Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 14:19

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Schválení/komentáře k DIY subwoofer projektu
PříspěvekNapsal: 13 kvě 2010 21:51 

Kraj: ČR - Olomoucký
Dobrý den,
dostal jsem nápad na jeden DIY subwoofer projekt, prohledal celou DB Amara a vybral několik zapojení, které bych rád zkombinoval dohromady tak, aby celý funkční celek alespoň nějak hrál.

Můj výběr padnul na:

Frekvenční vyhýbka pro subwoofer se strmostí 24dB/oktávu (str. 13 - AR 1/2002)
Obvod pro aktivní ochranu reproduktorů (str. 30 - KE 6/2004)
Univerzální zesilovač 200W SDA300D (PE 11/98)
SoftStart (obvod XSX2102 od EZK)

Zdroj použiji složený z: 450VA toroidní trafo 2x55V, graetzův můstek 600V/25A, kondenzátory 2x6800uF/80V na každou větev.

Reproduktory z německé produkce Ratho - RTO WR-300P/8 (sinus. příkon 120W/8 ohm) - jejich paralelní zapojení.

Samotná ozvučnice je návrhem ještě ve hvězdách.

Blokové schéma (odkaz):
Obrázek

Hodnoty součástek ve schématu:
C1,C2,C3,C4 - 6800uF/80V
C5,C6,C7,C8,C9,C10,C11,C12 - 100nF/100V
D1,D2 - P1000K 800V/10A

Pokud by se někomu chtělo podívat na schémata z jednotlivých AR a zhodnotit kvalitu jednotlivých modulů / možnost jejich zkombinování do funkčního celku, budu jen rád. A za jakékoliv další komentáře budu taky vděčný.

Bajt

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Schválení/komentáře k DIY subwoofer projektu
PříspěvekNapsal: 14 kvě 2010 12:55 

Kraj: ČR - Středočeský
Zesilovač ať zhodnotí jiní. Já bych Ti určitě doporučil podívat se po lepším reproduktoru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 kvě 2010 13:59 
Řádný člen

Kraj:
Myslím že k tomu zesu se Sinclair v moc dobrém duchu nevyjadřovatl takže bych sáhnul po jiném. K reproduktoru nemáme TS parametry tak nemohu sousit ale moc důvěry to ve mě nebudí. Zkus sehnat ty parametry a uvidíme.
V té frkvenční výhybce mi odněkud uvízlo v hklavě že je tam snad nějaká chyba ale víc si nevybavím. na ten softstart a ochranu bych se musel mrknout.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 kvě 2010 16:04 

S těmi reproduktory mi to je jasné, že nedosáhnu žádných vysokých kvalit. Ale je to to jediné, co doma mám (nepočítaje staré, byť nikdy nepoužité ARN6604). Takže proto bych to prozatím chtěl uskutečnit s nimi.

Softstart je funkční prodejní verzí od firmy EZK, která by snad měla fungovat bez problémů.

O zesilovači jsem od Sinclaira četl dvě verze, jedna je na jejich fóru, kde se o něm zmiňuje dost špatně. Naopak v jeho článků na Aldaxu se o něm zmiňuje v dobrém duchu. Tak nevím.

Vyhýbku nedokážu bohužel posoudit. Stejně tak reproduktorovou ochranu. Spíš by mě zajímalo, jestli mi bude ten celý napájecí obvod fungovat správně...

Zde nějaké informace k oněm reproduktorům (nikde o tom není ani žblept, takže je to to jediné, co jsem na netu sehnal):

Fs = 32 Hz; Qts = 0,45; Vas = 140 l; Z = 8 ohm; d = 28 cm; P/Pmax = 120/250W

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 kvě 2010 16:13 

Kraj: SR - Košický
Trafo 2*55V k tomu zosilňovaču nemôžeš použiť, lebo po usmernení dostaneš 2*77V a bezpečne ti ten zosil spraví ohňostroj... :shock: K tomu je tak akurát 2*33V trafo a stači aj 200VA pre 1kanál potom je po usmernení 2*46V čo je tak akurát (aj uvádzaných 2*50V je dosť na tesno k tým budičom). Je pravda že ten zosil je zlátanina so starých lacných súčiastok, kvalitou zvuku nič moc, ale mne k dobru súži už skoro 10 rokov, hra sice len občas(tak raz mesačne) no zato vždy tesne pod limitom a keď vypijem par piv ta aj "červene" neprestava blikat :D ... a Ešte tam treba drôtovou prepojkou posilniť jeden spoj v strede plošaku, lebo ten tenký prechod nevydrží prúd a skôr či neskôr prehorí ... a ešte tam bude treba zmenšiť hodnotu odporu v sp. väzbe, lebo na vybudenie mu treba 1,55V a štandardnymi HIFI aparátmi čo majú výstup 770-1000mV to nevybudíš... Myslím že k subbasu by sa dal použiť, aj keď bude lepší asi Leach či MPA1000, lebo by mohol k tomu byť zosilňovač s výkonom cca 250-300W/4ohm...s SDA300 dostaneš ledabolo 170-200W/4ohm...

Ten reproduktor pokiaľ sú parametre skutočné by mal byť v celku slušný...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 kvě 2010 20:34 
Řádný člen

Kraj:
Jen jestli sis nespletl SDA300 a SDA300D což jsou poněkud odlišné zesilovače. Ten první je víceméně v pořádku tak ten druhý ne.

K tomu repráku jsem během cca 1 minuty nenašel kompletní parametry a víc času tomu nehodlám věnovat. Aby nakonec ty staré ošklivé Tesly nebyly lepší... Chtělo by ty repráky změřit aby byly parametry komplet ale upřímně - moc jim nevěřím. Ty už je máš koupené?

A ještě mi řekni proč to současně řešíš i na jiných fórech?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 kvě 2010 01:49 

1)
Mám na mysli zesilovač, o kterém je na Aldaxu psáno "Dále pak rozhodně patří ke špičce ... zapojení zesilovačů 200W a 400W pana Josefa Sedláka z PE 11-12/98". A ten (200 wattový) z 11/98 má v nákresu DPS napsáno SDA300D. Tak já pak nevím.

2)
Že by staré tesly hrály lépe než určitě novější o polovinu větší repra? Jedná se o subwoofer a osobně si myslím, že ty repra, co mám, na tom budou min. tlakově určitě lépe, než menší Tesly s menší výchylkou, menším trvalým příkonem apod. Nebo se pletu?

3)
Je snad zakázáno řešit jednu věc na více fórech? Jedná se tu o nějaký konkurenční boj? diyfans.org (nyní audioweb) znám delší dobu, dříve jsem tam jen prohlédl pár DIY projektů a tím to haslo. Nyní jsem do diskuze přihodil svůj dotaz a když má po více jak 150 shlédnutích 0 odpovědí, tak jsem si řekl, že zkusím štěstí jinde a tak jsem hledal jiné stránky. A tady jste mi určitě pomohli (nebo spíše nasměrovali na lepší cestu) daleko lépe, než tam, kde jsem myslel, že bych se mohl dočkat více odpovědí (přecijen je to o dost starší a zažitější doména, nemám pravdu?)

Za jakékoliv další náměty a odpovědi díky :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 kvě 2010 03:57 
Řádný člen

Kraj:
Zakázáno to samozřejmě není, jen to zavání jakousi nedůvěrou.

Nevím co ten zes ale já bych se těm darlingtonům pro jistotu vyhnul. Vlastní zkušenosti s tímto zesilovačem nemám. Mám obyč SDA200 (bez D) a šlape dobře.

V době kdy jsem to psal ob těch Teslách jsem o těch reprácích co máš nevěděl vůbec nic. Googlením jsem moc zabývat nechtěl protože nehrozí že bych se tu kousal nudou a tak z z nudy googlil nějaký podezřelý reprák. Ale třeba to nebude nakonec zlé. Se domluv na změření s někým kdo ti je nejblíž a máš jistotu na čem jsi.
Mimochodem kde a za kolik si ty repráky koupil? Existuje nějaká jejich rozumná fotka?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 kvě 2010 09:30 

Tady jde o to, že nepotřebuji 100% Hi-Fi kvalitu, přeci jen se jedno o velký subwoofer, kde dle mého nebude potřeba nejlepší zesilovač ve své třídě. Stačí mi, aby to byl jakýkoliv ne moc drahý zesilovač, který těch 200W dodá, aniž by mi vzplanul na stole/v bedně. Sice bych mohl koupit hotovou stavebnici, ale nechci. Baví mě samotná konstrukce od A až do Z :)

Počítám s cenou cca:
Zdroj (trafo, můstek, kondy) - do 2000,- Kč
Zesilovač s DP, subsonickým filtrem, ochranami reproduktorů a softstartem - do 2500,- Kč

Takže pokud víte o nějakých alternativách, dejte klidně vědět, rád se na to podívám :)

Teď k reproduktorům. Koupil jsem je v technickém bazaru v Mohelnici (vypadaly úplně nové) za 300,- Kč/ks. Jedná se o klasické 12" basové reproduktory. Ostatní parametry jsem vypsal. Tam jsem také kupoval ty ARN6604 za 200,- Kč/ks (ty byly komplet nové, měl jich v krabici s origo proklady naskládáno spousty). Osobně si myslím, že ty Ratha na rozklepání zdiva nebudou špatné.

Ještě shrnu jakou kvalitu cca očekávám. Chci, aby to byl subwoofer zatím k PC (ale když mu "naperu", co ty repra snesou, tak aby mi hlavičky na harddiscích vyrývaly sinusoidu ve tvaru pohybu měničů), později k domácímu kinu. Jako posluchač hudby nebo filmů nejsem extra náročný, vždyť ono když se potichu dívám na film s těma Genius chrastítkama (byť to jsou dvoupásma ve "dřevě"), co tam teď mám, tak mi to docela stačí. Sice tam chybí všechno od nižšího středního pásma dolů, ale co už. Takže abych to shrnul, vážně nepotřebuju super hifi moduly za spousty tisíc. Stačí mi něco rozumného a řekněme levného :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 kvě 2010 16:06 
Řádný člen

Kraj:
Jo ale bez parametrů těch repráků není možné pro ně seriozně navrhnout vhodnou ozvučnici takže bez měření se nehneš. A nebo to střelit od oka a to nemusí vůbec dopadnout dobře.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]