Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 20:56

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Pomoc rozšíření PA aparátu
PříspěvekNapsal: 04 črc 2009 18:42 

Zdravím. Chtěl bych Vás touto cestou poprosit o rady s rozšířením basové části mého soundsystému. Stávající konstrukce na jednu stranu Basy: 1X SCOOPER 18" osazená BC PS76 600w @ 8 ohm. Středy: 2x12 od ac akustika. Výšky: horna + driver ac akustika. Dělím vyhýbkou Rane, zesiluji zesilovači QSC řady RMX. Po přečtení diskuzí na scoop tématiku vím, že by se asi nejlépe hodila bedna stejné kostrukce, ale vzhledem k omezenému prostoru skladovaní a převozu se chci zeptat na alternativu. Pořádám akce kde se hraje převážně Tekno, DNB a nově též dubstep který je hodně o basech a zdá se mi, že zejména venku je to s těma basama slabší... Díky za návrhy.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Pomoc rozšíření PA aparátu
PříspěvekNapsal: 04 črc 2009 18:48 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Ahoj,

ano venku bývá u malých aparátů problém s basy. Ono co si budeme povídat, jeden kus na stranu není mnoho, je to tak do menších uzavřených prostor. Napiš ještě typ zesilovače.

No problém vidím už v reproduktoru BC 18PS76 - je to levný reproduktor => málo zvuku. Takže jsou minimálně dvě řešení, buďto přeosadit bedny pořádným reproduktorem z jiné cenové relace (ovšem nevíme přesně jakou bednu máš), postavit další bedny se stejným reproduktorem s tím že to bude zabírat mnoho místa a celkově málo hrát, dále vyprdnout se na Scoopery a postavit jinou ozvučnici. A teď si vyber co je pro tebe nejschůdnější a kolik peněz do toho hodláš investovat, dle toho se vše bude odvíjet.

Co si budeme povídat, styl hudby DNB je poměrně dost náročný na basové pásmo..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 črc 2009 19:23 

Zesilovač RMX 4050 2x 850w @ 8 ohm. Bohužel mi tu bednu celou potahli kobercem a přístup k repráku nemám a abych pravdu přiznal nechce se mi to rozřezávat když přesně nevím kde je otvor. Jinak rozměry VxŠxH 1205x605x755 materiál překližka. Dělali mi to u AC akustika chtěl jsem něco jako super scooper... O variantě výměny repro jsem už též přemýšlel. Co takový plánek PD 1850 ze speakerplans.com? Budou to hlubší basy pokud bych prodal ty šneky? Cenově je to docela mazec. Neměl jsem možnost je slyšet..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 črc 2009 19:51 
Administrátor

Zesilovač je to vcelku slušný a nebál bych se říci, že ho nevyužiješ na maximum k těm dvoum 18PS76.

Takže to vypadá, že rozměrový plánek má u sebe pouze AC akustika, takže v případě výroby dalších dvou kusů bys musel oslovit je. Dle rozměrů je to celkem velká bedna a alespoň je ze slušného materiálu - překližky.

To zda jsou horny ze speakerplans vhodné pro tebe ti neřeknu. Je potřeba objezdit republiku a několik takových aparátů si poslechnout, půjčit, vyzkoušet a pak říci, "Tohle přesně chci", protože ti zvuk vyhovoval a splňoval tvé představy.

Ovšem nedělej si přílišné iluze, že výměna tvých stávajících subů za nové 1850 přinese basy z kterých budou všichni lidi venku odvázaní, furt to bude malý aparát o dvou subech. Sice s jinou konstrukcí a možná i reproduktorem, ale...

Sám jsem například zamítal použití 15" repro do středovýšek. Ovšem po poslechnutí dvoupásma s 15" středobasem za 12000Kč / 1 kus repro, jsem změnil názor na to, že i takto velký 15" repro dokáže nádherně zahrát středy a basy. Přičemž z fyzikálních důvodů jsem si myslel, že je to prakticky nemožné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 črc 2009 20:03 

hmm hmm. Připadla by tedy v úvahu na každou stranu 15" scooper při použití stejné dělící frekvence jak pro ty 18"? Jde to takto v praxi použít?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 črc 2009 20:13 
Administrátor

Nechápu souvislosti, proč 15" k čemu? Místo stávajících subů? Nebo přidat?

Rozepiš to pořádně, jinak nemá cenu se o něčem vůbec bavit. Čím víc budeme vědět, tím lépe můžeme pomoci. Jaká je teď dělící frekvence.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 črc 2009 20:34 

Kraj: ČR - Středočeský
Na styly musiky které chceš hrát bych horny, tedy i 1850Horn nedoporučoval, nehrajou přiliš do hloubky, což je u těchto stylů zapotřebí. Ze speakersplans.com bych doporučil konstrukci X1 a osadit to RCF LF18G401.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 črc 2009 20:37 

Dejme tomu že si ty 2 basovky 18" scoopery nechám a přemýšlel jsem postavit k tomu další 2 bedny ovšem menší konstrukce podobných výkonů. Jak už jsem psal není možnost skladovat další 2 velký bedny. Jinak na crossoveru dělím na 90Hz. Nebudu tím dělat hifi show - dalo by říct že reprodukuji do lidí a ne pro lidi - většinou se stejně tanečníci zdržují v těsné blízkosti aparátu tak mi fazový posun vrásky nedělá...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 črc 2009 20:41 

Kraj: ČR - Středočeský
Všechny basovky musí být stejné, použití různých beden docílíš hnusného uhuhláneho zvuku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 črc 2009 20:47 

jasně takže nejlepším řešením je zbavit se scooperu. Ty X1 vypadají pekelně :twisted: propočítám uvidím.. díky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 črc 2009 21:25 
Administrátor

Tady je topic o X1.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 črc 2009 21:31 

zrovna jsem to celý o X1 přečetl :D no pokud se mi podaří prodat ty 18 šneky asi se pustím do výroby..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 črc 2009 21:32 
Administrátor

Když to bude z překližky 18mm nebo silnější, tak to může být velice slušné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 srp 2009 17:17 

Martin S. píše:
Na styly musiky které chceš hrát bych horny, tedy i 1850Horn nedoporučoval, nehrajou přiliš do hloubky, což je u těchto stylů zapotřebí. Ze speakersplans.com bych doporučil konstrukci X1 a osadit to RCF LF18G401.

hi, ještě ohledně zesilovačů k tomu RCF - udavány výkon repráku je 900w @ 8 OHM - vadilo by to trochu poddimenzovat a krmit pouze qsc 4050 2 x 800w @ 8 OHM zesilovačem? Zvukař mi kdysi říkal že to může být nebezpečné krmit to slabším zesikem. ale v tomto případě to není zas tolik rozdíl. díky za rady.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 srp 2009 18:13 

Nebezpečné to je uplně vždycky už z principu, a faktické číslo na to nemá žádný vliv. Ten reproduktor by snesl víc, to je pravda, ale 800W není nijak málo. Nebezpečný to bude tehdy, až se z toho reproduktoru budeš snažit vymáčknout co nejvíc, ať má zesilovač 200W, 800W, nebo 1800W.....

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 čer 2012 22:33 

Zdravím dlouho jsem tu nebyl. Za tu dobu jsem postavil 4 ks X1 subwooferů ze speakerplans osazené RCF G401 900W. Před měsícem jsem zvučil stage venku ve velkem stanu a oproti super scooperu jsou venku úplně ztracený. Jako vyšší bass (kick bin) jsem tam měl 3 ks em15 horn na stranu ty jakž takž hráli. Nakrmený to vše bylo číňanama kopie labu. Ve finále mě všechny X1 nějaký dj ráno upekl když jsem si na chvilku zdříml. ALe to je jiný příběh. Vytáhnul jsem pak starý dobrý super scoopery 2x600W dal je vedle sebe (reprákem k sobě) před dje a stan konečně začal duňet před repro uprostřed i na konci cca 20 m dlouhýho stanu - docela zklamání z X1. Vevnitř zní X1 pekelně - lidem cestujou kelímky s pivama po stolech, tabulky oken rezonují a dá se tam vydržet docela dlouho je to čistý spodní do vnitřností pronikající ale venku jsou úplně k ničemu ani 2 ks 900W na stranu nehrajou líp než super scooper osazený "slabounkým" BC18 ps 76 600W. Přemýšlím že reconovaný repro z x1 použiju na stavbu nových scooperů...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 čer 2012 23:40 

Jojo, s DJs bohužel klasika. A všichni se divěj, proč to nenechávám osazovat silnějšími zesilovači, když se mě třeba nějakej technař ptá. Je to marný. Jak byly ty Xka nastavený? DSP?

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 čer 2012 08:02 

Kraj: ČR - Plzeňský
To si nevybereš, pak ti zase DJ uvaří zesilovač :-/

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 čer 2012 14:03 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Taktak, a celou dobu svítí clip jak o život...

PROTON AA-1150 | PROTON 1100 preamp
Projekce: BenQ TH670 + Optoma DS-9092PWC

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 čer 2012 20:38 

Petr Berka píše:
Jojo, s DJs bohužel klasika. A všichni se divěj, proč to nenechávám osazovat silnějšími zesilovači, když se mě třeba nějakej technař ptá. Je to marný. Jak byly ty Xka nastavený? DSP?

DSP nemam - proses signalu z mixu do eq -> pak compresor (dle navodu rane nastaveny limiter ktery pekne hlidal kdyz to dj prehnal s gainem) -> pak crossover ac 23B kolem 70 hz. Uz jsem to takhle delal mnohkrat a nikdy nic nesmrdelo ani zesiky ani bedny ale po tyhle vrazde bylo upeceny vsechno... Nejvic me dojmuli ty kecy ze jsem si to mel hlidat celej festak 3 dny v tahu - no nesmazim tak potrebuji spat a to je tezky kdyz je lineup prakticky nonstop a dnes kazdej druhej nouma "DJ" matla mp3 s nizkym bitrate s pridanou hlasitosti a to je znat hned na zvuk. Ze se ze spatnyho zdroje snazi vymacknout co nejvic volume ale je to ve finale snad jeste horsi nez kdyby to kompresovany hovno nechal max do zlutyho. Mno nikdy vic tyhle komercni akce. Zlaty vinyly s mekym hlubokym bass a zajety DJs co maj vyrovnany sety.. Staci si ty MP3 zokeje nahrat a pak kouknout na waveform pulhodinove nahravky - kdo to ma -3 v dropu a na druhym tracku -6 misto aby byl porat v nule jako kolega pred nim je holt hodne spatny DJ. Nelze se spolehat na kompresory a limitery ktery to dohani nebo tlumi. Nezachrani te pak ani to ze to mas atomove srovnany a porad nejnovejsi veci. Holt nova doba. Kvantita pred kvalitou.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]