Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 16:51

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: vhd4.18
PříspěvekNapsal: 28 pro 2011 13:17 

Kraj: ČR - Liberecký
zdravím, nejprve chci poděkovat Martinovi S. za plánek na "vhd1.18", který jsem našel v jeho příspěvku zde na foru. Už dlouho něco podobného (classA, nebo modernější vhd) hledám všude možně po netu, ale že na to narazím v cz foru mě nenapadlo. Ale jen dobře, Repromania mě velmi překvapila, do teď jsem jí nevěnoval větší pozornost, chyba:)

Ale k věci:
podobný plánek sháním kvůli plánovanému upgradu. Teď používáme 2ks na strane mogaleho 1850horn. Je to fajn bedna, na techno tlačí i ve dvou kusech na str. ukrutně.. Problém je takový, že mi od začátku připaluje okraje cívky. Po dlouhém laborovaní s nastavením hraného pásma na rpm26 se problém hodně zlepšil. Bohužel techno je dost náročná muzika a když dj valí 50hz linku 2min v kuse, tak se ten reprák prostě nedochladí. Celkem známá věc jinak pěkně hrajících horen. No a mě už zkrátka došla trpělivost a po delším bádání jsem došel k názoru, že 4ks vhd na straně by mohla být cesta správným směrem. S tím se mi ovšem otevírá několik otázek..

za prvé: jaké repro do toho použít, nevím zda rcf doporučované do classA bude stejně vhodné, a zda mohu použít stávající pd1850 tak abych je nemusel pod cenou prodávat.

a za druhé: zesilovač, zda jen přikoupit další 5050tku a s ní i změnit uspořádání v racku, nebo se nebát zkusit např maďarské PKN, které se mí líbí výkonově a hlavné váhou s rozměry. V podstatě jsem na ně četl jen dobré reference. Bojím se jen celkového delaye "D" konce oproti analog qsc a schopnosti dlouhodobě odvézt teplo při technu a plném výkonu...

díky za názory:)

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: vhd4.18
PříspěvekNapsal: 28 pro 2011 15:31 

ad1) nevím, ale 1850 nebude žádná výhra, jeho potenciál je v jiných bednách, než v krampera basech.
ad2) klidně, ale vem 6000, 4000 jsou spíše na vrchy/odposlechy, 6000 mají už docela slušný výkon, ale počítej se zátěží 3-4 ohmy na kanál, tedy na 8 beden bys potřeboval dvě PKNka. A jsou to taky analogy, jestli ti nevadí delay 5050 nebo hlavně těch horen, to tohle ti určitě vadit nebude.
Odpadní teplo je OK i když je držíš v clipu, resp. AGR nebo co to tam furt bliká.
Taky to bude stát víc, než přikoupit druhé RMXko a další věc, jak si jednou zvykneš na malé 1U výkonné zesíky, tak už žádné RMX nebudeš chtít.
Ale jestli jezdíte často z centrály (nekvalitní), tak pozor, spínaný zdroj je náchylnější, než klasika.

Já bych postavil další 4 ks toho, co máš, nebylo by to finančně tak náročné, horny se navíc dobře zdvojují a jestli jsi se zvukem spokojený, tak kramperovy basy by tě nemusely zase tolik bavit (i když 4 na straně už zahrajou).
Tam se ti nebudou pálit cívky, ale reprák dojde na mechanické maximum, začne to pak dělat takový pufavý zvuk, je třeba správně nastavit hpfka a příp. i limitery, však to znáš.

Mimochodem, co máš nabouchané v RANE pro aktuální basy?

p.s. na technaře máš nějak moc slušný projev...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2011 16:15 

vím že 1850 není úplně vhodný, jen mi jde o to zda by šli použít. Na simulaci hornrespu jsem krátký, nevím jak správně zadat vstupní data tohoto typu bedny.. A zrovna tento reprák by na mechanické limity narážet nemusel, ale jak říkám tohle je jen má domněnka.. určitě existuje mnohem vhodnější repro. Jen bych ty repra nemusel prodávat pod cenou, protože ruku na srdce, kdo dnes tyto poměrně "zastaralé" a těžké repra chce..

4ks mogeleho nářezu na straně by bylo fajn, ale kdo ses tím má tahat:) nehledě na to že občasné reconování pdček vychází dost draho. A stávající skelety jsou už dosti jeté. tzn, hlavní problém tím nevyřeším..

delay samo řeším, jinak by to ani nešlo:)
a má představa o delay digi zesu spočívá v tom, že nevím jak dlouho mu trvá převzorkování signálu, oproti analogu. Zůstala by zkrátka stávající 5050 na 4ks plus třeba pkn na další 4ks. O pkn4000 jsem uvažoval proto, že má zhruba stejný výkon - lépe by se porovnávalo. Navíc bych nemusel zvětšovat rack. 6000 by určitě byla lepší kvůli proudové rezervě.

na dsp z hlavy cca: dole 45hz/24butt, nahoře cca 100hz/18butt, param eq na cca 65hz +3db, Q si nepamatuji, už jsem do nastavení dlouho nelezl.)

ps: jakou máš představu o "technařích"?:))

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 15:20 

ad 1850 - nevím, průser to určitě nebude, jde jen o to, že zvýšená cena a hmotnost nebudou odpovídat většímu akustickému výkonu, navíc s neodymem by ses dostal i přes 10 kg dolů na jedné bedně a to už je hodně znát.

Aha, používat dohromady, PKN ale nejsou digitální zesilovače, jsou to konce v D třídě, nakolik výstupní filtr posouvá fázi nebo o kolik se bude fáze lišit od RMX netuším, zeptej se výrobce nebo někoho chytrého. Problémem by určitě bylo, pokud bys chtěl použít zesilovač s integrovaným DSP na jedné straně (třeba crown XTI nebo LA8) a na druhé bez, toto už skutečně nějakou/nějaké milisekundy udělá a problém je na světě, ale takhle si nemyslím, resp. nevím.

to je moc dolů nepouštíš, v kramperovkách se nechaj natáhnout i níže, tak ti asi budou stačit, ale musí se krmit. Se 4 na straně si určitě pomůžeš.

Máš-li někoho poblíž, zajeď si je ve 4ks na stranu poslechnout, nebo se domluv, jestli si je nemůžeš před zvukovkou na chvíli pustit, tyhle basy má tuším Koubík (harlej, alkehol) a možná benny, nejsem si jistý. Pobav se s majitelem, já na VHD nikdy nehrál, oproti starším ClassA prý hrají méně dozadu.

no když to chceš vědět, nemaj základní technický rohled, koukaj na mix a nechápou, jak funguje, nevědí, co je fantom, symetrické vedení signálu, di-box, na co je insert, parametrické korekce a podobné zcela základní věci a to se nebavím o signálových procesorech atd., pak řeší malichernosti, jako že jim brumí notebook apod., samostatně nic nevyřeší, je to furt dokola. Vlastně jako muzikanti, ale chtějí dělat zvuk. Takže mě hrozně překvapí, když někdo trochu audiotechnice rozumí :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 16:16 

Kraj: ČR - Středočeský
V těchto bednách (1850Horn a 186Horn) se už upekl kdejaký reproduktor, objem komory je extrémně malý. PD.1850 je podle mě do klasických horen nevhodný, tam se dávají reproduktory spíše s menším x-max. Tyhle horny jsou laděné kolem 50Hz, pokud se tam pustí čistě 50Hz, tak je to jasný průser, protože na frekvenci kde je bedna laděná je výchylka minimální, takže se reproduktor nemá jak chladit + extrémně malá uzavřená komora = no však víš sám.
Řešení je použít bednu kde nebude reproduktor uzavřen v malé neodvětrané komoře.
Asi úplně nejlepší chlazení se dá zajistit v tapped horně a asi by se tak i docílilo nejpodobnějšího zvuku a hlavně také citlivosti. Konkrétně by to mohla být tato bedna: http://hornplans.free.fr/mth46vs.html. Postav si třeba jen na zkoušku jednu bednu z dřevotřísku a vyzkoušej. Pokud bys chtěl pak je chtěl v profi provedení, tak si můžeš nechat vyrobit u mne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 16:25 
Zabanovaný

http://patricie-krmelova.rajce.idnes.cz ... _chlazeni/

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2011 20:06 

Kraj: ČR - Pardubický
pěkný chlazení, zkuste si zjistit jaký je tepený spád mezi cívkou repro a povrchem magnetu. I časový posun mezi ohřátím cívky a magnetu nebude jistě nejmenší

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 pro 2011 23:12 
Zabanovaný

me by zajimalo, jestli je tohle reseni lepsi, nez to, co pouziva cerwin vega, cast ozvucnice z AL s chladicimi zebry.
rozhodne mnohem komplikovanejsi:D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 led 2012 19:20 

díky za názory:)

to chlazení co měli nsk bych opravdu vyrábět nechtěl, mega pracné,) o Al panelu místo zadního víka mogaleovky plus zvýšit objem ala 186 jsem přemýšlel, ale už chci změnu, navíc tepelný spád by nemusel být dostatečný..

martine tapped horn je velmi zajímavý, bohužel nemam možnost si ho nikde poslechnout, takže představa o zvuku je opravdu mizivá. Navíc ty kramperovky se mi opravdu líbí, 4 na straně, zvukovodama k sobě, na techno dost sexy:)

Teď přemýšlím, zda se dá v hornrespu taková bedna simulovat. ale nevím si rady s vyústěním zvukovodu jak správně zadat parametry, pokud je vůbec možné takové bedny simulovat..

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 led 2012 20:28 

Tohle se taky musí slyšet :twisted:

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 led 2012 20:34 

to rozhodně, vím kde si to poslechnout,) ale ten horn nevím... nebo máte to někdo postavené?

Naposledy upravil ondrasm dne 04 led 2012 21:00, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 led 2012 20:54 

Kraj: ČR - Olomoucký
Martin 77: Aby to fungovalo tak ty žebra musí být i zevnitř a to by pak mohlo fungovat docela dobře, na snadě je otázka proč neudělat v ozvučnici chobot kterým bude větrací otvor magnetu dýchat rovnou ven :). Při dobrém uděsnění by to bylo fungující řešení. Otázkou je co by přetlaky dělaly se spiderem.

Pronájem a prodej ozvučovací techniky.
Ozvučování a technické zajišťování akcí, DJ's.
Návrhy ozvučovacích systémů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 led 2012 21:13 
Zabanovaný

nepodařilo se mi to vygůglit, ale předpokládám, že ta chladící plocha bude nějak napojená přímo na reprák, výměna tepla jen prostrědnictvím ohřátýho vzduchu uvnitř ozvučnice mi moc smysluplná nepřipadá, netušíte někdo, jak to vypadá uvnitř?
http://www.cerwinvega.com/images/Produc ... s/ab36.jpg

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 led 2012 22:24 

martin77 píše:

Forbidden....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 led 2012 22:34 
Zabanovaný

aha pardon, byl tam obrázek klasickýho CV šneka s hliníkovym chladičem na přední straně :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 led 2012 22:51 

Na simulaci se vyprdni, ono u těchto beden to stejně moc nesedí s realitou. V hornflexu funguje většina repráků, otázkou je jen jak s kterým to hraje a to se ze simulace stejně nepozná.

8ks malých tapped hornů má můj zákazník z okolí Jaroměře - http://www.uv-audio.cz, nicméně jsou to jiné bedny, jiné reproduktory. Takže se dá očekávat že jiná bude bude hrát jinak, stejně tak jako VHD s jinými reproduktory.
Já jsem nedávno rozpracoval, zatím teoreticky, hornflex ve stylu VHD, ale o trochu větší, respektive je to tak něco mezi hornflexem a malým scoopem. Má to delší zvukovod a menší objem komory, ladění by mělo být kolem 35Hz, takže by bedna měla hrát hodně odspodu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2012 15:45 

Kraj: SR - Trenčianský
Ondrasm: je viac možností ako to simulovať, viď príloha:
Příloha:
vhd.png

Buď čisto ako hornflex, alebo ako TH, v prípade použitia viacerich kusov aj s "fantómovou" časťou horny. Ale ako poznamenal Martin, simulácia je naozaj len orientačná. Prednedávnom som postavil bedňu podľa simulácie, výsledné ladenia však vychádzali v reále úplne inak ako podľa simulácie. Išlo o bandpasshorn. U zložitejších konštrukcií sa hornresp často nezhoduje s realitou. Pomerne presne sa s ním dajú navrhnúť klasické bassreflexy alebo bandpassy 6. rádu, ale zo simulácie sa stále nedá vyčítať ako bude bedňa hrať.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 led 2012 22:00 

díky drime, pro zajímavost to zkusím, pak to sem dám:) mě to spíš zajímalo z principu..

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]