Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 00:18

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 152 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: reprobedny s 4xARO689
PříspěvekNapsal: 06 říj 2013 18:19 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Mně prošlo v rámci ozvučovacích akcí HiFi-Klubu Svazarmu rukama mnoho desítek sloupů RS 508 a RS 516, všechno ovšem už v provedení "B", neboli s výškáčem ARV 161/168. A jak to hrálo? Jako bedna na ozvučování sálů a velkých prostranství převážně mluveným slovem, muzikou jen jako podkres. Domů bych si to nepostavil, diskotéku bych s tím taky nehrál. Ale tuší někdo, co s téma bednama má v oumyslu venouš?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 říj 2013 18:30 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Asi využití těch ARO který získal zadarmo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 říj 2013 19:31 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
RS508B mám jeden kus, používám to jako zvukovou kulisu při rekonstrukcích domu. Je to tak na mluvené slovo....hudbě těžce chybí basy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2013 16:23 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Jak hrály RS508 si pamatuju, protože jsme je měli v hudební místnosti na intráku...vřískalo to, až se hory zelenaly. Na mluvený slovo asi ideální pro srozumielnost, ale pro poslech muziky celkem nepoužitelná věc.
Přiznám se, že kdybych někde získal 8ks ARO689, tak sám nevím, co s nima. Nejspíš bych je prodal. Opravdu je to vhodný jen buď jako střeďák do třípásma, nebo jako šíro pro tichý poslech (případně doplnit výškou). Nic jinýho rozumnýho mě nenapadá. Ale když Venouš chce, ať si hraje. Přijde sám na to, že takhle to nejde, je to jen zabitý čas, investice a s velmi bídným výsledkem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2013 19:46 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
mirku asi tak :-) popravdě bych to na nějakou akcičku chtěl, jak říkám hektovaty do toho rvát nebudu, celkem mi doteď stačily i ty moje RK10.
je mi jaksné že dneska jsou reproduktory na daleko lepší úrovni :-) jen mě napadla myšlenka levných bední na ven, o PAčku tady rohodně nemluvím :-) takový magor abych s tím chtěl ozvučovat v pravém slova smyslu nejsem :-) .

jo! v nějbližší době budu do těch beden kupovat teda nový výškáče, tyto opravdu hrajou napytel :cry: o dost hůř než dosavadní ARV 261 ale nevadí, kamarádi tekknaři je uvítají :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2013 20:32 
Řádný člen

Levný bedny na ven...hektowatty ne...PA-čko ne...No pokud to chceš jen venku na normální poslech a nemá to vážit 100kg/ks, tak to bych šel stejně jiným směrem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2013 23:15 

aha dobře, nechám si poradit, co teda myslíš?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2013 23:46 
Řádný člen

Pokud hodláš použít pod to nějaký basák, tak bych to řešil jako klasický 3-pásmo. Citlivější nízkodělitelnou výšku (nějakou levnou, třeba monacor SPP-90), pod ní 1ks ARO689 a pod pak třeba nějaký levný 12"...klidně i nějakou čínu z hadexu. Dělení tak 300/2500Hz. Výhybku si klidně udělej podle vzorečků se strmostí 6dB/okt, na výškách ale raději 12dB/okt.
Nebo pokud to má být levnější, tak dej 2ks ARO689 do uzavřenky cca 60L (nebo i nějaký rozměrnější otevřený), práskni tam levný driver s hornou (ne piezo, kompresní driver), cívka 1mH, kondík 2,2uF + nějaký útlumový článek (dle citlivosti driveru) a vybavený. Při normálních hlasitostech to bude poslouchatelný i samo o sobě...Basů málo, ale kdyžtak doplníš nějakým subem.
Zvyšný kusy ARO689 bych prodal.
Obě varianty budou sice hrát taky na hovno, jelikož to nebude mít normální měřenou výhybku, ale asi furt lepší, než to, cos původně zamýšlel.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 říj 2013 15:32 

a co kdybych výškáč netlumil a prásknul tam o dvě ARO více? tudíž 4?7

nahovno, nahovno, vy všechno chete mít ťip ťop mi akorát stačí že tam bude slyšet cinkající kytara a nebude to uřvané :-)

http://www.hadex.cz/q390-repro-vyskovy- ... ohm30wrms/
toto by šlo?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 říj 2013 15:44 

A co kdyby sis poslechnul něco fakt pořádnýho? To bys pochopil že to co tady vymýšlíš je blbost.Taky když jsem začínal vymýšlel sem totální blbosti ale pak jsem pochopil že tudy cesta nevede.Potom časem zjistíš že i ty TOP Tesla bedny nejsou nic extra.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 říj 2013 18:49 
Řádný člen

venouš: Klidně...Dej nad sebe dva ARO689, pak nad to ten driver a pak zase 2ks ARO689. Ale chtěl jsem Tě ušeřit zbytečně hovadské bedny, která stejně nic moc hrát nebude...aby to něco málo zahrálo samo o sobě, bude to muset mít min. 120L netto, což je už dost velká kysna - hromada materiálu, hromada práce a výsledek o ničem. Ale pokud Ti o nevadí, tak mně tedy absolutně ne.

Jinak zkus se zamyslet i nad tím, co Ti napsal Mirek.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 říj 2013 20:56 

Kraj: ČR - Ústecký
Njn, nezbyde, než to postavit. Málo peněz, hodně práce a bude z toho velká bedna a ještě větší poučení. Prošli jsme tím asi všichni :( .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 říj 2013 23:20 
Řádný člen

S tím rozdílem, že když jsem začínal před 20 lety hrátky s bednama já, tak jsem měl jen městskou knihovnu a v ní pár starých knížek, kde byli info ohledně repro ještě dosti zkreslený...Moje první vyrobená "bedna" (měl jsem v dětským pokoji i tovární ARS808) byl ARX130 a ARV089 přes kondík 5uF v krabici od bot. :lol: Pak různý kombinace jako ARO411+ARO389 v 5L bedýnce z překližky a další jiný hrátky se starými širokopásmy a další šílený kombinace....a když jsem začal chodit na průmyslovku, splnil jsem si sen a postavil 25L dvoupásmo s ARN6614 + ARV104 a výhybkou vypočítanou ze vzorečků. :lol: Pak jsem s bednama na nějakou dobu přestal, když jsem začal trochu rozuměji vydělávat, tak jsem si koupil regálovky Chario Reference 200...po těch různých bastlech hráli pro mý ucho skvěle a řekl jsem si, že nemá cenu něco stavět, stejně to nikdy nebude hrát tak, jako slušná tovární bedna...
Po pár letech jsem objevil Audioweb a Repromanii...a četl a četl a četl...pak hledal po internetu různý informace a zjistil, že dobrý bedny postavit lze...Chario jsem prodal, postavil 3-pásma s ARN734, ARO689 a výškou Peerless DT-100. Chvíli se mi zdálo, že to hraje celkem dobře, ale furt tomu něco chybělo...no jo, neměl jsem pořádnou měřenou výhybku. Tak jsem se rozhodl, že to udělám jinak...postavil jsem bednu z monacorů (skelety z ARS844) a poprosil godze o změření...udělal jsem výhybku, ale furt mě lákalo naučit se měřit. Obdivoval jsem godze, jak umí s ARTA-ou a taky nezapomenu na zvuk jeho beden s monacory...
A tak jsem se začal učit měřit a pracovat s repráky...díky patří někerým lidem zde z Repromanie a Audiowebu, kteří byli ochotni odpovědět na hloupý začátečnický dotazy...především Godz, MaBat, Check, Milan, Thales...no a taky Martinu Kurpelovi za zapůjčení měřicího mikrofonu, který okupuju dodnes... :)
Omlouvám se za tenhle výlev a OT...jen jsem chtěl říct, že Ti starší si tím projít museli, protože vlastně ani neměli na výběr...ale dneska je to jiný, tak proč vyšlapávat ty chodníčky furt dokola? ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 říj 2013 10:22 

AMEN!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 říj 2013 14:59 

Kraj: ČR - Ústecký
Ty ses rozjel Unicorne :lol: , ale máš svatou pravdu. Nedávno jsem to psal někde na AW, kde se taky řešila nějaká ptákovina. Vytesat do kamene a pozlatit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 říj 2013 15:28 

mi velká bedna nevadí, proč si furt myslíte že toto považuju za nějaký super highend? unicorne dík, asi to udělám s těmi výškáči podle sebe s nadmírou, a až budou peníze tak koupím ten driver s hornou a nazávěr toho všeho buď prodám nějakému fandovi nebo je nechám v garáži na zahradu, pokud nebude něco lepšího, původně jsem to chtěl jako náhradu mých RK10 ale jak jsem slyšel ten výškáč tak jsem si to urychleně rozmyslel... takže asi tak, JO udělám tedy otevřenou, to je asi tak vše s čím jste mi poradili pro tuto kombinaci, dík a cením si toho :-) pokud bude ta lepší výška, do poje asi poputujou :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 říj 2013 15:41 

Bejt tebou tak si přečtu Unicorna příspěvek výše,vytisknu a pověsím na zeď!Takhle tady začínal snad každý.Highend tady nemá asi nikdo z nás..Ale jde alespoň o to aby se to dalo poslouchat.Mimochodem jaký žánr posloucháš že ti až tak nevadí poslouchat věci jako RK10?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 říj 2013 16:28 

jo... to bych mohl takovou podstatnou věc říct, poslouchám rock, metal, "osmdesátky" jak disco, tak rock, z těch tvrdších tekno, frenchcore. ty dnešní srajdy z kissu atd. nesnáším. jinak k těm RKčkám, mám tam sundané záda, přední průzvučku celou bednu přebrousil a reproduktory dal zepředu ARE přes 50mikro, výšky přes 2mikro MKP ANO nemám tam výhybku , subáč je z nějakého Rave Land bedna má oběm přesně 100l s ručně laděnou štěrbinkou (k postupu bych se nevyjadřoval) momentálně mám problém se zvukárnama (mobil, notebook). a celé to živím autozesilovačem s výkonem okolo 30W, je to caliber ca70. kónické výškáče jsme několikrát už řešili tak psát o nich jestli nechcete nemusíte :-)

... jo a kisny se mi líbí :-)

RKčka jako středovýšky, dobře umístěné a nasměrované, se subem, hrají podle mě krásně mohutně věrně, ale je mi jasné že s lepším výškáčem to bude lepší.

Naposledy upravil venouš dne 09 říj 2013 16:45, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 říj 2013 16:44 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
venouš píše:
nahovno, nahovno, vy všechno chete mít ťip ťop mi akorát stačí že tam bude slyšet cinkající kytara a nebude to uřvané :-)

Jenomže Vendo, to je právě to. Tahle kombinace BUDE hrát hnusně. NEBUDE tam cinkající kytara a BUDE to protivně uřvané. Zkus to už pochopit. Mezi nahovno a ťipťop je dost rozsáhlá oblast normálních, různých, ale vesměs použitelných věcí. Tohle ale do té oblasti patřit nebude ani náhodou. Hodí se to na jeden jediný účel, a to je reprodukce mluveného slova ve velkých místnostech s dlouhým dozvukem a odrazy. Používalo se to pak umístěné nad hlavami a nakloněné dopředu - pak to potlačuje odrazy a je to slyšet všude stejně. Dnes ale ke stejnému účelu poslouží větší PA středobasy - dva 12" mají stejný efekt.
Pokoušet se bednu se čtyřma širokopásmama použít na jakýkoli jiný účel není jenom nedokonalé, je to naprostá hloupost.
Pokud posloucháš metal, je to hloupost ještě větší. Metal je totiž na kvalitu reprodukce velice náročný.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 říj 2013 16:46 

Kraj: ČR - Pardubický
pro mne je matal natolik narocny,ze ho radsi neposloucham.... :evil:

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 152 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]