Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 20:20

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 205 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: stavba reprobedny
PříspěvekNapsal: 21 zář 2009 16:00 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Upraveno fórum, nyní jdou nahrávat přímo PDF přílohy na fórum do velikosti 1MiB / kus. Postup stejný jako při nahrávání obrázků.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 zář 2009 18:06 
Řádný člen

Kraj:
Upraven a doplněn příspěvek v 05:35 (ten nad EizoBednou).

Další vhodný tunning je vyplnění volnho prostoru mezi difuzorem a membránou vatou. Nemělo by jí tam být ani moc ani málo. Ta sníži zkreslení vznikající vzájemným ovlivňováním stejných či podobných kmitočtů které současně vyzařuje membrána i ten vysokotónový kornoutek. Vznikají tam zřejmě nějaké interference. Nic to nestojí ale na zvuku je to znát. Jestli je to znát i u nerozehraného reproduktoru to nevím já to zkoušel na rozehraném.

Sorry za kvalitu fotky - nemám u sebe foťák. Až bude nahradím kvalitnější.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Naposledy upravil Thales dne 21 zář 2009 18:38, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 zář 2009 18:08 

Thalesi, díky za vysvětlení, snad nebude to snížení citlivosti nijak vadit. Je to ten filtr co si o něm hovořil jako o vyzkoušeném??A nebyl by někde výkres na tu ozvučnici v 5:07 na obrázku??Ten se mi zalíbil opravdu nejvíc. A dokázal by mi někdo vysvětlit v čem by byla tato ozvučnice lepší než uzavřená?

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Stavba reprobedny se širokopásmy
PříspěvekNapsal: 21 zář 2009 19:01 
Řádný člen

Kraj:
Ne, to snížení citlivosti pro normální podmínky vadit nebude.
Ten vyzkoušený filtr je na fotkách ale obecně jakýkoliv filtr musí tu hlasitost snížit.
Jak jsem vzal tak dávám. Pokud k tomu není nákres tak ho nemám. Otázka je jestli myslíš tu co je na fotce a nebo tu nakreslenou. Zrovna ta nakreslená se mi jeví docela jako bastl. Ta na fotce hrát bude ale přijde mi že tam má moc malý objem. Mě se nejvíc líbí ta první ozvučnice. Ta prý jede až ke 40Hz. Je jasné že to asi nebude těch samých 40Hz jako od PA 15" subbasu ale lepší než drátem do oka. Chtěl jsem jí vyzoušet ale nedostal jsem se k tomu.

Určitě bych ale doporučoval zvážit myšlenku oddělené basové jednotky která by hrála od cca 250Hz dolů. Širokáčům (ale i bežným regálovým dvoupásmovkám ale tam stačí níže) pokud se jim odříznou basy (stačí i 6dB/oct ale vyšší strmost je samozřemě lepší). Tím se sníží výchylka a nejen v důsledku toho klesne zkreslení, zvuk se pročistí a stoupne zatížitelnost. Zkuste si tam jen tak pokusně dát svitkový kondenzátor třeba 16uF a uvidíte. Totiž uslyšíte.

To mi připomíná že tu mám někde prvotní nástřel jednoduché výhybky pro ARZ6604 a ARN6614 ale je to jen takový bastl, v žádném případě se na to nelze dívat jao na odladěnou výhybku. Ono totiž ne všechno co vyleze ze simulace je OK že? ;) Ale kdyby to někdo chtěl zkusit... A nebo kdyby mi na to alespoň někdo půjčil bednu tak to zkusím. Repra tu mám, součástky na to také. Jen ta bedna chybí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 zář 2009 20:20 

Tak jinak, kdybych se pustil do výroby té ozvučnice co je na fotce u příspěvku z 5:07, jak velký objem by měla optimálně mít? Kdyby měla celá bedna 20litrů,a dovnitř udělat nějaké podobné "zatočení", stačilo by to? A k tomu bych udělal ten filtr z obrázku "ARZ6604 Filtr Lepší.gif ".... bylo by to dobré?Resp. stál by výsledek za tu práci narozdíl od obyčejné uzavřené 20litrové bedny??Protože jinak mi asi zbude jen ona, na 1,5m vysoký horn si opravdu netroufám:)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 zář 2009 20:28 
Administrátor

Moc pěkné návrhy tady jsou pohromadě. Nikdy mě to do širokopásmových repro netáhlo, ale až bude někdy nuda a nebude do čeho píchnout, tak si asi nějaký ten sloupek pro radost a večerní poslouchání postavím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 zář 2009 00:44 
Řádný člen

Kraj:
Opakuji že nemám od toho návrhu žádný přesný nákres a bednu nelze navrhnout jen tak od oka. Samozřejmě že si můžeš hrát s návrhem ale pak z toho vyleze jen nějaká "divná" bedna bez zaručeného výsledku. Něco z toho asi poleze ale nikdo neřekne co. Existuje sice software který umí počítat různé typy horen ale já s tím nedělám. Kdybych si měl já sám za sebe vybrat co bych s tím postavil tak bych spáchal prostou otevřenou ozvučnici (openbaffle), odříznul hluboké tóny a k tomu spáchal oddělenou basovou jednotku (nikoliv sub). V otevřené ozvučnici s odříznutými basy hrají tyto (a podobné) reproduktory nejpřirozeněji. Pokud bych z nějakédo důvodu nemohl nebo nechtěl takovou koncepci použít pak bych asi váhal. VoightPipe a uzavřenka jsou jistota od kterých naprosto přesně vím dopředu co z toho poleze a obojí jsou konstrukčně jednoduché. Jak bude hrát ta horna nevím protože ten reprák nemá do klasické horny parametry ale hodně lidí to staví tak asi to nějak hrát bude. Potřeboval bych si to poslechnout. Dokud si to neposlechnu tak z mého hlediska je to experiment - riziko. Ale třeba se k tomu také někdy dostanu.

Filtr je možné použít samozřejmě se všemi typy uvedených ozvučnic. Ne každý ho ale považuje za nutný.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 zář 2009 13:01 
Řádný člen

Kraj:
Tady jsem vyhrabal to staré schema na ARZ6604 + ARN6614 ale není to měřené takže logicky nebude asi sedět fáze a nikdy jsem to nezkoušel. Kdyby si chtěl někdo přes to hrát...

Jinak myslel jsem si že se to tu nějak rozvine a ono nic - všichni se flákají.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 zář 2009 21:31 
Řádný člen

Kraj: ČR - Středočeský
Než se vůbec pustím do stavby funnyPA k nám na dílnu, tak proč to trochu neprobrat, když už tady tenhle dred o ARZ6608 je, že? :P Původní myšlenku dát ARZ do uzavřenky a pustit full jsem zamítnul, to by se ARZko mohlo zanedlouho odporoučet do křemíkového nebe. Nahlodal mě Thales, a to zkombinovat ARZ s nějakým basem. Jak to tak bývá, rozpočet je velmi omezený, kluci z práce mě nezadotujou, ale poslouchat budou :cry: Takže jsem omrknul Hadex a pohrávám si s myšlenkou přiobjednat ještě jeden párek Q374. Bedna otevřená, s Q374 stejně nic lepšího nevymyslím. Aspoň bude stavba jednodušší. Výška cca metr, šířka cca 40- 50cm, hloubka cca 30-40cm. Basy by se daly "doladit" umístěním do rohu, nebo za bedny udělat klín. Výhybku bych viděl dle Thalesova doporučení: 1.řád, ARZ zespoda oříznout kondem 12-16 mikro a bass cívkou 2,4 miliHenry. Basák by přecijenom mohl sežrat část výkonu a ulehčit ARZ a taky něco zabasovat. Výsledná citlivost by mohla bejt vcelku slušná. Myslím, že by to nemuselo bejt ve finále špatný. :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 zář 2009 04:45 
Řádný člen

Kraj:
Hele to neni zas tak blbej nápad na to využít ty repra z Hadexu. Alespoň k něčemu by byly dobré, ba dokonce v rozumné enové hladině optimílní. Naprosto běžně se za tímto účelem používají ve světě Eminence Alpha 15A cože bude reprák +- autobus na stejné nebo jen o fous lepší úrovni (ani ne tak pohonem jako spíš chováním membrány, zracováním, tolerancemi atd.). Doporučil bych ty repráky dát po dvou do jedné bedny. U openbaffle je velmi důležitá plocha. Já to mám vyzkoušené třeba s těmi ARO835 a hraje to velmi slušně i když je výhybka jen od ucha typu co dům dal. Jenom bacha na to že repráky podobného druhu mají na středech hrb jak prase takže buď strmější dělení a nebo použít nějaký RLC člen. Další otázka pak je jestli se pak zase neodívat po nějakém tom rozumnějším širokáči než je zrovna ARZ. Namátkově mě napadá třeba Monacor SP-200X i když i ten má svoje mouchy.

http://www.eminence.com/pdf/alpha-15a.pdf

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 zář 2009 20:26 
Řádný člen

Zdvojovat Q374 právě nechci, ikdyž vím, že by to bylo optimální. Prachy jsou v tomhle případě alfa a omega. To samý platí pro Alphu-15, když jsem si je ještě nekoupil domů, tak je nebudu kupovat do práce :P SP-200X je taky to samý, ARZ 6608 už mám ;) Dík za radu s LPF, máš pravdu, jenom cívka by asi nebyla to pravý ořechový. Bude to už ale chtít větší cívku, cca 3,3mH a aspoň 25 mikro. Nebo jak to vidíš :?:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 zář 2009 23:09 
Řádný člen

Kraj:
No tak ho nezdvojuj no. I tak to bude do kanclu v pohodě. Jen je problém směrovka těch ARZ.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2009 01:00 
Řádný člen

Kraj:
Tak Sběratel Repráků se dneska v Hospůdce pochlubil že prý už má dřevo na tu hornu tak uvidíme jestli se pochlubí i zde jak bude postupovat a se svými dojmy. Zdá se že je to jediný člověk co tu něco tvoří protože ostatní jsou sticha a nikdo nic nedělá. Zdechlo to tu což se divím vzhledem k tomu o jak jednoduchých projektech se tu bavíme.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2009 17:12 
Administrátor

Ale to víš, že bych rád něco takovéhleho postavil jen na zkoušku. Výhoda je, že širokopásma do těchto projektů jsou cenově přijatelná. Nevýhoda je, že v tuto chvíli na stavbu není čas :(.

Zatím poslouchám jen 12x ARE 667 v dílně :). Aj zabasovat to umí (jsou to středové boxy z AKR303)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2009 19:52 
Řádný člen

Kraj:
No jo, plocha je plocha tak i ty AREčka i když na to nejsou stavěné zabasujou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 říj 2009 18:13 
Řádný člen

Přesně tak, není čas. Nejdřív musím zmáknout boudy nadoma. Asi ale v práci uzmu dvě krabice a trochu ARZ doma rozehraju/naposlouchám ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 říj 2009 18:19 
Řádný člen

Kraj:
To je dobvrý nápad když je doma rozehraješ a dáš jim nakládačku. Jinak tě s tim v práci vyhodí že to hraje na prd. Navíc v ráci jim nemůžeš tolik naložit.

Jen ještě jednou opakuju že mě se na rozehrávání osvědčila nejvíc bum-bum tuc-tuc muzika. Ty prudké "kopy" jim prostě sedí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 říj 2009 18:23 
Řádný člen

O.K. tohohle materiálu mám na disku hafo :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2009 18:44 
Administrátor

Tak vidíš, konečně to pořádně využiješ. :twisted:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 říj 2009 04:53 
Řádný člen

Kraj:
Dával jsem sem výkres ozvučnice typu Voight Pipe pro reptroduktor ARZ6604. nyní jsem konečně vyhrabal stránku s fotografiemi a odkazy na další zdroje které se tohoto typu ozvučnice týkají byť se jedná o verzi s jiným osazením (špičkový širokopásmový reproduktor Lowther).

http://www.hornstudio.cz/projekty/voigt_pipe.html

Malá ochutnávka:

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 205 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]