Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 12:47

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: reference na 18 sound
PříspěvekNapsal: 24 črc 2010 21:56 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Nemáte někdo zkušenosti s reprama Eighteensound? Díval jsem se do datasheetů a nevypadají vůbec zle. Celkem pro ně hraje i to, že je osazuje Krampera do KV2. méně by se hodila nějaká další zkušenost. Přemýšlím, jestli se mezi nimi najde kandidát rovný RCF LF18X400 :?:

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: reference na 18 sound
PříspěvekNapsal: 25 črc 2010 09:30 

Na to je potřeba vyzkoušet ty reproduktory v několika ozvučnicích a s nějakým pořádným 2kW zesilovačem, jenže kdo by ty trhací zkoušky dělal.

Nemyslím že je nějaký rozumný důvod, proč bys měl hledat "ten nejlepší" reproduktor. Takhle přesně to nefunguje, a nepřinese to žádné ovoce. Takový totiž neexistuje, a existovat nebude. Existují tak maximálně nejvhodnější kombinace pro danou aplikaci :-)
K poměřování šulínů není žádný rozumný důvod.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 črc 2010 10:48 

Kraj: ČR - Středočeský
18sound používají i v EAW, například v KF650 je basák od nich, v JFX by zas měli být výškáče...
LF18X400 je jen jeden, porovnávat reproproduktory v této cenového kategorii se tak jednoduše nedá, to už záleží jen na konkrétním použití. V jedné bedně bude lepší tenhle a v druhé tenhle. A který je lepší?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 črc 2010 12:54 

Kraj: SR - Košický
POdľa mojho nazoru 18Sound robí pomerne slušné repra, je to na úrovni RCF, PD, Fane... Každý repro hrá inač a aj keď sa dajú do identickej ozvučnice tak nájdeš ľudí, ktorým budeš sa viac páčiť jeden iným druhy. Sú to kvalitné a zvukovo dobré repra, najmä vyššie rady (napr. 15W500 je na svoju cenu dopst slabí)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 črc 2010 14:17 

V KF650z není od 18Sound nic. Značná část produkce EAW je skutečně těmito reproduktory osazena , například KF740. Kvalitativně patří nyní ke světové špičce. Například jejích 18W1000 je vynikající v bednách typu classA , stejně jako L18S801 od RCF.
Hlavně tahle firma umí udělat velmi rychle a za rozumné peníze reproduktory podle požadavků zákazníka.
Jinak ve vývoji reproduktorů jsou asi nejlepší u B&C.Jako první na světě zvládli vyrobit 6" cívku a jak mě ujiśťovali,měla by i vydržet to co uvádí u reproduktorů.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 25 črc 2010 18:13 

Kraj: ČR - Středočeský
Petr V.: A co je v KF650 tedy za basák? Měl jsem za to že je to 18sound, snad i na Prodance se něco takového psalo, ale asi jsem si to s něčím spletl.
6" cívku měli Precision Devices (PD.2150) dávno před B&C.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 črc 2010 18:49 

Já nevím, ale tipoval bych to na něco jako mb15h401 nebo jeho odrůda

Petr V.: Jen občasně jezdím s klas a právě s w1000 a je fakt, že to má na tak malou bednu slušnou citlivost, ale dole padá rychle.

Vikhor: asi ano, nevím, do čeho to chceš, klidně to zveřejni, třeba ani nemá smysl si s tím tak lámat hlavu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 črc 2010 21:39 

Ahoj, já to teda vybalim, i když si Petře nechci měřit s nikym šulina :lol: Jde o to, že chci osadit MT18 hornflex a ty Eighteensoundy bych měl snad z.a celkem levno od známého p. Krampery.
Trhací zkouška se konat nebude :twisted:
Dík za koment

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 črc 2010 10:44 

A co takhle 18 sound 18LW1250, ta by v hornflexu nemusele padat až tak rychle dolů, což?
Ty 18W1000 budou v class A asi nářez. Maj slušnou citlivost, ale tam dole je jim potřeba asi dost pomoct. To bych dělal nerad :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 črc 2010 11:01 

Tam dole se musí přidat prakticky vždycky pokud jde o ClassA, a s reproduktory co snáší příkony dost nad 1000Watt to naštěstí jde. Jen jestli to bude u lehkého rychlého reproduktoru co platné...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 črc 2010 11:59 

Nemyslel jsem to jako zápor, já si třeba na příliš hluboký kopák vůbec nepotrpím, je to věc osobního vkusu. Jinak snad každá basovka potřebuje jednak samozřejmě hpf a lpf a dále taky eq, ať už na třetinooktávové grafice nebo lépe na parametrickém eq (třeba na dsp).

Jinak Ti do toho nechci mluvit ani radit, kup si, co uznáš za vhodné, do class A není výběr tak kritický (myslím tím to, že x400 budu hrát jako divý a 18lw1250 ne), spíš se zaměř na materiál ozvučnice - aby byla co nejrigidnější a moc nehrála, nedělal je Krampera z 22 mm nebo dokonce z 25 mm překližky?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 črc 2010 12:15 

Nemám class A, ale MT18 hornflex z multiplexu. Ty class jsem jenom komentoval :). Myslím, že použít RCF LF18X400 do class A by bylo asi docela zbytečné, protože jsou výše naladěné než MT hornflex. Je pravda, že by tu bednu při pořádném nakrmení asi rozebraly...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 črc 2010 12:25 

ClassA by mělo být naladěné +- stejně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 črc 2010 12:28 

Jestli je to tak, musím se omluvit za ukvapený názor, ale stejně mi to vrtá hlavou :roll:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 črc 2010 12:32 

Moula: Taky nemám moc rád hluboko znějící kopák. Lépe se mi poslouchá rychlejší "mlaskavej zvuk", ale co taková 5 strunná basa? Neprospěje jí trochu nižší frekvence? Nebo se spoléháš jen na vyšší harmonické...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 črc 2010 23:24 

Aha, megatoňácký basovky, taky dobře, myslím, že jsou lehce níže, ale je to podobné class A.

Ježíši, čert vem pětistrunnou basu. Co je tam dole? H? Tedy něco přes 30 Hz? Muzice nerozumím, tak mě kdyžtak oprav. No jo, asi se musíš trochu spolehnout na vyšší harmonické, ale i 30 Hz z osmnáctky ještě trochu vyleze, vůbec bych se tím nezabýval, na bigbítovým koncertě stejně nikdo neuslyší, že tam nějaký tón trochu chybí. Bigbítový dunění není žádný umění :mrgreen: Asi budeš obvykle řešit spíš špatnou akustiku sálu, nebo bohužel kapelu, která neumí moc hrát a jak z ní dostat co nejlepší zvuk, nebo špatnou elektriku, pořadatele, co nechce zaplatit domluvenou hotovost (to Ti samozřejmě nepřeji), opilce, který se motá kolem techniky apod. než takové malichernosti, že ti basovky hrají u pětistrunky nejspodnější tón s poklesem. Nebo si pořiď něco pěkného s 21" a máš to.

Mimo téma: Na basu je vcelku zajímavé se soustředit, často totiž leze z předků i na venkovních akcích nevyrovnaně, jednak je to dáno tím, že ne každému jde z linky pěkně (ostatním basákům se omlouvám) a když už je linka skvělá, tak právě třeba basovky nejsou přesně napasované k vrškům anebo prostě to svoje pásmo nehrají sami o sobě moc vyrovnaně (zbytku, nebo většině se omlouvám), pak se to projevuje tak, že jeden tón je slyšet moc a druhý (vedlejší) už zas chybí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 črc 2010 08:35 

Moulo, potěšil jsi mne s bigbítovym duněním :lol: . Já navíc nechci bejt profík, abych si to potěšení ze zvuku kazil :mrgreen: Ale k tý base : máš určitě pravdu, že zní někdy nevyrovnaně, ale to je jednak rukama, jednak je to nástrojem, kterej když se nepovede, tak to opravdu hraje někde dost víc a ani kompresor to nespraví. Teď nedávno jsem slyšel třeba aparát KV2. Má tam 1palec, 6 na horně a 12 asi v bandpassu, či co - nezkoumal jsem to podrobně. No a pod tím Kramperovy hornflexy 18 2 na stranu. Hrálo to pěkně čistě o tym žádná. Především bicí byly opravdu lahoda. kytary pěkně řezaly ale baskytary hrály jen někde nahoře a dole tak nějak rozmázle. Chyběl mi tam takovej drive nižších středů. Měl jsem pořád nezadržitelnej pocit, že tam někde je díra. Je to hodně trapný, když pronesu, že mi tam chyběl 15ti palec?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 črc 2010 09:13 

Vikhor:

citace Huberta:
"Naše MT18Sub jsou laděné kolem 40Hz, třeba prapůvodní RCF PA180SW je asi na 48Hz a prakticky všechno mezi tím jsem naměřil na všelijakých podomácku dělaných kopiích všech RCF, ClassA, Megaton hornflexů. 18" subů s laděním pod 40Hz je hodně málo, naopak některé novější bedny od Krampery jsou laděné o dost výš"

Podle Petra Vinše by ClassA měly být laděné na ca 42Hz. Já to už jednou i měřil, ale zapoměl jsem to někam uložit... Podstatné bude, že za měničem v MT18SUB je krom (možná) malinko nižšího ladění také větší objem, takže to dole opravdu zahraje o nějaký kousek níž. Obě bedny ale pracují tam dole dost podobně - v ladění je malá výchylka reproduktoru, takže když se s tím zachází opatrně, jde tam dost decibel přikouřit, a hraje to poměrně spolehlivě až k těm 40Hz.
Poslechl jsem si několikrát obojí, ty ClassAčka mám doma, a dodnes bych se nedokázal rozhodnout, jakou variantu bych vlastně vzal, kdybych teď neměl žádné bedny. Opravdu nevím. ClassA je malinko méně náchylné na sluníčko, cigáro krz mříž, letící pivo, a asi trošku víc kope :-)
Budou lepší na živou hudbu a na tucku. MT18SUB spíš na DnB... To jsou mé ubohé poznatky. Každopádně jsem se musel moc smát, když dva kusy venku na RMX1850HD v blízkosti už byly cejtit od nohou (třást se zemí? :-) ) a podobný efekt vykouzlilo 6ks špatně okopírovaných a osazených SB1000 od nějakejch technařů.

30Hz z 18" basovky typu MT18SUB/ClassA už moc neleze, protože je potřeba jí poměrně strmě na 35-38Hz řezat, takže to bude třeba -6db třeba oproti 45Hz, a tam víme, že už nějaký velký pokles taky je. Celkem tedy řekněme -12~-15db, a to už je hodně málo.
Jinak můžu souhlasit. Pokud jde o malý aparát, vzal to čert. MT18SUB/X po 1ks na straně jsem slyšel hrát pod vedením Pavla Kovaříka (mladý, nadějný kluk - Tímto zdravím) , nad tím MT212/PLB, nebo podobnou kombinaci, a malej fesťáček se slušným zvukem se přesto podařilo se spokojeností uhrát. Měl jistě i štěstí na kapely. Jejich produkce byla také povedená.

Mezi rozumným 12" a 18" by neměla být díra. To spíš bude nějaký konkrétní konstrukční ži zvukařův problém, než obecný problém měničů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 črc 2010 11:25 

Petr: Dík za pěknej ontopic. Vzpomeneš si ještě na to, čím byly ty MT18 krmeny. Myslím pod rukama toho mladého nadějného ;)
Já si je pořídím postupně. Nejdřív plánuju jen 1 kus a živit ho Crestem 1500 v můstku, ale až budou dva, tak pořídím větší kalibr :twisted:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 črc 2010 12:29 

Krmil to nějakým silnějším Phonicem. Přesně nepamatuju. Rozhodně ten Phonic kupodivu hrál hodně. Na poslech asi dvakrát víc než RMX1850HD, takže to byla opravdu nálož. Přímo jsme to porovnávali.
Co budeš pak dělat s tím crestem? 2x300Watt pak nad ty Xka nemusí stačit.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]