Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 15:42

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Upgrade měniču v MT18 sub
PříspěvekNapsal: 17 črc 2013 16:56 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Zdar a sílu ..
Původně jsem si myslel že pujdu cestou 4 subů a to se sigma 18 pro poháněných TA 3000 proline .
Ale situace se vyvrbila trochu jinak momentálně mám 2 a víc jich nechci prtže je to pro mě jen hobby a není moc času. Na zesilovač nemůžu říct jediné křivé slovo ,2 sigmy na straně utáhne s přehledem ( ještě jsem nezaznemal probliknutí clipu), ale neleze z nich to co bych si představoval hrajou nahlas ale z difuzorů to nějak extra netlačí i přes to že je to hornflex( sigma má asi malý výtlak Vd jen přes 600 ). A tak koukám po nových reprech ,které by mi to dopřáli :mrgreen:
upgrade proběhne někdy k podzimu a přemýšlím nad tím že bych spíš potřeboval 4ohm repra abych ze zesilovače výtahl 1500w pro reprák .

V merku mám TBX100 4 ohm
pak jeho nasledovnika v neodymu NW100 ( ale nemyslím si že by byl nějak pro mě zajímavý mtčko stejně netáhám sám ,sice má vyšší ebp ale myslim si že výkonu je dost )

edit : dost často pod nima budou kámošovi 4 sigmy v mtčku..
na TBW už mi výkon zas nestačí ,na řadu SW už také ne .

Napadá něco někoho co by mohlo být zajímavé ? třeba nějaké RCF poptat ve 4 ohmu ?

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Upgrade měniču v MT18 sub
PříspěvekNapsal: 19 črc 2013 16:04 
Řádný člen

Nikdo se nevyjadřuje ... ,takže si tam loupnu tbx stím že uvnitř mu pomužu equalizeci stáhnout hrb mtčka trochu níže .
Díky za rady thread mužete smazat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 črc 2013 16:32 

Tohle je příliš osobní uchometrická záležitost na to, aby se dalo univerzálně radit. Nehledě na měření, jsou lidé, co by tam nic jiného než TBX nedali, a jiní by tam zas nikdy nedali TBX. Je potřeba si to jet poslechnout a rozhodnout se sám. Každopádně přeju, ať dobře hrajou...

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 črc 2013 20:19 

Kraj: ČR - Středočeský
Je otázkou co tam ve zvuku hledáš a jestli to tam vůbec s touto bednou najdeš. Já jsem na hornflexy rezignoval... Správně by do beden tohodle typu měli přijít repráky jako L18S801 jeho předchůdce L18S800 se osazoval do ClassA tak do ESW1080. Repráky jako TBX jsou tak trochu z jiného soudku, nicméně jsou lidi, kterým se tam líbí. Dokonce 18SW100 tam prý hraje hezky a to bych řekl, že je reprák, který tam vůbec nemá co dělat. Nevím tedy o nikom, kdo by to zkoušel, ale myslím že L18P300 by tam mohl hrát docela pěkně...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 črc 2013 10:54 
Řádný člen

musím říct že moje choutky v djingu se docela změnili místo rychlých kopavých teku se mi teď spíš zamlouvají pomalejší a více basovější breaky .
Hledám reprák ,který by věděl zatlačit ale aby se nechal krapec poequlazovat , což se sigmou moc dobře nejde nechá si pomoct tk na 70hz ale jak po ní v místnosti chci trošku menší kick zaměnit za trošku víc basovějši projev třeba 50hz tk moc rychle narazím na její mechanické limity .
Zatím je třeba hrát i venku takže ten mt sub mi sedí ,ale je možné že za rok se situace změní a budu si jen jezdit hrát po klubíkách a to bych šel do BR ,který bych unesl sám tk 160L ,15mm ,BR pro tbx naladěn 35hz.

S tím P300 je to na štíru v 8 ohmu buď bych do něj mohl tlačit jen 1100W a nebo pak mustek na bednu 1800W ale to se mi moc nechce určitě zesik nebude mít takový ochrany jako qsc.

Vykládám si to dobře že 4 ohmový repro má a o nejakou setinku nižší Qčka jak 8 ohmový ?a Vd znamená schopnost kolik reproduktor dokáže rozhejbat litrů vzduchu ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 črc 2013 11:21 

Téma MT-18 Sub a vše co se týká aplikací s různými typy reproduktorů mě taktéž zajímá;

Jen krátce na vysvětlenou; jsem baskytarista s téměř čtyřicetiletou praxí v různých tanečních, hard-rockových kapelách, až po jazz (od 1974 ). Ale poslední tři roky již víceméně nehraji a vlastně cirka 15 let spíše zvukařím, výhradně živé kapely.
Od poloviny 80-tých let mám dva suby Jambo 15“ Gauss 5842 a dva FH-1 s EVM-18B, které používám pro menší nenáročné venkovní akce. Ale chtělo by to už nějakou změnu, protože se ty dva druhy subů poněkud fázově bijí. Ve vnitřních prostorech – klubové akce, malé kulturáky – zapojuji jen jednu dvojici subů.

Z dob dávno minulých mám ještě v krabicích 4ks EVM-18B. Otázka na znalce zní: daly by se tyto reproduktory (pro začátek) využít do konstrukcí boxů MT18 ??

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 črc 2013 11:55 

O setinku nižší Q je rozhodně chyba měření popřípadě výrobní rozptyl. Čtyř-ohmové reproduktory mají úplně jiná esa v rukávu, ale v reálu to není zas tak velký rozdíl, aby se vyplatilo houfně přecházet na 4Ohm u měničů takovéhle třídy. Nese to ssebou také i sadu nevýhod.
Ano, to Vd je správně. plocha reprodutkrou kráte Xmax.... S MT18SUB a basovým reproduktorem s dostatečnou výchylkou se rozhodně na 50Hz v klidu dostaneš, ale pokud tě zajímá bas kolem a pod 50Hz, bude ten klasický bassreflex mnohem zajímavější volbou.

Betaron: Je to reproduktor vhodný do bassreflexu, v MT18SUB by mohl se sníženou výchylkou a příkonem fungovat stejně tak jako 18TBX100 (někdo ho tam má rád, přesto že se tam tak docela nehodí), ale nedělal bych to. Nakonec to bude velká bedna, co nehraje zas tak moc, a to se nevyplácí. Prodej to jako "vintage materiál", třeba ti za to někdo na e-bay utrhne ruce, ale dnes bych s tím už nic na ozvučování nedělal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 črc 2013 17:58 
Řádný člen

Došli mi od BC Ts parametry pro 4 ohm verzi a celkově se dost liší od těch co jsou na Prodanci
http://leteckaposta.cz/993774313

Když už si psal petře o východách a nevýhodách 4 ohmů jake by to byli ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 črc 2013 19:52 

To je nějakej bordel mezi verzema podle mě. Některé reproduktory měli přepsané příkony, Fs by také mělo být +- stejné. To se nedá porovnávat přímo.
Tak základní výhody nižší impedance je silnější pohon a vyšší absolutní (napěťová) citlivost.
Nevýhody pak jsou třeba v proudovém zatížení všech vodičů, a polovodičů až do koncového zesilovače. Na to navazuje CENA vybavení při zachování stejných kvalit. Pokračujem sehnatelností, kompatibilitou, servisovatelností a prodejností, a můžem to zakončit samotným reproduktorem, který v případě velmi sofistikovaného návrhu pro 8Ohm prostě jen přemotáme na 4Ohm, nebude zdaleka muset mít takovou (dvojnásobnou) citlivost a kvality, jako nativní výrobek.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 črc 2013 19:58 
Řádný člen

když sem si prohlidl ty novy parametry 1200W verze tk už se mi zas tk nelibi , klesla nemile citlvost . To už o proti ní vypadá lepe 18nW100 s BL 28 a EPB 117 ale nvm nvm ten neodym v mých rukach by nemusel dopadnout moc dobře :lol: ještě budu brouzdat a přemýšlet

Edit : petře ty si ho vlastně měl , měl si ho v classu ne? už ma parametry jak do nějakého scooperu ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 črc 2013 23:05 

Ahoj. Měl. Bylo to vítečné. Parametry do superscooperu tak hodně na hraně. Spíš bych ho tam nedával. Myslím, že by si v MT18SUB vrněl mnohem lépe, ale samozřejmě že při těch posledních wattech obdélníků z techna se mu asi nebude dýchat dobře. Nemám to vyzkoušené. Když jsem se k tomu choval jak bílej, tak 1200W z RMX1850HD v můstku snesl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 črc 2013 10:55 

S tim silnejsim pohonem nesouhlasim,vetsinou je Bl adekvatne nizsi tak,ze pri snizenem Re vychazi sila pohonu (Bl/sqrt(Re)) stejna pro 4 i 8 ohm verzi
...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 črc 2013 10:39 

Tak koukni na měření 18TBX100 4 a 8 Ohm u Huberta.
A Koukni taky na B&C 18IPAL. To je pěkně hovadský ZVÍŘE :twisted:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 črc 2013 19:41 
Řádný člen

IPAL to je tank ten sem zmerčil tk před týdnem :D xmax 22mm :D:D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 črc 2013 14:01 

Jj,ideal xmax pro open-baffle :lol:
ne,ale ten uz bych nevedel, k cemu bych pouzil. Davaji ho stejnak prej jen vyrobcum.

Petr Berka píše:
Tak koukni na měření 18TBX100 4 a 8 Ohm u Huberta.
A Koukni taky na B&C 18IPAL. To je pěkně hovadský ZVÍŘE :twisted:

Sila pohonu mi vychazi 10.2 u 8R a 11.1 u 4R verze..imho v ramci chyby mereni,buhvi jak jsou casove od sebe. nektery brebtaky od bc mivaj na melise taky namereno mensi Bl nez udavane, nektere ne. asi jak se cinan vyspi...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 črc 2013 16:50 

Asi mám dost jiné počty.....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 črc 2013 16:52 
Řádný člen

celkově ty meřeni z prodance sou rozjančené , někde to jde ale někde je u modelu s vyším BL naměřené ještě menší než u repra jasne do BR..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 črc 2013 23:05 

Kraj: ČR - Karlovarský
Zorg: Jakej číňan ty kacíři? To odvoláš:-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 črc 2013 23:38 

Nojo, teď koukám na bednu od pitomý 12CL64 a ono MADE IN ITALY :lol: Tak doufám, že to tam jen nepřebalej a neodstraněj zbytky zaschlý rejže od oběda :D

Petr Berka: jak jiné počty? Bl/sqrt(Re), přepočítával jsem to ještě jednou. Mms je taky stejný. U 18PS100 je situace to samý v bledě modrym.
Vycházel jsem z těchhle měření, ale bůhví, jak je to starý: http://www.prodance.cz/protokoly.php

Naposledy upravil Zorg dne 26 črc 2013 23:49, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 črc 2013 23:46 

Repráky od špaget nebo od rejže... V některých aspektech v tom není zas tak velkej rozdíl. :-)

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]