Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 11:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 205 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Stavba reprobedny se širokopásmy
PříspěvekNapsal: 23 dub 2010 16:04 
Řádný člen

Kraj:
http://www.neomag.cz/cz/katalog/feritov ... ce-ferity/

10KHz je hodně z hlediska směrovosti.

To přečuhující tlumení tam kde je zalomení horny tomu nevadí?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 dub 2010 20:44 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Ano je to tak, je to směrové jako hrom, a kalota je jen jako supertweeter od těch cca 10kHz nahoru.
Prostě to není klasické dvoupásmo, naoplátku je to zvukově precizní a detailní právě tam, kde se klasické dvoupásmo obvykle dělí.
Já obvykle poslouchám v klidu večer. mám svoje poslechové místo a hudbu si opravdu vychutnávám, takže mi to vyloženě nevadí.
K tomu tlumení, bedna je sice spočítána na cca 40Hz, ale taky zesiluje harmonické, tedy 80, 120 atd... a právě proto tolik tlumení (možná ještě málo:-). Není to z mojí hlavy, jsou to zkušenosti a měření lidí co to stavěli, hlavně teda v zahraničí, až mě překvapilo jaké jsou tam okolo toho komunity.

Jinak díky za odkaz.
Jo a je to už hotové, co nejdřív přidám fotky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 dub 2010 01:39 
Řádný člen

Kraj:
Já nemyslel to tlumení po stěnách, to je samozřejmě OK ale to tlumení přímo v cestě signálu jak tam přečuhuje. Tak jestli si s tím laboroval.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 dub 2010 07:29 

Ano, stím co jsem psal souvisí i to tlumení v signálové sestě.
Trochu jsem s tím laboroval, bez tlumení v signálové cestě je to zvukově takové intenzivní právě
na basech okolo 100Hz, řekl bych až nepříjemné, možná, že ještě skusím tlumení přidat. Měřeno zatím uchometricky, mám dvě různá testovací CD s tóny, zvuky atd., zatím nemám svoje PC abych mohl měřit na úrovni. Na tomto linku zajímavé varianty tlumení a měření http://yu-ra.tripod.com/tqwta.htm, nebo tohle http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/tqwt.htm, nebo http://www.bottlehead.com/valve/whamody ... s/Tqwt.pdf atd, je toho spousta, procházel jsem to několik týdnů.

Jestě fotky z dokončení

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 dub 2010 18:55 
Řádný člen

Kraj:
Já myslím že se ti to docela povedlo, jen je škoda těch nesražených hran. A asi vím proč ti to hučí - žeby proto že to máš v koutě? Když ta horna přirozeně zvýrazňuje kmitočet na který je naladěná a jeho harmonické a ještě se strčí do kouta (s čímž zřejmě nebylo počítáno) tak to něco udělá. Pak je to tlumení pochopitelné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 dub 2010 09:32 

Hmm, zajímavá úvaha o tom koutě, zkusím to z těch koutů postrčit do středu místnosti, ale možnosti jsou omezené - podkroví.
Pak ještě přidám trochu vatelínu do akustické cezty za ARZ.

Poslechově ještě jedna věc, klasická hudba(nemyslím zrovna vážnou), živé nástroje a zpěv zní dobře, radost poslouchat, eletronická hudba převážně taneční se na tom ale dobře neposlouchá, vadí tam právě něco v těch basech co by potřebovalo tlumit, teď jestli to je laděním beden a místností anebo zprzněním nahrávek namíchaných tak aby to mělo "dost basů" i když se to přehrává na všelijakých minisystémech.

Ještě otázka trošku mimo téma, jaký praktický vliv ty sám přisuzuješ sražení hran v oblasti výškového repra?
Vím že se všude v souvislosti s hranami píše o nežádoucích difrakcích atd... ale spousta drahých značkových věcí, nebo DYI od zkušených stavitelů to buďto vůbec neřeší, nebo tomu aspoň nepřikládá zvláštní význam.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 dub 2010 19:54 
Řádný člen

Kraj:
U komerčních projektů se holt někdy stává že design je přednější před funkčností ale to se u špičkových výrobců nestává. U DIY projektů je to obvykle věcí neznalosti, designu a nebo se někomu nechtělo makat 8-) Také se může jednat o PA reprobedny kde se na to kašle a jako důležitější se jeví třeba mříž na ochranu reproduktorů. To ale neznamená že je možné to klidně ignorovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 kvě 2010 14:37 

Po dlouhé době se znovu přihlašuju s pokračováním. Hlavně a nejdřív bych chtěl moc poděkovat junglistovi za vypůjčení výškáčů, taková solidárnost se jen tak nevidí.

Už jsem je zapojil naposlouchal, a po neděli je rekomando posílám zpět k páníčkovi. Bedny jsou hotové, bez povrchové úpravy, z desek mdf 20mm, vyztužené hranolama, krmený jsou zatím zesilovačem od pc repro, takže jestli do nich lezou 2W tak je to moc. Mají předzesilovač který jsem kdysi dávno dostal darem, zakoupený byly od firmy metronix s dálkovým ovládáním, takže pohodlí je to největší.

Zvuk, za celkovou cenu 190kč na jednu bednu, je to parádní, mě to stačí. Já nejsem příznívcem reprosoustav za 10 a víc litrů krmené DPA za 10 a více litrů. Osobně, a tím jen pouze vyjadřuji svůj názor a nikoho nenapadám a ani nechci urazit, bych takovéto peníze neinvestoval do aparatůry. V plánu mám postavit Leach ke svým 70W badničkám co mám doma, ty mě vyšli na 870kč, jeho rozpočet mi vychází o několik tisíc méně. Najde se mezi vámi někdo, kdo rozezná, aniž by to věděl že hraje něco jiného, DPA od Leacha?Ptám se jen na názory, nikoho nechci urazit.

Ale to bylo jen na zamyšlení, zpět k repro. Připojil jsem výškáče, a přišlo zklamání, 380kč/kus za tento zvuk mi taky nepřišel adekvátní vzhledem k širokáči za 190kč. Připojil jsem proto staré membránové repráčky opět z pc beden. Ty dle mého výborně přidaly na prostoru, takže jsem se rozhodl pro ně. Stavím si zesilovač 30W s TDA2030, s celou touhle aparatůrou se vejdu do 500kč. Zvuk je příjemný, neunavující, po přidání předzesilovačem, hutnými kopancemi v klidu rozvybrují hrníček na stole, při připojení k TV se opět stávájí příjemným poslechem. Shrnuto podtrženo, firemní výrobky se stejnou watáží, jen díky značce stojí minimálně jednou tolik, zvuk je pro mě nesrovnatelný(testováno u přítulkyně s geniusi za 1400kč). A o to my šlo, to jsem chtěl zkusit, že stačí trochu zájmu, a za tak malý peníz máte příjemný zvuk a to hlavní je, že je to vlastníma rukama a to je k nezaplacení!Ikdyž mají 100% nějaký ty mouchy, to se vše dá vychytat časem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 kvě 2010 21:09 
Řádný člen

Kraj:
Tak nám ukaž finální fotky ne? ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 kvě 2010 22:33 

tak já ty moje holky vyfotím a uložím sem na web, jsou bez jakékoliv úpravy a na koleji lepené, ale i tak hrajou jak víno. CO se týče junglista, nebudu nic svádět na českou poštu a na to, jak jim vše trvá, jednoduše jsem je kvůli zkouškám a svý lenosti neposlal. Nerad bych se nezavděčil a proto je max do úterka posílám. Trochu mě mrzí, že se nikdo nevyjádřil o tématu DPA vs. Leach. Ale asi je to téma pro jiné forum...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 kvě 2010 00:49 
Řádný člen

Kraj:
Tak já jsem přímé srovnání nikdy nedělal tak neváím. Navíc není Leach jako leach. Je originální Leach a pak existuje celá řada vylepšených verzí od řady autorů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 kvě 2010 14:23 

http://www.zosilnovace.eu/Zosilnovac250Wv2.htm Leach s ochranami, o X tisíc levnější na stavbu než DPA.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 kvě 2010 23:38 
Řádný člen

Kraj:
V čem je levnější? DPA stejné kategorie není nijak zajímavě dražší co se týče součástek. Spíš jde o to že když už člověk staví DPA tak to staví s úctou a nedá mu to a aby to měl i estaticky dokonalé použije kvalitnější materiály. Nic ale člověku nebrání udělat oboje ve stejném provedení a pak DPA dražší nebude. Tak mi tedy pověz kdes sebral ty tisíce? když budeš mít tohle stejně pěkné bude tě to stát stejně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 čer 2010 12:14 

DPA: deska+součástky+trafo = 2500+1500+chladiče+hranoly
Leach: deska+součástky+trafo = 600+1500+chladiče.

To mi příjde jako velký rozdíl, tobě ne?

Junglist, prosím tvojí adresu, nemůžu jí najít.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 čer 2010 17:06 
Řádný člen

Kraj: ČR - Středočeský
Milane, to ale porovnáváš "porsche" s "favoritem" :P Jiná třída, konstrukce, "kvalita zpracování"... Už jenom samotná deska je IMHO umělecký dílo, o de mě kazzatelovi poklona až k zemi :!:

Adresa: Petr Šťastný, Dělnická 807, Kolín 2, 28002

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 čer 2010 01:09 
Řádný člen

Kraj:
Jarete zamysli se. Ty desky na DPA které si uváděl jsou v luxusní verzi a jsou skladem k okamžitému odebrání. Za obojí se platí a mimochodem nejsou za 1500Kč. Nikdo tě nenutí stavět na tom. Leach už je letitá konstrukce a zrovna tak existují DPAčka staršího vydání které na tom zvukově vůbec špatně nebudou. Na ty když budeš šikovný si můžeš sehnat podklady a nechat si vyrobit třeba úplně jednoduché sociální desky které tě nebudou stát o nic víc než desky na Leacha. Ale zrovna tak si můžeš nechat vyrobit luxusní desky na Leacha které tě budou stát stejně ne-li více. Já ty desky na DPA koupil za litra (nové - ne bazarově). To že ty desky stojí něco navíc je logické protože do té toby než do nich Sinclair vrazil vlastní prachy tak neexistovalo abys šel a prostě si jen tak postavil DPAčko. Prostě buď si musel být šikovný, shánět dokumentaci, dělat desky atd. a teď můžeš jít a koupit si až pod rypák luxusní verzi. Dle mého názoru když do toho někdo navalil takových peněz (a musí ze skladových zásob platit daně) a byl ochotný to vůbec udělat tak si nějaký ten zisk v rozumné míře (kterou nepřekročil) zaslouží. A ty hranoly? Kolik mislíš že stojí? jsou to jen trámečky z hliníku. Když ona je ta hliníková tyčovina tááák strašně drahá... Kdybych to chtěl v základním plně funkčním provedení tak si to udělám doma ve svěráku a vůbec to nebude ostuda. Nebudu tvrdit že jsem nějak šikovný, ba dokonce říkám že moc šikovný nejsem ale s tímhle bych prostě neměl problém. Stačí na to pilka, svěrák, pilník, smirkový papír, vrtačka a závitník. A to jsou všechno věci které stejně budeš potřebovat a používat ať budeš stavět cokoliv včetně toho leacha. Jo když budeš chtít nějaký nadstabndard typu leštění, eloxování a další úpravy tak to už je jiná věc a za to se opět platí. Ale to je zas něco divnýho viď? U Leacha se zas musíš babrat s L-profilem pokud nebudeš mít štěstí na vhodný chladič s dírama na TO3. A verze s TO3 trandama není zrovna žádná výhra. Existují lepší verze a ty už jsou opět co? Opět na těch hliníkových převodníkách tepla. Každopádně jde to levně a plně funkčně a dráž a luxusně a to platí pro naprosto jakoukoliv konstrukci. Je jen na tobě jakou kvalitu chceš. A až budeš příště něco porovnávat tak prosím věci ve stejné kvalitativní kategorii.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 čer 2010 12:13 

Jasný, teď už v tom mám jasněji, jen jsem se zeptal, a plně souhlasím. Vy jste pánové, jak vidno zkušení, já jsem zatím nikdy žádný zes nepostavil. A tudíž, jsem jen vypsal ceny které jsem našel na netu, s tím, že mě zajímá, zda je poznat i ta kvalita na zvuku který leze ze zesilovače? Dejme tomu, že mám luxusní DPA a vedle Leach, oba na jiné úrovni. Poznal by z vás někdo, že právě hraje DPA a nevědomky se připojí Leach a slyší, že zvuk je na úrovni favorita a už to není porshe? S tím, že v jedné krabici bude umělecké dílo a v druhé obyč doma malovaná deska. Je to jen zamyšlení, žádný odsuzování. Zajímá mě to, to že někdo chce mít doma krásný porshe na který bude pyšný, o tom přece žádná. I já patřím rozhodně mezi ně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 čer 2010 22:17 
Řádný člen

Kraj:
To zas musíme rozebrat. Kvalita vizuálně-estetického provedení a drobné vychytávky nemají vliv na zvuk. Nevím zda bych jednoznačně rozpoznal nějakou potuněnou verzi leachu oproti DPA - nezkoušel jsem to. Ale mám zatio že bych neměl problém rozpoznat klasického Leacha od DPA330 nebo 380.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 črc 2010 10:55 
Řádný člen

Kraj: ČR - Středočeský
Milane jarete, tak co? Myslíš, že pásky ještě někdy uvidím respektive budu držet v ruce :?: Já vím, je léto :arrow: prázdniny :arrow: pošťáci maj dovolenou... :roll:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 srp 2010 10:08 

Junglist: doprčic, no to je jasná, že je uvidíš, já jsem na ně zapoměl jako na smrt. To v tom opojení jejich zvuku :) Dej mi týden a máš je doma, ok?

Jináč se stalo se nedopatřením, že se při manipulaci s bednama natrhla membrána u jednoho repráku. Hraje to, nic špatnýho z membrány slyšet není, ale šlo by to nějak spravit?Exustuje nějaké lepidlo, lepenka nebo to mám nechat raději být?

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 205 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]