Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 10:14

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Aktiv, nebo pasiv
PříspěvekNapsal: 09 srp 2010 10:55 

Kraj: ČR - Liberecký
Dobrý den pánové, potřeboval bych poradit s výběrem reprosoustav, váhám mezi RCF ART 312A a sestavou Crest CPX 2600 + stavěný box osazen 12NDL76 a DE400TN horna Megaton A1160u podle měření od Huberta . Sloužit by to mělo prozatím do zkušebny časem jako základ pro aparát na živé hraní ( Rock). Předem dík za pomoc.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Aktiv, nebo pasiv
PříspěvekNapsal: 09 srp 2010 11:09 

Podstatné bude jak moc se to bude týrat nahlas, zda nevadí ta přílišná modulárnost-rozebiratelnost aparátu, a takové ty osobní potřeby. V pasivu to většinou vychází o kousíček levněji, a výhodou je možnost výměny jedné či druhé poškozené komponenty za jinou. V případě poruchy aktivu nezbyde z hudby už "vůbec nic". Nadruhou stranu je to allinone. Každopádně na živé hraní doporučím ještě přitlačit na lepší driver. Všem 1" v takových aplikacích jde docela "o život" (kmitačky)...

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2010 13:09 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Jak bylo psáno výše, zde záleží hlavně na osobních preferencích. Někomu vyhovuje vozit pouze dvě aktivky a nemusí se o nic více starat. Jinému nevadí vozit bedny, rack + zesilovače a další cajky. Je to porovnávání plastové bedny vs. překližkové. Je to porovnání aktiv vs. pasiv. Je to také o skladnosti.

Za mě bych měl jasno - stavět.

Psal jsem Ti ještě maila...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 srp 2010 17:41 

Tak dám na Vaši radu a pustím se do stavby, vybral jsem sestavu 12NDL76 , ND 650 a B 8575 vyhybka podle měření od PD. Bedýnku jsem navrhnul 52 l, basreflex 2x 68 mm délka 31 mm. Ladění mi vychází 72Hz. Zatlumení cca 4 cm na zadní stěně boxu. Krmit bych to chtěl Crest CPX 2600. Můžete mi prosím sdělit Vaše připomínky, eventuelně co udělat jinak? Dík

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 srp 2010 19:38 

72l je na 12NDL76 příšerně velký objem. 75l mám já na 15NDL76 :-) Chtělo by to sundat dost pod 50l, stejně jako ladění o kousek níže. Zkus prohledat diskusi o 12NDL76 na prodance, tam o tom je napsáno dost a dost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 srp 2010 19:57 

Kraj: ČR - Středočeský
Petře kup si brejle ;) objem 52l a ladění 72Hz.

RHkamna: Objem by mohl být i menší a určitě to nalaď níž, do 60ti Hz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 srp 2010 21:21 

Ne, to je tak, když na foru pracuješ i "v práci", v malém okně 300x500px natajňačku a bleskově :-). Pak to člověk nedělá pořádně, a je to samá chyba lávky...

I 50 litrů je dost, chtělo by to méně...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 srp 2010 13:30 

Kraj: ČR - Středočeský
Je pravda že NDLka se dávají spíš do menších objemů, ale není důvod aby nemohl makat v 50l, chceš-li z toho dostat více basů, tak bych se těm 50l nebránil, jinak NDLku postačí 35l.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 srp 2010 18:34 

Kraj: SR - Košický
Ale to by mal ladiť o čosi nižšie v tom objeme ako 72Hz, najmä pokiaľ to chce aj na fulrange (na menšie akcie bez subbasu) tak optimum je podla mňa tak 55Hz. Pokiaľ to chceš ako satelit tak 35-40l a ladenie tak 65-70Hz je tak akurát.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 srp 2010 18:38 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Dnes jsem to s majitelem konzultoval a počítá s tím, že to budou čistě satelity a fullrange se od nich nebude vyžadovat.
Menší bedna se už moc udělat nedá, omezuje to veliká horna. Jedině kde je možné ubrat rozměry, je hloubka, ale pak bedna nebude stabilní.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 srp 2010 22:58 

To že to tam dolu naladíš neznamená, že to tam dole taky bude hrát. Jen si to nasimuluj. Martin už to okusil, když jsem přijel kdysi s tím 12TBX100, a to je "echt" basák. Stejně to tam dolu nejde. Pokud by byl objem nějak příliš velký, tak jednoduše oddělit driver od středobasu nějakou příčkou, nebo zvětšit bassreflexy - popřípadě od každého kousek, a to by bylo aby nebylo....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 srp 2010 12:52 

Počítám s tím, že bedna bude využívaná při živým hraní pouze se subbasy a ve zkušebně ty spodky nejsou na zpěvy tolik potřeba, proto to vyšší ladění. Dostávám se tak do rozmezí +3,-3 dB při frkvencích kolem 100Hz, jakmile to ladím kolem 50-60Hz je ten pokles mnohem větší. Myslím si, že to takhle půjde i víc zatížit. Co se týče velikosti bedny, je tam problém s hornou, kdybych to rozdělil přepážkou mezi repro, dostanu se na cca 28 l pro 12NDL76, což mi příjde málo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 srp 2010 13:07 

Kraj: SR - Košický
Pre tvoj účel to asi takto bude fakt najlepšie. Keď nie je dôvod ťahať to nižšie tak nemá cenu obetovať za to citlivosť a neskôr to doháňať EQ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 srp 2010 18:52 

Já si zas myslím opak, ale berte to jen jako skromný názor. Ta citlivost tam dole, a SPL tam tvoří převážně bassreflex, a jestli někde na 100Hz potřebujete slyšet rychlý přesný reproduktor, nebo "zahuhlaný" víceméně sinusový rezonátor, nad tím bych se zamyslel. Ten reproduktor výchylkou svůj příkon při ladění ca 60-65Hz při použití na satelity naprosto bezproblémů zvládá, spíš mám strach o dlouhou cívku, která se tím pádem při vysokém ladění nebude hýbat a chladit, když se pojede "do plnejch". Takže pokud na to je výkon zesilovače, ničemu se tam snad nedá ublížit.

28l začíná být dost málo, i když by to také na středobasy mělo pracovat. Tak nedělej příčku, ale minimalizuj šířku a výšku reprobedny, trošku uber na hloubce, přidej na průřezu bassreflexů, lépe to vyztuž, a dostaneš se jistě na nějaké přijatelné hodnoty objemu.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]