Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 15:24

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak navrhnout vyhybku do 15" +2x1" s impedancí 4R !
PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 12:58 
Řádný člen

Kraj: ČR - Jihomoravský
Čau všichni , trápím se s odladěním vyhybky na dvoupásmu a potřeboval bych pár věcí upřesnit . Ve zkratce popíši osazení bedny :
předělaný ARM 9408 , na : 4R , 500W , 40 Hz - 3200Hz , 98,5db , Fs-38 Hz.
Výškáče mám super bullet titanum tweeter ( dva 8R paralelně , takže 4R ) - 104db , 2 -22KHz

No .... jedná se mě oto že se nemůžu nějak sladit pásmově mezi basákem a tweetrem , skoušel jsem různé návrhy vyhybek , ale všechny jsou navrženy na óhmáž 8R , takže udělal jsem to , že jsem zdvojnásobyl hodnoty součástek , což si myslím že je logicky správně na poloviční R , ale není to ono , na eqaliseru musím stahovat pásmo 1,5KHz dost dole aby se to dalo poslouchat , zní to jak plechovka a z toho zvuku spíš bolí hlava jakoby byly přepólované fáze měničů a nad tým jsem se taky pozastavil , jak fázovat tweeter . Zapojil jsem výšku v protifázi dle schéma a zdálo se mě že mě chybý pásmo od cca 3-12KHz , prostě bud -cink :lol: , a když jsem fáze dal pospolu + na + , tak se mě zdá že se protínají freqence mezi sebou a bolí z toho hlava . Prosba zní : má někdo schéma na dvoupásmo vyhybku 4R ! dělenou na cca 3KHz ? S úplnou přesností vyhybky bych si nelámal hlavu , když vemu v potaz co tam mám teď :lol: Jinak co se týká ozvučnice a podobným diskusím , tak to předem vylučuju , ( vyskoušeny všechny varianty ) . Díky .

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Jak navrhnout vyhybku do 15" +2x1" s impedancí 4R !
PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 19:03 

Takhle to nefunguje. Nic univerzálního dobře fungovat nemůže. Když utratíš dost peněz, je jakási malá šance, že bys postavil zkoušením vyhybku, která úplně netrápí tvé uši, ale je v tom moc proměnných na to, abys jen slepě měnil a trefil. Ostatně nějak převinutý 15" s tweeterem nijak dobře fungovat nemůže ani kdybyses opupínkoval.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 19:53 
Řádný člen

Kraj: ČR - Liberecký
Petr Berka píše:
Takhle to nefunguje. Nic univerzálního dobře fungovat nemůže. Když utratíš dost peněz, je jakási malá šance, že bys postavil zkoušením vyhybku, která úplně netrápí tvé uši, ale je v tom moc proměnných na to, abys jen slepě měnil a trefil. Ostatně nějak převinutý 15" s tweeterem nijak dobře fungovat nemůže ani kdybyses opupínkoval.

to mohu potvrdit,kluci mi tu pomáhali se složením 12" + piezo a k tomu domorobo vyhybku,sice to hraje,ale je to děs.mě to tedy vyšlo skoro zadarmo,takže toho nelituju,protože to bylo ze zbytků materiálu,ale když bych chtěl něco poslouchatelnýho,tak takovouhle šílenost nikdy nestavim ;-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 19:58 
Řádný člen

Kraj: ČR - Jihomoravský
Víceméně tě beru za slovo že to není zrovna ideální volba s tým tweetrem , ale prostě už jsem je tak postavil z toho co jsem měl a na takové diskrétní používání to stačí , nic od toho extra nečekám a druhá věc je : že už jsem viděl spousty provedení přesně toto 15" +1" a někdy i čtyřy tyto tweetry a ejhle ! ono to jaksi hraje a ne úplně nejhůř ( slyšel jsem ) , jde právě oto , že nechci žádné zázraky , nic přesně na míru ( což ani nejde ) protože je to otázka peněz a hlavně prodrbaného času , prostě jen jsem kladl dotaz jestli někdo nemá jakýkoliv běžně používaný plánek dvoupásmové vyhybky hlavně odladěnou na 4R ! a cca 400W na zhruba toto osazení co mám . Toto mám na kompakty - odposlechy , takže nic extra nedramatizovat :roll:

No jo , ale tweetr a piezo je ku..va rozdíl , to bych si ani já nepostavil od toho jsem utekl už před deseti lety od pieza , protože jsou to svině a už jsem i v jednom vláknu spomínal proč, že se chová jako rezonanční obvod při 2,5KHz a spadne jeho odpor pod 0,5R i když žádný odpor nemá naměřitelný !

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 21:50 

Ono je potřeba prakticky před každý výškový reproduktor dávat nějaký tlumící odpor, pokud není středobas přespříliš citlivý. Tady ani tak nejde o ten zvuk, jako o průběh impedance, která může v konečnym důsledku třeba i vylučovat slušný zvuk. Pokud bude špatná vyhybka, nebude to hrát, nebo něco upálíš. S trochou štěstí jen reproduktory, s trochou smůly zesilovač. Jelikož neznáme impedanční charakteristiku těch reproduktorů a ani vhodnou dělící frekvenci, nepůjde to jen tak "na zkoušku" bezpečně nastavit tak, aby soustava opravdu 4Ohm měla a přitom "hezky hrála". Nemáš měřáky, jsi prostě v háji.

Nastřelil bych třeba sériově k basáku dát cívku 1.2mH a k výškáči dát sériově 12R odpor a 4u7 nebo 6u8 kondík. Bez měření ale není jak se dopracovat k něčemu správnému. Asi to nebude moc dobré, ale aspoň by to nemělo usmažit zesilovač. Věštit se prostě nedá.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]