Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:22

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 65 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Subwofer X1
PříspěvekNapsal: 01 říj 2008 21:07 

Ahoj všem,

chci dělat subwofer X1 ze stránek Speakerplans.com, plánek je sice na 18" reproduktor, ale já bych tam chtěl dát 15" Beymu SM 115/K. Chtěl bych, aby hrál do 250Hz. Věděl by někdo, jak by měla vypadat výhybka? Pokud něco máte, dejte vědět. Předem dík.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Subwofer X1
PříspěvekNapsal: 01 říj 2008 21:26 

Ahoj.

Takovýmhle způsobem to rozhodně nejde provést.
Plánky ze speakerplans jsou dobře řešené, ale taky dosti optimalizované pro konkrétní - doporučené reproduktory. Nemá smysl tam používat jiné typy, nebo dokonce jiné průměry. Budeš stavět velkou bednu, která bude nakonec málo hrát. Už z principu nejde stavět "dobrý subwoofer" když v něm ten reproduktor pak vlastně vůbec není. Postrádá to veškeré smysly. Pak někdo přijde s poloviční a hlavně lehčí bednou a přehraje tě o velký kus...

Vyhybka se u větších subwooferů jinak než elektronicky řešit nedá, do 200W na nenáročné podmínky se dá něco sestavit.

Tu beymu už jsi koupil?

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2008 23:52 

Kraj: ČR - Středočeský
Tak za prvé než někam něco napíšeš podívej se kam to píšeš, napsat to do "diskuze k projektům" kde je popis sekce "diskuze k projektům Hi-Fi i PA, které se nacházejí na webu ReproMania.NET", vypadá tak jako že neumíš číst.

K subu samotnému: Je vidět že o tom nemáš ani šajn. Je to bandpass (neboli pásmová propust) s rozsahem 30-100Hz. Jak můžeš chtít aby to hrálo až ke 250Hz? za 1. to díky rozsahu tam hrát nemůže 2. je to naprostá blbost, je to SUBWOOFER, ten nemá hrát do 250Hz. Výhybka k tomuto se používá aktivní, tedy subwoofer má svůj vlastní zesilovač a na zbytek pásma je další zesilovač. Reproduktor: Na Beymu se vyprdni, nemá se s ní cenu zabývat, řada SM jsou ty nejlevnější sráče. Do takovéto konstrukce musí být velice slušný reproduktor a bude taky něco stát. Navíc každý bandpass je dosti specifický a nemůžeš si tam dát repro jaké chceš.
Protože jsi zjevně začátečník, tak začni s jednoduchým (a v poslední době prakticky nejpoužívanější konstrukcí v PA) bassreflexem, třeba s Eminence Kappa 15LF PRO, která je teď po slevách v Prodance za dosti zajímavou cenu, případně jestli ti připadá 3 tisíce za basák moc tak Kappa 15LF. http://www.prodance.cz

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2008 11:34 

Ne ne tu Beymu ještě nemám.

Za to špatně zařazené téma se omlouvám, SM serie u Beymy je sice levnější řada, ale myslím, že jako značka špatné nejsou.
Je pravda, že s výrobou výhybky zkušenosti nemám, proto jsem taky chtěl vědět, co tam dát.
Co se týtá výběru té konstrukce "X1", jena ní něco špatného? Potřebuju to do větších prostor a na venkovní prostory. je taky pravda, že mít velkou bednu a malý výkon je na prd. Kromě té SM 115/K, jsem taky uvažoval nad Eminencí, ale nad OMEGOU PRO15.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2008 13:20 

SM je to nejlevnější od Beymy a taky největší šmejd, cívky na papíře (nevím jestli to mají všechny SM) které ti hned shoří. Každý člověk která má rozum se na Beymu vyprd.
Na X1 není špatného vůbec nic, špatné je to čím to chceš osadit, tato konstrukce si bude žádat poměrně drahý reproduktor, do kterého, podle toho co píšeš, investovat nechceš.
Kupovat vyšší řady od Eminence se nevyplatí tam cena převyšuje kvalitu (tedy například ta Omega).

Co konkrétně budeš ozvučovat?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2008 15:26 

Znovu opakuji - Stavět konstrukci ČEHOKOLI bez doporučených konstrukčních dílů nikdy nepřinese ani zdaleka takový výsledek jak by mohlo. A proto je stavění konstrukce "bez konstrukce" uplně k ničemu.

Beyma je opravdu ne moc dobrá, a je na ní narozdíl od ostatních značek daleko víc negativních referencí, proto jediný důvod proč jí kupovat může být cena, která je ale vykoupena právě tím horším reproduktorem co stejně nebude hrát, a bude se potýkat s dalšími problémy. Viz shot...

Zkrátka své k svému, a pokud hledáš nějaký průsečík SPL a ceny, navíc jen podle neprofesionálního odhadu, tak je tahle diskuse zbytečná, i když by jsme ti dokázali poradit s čím bys mohl uspět.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2008 15:29 

Kreš: Koukni kolik teď stojí Kappa 15LF, to se ty levný bejmy můžou jít vycpat...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2008 20:05 

Samozřejmě si rád nechám poradit, nakonec od toho tu tohle forum je a právě proto jsem se sem přihlásil. Zatím se vám daří mně od Beymy odradit. Teď se zeptám asi zase blbě, hodně se tu preferujete Kappu, je tak dobrá nebo jen osvědčená? Nebo Eminence vůbec?
Takže ta Omega by se tam taky nedala osadit?
Na té ceně za reprák by mi až tak nezáleželo, pokud by nestál deset tisíc. Jakej by jste tam teda dali?

No a kde a nač má sloužit? Od reprodukované hudby, hlavně taneční, až po ozvučování jiných kulturních akcí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2008 20:15 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
U 15" basových Eminencí je KAPPA 15 LF PRO celkem slušná, ale 18" se od eminence vzhledem k ceně moc nevyplatí kupovat. Tam bych radši sáhnul po značkách RCF, B&C apod.

Poslechni zdejší moderátory co ti radí, bude tě to stát ve výsledku méně peněz a zvuk bude zas o kus lepší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2008 20:40 

Já Kappu nijak nepreferuji, doporučuji to jako dobrý levný reprák. A jestli jsi ochotný opravdu investovat do pořádné basáku doporučím ti RCF. Jak velké (pro kolik lidí) budou ty akce? Nepočítej s tím že bude stačit jedna bedna, bude to chtít 1-2 bedny na stranu. Jak bude vypadat zbytek aparátu? Jaký zesilovače? Kolik budeš ochotný investovat do reproduktorů do subwooferů?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2008 21:42 

To mně ani nenapadlo, že by jedna stačila, počítám se čtyřma, ale prozatím aspoň dvě.
Zesilovače jsou BV audio 2000, nahoře mám dvoupásmovky AX 1500 od Omnitroniku, To ale hodlám změnit, protože se mi ten zvuk nelíbí, hlavně- bedna jak kráva a celkem slabá (300 W).
Basy jsem měl snad ještě horší ( co se týče velikosti a výkonu ). A to teď právě potřebuju změnit, nejdřív basy a pak satelity. Teď jsem koupil stativy s klikou na 100kg, takže to pak chci vysunout nahoru. Počet lidí na akcích, 300, 400, to je různé, záleží jak kdy a jak kde.
Zrovna jsem se díval na ty RCF-ka, no jo, jsou dražší cca 7000,-.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2008 21:54 

No pokud můžu něco opravdu doporučit tak RCF LF15G401, mám k tomu navrženou bednu, jukni na můj profil http://www.repromania.net/o-nas/shot/index.php. Dál budeš potřebovat aktivní výhybky neboli crossover na rozdělení signálu pro subwoofer a satelity. Tedy na subwoofery budeš potřebovat samostatný zesilovač a na satelity také samostaný zesilovač. Taky než basáky koupíš zvaž jestli 15" nebo 18"

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 říj 2008 21:56 

Vzhledem k financím bych doporučil stavět nějakou klasičtější konstrukci. RCF LF18G401 stojí asi 5700 a je už docela použitelné. Zbylé peníze spíš použít na zesilovač, který je opravdu nakrmí, popřípadě schovat, a při další příležitosti stavbu zopakovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2008 09:47 

Kraj: SR - Trenčianský
Kreš, myslím že BV Audio je slušný zosík, Petula je to PA2000MB?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2008 13:43 

Pokud bude stavět další dvojici subwooferů, ať už jakýchkoli, bude potřebovat další zesilovač. Z tohodle důvodu je potřeba myslet o krok napřed, aby se nekoupilo něco zbytečného, protože budoucnost rozhodne už teď...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2008 22:04 

pro drim:
Ano jeden ze zesilovačů je BV audio PA 2000 BM. Mám ho asi sedm let a jsem s ním naprosto spokojený, zatím s ním nebyl žádný problém. Klidně bych teď koupil další, jestli se ještě vyrábí.

pro shot:
No je na čase, abych už začal něco vyrábět. Pro menší prostory bych zkusil i ty basy co máš ty, to jsou kopie RCF? Myslím, že něco takového mají.

Nicméně zkusím udělat X1 a pak pošlu fotky. Stolárnu už mám domluvenou, takže můžu směle začít se stavbou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2008 22:07 

Kopie to není, je to pouze RCFkem inspirované.
Čím chceš tu X1 osadit? Vím že se to už na fóru Prodance probíralo čím to osadit, zkus tam diskusi prohledat jestli něco najdeš .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2008 22:12 

Kraj: SR - Trenčianský
Týpci so Speakerplans to osádzali tuším aj PD.186 alebo 1850. P.Audio SD-18 je v našich končinách asi nedostupný.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2008 22:25 

P.Audio alespoň u nás se dá sehnat bez problémů, ovšem bych tomu nevěřil tak jako RCF, PD, BC, Fane...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2008 22:37 

Vím, že tu konstrukci někdo vymyslel, že funguje. Já jsem chtěl tu bednu malinko zůžit, aby byla líp přepravitelná,takže na 15". Samozřejmě tak, abych dodržel objem vybraného reproduktoru.
RCF jsou oproti zmíněným Eminencím dražší, ale není až taková hrůza. Takže nevím, snad RCF?

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 65 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]