Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 22:59

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 65 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Fane Colossus 18B
PříspěvekNapsal: 02 led 2012 10:57 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Středočeský
od těch 45hz bych se jí nebál pustit, známý má 4ks a basy to hraje né že ne :))

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2012 11:24 

Kraj: ČR - Ústecký
Nevíš prosím tě čím to má osazeno ? A jak tam má nasazen reproduktor, zdali tak jak je na obrázku
tse118 nebo obráceně ?

Díky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2012 12:44 

Ladění bedny se zjistí podle průběhu impedance, ta je na 3. stránce toho manuálu. Ladění vychází výš než 70Hz, skoro k 80Hz. Ladění bedny se nachází v impedančním minimu mezi dvěma impedančními maximy.
Přikládám ještě ze simulace graf výchylky při 500W s tím L18S801. V reálu je výchylka asi menší, hornresp má ve zvyku přehánět. Subsonic 50Hz/24dB BUTT. Níž bych v žádném případě nešel.
Příloha:
TSE118 vychylka 500W L18S801.png

martin77: Asi máme jiné představy o tom co je to bas.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2012 15:29 
Zabanovaný

,,martin77: Asi máme jiné představy o tom co je to bas.,,

slyšel si je někdy Martine?
kamarád z vysočiny má v kapele(vesnický rock: ) origo sestavu TSE, 4 basovky a dvě středovýšky, hraje to parádně, nic tomu nechybí...
nějaký grafy...:D

ciba:zeptám se ti, až tam pojedu, samotného mě to zajímá, ale tuším, že povídal něco o PD

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2012 15:52 

Ano slyšel. Ta bedna končí na 60Hz. Ono co taky chtít od krátký badnpass horny, je to kickbin, ne opravdová basovka. Pro opravdovej bas by to chtělo ještě něco pod to.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2012 15:59 
Zabanovaný

předtím meli 4basovky ve stylu mt18 a k nim ART500A a hrálo to hůř, sestavu jim ukradli i s dodávkou a pořídili toto.
na grafu tomu možná něco chybí, poslechově nikoliv..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2012 16:21 
Řádný člen

Kraj:
:lol:
Takže od začátku nového roku se mění smysl basových beden, budeme je ořezávat od 50Hz a budeme vnímat pouze ty vyšší basy, nikoliv subbasy, které tak hooodně pořád potřebujeme :)

Když máš dobré satelity (Třeba 2x12 či 2x15) můžeš subbasy dělit i na 60, 70Hz a hraje to excelentně, záleží co od toho čekáš za zvuk.

/pokud je ladění na 70Hz tak v tom případě ano, subsonik filtr na 50-60Hz

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2012 16:54 
Zabanovaný

Martin S. píše:
Do prdele Jikro, jak můžeš radit takovou blbost HPF na 30Hz? Ta bedna je laděná kolem 70Hz. Víš jakou to bude mít výchylku na 30Hz? To si ty nové reproduktory akorát hned odpráskne.
Z té bedny subbas nikdy nebude. Podívej se na nějaký specifikace, k TSE118 patří TSE111, což je 10" na horně + 1", s TSE118 se to dělí cca kolem 250Hz. Aby tahle sestava měla opravdu basy, tak by se tam muselo dát 4té pásmo.

CiBa: Dej těch 50Hz a 100Hz a uvidíš jak to bude hrát. Já bych zauvažoval o jiné bedně, která opravdu hraje basy a ne od 60Hz výš.

a já čekal, že se vajádříš k tomuto :lol: :lol: :lol:

dobrá tedy, v turbosoundu to vymysleli blbě a nehraje jim to :roll: :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2012 17:57 

Já se teď asi zeptám úplně hloupě, ale např. u reproduktoru L18S801 je frekvenční rozsah 38 - 1000 Hz, u toho Colossus 18B je to 35-1500 Hz, jak může ovlivnit to jestli se reproduktor poškodí nebo ne reprobedna a její ladění ? Přeci laicky řešeno, pokud nepodlezu nebo nepřelezu doporučený frekvenční rozsah, tak bych neměl reproduktor poškodit, nebo se úplně pletu ?
To že z toho poleze zvuk, který není dobrý nechme nyní stranou.

Děkuji

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2012 18:28 

Je to stará konstrukce, reproduktory nebyly tak výkonné, stejně tak zesilovače, takže se ladilo na co největší citlivost, ale spodní okraj basového pásma byl velmi ochuzen.
Konec debaty o tom jak TSE 118 hraje, jinak to budu mazat, tato debata je o něčem jiném.

CiBA: Frekvenční rozsah udávaný u samotného reproduktoru je vcelku nezajímavý údaj. Většinou je udávaný pro freeair a pokles -10dB. Nevypovídá to nic o tom jak ten reproduktor můžeš používat v nějaké určité bedně. Je vždy třeba respektovat fyzikální vlastnosti bedny a reproduktoru, vždy je třeba se bavit o konkrétní bedně a konkrétním reproduktoru. Tato bedna je laděná někde mezi 75-80Hz. Pod touto frekvencí prudce stoupá výchylka reproduktoru, při překračovaní x-max dochází ke zkreslení a při velkém překročení může dojít ke zničení reproduktoru, či může po dlouhodobém přetěžování velkou výchylkou až dojde k jeho zničení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2012 18:39 

Namáhání reproduktorů popsal barvitě Hubert:
"...reproduktory mají vinutí drátem kolem 0,3mm a závity jsou na začátku a konci u některých konstrukcí na sobě ! (Naštěstí u 15PL100 ne...) Navíc je takový proud zdrojem síly kolem 300÷400N a ta se snaží urvat vinutí z formeru a když to nepůjde, tak alespoň former od membrány nebo membránu na dvě půlky."
Tohle při špatném odřezání a následném překračování dovolené výchylky reproduktoru v horně samozřejmě hrozí víc než jinde.

Všichni jsme snad na Demu2,3 slyšeli o co jde. Vždy jde o konkrétní situaci. On to reproduktor s větší výchylkou nějakou dobu vydrží. Třeba se jen rychleji opotřebuje. A nebo taky ne, ale kdo to chce zkoušet za své peníze?

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2012 13:21 

Když jsem nad tím teď přes vánoce přemýšlel, tak jsem dospěl k názoru, že by pod těmito TSE 118 měli být ještě nějaké "opravdové" subbassy, která zahrají dobře 25-50 Hz. Trochu jsem projížděl různá diskuse k subbassům a celkem mi padly do oka MT18 SUB. Tak bych se rád optal na váš názor, zdali by tyto bedny byly vhodným doplňkem k RCS 325A + TSE118 + MT18SUB ? Určitě budu rád za všechny názory.

Díky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2012 16:50 

Na to bych se vybodnul, TSE a RMX2450 bych prodal a ty peníze navíc bych investoval do pořádných basovek a zesilovače k tomu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 00:02 

Čemu říkáš pořádný basovky ? Já jsem toho moc hrát neslyšel, takže nemám s čím moc srovnávat, takže sbírám spíše teoretické informace z různých fór a diskusí. Koukal jsem taky, kdo si co postavil a B&C 18 SUB se mi taky celkem zamlouvá. Prodávat se mi to zatím nechce, spíše bych to raději doplnil nějakou hutnou bassovou linkou.

Ještě jedna otázka, když jsem koukal na web B&C tak je tam plánek 21" SUB, už jste někdo slyšel hrát, takhle velký bassáky ? Je to nářez, nebo je to spíše repro pro venkovní instalace a do klubu se nehodí ?

Díky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 00:05 
Řádný člen

Kraj:
Do malých klubů 18 a výše moc ee.
Já měl BC sub s 18TBX100 a hrálo to DOBŘE :))) ale bylo to TĚŽKÉ

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 07:29 

Ciba: MT18SUB byla navržená tak, aby nějak přenesla celé potřebné pásmo. Tím, že jí kus uřízneš a dáš to té horně, tím tomu moc nepomůžeš, respektive to bude drahé a ne tak dobré jak by mohlo. Buď tedy zvolit dost jinou basovku, možná bandpass, a nebo se na tu hornu vykašlat - když stejně chceš dělat další bedny - nedělaly by se další, ale jiný, a z těch horen bys měl ještě prachy.
Já si myslím, že do čtyř/pěti pásma jsou dobře osazené TSE118 dost pořádný, ale to by muselo vypadat a stát asi dost jinak.
18TBX100 je super, jen je to TĚŽKÉ :-D . Jirka ví nejlíp. 18NW100 už je dost jiný, ne tak basový do bassreflexových ozvučnic.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 15:03 

Žádná pořádná basovka nemůže být lehká, může být maximálně trošku lehčí, když je tam neodym, a nebo může být těžká jako prase, ale lehká určitě ne.
Já bych velikost reproduktoru příliš k velikosti prostoru nepřiřazoval, záleží spíš na konkrétní bedně.
MT18SUB není špatná bedna, ale je třeba s ní umět zacházet, je třeba dělit dost nízko (do 80Hz), uvažovat by se dalo i o ClassA, ty jdou dělit výš, dole zahrají asi o něco méně než MT18SUB.
Z menších basovek se mi velmi zalíbila SB330 od EAW, tak jsem se pustil do vývoje podobné bedny, příští týden proběhnou nějaká měření a pomalu už půjde ven oficiální info.
U 21" je třeba počítat že to bude chtít živit minimálně 2kW jinak moc hrát nebude.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 led 2012 23:55 

jmalyska: ty jsi měl tohle (bc18.pdf) osazeno 18TBX100 ? Někde jsem se dočetl, že na B&C tam mají blbě spočítaný ladění, že se má ladění někde okolo 43 Hz je to tak ?

To, že je ta bedna těžká není problém, já to nikam netahám a když, tak velmi vyjímečně.

Díky

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2012 23:06 

Martin S: Už jsou nějaké první informace o SB330 ? Díky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 led 2012 14:30 

Takže nějaké to první info:
Box ponese název SBR1080, rozměry jsou 600X698x635 (ŠxVxH), box je trapezového tvaru - zkosení o 11,5°. Na rozdíl od jeho předlohy (SB330) bude box vybaven hnízdem na distanční tyč, což je velká výhoda, pokud se použije jeden box na stranu. Konkrétní váhu boxu nevím, ale unese to i jeden člověk. Bedna bude dostupná ve dvou verzích (různá osazení). Standardní verze SBR1080 bude osazená neodymovým 1000W RCF, citlivost boxu cca 99dB. Druhá levnější verze SBR1080/S bude osazená feritovým 800W Fane, citlivost cca 98dB.
Je to vcelku univerzální bedna vhodná pod 2pásmové boxy v jednom či dvou kusech.
Na poslech je velmi příjemná bedna. Snažil jsem se o takové vyvážení podstatných vlastností basovky, tedy aby měla dobrou dynamiku, uměla kopnout, zahrála slušně na nižších basech a byla citlivá. A to se právě povedlo myslím velmi dobře.
Cenově to vypadá takto:
SBR1080 - 15 388 Kč s DPH (12 823Kč bez DPH)
SBR1080/S - 12 868 Kč s DPH (10 723Kč bez DPH)
Pro neplátce DPH (ti, kteří si DPH nemůžou odečíst) můžu fakturovat také jako neplátce a potom je to cca o 1000Kč levnější než je cena s DPH.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 65 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]