Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 20:40

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Hrombedny
PříspěvekNapsal: 18 led 2013 16:48 

Kraj: ČR - Liberecký
Vzhledem k častým dotazům několik slov ke konstrukci, kterou jsem spáchal loni zjara a kterou zákazník odmítl zaplatit. Zadání znělo: reprobedny do malého klubu sestavené z dílů dostupných v roce 1989. Zákazník věci samozřejmě nerozuměl, mlel něco o kilowattech a bouchání, takže jsem se rozhodl pracovat samostatně. První problém -- osazení. Subbasy jednoznačně ARA9918, jelikož jsou z 15" reproduktorů s AlNiCo magnetem relativně nejdostupnější, středobasy ARM9404, opět bez debat. Původně jsem měl v úmyslu nechat je běžet hodně vysoko, zvlnění na vyšších středech by u PA aparátu nemělo vadit. Nakonec jsem se rozhodl jim pomoci čtveřicí ARO689, které budou od výšek odděleny hodně vysoko, ale svým umístěním budou kompenzovat směrovost. Výšky opět jednoznačně ART481, tehdy se prostě nic jiného sehnat nedalo, a to celkem šest kusů na kanál. Dělicí frekvence -- provizorně 800Hz a 4000Hz, s ohledem na možnosti středobasu a bezpečný provoz výškových reproduktorů, výhybka samotná druhého řádu.

Satelity

Materiál beden -- nejlevnější, tj. DTD 18 mm, byl to svého druhu experiment, zda se dá tuhost skříně dohnat výztuhami. Tyto jsou vyrobeny z hranolů 30x30 mm a konstrukce je spojována natupo kolíky. Bedna je rozdělená na tři části, spodní pro středobas, střední pro horní výšky, přičemž prostor pro ARO667 má minimální možný objem a je natěsno vyplněný vatou, a konečně svrchní otevřený s šesticí výškových reproduktorů a výhybkou. Rezonanční prostor středobasu je uzavřený a je tlumen ze všech stran sypanou molitanovou drtí krytou vatelínem. Horní středy nejsou umístěny na desce kolmé ke směru vyzařování, ale pod úhlem cca 15 stupňů vytočeny do stran za účelem kompenzace směrovosti. Výšky jsou umístěny v kruhové výseči ze stejného důvodu. Tomu je přizpůsobeno i zakrytí obou sekcí. Co do rozměrů beden byl rozhodující požadavek na půdorys nejvýše 55x35 cm.

Subwoofer

Použil jsem jednu z doporučovaných konstrukcí pro 15" reproduktory, v tomto případě pracující ve dvojici se společným bassreflexem. Rozměry momentálně z hlavy dohromady nedám, ale mám pocit, že to bylo 40x60x100 cm. Materiál opět DTD, tentokrát ale s průběžnými výztuhami z rámů spojených v rozích na čepy. Rámy jsou v celé bedně čtyři a s příčníky vytvářejí samonosnou konstrukci, na které jsou desky skříně vlastně jen zavěšeny. Smyslem bylo maximalizovat tuhost při co nejmenší ztrátě objemu. Bassreflex má vcelku vyrovnanou charakteristiku zhruba v pásmu 45 -- 120 Hz, čemuž je přizůsobena i aktivní výhybka (PP 4. řádu 45 -- 100 Hz).

Povrchová úprava

Původně byly bedny potaženy černou koženkou a v rozích chráněny kufrovými rohy, ovšem při prvním transportu se ukázalo, že se koženka trhá a odírá. Po zákazníkově ustoupení od koupě (aniž by bedny viděl) jsem koženku nahradil zátěžovým kobercem a rohy vypustil úplně. Kolečka se rovněž ukázala jako špatná volba, místo kupování odolných celokovových v celkové ceně přes 1000 Kč jsem raději za 800 koupil rudl :-) a vozím bedny daleko pohodlněji. Reproduktory jsou chráněny průzvučnou tkaninou napnutou na dřevěném rámu, u subwooferu přichyceném šrouby ke skříni a u středobasu nastrčeného do osazení. Horní středy a výšky jsou kryty tahokovem ohnutým do tvaru U tak, aby bedna zachovávala tvar kvádru a potaženým průzvučnou tkaninou. Kryt je na šesti místech přes distanční sloupky přišroubován do skříně.

Elektroakustika

Jak již bylo řečeno, satelity jsou vybaveny pasivní výhybkou druhého řádu s dělicími frekvencemi 800 a 4000 Hz, pochopitelně při hrubém ladění doznaly obě výhybky jistých změn. Výhybka pro subwoofer je aktivní, obsahuje horní propusti 4. řádu 100 Hz pro satelity a pásmovou propust 4. řádu 45 -- 100 Hz s možností otočení fáze a s odpojitelným limiterem pro subwoofer. Soustavy jsou napájeny ze čtyřech upravených jednotek AUJ637, resp. z jiných zesilovačů téže konstrukce. Do přesných měření jsem se zatím nepustil.

Závěr

Soustava, jak jsem se zmínil, byla zhotovena na poněkud zvláštní zakázku, ovšem zadavatel si neuvědomil, že takto specifikované zařízení nebude nejlevnější. Náklady na pořízení materiálu a práce nakonec přesáhly 25 tisíc Kč. Soustava si dodnes odehrála k všeobecné spokojenosti více než 100 hodin, ovšem k jejímu dokončení chybějí přesná měření a optimalizace výhybek.

Místo fotografií nechávám odkaz na úložiště, které sám spravuji a odkud obrázky jen tak nezmizí.

http://ilex.kin.tul.cz/~emmaster/hrombedny

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Hrombedny
PříspěvekNapsal: 18 led 2013 21:14 

Ahoj. A smysl? To vypadá spíš na bazar. Mám to přesunout?

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 led 2013 13:44 

Víš co, klidně to smaž... ono to vlastně nemá význam, jen že se mě pár lidí ptalo na podrobnosti a mě nenapadlo než to sem hodit, čistě pro informaci. Prodávat to nehodlám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 led 2013 14:16 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Tak proč ne, mě se to docela líbí až na ten koberec. Co to třeba hodit do projektů?

PROTON AA-1150 | PROTON 1100 preamp
Projekce: BenQ TH670 + Optoma DS-9092PWC

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 led 2013 14:27 

Takový dlouhý text asi nějaký smysl má mít, jen jsem ho nenašel, a proto se ptám. Nic v tom nehledej. Prostě jsem to přečetl a nechápu smysl. Možná by stačily dvě slova, abych ho pochopil.
Čtu to znova, a myslím že je jen problém ve větné skladbě prvního souvětí a v chybějícím poněkud tupějším dotáhnuním popisu nebo návodu k nějakému závěru . Nevíme, jestli to chceš prodat, nebo někoho poučit. Možná jsem tupej jenom já. Proto jsem se ptal, abych to případně přesunul do sekce, která by tomu dávala větší spojitost.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 led 2013 16:40 

Gavinne, to je celkem odvážnej projekt! Blbý je takhle to někomu dělat bez pořádný domluvy/smlouvy, znám to moc dobře...
Jinak středy v AKR153 jsou taky vyosený, ale jsou použitý eliptický reproně na vejšku. V AKR5015 jsou taky použity 6ks (myslím) AKT481, ale jinak poskládaný.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 led 2013 16:43 
Řádný člen

v AKR5105 jsou za ARTama ve dvou řadách naležato ARE6604

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 led 2013 16:46 

aha, už koukám na repromanii, 8ks.
ale jak jsou tam daný ty ARE fakt nechápu, přitom jsem si ty bedny ze všech stran prohlížel a vypadaly jako by tam byly než ty vejškáče :roll:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 led 2013 17:39 
Řádný člen

myslím si že ozvučení klubu za 25K je docela príma :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 led 2013 09:55 

Dík za reakce...

Ten text jsem psal z jedný vody načisto a zůstalo v něm několik chyb, kgteré budu průběžně odstraňovat. K reakcím: zadání bylo na kočku a nebýt LuKysse, tak ty ART sháním po jednom kusu ještě dneska. Problém je v tom, že s materiálem sehnatelným koncem 80. let jste stejně vždycky vyrobili něco na způsob kinobeden s bytelnějším spodkem, zde ARA9918 a ARM9404. Ostatně na středy měly přijít ARE, ale jsou ještě hůř sehnatelné než ART a navíc většinou vytažené právě z kinobeden, kde si nejspíš odehrály svoje. Koberec byl jediná povrchovka, která mě napadla jako vzdorující poškození při dopravě a která snese i mírné zašpinění. Koženka byla, pravda, elegantnější, ale ve spojení s kovovými rohy naprostý malér, pokud to chcete naložit do auta. Původně to měla být pevná montáž, ale po odmítnutí ze strany zákazníka jsem to byl nucen několikrát stěhovat, většinou sám, a koženka nevydržela. Co se ceny týče, 25 000 je materiál a práce, bez náhladů na dopravu všeho druhu, zákazník měl platit 30 000 s tím, že dostane k tomu i ty předělané AUJ. Příště bez smlouvy a zálohy ani prd.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 led 2013 10:24 
Řádný člen

A co tomu třeba vdechnout trochu nádech AKRek? Třeba zkusit tabulovou černou kterou používali na AKR.
Nebo třeba warnex, ten by na tom mohl vypadat zajímavě.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 led 2013 11:09 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Taky jsem párkrát přišel na buben díky tomu, že jsem nevybral zálohu. A o to horší je to, když se protistrana tváří sebevíc seriózně.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]