Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 16:57

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rozšíření PA
PříspěvekNapsal: 29 úno 2012 13:18 

Kraj: ČR - Liberecký
Zdravím pánové.
Potřeboval bych trochu poradit se zamýšleným rozšířením PA. V současné době mám 2 satelity 12NDL76 a DE650 na horně b8575, pod tím na každé straně SBF15 . Krmení je vrch CREST 2600 a spodek QSC PLX 2502 do můstku. Na hraní po vesnických sálech to stačí s přehledem, začínají se ale množit požadavky na letní zábavy venku a tam mi to přijde už slabý.
Uvažované řešení: Další 2 SBF se už vyrábějí a přemýšlel jsem o postavení 2 basových beden, nejspíš s 15" měničem takže bych to rozdělil na spodek cca do 80-90Hz středobas od těch 80-90 do cca 400Hz a původní satelit od 400Hz nahoru. Dělení procesorem (mám Driverack PA) Výhodu vidím ve variabilitě, na sál jenom subbas a satelit a ven všechno. Můžete mi prosím poradit jestli tahle úvaha není úplně scestná a eventuelně jaký repro a do jaký ozvučnice na ten středobas? Docela se mi líbí D.A.S. 15LM
Dík Radek

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Rozšíření PA
PříspěvekNapsal: 29 úno 2012 13:54 

Kraj: ČR - Středočeský
Na tu 15" mezi se vyprdni. Pokud bys tu 12NDL76 odříznul na 400Hz, tak nebude mít absolutně žádný pohyb a odpálíš si jí.
Raději se zaměř na to čím budeš živit ty 4 SBF15, PLX2502 je slabá a v můstku můžeš živit max. dvě bedny. Chce to zesilovač, který Ti dá tak 1200W na bednu. Satelity předělat na bi-amp a driver živit tak 200W zesilovačem v ABčku. Nevím tedy co to máš za driver, DE650 jsem nikde nenašel, našel jsem jen náhradní kmitačku ale do DE65...

EDIT: Koukám do dřívější diskuze, a ty máš na mysli ND650 od RCF a ne DE650... Koukám na měření téhle sestavy, to je myslím vcelku slušný, ale je to dělení tedy dost vysoko, aktivní dělení by tu sestavu dost pozvedlo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 úno 2012 14:44 

Dík za tip, ten driver jsem fakt napsal blbě, co se týká toho zesilovače tak samozřejmě na nový bedny novej zesilovač. Koukal jsem někde že vlastníš to čínský FP 10000, jak s tím jseš spokojenej. Uvažoval jsem koupit ho na ty SBF a tím QSC by se daly krmit ty 12" v tom satelitu. Nebo koupit ještě jedno QSC ?
Myslíš, že při rozdělení satelitu na biamp a přidání 200W na vršky to bude na ven postačující?
Dík.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 úno 2012 16:03 

Zesilovače na satelity se můžou vyřešit následovně:
1) Nechat CPX2600 na středobas, na výšky pořídit 200-300W/8R zesilovač v AB třídě - Mackie FRS1300 nebo FRS1700, Ashly KLR-2000, z těch dražších QSC PLX2 1104. Uvažuji už jen zesilovače se spínaným zdrojem, aby se ušetřilo na váze, jinak by se mohl použít Crest CPX900, CPX1500.
2) Dát na středobas to PLX 2502, sice je o něco slabší než CPX2600, ale asi to nebude až tak markantní rozdíl, výhoda v menší váze. Pro výšky platí to samé, co bylo napsáno zaprvé.
3) Použít 4 kanál FP10000Q na živení středobasu i výšek. Nejvýkonnější a nejlehčí řešení. Výkon zesilovače je možné zalimitovat nastavením maximálního výstupního napětí.
Samozřejmě by se našlo mnohem více řešení, než tyto tři, ale to bych to tu taky mohl vypisovat půl dne.

Basy, pokud by se řešili některým FPčkem, tak bych asi spíš použil dvoukanál. FP9000 a bude tam i docela slušná výkonová rezerva, nebo FP14000 a budeš mít hodně velkou rezervu. Jinak by stačil i FP7000.

Jinak co se těch FP týká, tak zkušenosti jsou velmi dobré. Kolega má jak FP14000, tak i FP10000Q. FP14000 pořídil místo PL380, s tím že to FP hraje víc a líp. ten 4 kanál má buď na odposlechy nebo tím živí spodek a středy v 3pásmu, to teď z hlavy nevím. Já mám 4kanál, tedy FP10000Q, používám to především k testování, měření atd... prostě při vývoji beden. Na živení basů jsem to zatím nikterak více netestoval, osobně bych na basy šel spíš do 2kanálu, ale zatím bych použití 4kanálu nevylučoval, můžeme to klidně vyzkoušet spolu...

Záleží jak velké akce s tím máš v plánu, v bi-ampu se z toho dostane něco navíc a kvalitněji. Každopádně venku to snese klidně víc než dvě SBF15 na stranu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 úno 2012 16:25 

Jenom přitakám ať tu nemluví sám Martin aka prodejce původního apára - opravdu se vyprdni na další pásmo. To je snad ta nejhorší cesta v současném aparátu. Pokud stačí basy rozsahem, tak jen přidávat další. Hrajou hodně a slušně. Středovrchy pak lépe nakrmit, nebo taky dvojit (případně vyměnit horny a vyhybky).

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 úno 2012 23:58 

Nad ty basovky by se ti krásně hodila nová třípásmovka A960,těch basovek může být 0 - 4ks pod jednu bednu. V pátek bude na webu k ní datasheet.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2012 17:48 

Nebo by se ti mohla líbit tahle malá tří-pásmovka MB-1581H
http://mikesound.com/Mike_sound/box_info.htm#MB-1581H
Jde o aktivní bednu s externími zesilovači.
Rack se zes. je včetně crossu, linkového výstupu pro subbas a pochází z dílny pana Krampery.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2012 18:21 

Ten zesilovačový modul je pozůstatek z Fussion 3000?
Prodávalo se to myslím ve Voticích...

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 00:06 

Ano je to modul z Votic, právě dokončuji novou mechaniku pro ten modul, budou to takový kamínka nastojato 600 x 210 x 305 mm.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 01:59 

Zkráceno? On ten modul měl skoro metr.Co s vestavěným analogovým procesorem? Mě pár lidí už kontaktovalo,co by se s tím dalo dělat. Za ty peníze co se to prodávalo ,to bylo lákadlo. Plný výkon dávala basová sekce tuším do 2 ohmů. Při vyšší impedanci už výkon na LF nemusí být dostatečný, vůči zbytku MF s HF
Možná tak postavit znovu Fussion 3000 :-).

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 10:09 

Mám dojem, že 12" byly původně v sérioparalelu, tedy všechna pásma na 8 ohmů, ale příliš jistý si nejsem. Asi mu to sedlo akusticky, tak to stačilo srovnat citlivosti, ale korekce tam jsou taky. Každopádně je to magor.

edit: Miku, máš to pěkný, ale je tam málo červené :mrgreen: Až se půjdu podívat ke kámošům do zkušebny, vezmu foťák a ukážu ti, jak mají vypadat správně červené bedny

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 11:25 

Jojo máš pravdu , koukal jsem,že podle manuálu jsou 12" v serioparalelním zapojení, zesilovač měl 1000W/8 ohmů. Na každý pád Fussion 3000 hrál hodně nahlas, jen to byla pěkná almara.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 12:33 

To Petr V.: Ten basový zesilovač dává 1000W do 2 ohmu, do 4 je to 700W, naměřil jsem 53V čistého sínusu, středovému a výškovému pásmu se citlivosti srovnají gainy na výstupních OP crosssu. Přebytek výkonu na středech a výškách nebude tím pádem na škodu, aspoň nedojde k buzení zesilovačů do limitace.
LF pásmo se osadí 4 ohmovým měničem středy a výšky musí zůstat v 8 ohmech.
Dělící kmitočty mi vyhovují jsou shodné s tím co používám při provozu s klasickými zesilovači a procesorem.
Pokud by ten analogový cross přecejen nevyhovoval, tak není problém ho zamněnit za malý modul digi procesoru a nastavit ho přesněji (Delay, PEQ, Limitery).
Zatím jsem ještě neměřil sfázování na dělících kmitočtech, ale i s tím originál crossem ta bedna hraje na ucho hezky.

To Moula: Tak nejdřív sem to měl moc červený a teď zase málo... :lol: :lol: :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 16:03 

Aha, tak se zřejmě dělalo více variant. Míra červenosti v normě, to já si jen tak rejpnul.

Teď koukám, že téma je o něčem jiném: RHkamna, přistav další basovky a vyřeš zesilovač pro ně, jak ti píše MartinS. Na vrchy můžeš použít PLXko nebo to druhé, třeba to bude bohatě stačit. Nevím, jak uvedená sestava (vršek) hraje, ale klidně bych tam tu pasivku nechal, je jasné, že jedna patnáctka na stranu pod tím je málo, se dvěma se to zlepší, možná časem přistavíš ještě třetí pár. Jinak jde o to, že s pasivkou to chce mít silnější zesilovač, při aktivním dělení plácneš pro driver zesilovač kolem 200-400 W a pro 12" kolem 500 W a tváří se to silně (driver není limitován zesilovačem), s pasivkou to chce na vytvoření podobného dojmu konec o něco silnější.
A s driverackem si to aktivní dělení můžeš zkusit, stačí sehnat někoho, kdo změří a odladí preset a je to, PLX může krmit driver.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 16:18 

Ta pasivní výhybka to dělí na 2,1kHz, to tam je ta 1,4" víceméně zbytečná a 1" by tam odvedl stejnou práci. A na driver raději zesilovač v ABčku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2012 23:14 

Tak jsem se konečně dostal k počítači. Dík moc za nabídky Jardovi i Petrovi, ale budu to muset řešit trochu levnějším zpusobem. Basy jsou jasný ty se už staví a vršek rozdělím na biamp. Pomuže snad i to když je pověsím. Zesilovač pro basy musím ještě vybrat . Na ty vejšky se mi docela líbí to EPQ 900 co tam má Jarda. Jak jseš s ním spokojenej? Co se týká těch 3 pásem, dojde na ně příští rok. Letos bych rád ještě pořídil digitální párák a nemužu jet finančně uplně na doraz

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2012 01:52 

Kraj: ČR - Plzeňský
Digitalni parak? Jakej typ? To me zajima ;-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2012 14:33 

S EPQ900 jsem spokojenej jak zvukově, tak výkonově.
Když jsem ho používal pro driver v klasickém dvou-pásmu 15"+2" cross na 950Hz, byl také výkonově v rezervě. Díky vysoké citlivosti driveru CP750Nd, bylo potřeba jen pár wattů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2012 14:53 

Škoda že EPQ900 je v H třídě. Ať je zesilovač sebelepší, ale jak je v H třídě, tak prostě na výškách slyším že to není úplně ono. Když levnýho Behringera, tak raději EPQ1200, sice je už 2U, ale v ABčku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 bře 2012 22:16 

Tady je odkaz na ten digitální párák. http://appsys.ch/products/34-digitalaudio/55-adx32badx64b.
Používám místo pultu SAC na počítači a zvukovku M - audio Profire 2626 s převodníkama. Mám tam zatím 24 IN a 8 OUT a jsem maximálně spokojenej. Při doplnění zvukovek a převodníku to umí až 72 IN a 24 OUT.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]