Vzhledem k častým dotazům několik slov ke konstrukci, kterou jsem spáchal loni zjara a kterou zákazník odmítl zaplatit. Zadání znělo: reprobedny do malého klubu sestavené z dílů dostupných v roce 1989. Zákazník věci samozřejmě nerozuměl, mlel něco o kilowattech a bouchání, takže jsem se rozhodl pracovat samostatně. První problém -- osazení. Subbasy jednoznačně ARA9918, jelikož jsou z 15" reproduktorů s AlNiCo magnetem relativně nejdostupnější, středobasy ARM9404, opět bez debat. Původně jsem měl v úmyslu nechat je běžet hodně vysoko, zvlnění na vyšších středech by u PA aparátu nemělo vadit. Nakonec jsem se rozhodl jim pomoci čtveřicí ARO689, které budou od výšek odděleny hodně vysoko, ale svým umístěním budou kompenzovat směrovost. Výšky opět jednoznačně ART481, tehdy se prostě nic jiného sehnat nedalo, a to celkem šest kusů na kanál. Dělicí frekvence -- provizorně 800Hz a 4000Hz, s ohledem na možnosti středobasu a bezpečný provoz výškových reproduktorů, výhybka samotná druhého řádu.
SatelityMateriál beden -- nejlevnější, tj. DTD 18 mm, byl to svého druhu experiment, zda se dá tuhost skříně dohnat výztuhami. Tyto jsou vyrobeny z hranolů 30x30 mm a konstrukce je spojována natupo kolíky. Bedna je rozdělená na tři části, spodní pro středobas, střední pro horní výšky, přičemž prostor pro ARO667 má minimální možný objem a je natěsno vyplněný vatou, a konečně svrchní otevřený s šesticí výškových reproduktorů a výhybkou. Rezonanční prostor středobasu je uzavřený a je tlumen ze všech stran sypanou molitanovou drtí krytou vatelínem. Horní středy nejsou umístěny na desce kolmé ke směru vyzařování, ale pod úhlem cca 15 stupňů vytočeny do stran za účelem kompenzace směrovosti. Výšky jsou umístěny v kruhové výseči ze stejného důvodu. Tomu je přizpůsobeno i zakrytí obou sekcí. Co do rozměrů beden byl rozhodující požadavek na půdorys nejvýše 55x35 cm.
SubwooferPoužil jsem jednu z doporučovaných konstrukcí pro 15" reproduktory, v tomto případě pracující ve dvojici se společným bassreflexem. Rozměry momentálně z hlavy dohromady nedám, ale mám pocit, že to bylo 40x60x100 cm. Materiál opět DTD, tentokrát ale s průběžnými výztuhami z rámů spojených v rozích na čepy. Rámy jsou v celé bedně čtyři a s příčníky vytvářejí samonosnou konstrukci, na které jsou desky skříně vlastně jen zavěšeny. Smyslem bylo maximalizovat tuhost při co nejmenší ztrátě objemu. Bassreflex má vcelku vyrovnanou charakteristiku zhruba v pásmu 45 -- 120 Hz, čemuž je přizůsobena i aktivní výhybka (PP 4. řádu 45 -- 100 Hz).
Povrchová úpravaPůvodně byly bedny potaženy černou koženkou a v rozích chráněny kufrovými rohy, ovšem při prvním transportu se ukázalo, že se koženka trhá a odírá. Po zákazníkově ustoupení od koupě (aniž by bedny viděl) jsem koženku nahradil zátěžovým kobercem a rohy vypustil úplně. Kolečka se rovněž ukázala jako špatná volba, místo kupování odolných celokovových v celkové ceně přes 1000 Kč jsem raději za 800 koupil rudl

a vozím bedny daleko pohodlněji. Reproduktory jsou chráněny průzvučnou tkaninou napnutou na dřevěném rámu, u subwooferu přichyceném šrouby ke skříni a u středobasu nastrčeného do osazení. Horní středy a výšky jsou kryty tahokovem ohnutým do tvaru U tak, aby bedna zachovávala tvar kvádru a potaženým průzvučnou tkaninou. Kryt je na šesti místech přes distanční sloupky přišroubován do skříně.
ElektroakustikaJak již bylo řečeno, satelity jsou vybaveny pasivní výhybkou druhého řádu s dělicími frekvencemi 800 a 4000 Hz, pochopitelně při hrubém ladění doznaly obě výhybky jistých změn. Výhybka pro subwoofer je aktivní, obsahuje horní propusti 4. řádu 100 Hz pro satelity a pásmovou propust 4. řádu 45 -- 100 Hz s možností otočení fáze a s odpojitelným limiterem pro subwoofer. Soustavy jsou napájeny ze čtyřech upravených jednotek AUJ637, resp. z jiných zesilovačů téže konstrukce. Do přesných měření jsem se zatím nepustil.
ZávěrSoustava, jak jsem se zmínil, byla zhotovena na poněkud zvláštní zakázku, ovšem zadavatel si neuvědomil, že takto specifikované zařízení nebude nejlevnější. Náklady na pořízení materiálu a práce nakonec přesáhly 25 tisíc Kč. Soustava si dodnes odehrála k všeobecné spokojenosti více než 100 hodin, ovšem k jejímu dokončení chybějí přesná měření a optimalizace výhybek.
Místo fotografií nechávám odkaz na úložiště, které sám spravuji a odkud obrázky jen tak nezmizí.
http://ilex.kin.tul.cz/~emmaster/hrombedny