Poslední návštěva: Právě je 13 kvě 2026 22:03

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 63 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: TESLA AZS 100L
PříspěvekNapsal: 20 úno 2013 20:24 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Bobys píše:
No takže pozreli sme sa na to s profákom, nič nové som sa nedozvedel len toľko že tie dve GD-čka som upiekol...takže zháňam druhé, ak by niekto mal, dajde vedieť čím skôr /GD607 a GD617/, určite sa dohodneme. Ešte raz díky všetkým za pomoc!

Jeden možný tip bych měl - i když by to byla taky velká náhoda, kdyby jsi na ně narazil. Ve starých černobílých televizích ze sedmdesátých let býval modul nf zesilovače s MBA 810. Ještě předtím než se MBA 810 začaly používat se do těch televizí osazoval podobný modul s tranzistory, kerý měl na konci právě ty GD607/617.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 úno 2013 00:24 
Řádný člen

Kraj:
Tam byly GD608/618 a ty mají nižší závěrné napětí takže je nahradit nelze. Ne bez úprav.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 úno 2013 00:32 
Řádný člen

Kraj:
laminat píše:
Thales: V tom černobílém dezénu se přece dělala i NZC 420 a NC 420:
http://www.lukasv.wz.cz/9621/image001.jpg
http://www.repromania.net/tesla/tesla-g ... 420-09.jpg
http://audiotechnika.rajce.idnes.cz/NZC ... C00090.jpg

A NZC 420 jsem měl ještě minimálně v jednom dalším dezénu, podobném jako na to rajčeti, ale s tlustými hliníkovými knoflíky přepínače vstupů jako u NZC 421 ale celostříbrnými.

Jo dělala, ale zatím všechny NZC420 které jsem měl v rukou byly klasika ve dřevě. Černobílou mám AZS217 ale to si mi dost nelíbí, raději bych někde sebral ten dýhovaný kryt.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 úno 2013 04:26 

Kraj: ČR - Zlínský
Myslím, že ADčka i GDčka měl Denkl, ale už jsem to tam dlouho neprocházel, tak nevím, jak na tom je teď. Pokud se netrvá na historickém osazení, lze přístroje osazené GD607/617 osadit i 3MHz křemíky KD333/334, které mají Uceo 40V, což ve velké většině případů stačí a lze s nimi jít bezpečně až na 15W/4 ohmy. Předpokládá to ovšem zásadní úpravu velikosti a regulace předpětí, inspirovat se lze například ve schématu zesilovače Z710. Mám hezky chodící zesilovač Z6W-S z roku 1973 /č.3 a 4/, který po úpravě předpětí úspěšně provozuji s křemíky - myslím, že velmi podobný zesilovač, ale už s křemíky na konci uveřejnil Zdeněk Zátopek před pár lety v jednom z modrých PE.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 úno 2013 09:19 

Kraj: ČR - Pardubický
je to ono?

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 úno 2013 16:14 

Jawohl, je to ono, já jsem akorát při stavbě ty předpěťové diody KA262 vyměnil za KY130/80 /jsou mechanicky odolnější/, dával jsem dvě do série a každou jednu z dvojice, zamáčknutou v hliníkovém plíšku, jsem přišrouboval k jednomu koncovému tranzistoru /asi tak, jak to mají AZS215-220/. Klidový proud jde nastavit poměrně pohodlně, kupodivu se drží v rozumných mezích a ty malé kádéčka /já osadil KD333-334 s betou asi 120 při Ic=0,5A/, které jsou vlastně jinak prakticky nevyužitelné a všude jsou ve výprodejích, tak při stabilizovaných 35V odevzdávají 20W do čtyř jen to sviští. Pravda, zkratovat jsem to nezkoušel, protože stabilizátor, ze kterého jsem to krmil, byl vééélmi tvrdý a troufám si odhadnout, že se stabilizátorem by zkrat nepřežily. Byl to stabilizátor stejného zapojení, jako u Compact Easy stereo zesíku k PC, jen výměnou zenerky posunutý trochu nahoru. Zesilovač je vstupně velmi citlivý, je dost možné, že přři tomto napájení přebuditelnost nebude stačit a bude nutné jednak snížit zisk vstupního zesilovače zatažením nfb, ale obávám se, že ani to stačit nebude a bude nutné na vstupy instalovat odporové děliče asi tak 5:1, střelím od pasu 22k podélně a 3k3-4k7, možná i méně, proti zemi. Jinak je to výborný jednodeskový TRANZISTOROVÝ zesilovač, neobsahující IO, které někdy vyvádějí se zvukem pěkné skopičiny, kdežto tranzistory nikoliv.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 úno 2013 01:11 
Řádný člen

Kraj:
Takže si nakonec vzal Zátopka, na kterého si vždy tak nadával, na milost jo? :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 úno 2013 20:22 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Tady je mají taky - tedy snad, dostupnost na dotaz:
http://www.ame.cz/Seznam-zbozi-_g405205 ... Text=AD161
Ale mám zkušenost, že seženou skoro cokoliv co ještě existuje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 úno 2013 20:35 

Thalete, milost nemilost - mně na něm vadí víc věcí, ale asi už jsem se s tím nějak smířil či co.
Nevadí mi ani tak Zátopek, který dělá poměrně dost smysluplných věcí, jako spíš Vlček. Toho by bylo třeba vyznamenat za intenzívní publikační činnost a produkci sraček a pak odstřelit jako škodnou. V jednom čísle tuším z roku 2003 publikoval dosti silně zprzněný Transiwatt s BD911/912 na konci /které se tam mj. vůbec nehodí/ a vydával to za zesilovač 2x150W..Poprvé to publikoval už v roce 1999, tenkrát jenom jako zesilovač 100W-podotýkám, že se pořád bavíme o jednom komplementárním páru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 úno 2013 21:49 

Marián Kapitán alias The Last Unicorn - trafa jako poděkování za zachovalou AZS100L jsou už na cestě, zabalil jsem je tak, jako by to byly granáty, tak snad se jim nic nestane. A jestli stane, tak Slovenské i České poště příště ve stejné krabičce pošlu dvě deka žlutého neznačeného Semtexu, ve kterém budou zatlačeny dva křemínky, klepající o sebe :-)

Jde o typ 3AN670.07 s převodem 1:1 a maximálním vstupním napětím /měřeno na 100Hz, kde je situace nejkritičtější/ +8dBu při zkreslení pod 0,1%, při překročení této úrovně a nízkých kmitočtech už zkreslení začíná dramaticky růst, což je dáno primární indukčností a hlavně relativně malým průřezem železa.
Zapojení trafa je obvykle takovéto :
červená + modrá = primár /hot a cold/, který se obvykle zapojuje na symetrickou stranu
zelená + černá = sekundár /zelená je signál ve fázi s primárem/, černá je obvykle zem asymetrie
žlutá či bílá = kostra plechů trafa, trafo samo je od vajíčka odizolováno filcem a elektrostaticky
stíněno 0,5mm měděným plechem. Tento vývod se zpravidla spojuje s černým
vodičem a tedy GND asymetrického zařízení. Elektromagneticky je transformátorek
stíněn samotným vejcem, jež je vylisováno z magneticky měkkého materiálu,
kostra vajíčka se obvykle spojuje s kostrou zařízení, ovšem obsahuje-li přístroj
síťový EI transformátor a kryty z Fe plechu, je vhodnější vajíčka namontovat
izolovaně co nejdále od síťového trafa a tak, aby přívody k vajíčku měly
rezervu-jinak řečeno, aby se s nimi dalo pootáčet. Vhodným natočením celého
vajíčka lze eliminovat nežádoucí indukci brumu ze síťáku a získat tak někdy i 10dB
odstupu navíc. Například u takového zesilovače AZK220 Tesly Vráble, který má
plovoucí symetrické vstupy s těmito vajíčky, tak přestože jsou za Fe přepážkou,
lze pečlivým natočením vajíček za současného měření výstupu milivoltmetrem
zlepšit odstup každého kanálu někdy i o 5-6 dB, výběrem MAA502 do vstupních
zesilovačů lze zase získat na odstupu šumu. Původně je osazen MAA501,
doporučuji ale osadit MAA502, které jsou z celé této řady nejlepší, latch-upu není
třeba se bát, koncák snad nikdy takto přebuzen nebude.

Tak to je jeden ze symetrizačních transformátorků, používaných Teslou Vráble.
Pak existují ještě napohled stejné, ale jinak značené transformátorky z Tesly Elektroakustika Bratislava, což je naprosto jiná klasa a poznáte je podle počátečního značení 5AN, případně 506, pokud označení chybí, většinou je lze poznat podle primáru, přivedeného až dovnitř hrnečku stíněným dvojvodičem zelené barvy.
Bude-li zájem, mohu se o těchto transformátorcích rozepsat trochu více.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2013 03:24 

http://sweb.cz/servisdok/Zatopek.jpg
Druhý postavený exemplář, zatím chybí poťáky a koncáky s chladiči. Dá se to postavit ze šuplíkových zásob, snad bych jen připomenul, že ten emitorový sledovač na vstupu je tam úplně na prd, ledaže by si přes to nějaký masochista pouštěl gramofon s keramickou vložkou, která potřebuje vstupní odpor aspoň 1MOhm.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2013 17:30 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
sinclair: Díky moc. Konečně si budu moct napojit na zesilovač satelit i PC najednou bez toho, aby to brumělo. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2013 10:05 

Kraj: SR - Nitrianský
Aké skúsenosti máte s denkl.cz? napísal som tam, aj mi odpísali že AD161/2 skladom, aj o poštovnom z ČR na SR bola reč, tak som to objednal a zrazu prestal komunikovať, tak som čakal ale nič nedochádzalo, napísal som tam 2x že ako sa veci majú a oni na to srali, neodpísali ani raz...čo to má byť?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2013 14:57 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Nikdy som s Denklom problémy nemal. Mohlo sa ale stať, že si z nejakého dôvodu začal padať do spamu (nepr. si poslal mail bez hlavičky alebo s nejakým weblinkom v texte). Skús tam zatelefonovať.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2013 15:41 
Řádný člen

Kraj:
Mě se to párkrát stalo že třeba přestal na týden nebo i déle komunikovat s následným odůvodněním že měl nějaké důležitější zakázky. Nicméně vždy vše vyřídil až na nějaké věci co by musel asi hodně hrabat (Izostaty).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2013 19:56 

jj, dnes som mu teda zavolal a že už sú nachystané...teda ak to pred týždňom mal na sklade, a dnes to nachystal, to musel tiež namáhavo hľadať http://memeorama.com/wp-content/uploads ... -Blank.png

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 bře 2013 06:37 

Neměl jsem s firmou Denkl, potažmo bratry Hančovými nikdy sebemenší problém. Pokud náhodou něco nebylo skladem, sami zavolali, zda mi mohou poslat nějakou náhradu, nebo objednávku dál evidovat.
Co se týče Tesly, nikdy no problem, ale kurevský pozor bych si tam dal na "japonské" tranzistory - kompletně všecko druhovýroba a od firem, které já mám na blacklistu.
A ještě jedno varování. Pokud restaurujete nějaké teslácké zařízení a chcete tam mít původní součástky, tak si dejte pozor na tandemové potenciometry TP289 50k/N+50k/N - zřejmě vinou špatného skladování dost nechutně chrastí a možná to bude i u jiných - nicméně bral jsem tam tandemové poty TP283 25k/N+25k/N a ty byly naprosto v pořádku, stejně jako TP289 25k/Y + 25k/Y. Rozebírat a čistit typy TP289 je práce pro vrahy, rozebrat to jde snadno, ale složit a znovu nastavit souběh je už daleko horší.
Pozor na potenciometry TP169, pokud nemají příponu A, jsou to typy s pájecími očky, které do plošáku nedostanete, do plošáku jsou určeny typy TP169A. Vyhýbejte se tandemovým potenciometrům TP163, nemají garantovaný souběh a jejich použití je víc, než problematické.

A další pozor si prosím dejte na "růžovou" řadu axiálních elektrolytů TE980-TE988 - dobrá polovina jich je vyschlých, nebo nejdou naformovat, takže místo 10ks objednávejte raději dvojnásobek i více, jsou stejně poměrně levné, takže to nikoho nezabije. Konkrétně se mi to stalo u typů TE988 200uF/70V a TE986 500uF/35V, k nim jsem objednával "malé" elyty TE986 5uF/35V, TE984 20uF/15V a TE981 50uF/6V a ty byly všechny naprosto v pořádku, se silně plusovou tolerancí kapacity.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2013 19:28 

Takže vymenil som tie GDčka, pripojil som repro. Zapol som to do siete a naraz pukli obe reprá, myslím že je to dobré znamenie, ale nie a nie hrať. Môže byť chyba v niektorom z kondenzátorov?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2013 22:39 

Kraj: ČR - Pardubický
a ostatní polovodiče jsi také změřil ?
tam nebudou vadné jen ty koncáky !
většinou odejdou i budiče !

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2013 23:07 
Řádný člen

Kraj:
Přesně - ty budiče budou nejspíš taky v loji. Vyměnit jen koncáky a jen tak to připojit byla velká chyba - možná sis je oddělal znovu.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 63 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]