvuk u CD, tak u gramofonu bys měl jít po MC přenoskách, tvar hrotu u MM řešit nemusíš, tím nic nevyhraješ. Kvalitní vložka, pak kvalitní preamp, a až nakonec (do té kvalitní vložky) řešit tvar hrotu. Nic proti AT95, OMB10 a podobným vložkám, ale je to ten nejzákladnější základ, low-end, co může být.

(U CD playeru jsem dosáhl nirvány až nedávno - libovolný CD se spdif výstupem a kvalitní DAC) :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2014 11:14 

Já ty AT95 s lepšíma hrotama neslyšel. Ty ano? Já jen že názory na zahraničních fórech rozhodně nemluví o základním lowendu. Jako já věřim že ty MCčka hrajou perfektně, ale vocaď pocaď. Jak říkával jeden můj kolega...."hlavně se z toho neposrat".

Qudio: Já do těch hrotů moc nevidim, jen kusé informace co jsem se dočetl. Nemyslim si že by zrovna Shibata byl nejlepší, i když je hodně diskutovanej a chválenej. Já myslim že hodně záleží na situaci. Například na stavu a stáří desek. Četl jsem že některé hroty jsou lepší na ohrané desky, jiné zase na nové, některé hroty jsou například náchylnější na VTA, takže je potřeba mít perfektně seštělováno a používat clamp. Takže opravdu záleží na tvojí situaci a myslim si že najít správnej tvar hrotu nebude zrovna sranda. Každopádně změna kontaktního bodu v drážce si myslim že reprodukci určitě změní, ať si každej říká co chce. Dokonce se délá i retip MC vložek na různé tvary hrotů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2014 11:56 

Kemo: Různé hroty u AT95 jsem neslyšel, ale AT95 jsem slyšel mnohokrát. Nemůžu říct, že to hraje špatně, to určitě ne, naopak, hraje to slušně - plusmínus jako základní vložky jiných výrobců. Ale přijde mi zbytečné řešit tvar hrotu u low-cost vložky, kde třeba hrot přinese zlepšení zvuku o 5%, ale koupě jiné vložky třeba o 50%. Nic proti AT95, spoustě lidem stačí, a stačila i mě (byť jsme používal spíše Ortofon OM10, páč mi přišla hezčí, zvukově jsou podobné). Příspěvek jsem myslel tak, že by si kolega měl spíše poslechnout různé vložky, různé preampy, a tvar hrotu řešit až nakonec...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2014 11:59 

To bezesporu můžu souhlasit. Mě už ale unavuje ta hysterie a propaganda týhle Denonky. Ze začátku jsem hodně přemýšlel že si jí pořídim. Teď už ale vim že cokoliv jen né tohle. Proč? Kamkoliv se na netu hnu tak jseš ty se svojí Denonkou :mrgreen: . Neber si to nějak špatně, ale mě se to prostě nějak zajedlo. Takže Denonka z principu ne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2014 12:02 

Já psal něco o Denonce tady? :shock: Jinak ano, jsou lepší vložky, sám bych rád a uvažuju o Sumiko BluePoint Evo III, hraje špičkově, akorát stojí jako 3 denonky :oops:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2014 12:09 

Tady na RM tuším že někde ano. Jinak už jsem tě nachytal na jiných fórech a všude ta samá písnička. Jedině MC je cesta, zapoměnte na MM. Já to nechci zpochybňovat, ani nechci pochybovat nad kvalitama ty Denonky. Jen se mi to prostě zajedlo jak o tom všude slyšim. Myslim si že to není tak jednoznačný. Na hifinádorech se našlo v kupě MCčkářů taky pár lidí který řeklo že jim MC nevyhovuje a že mají radši projev MM. Nemyslim si že je to prostě tak jednoznačný. Ještě jednou připomínám, rozhodně nechci pochybovat nad kvalitama MC a tý Denonky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2014 12:13 

pánové, nejsem si jist, jestli to bude tak dramatické, jak to asi z mého vyjádření vyznívá - já to řeším výhradně uchem a to svým - třebaže se nepovažuji za vysloveně cvičeného znalce, tak nějaké ty hi-endy jsem už taky slyšel a beden a zesilovačů atp. habakuk... čili, ať si kdo chce, co chce říká, v mém případě jde o to, aby se mi to líbilo... !
Z mého pohledu je všechno ostatní jen zbytečná snaha a honba za něčím naprosto nepodstatným... to líbilo samozřejmě je v kontextu s finančními možnostmi - malé rozdíly už mi pak za velké peníze nestojí a podle zkušeností, které jsem stačil nabrat, je to asi takto:
a) nedůležitější je "vyladit" reprobedny s místností - dokud se toto nějak bije, nemá smysl dál nic řešit...
b) pak řešit zesilovač a jeho zvuk (nikoli výkon)
c) nakonec vyladit vstupní periferie (CD, gramofon případně magnetofon atd.)
Tohle je notoricky známo a opravdu to tak funguje...
A ve světle uvedeného se taky odvíjí mé poznatky, čili když vyzkouším 3, nebo 4 CD playery a slyším znatelné rozdíly, půjdu po tom, který je mému uchu nejbližší, nikoli že bych se pídil po nějakých parametrech a hi-end technologiích za každou cenu. Pokud najdu ten, co mi vyhovuje, je hotovo....
To ale neznamená, že když vyzkouším 3-4 gramofony, že to dopadne stejně... spíše myslím, že naopak, že zvuk "slušných" gramofonů bude vykazovat méně výrazné rozdíly - vnímání zvuku je záležitost primárně a přirozeně analogová, a gramofon je jako celek zařízení analogové, kdežto CD přehrávač má problém s převodem již prve digitálně "zmršeného" zvukového záznamu zpátky na zvuk analogový a nezmršený, v konstrukcích a technologiích převodníků jsou rozdíly, takže i výsledky jsou rozdílné...
no, a ty rozdíly mezi přenoskami, to se dá přirovnat k těm převodníkům, ale pořád se domnívám, že budou menší - z mého pohledu ...
Já neřeším rozdíl v tom, že deska na gramofonu praská a má horší odstup, já řeším přirozenost podání hudby - v tom má gramofon proti CéDéčku jasně navrch
;)
(jedno přirovnání - taky nepijeme destilovanou vodu, přestože je nečistší, proč asi...?!)
;)

kemo: taky to tak vidím, a protože desky většinou hraju, takže je ohrávám, zaměřím se na přenosky, resp. hroty pro ohrané desky :D

Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se pak najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2014 13:33 

Kraj: SR - Žilinský
tak u mna to je jednoduhsie, gramofon NC440, phonoamp Actidamp MKII, /neskor IV/, OTL headphono s 6AS7G, sluchatka AKG K400, K260 a Sony MDR V600. Bednicky a miestnost riesit nemusim :))
Ja skusim porovnat AT95E a tu AT3482P :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2014 13:46 

Gramo a RIAA preamp máš stejný jako já. Na týhle kombinaci mi 95ka funguje líp než na NC470. Já osobně jsem ještě uvažoval nad Ortofonkou RED. Zatim to ale nebudu řešit, tohle funguje slušně a mám jiné věci, který musim pořešit. A to hlavně bedny.

Čistě selským rozumem si myslim že u ohraných desek , které tady posloucháme může právě hrot pomoct. Nemyslim si že by to byl zanedbatelný rozdíl, když hrot jede ve stejné již prohoblovaném místě po předchozím hrotu a nebo jede houběji, kde je drážka ještě panenská. Ale jak ríkám , je to pouze moje úvaha. Nikomu ji nenutim.

Libore doufám že jsem se tě nějak nedotknul. Nemyslel jsem to nějak špatně, a je mi jasné že jsi z Denonky nadšený. Sám vím jaké to je když jsem z něčeho nadšený, a proto taky vím jak jsem potom pro svoje okolí otravnej :mrgreen: . Chápu to, a taky bych jí asi doporučoval. Jen si myslim že to MC není pro každého a tvrzení že pořádného zvuku dosáhneš pouze a jenom s ní ,mi přijde dost zatvrzelej názor. No nic, na srazu dáme pár piv a buď si dáme do tlamy a nebo to proberem. :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2014 16:31 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Každopádně rozdíly mezi stejným generátorem a různými hroty (třeba Ortofon OM3-5-10-20-...) jsou obrovské a ne že ne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2014 17:23 

Kemo, v poho. Já už schválně nezmiňuji Denonku, ale obecně MC vložky. Denonka je mezi MC vložkami jedna z nejlevnějších, stojí (na ebayi) tolik, co u nás průměrná MM. Kdyby se nehledělo na peníze, vybral bych si jinou ;)

Na sraze pokecáme, a to i s Jirkou, který prošel (a má) několik desítek vložek od levných po dost drahé, několik jich vezme ssebou, poslechnem, uvidíme ;)

OT: Kolik jsi dal za toho Actidampa, prozradíš? (Klidně přes SZ). Uvažuju o prodeji toho svého, tak ať mám nějakou představu... dík

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2014 17:29 

Hele klidně prozradim tady. Byl novej, nehranej za 2 talíře. Drahý mi to vyloženě něpřišlo, levný taky ne. Chtěl jsem změnu, tak jsem o tom moc nepřemejšlel.

Já nevim, když už MC tak by mě spíš zajímali low output. To prej je úplně jiná liga než high output.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 bře 2014 09:27 

znalci snad poznaji, jaky je to stroj (?)

http://aukro.cz/tb-11-i4100919369.html

Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 bře 2014 09:44 

Má to poznávácí znaky japonce. Trochu mi to připomíná Technics, ale asi to není Technics.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 bře 2014 10:26 

Nějaká kopie Technicse SL-1210. Vzhledově bych řekl téměř úplně stejný, akorát na aukru o tomto píšou belt drive ale Technics je direct drive...

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 230 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]