Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 13:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 123 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Line Array plány, stavba, ladění,...
PříspěvekNapsal: 24 bře 2010 22:11 

To máš jistě Jirko pravdu, ale nezapomínej, že Hubert má to volbu vybrat si, co se bude prodávat a vyrábět, a co bude mít na krámě, a to v cenách od pár korun do pár milionů. Opravdu to u něj vypadá tak, že by si potřeboval maximálně napakovat kapsy? Já ten dojem nemám. On dobře ví, že k napakování kapes penězi je potřeba prodávat pořádné zboží jak profíkům tak nuzákům, ale nebudem se ženýrovat – tak nebo tak na tom vyvaří...

Bastliče a koumáky, co budou mít tu potřebu rvát tam eminenci jistě nasměrujem zpět na zdravý rozum, takové blbiny tu asi nebudou mít místo.
To cos postnul za obrázek, to je hodně odvážné. Já budu držet jazyk za zuby, a koukat co vymyslíš... Hlavně aby došlo na činy.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 bře 2010 03:19 
Řádný člen

Kraj:
Ten obrázek byl orientační, to není muj vymysl :lol: Uvidíme co nakonec vyleze z dílny, dřevo již mám doma, v dostatečném množství. 15mm a 18mm břez.multiplex. DTD na prototyp dovezu asi zítra.

Ještě mě napadla jedna varianta, 2x12 neodym a 1x2" na Fane "trychtýři" 45° horně... Anebo od Beymy ten zvukovod do linearu na dvě 1" by možná nemusel být špatný. Jedna 12" by byla ale i tak, možná obě nasměrovány do desek, kvůli místa, uhel sevření 30°cca. To chce odměřit co kde jak bude lepši.......... Ja jen čekam na stabilní teplejší počasí :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 bře 2010 10:36 

Ty jsi fantasta, radši si kup tovární systém, třeba nějaký laciný od omnitronicu, thomanna nebo dB, bude chodit líp než to, co vymýšlíš a vyjde tě levněji... Byl jsi vůbec někdy větší závěsný systém stavět? Přemýšlel jsi o tom, jak uděláš hardware pro zavěšení a hardware pro naúhlování jednotlivých segmentů (fly bary, fly tracky)? Taky musíš mít nějakou konstrukci, na kterou vše zavěsíš a mám takové tušení, že jsi někde psal, že snad ani neděláš liveko ale jen diskotéky, na to přece takový systém neuživíš, v jednom člověku nepostavíš a v konečné bilanci nemůžeš zaplatit, obchodně to je nevýhodné, ledaže bys už teď měl nabídku na kšefty... Nechci se tě dotknout, ale myslím, že se ti nic dobře hrajícího nepodaří vyvinout, já jsem sám na sebe namyšlený, ale do toho bych tedy nešel. Jediné, co by ještě mohlo dopadnout je precizně okopírovat něco továrního nebo malé dvouapůlpásmo s 2*6,5 až 2*10 na přímo (rozhodně na přímo, jinak to vůbec neukočíruješ) a někde k tomu splašit zvukovody pro drivery, to se dá jakž-takž ztuha odladit a udělat domorobo, ale nemůžeš čekat vysoký akustický výkon a dobré třípásma se tomu vyrovnají nebo je i přehrají. Zlatý voči, já bych do toho nešel.

edit: omlouvám se, ale tohle vlákno jsem vůbec nečetl, zdá se mi dlouhé, takže možná už to máš prokoumané, jen reaguji na obrázky a tvůj poslední příspěvek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 bře 2010 12:59 

Kraj: ČR - Středočeský
Moulo, prokoumané to nemá. O zavěšování se neboj, chystá se stavět jen obyčejnou bednu, ne LA, nicméně jsem také toho názoru že to bude hrozný bastl.

Jirko, plácáš jedno přes druhé, jak chceš použít LA hornu do normální bedny? Vždyť to nemůže fungovat, ty horny jsou přizpůsobené pro použití v LA - mají malý vertikální vyřazovací úhel, aby nedocházelo k interferencím mezi jednotlivými bednami.
Říkám to 101. postav normální 3pásmo s 12" + 8" na horně (RCF MR8N301 + H6000 - a nemusíš žádnou hornu vymýšlet a i kdybys vymyslel tak tahle bude zaručeně lepší, protože phase-plug už jen tak neodladíš) + slušný 1,4" k tomu. Když se budeš hodně snažit tak to velikostně může být jako nějaký 2p 15" satelit. Když se to slušně odladí, tak budeš mít pořádné 3p, které nebude mít žádné díry na frekvenčce, bude universální -můžeš ho použít na disko nebo i to mluvený slovo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 bře 2010 13:13 

ŠŠŠŠŠššš!!!

Nechte ho, on si nabije kušnu, a pak nám zas za pěkný peníze rozprodá nějaké našlápnuté 10"-12" repráky. :idea:
Tedy ne že bych chtěl bejt škodolibej, ale vždycky tam jde nalézt nějaké pozitivum. Ten kdo nenalézá neúspěch se ničemu nenaučí...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 bře 2010 18:38 
Řádný člen

Kraj:
:lol: :lol: :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 bře 2010 19:41 
Řádný člen

Kraj:
2x10 či 2x12 a toto http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=81667 . Teď mám tohle http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=81781

Z důvodu menších rozměrů bych ty dva 10" či 12" dol do V slotu, hornu klasicky na desku nad ně. to bych se dostal na nějakých výška 400/450, šířka 300, hlouba 250. To bych ještě akceptoval.

Ano jde mi o to postavit bednu která bude hrát vyloženě před sebe a né do boku, čili co nejmenší vyzař.úhel. Na Akce kde potřebuju hrát doširoka mám jiný apec. tyhle bedny konkrétně na ozvučení hudba/slovo hasičské závody a pod do dálky, 500 lidí a pod. V99% případů jsme na korbě Avie a v tom nejzvdálenějším rohu než jsou lidi a stanoviště rozhodčích a startovací pole :-( a 60x40 je už moc no. Ideál 20x10. Proto jsem uvažoval zvukovod z lineáru a repráky na zvukovodu aby to co nejvíce směrovalo... Proto když jsem "jen" zapustil reprák do úkos bedny o 30cm, plnilo to mé potřeby, nehrálo do boku ale dopředu a ještě více....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 bře 2010 21:21 

Chceš-li takhle malý vyřazovací úhel tak s Véčkem těžko, Véčko musí být dost otevřené aby hrálo výš, funguje jako BP. U beden na takovéto použití bych se vyprd na 2,5p a 3p. Dvěma 10" v horně naženeš oproti 2,5p a 3p nějakou citlivost, jako inspiraci bych viděl http://www.speakerplans.com/index.php?id=mt102, driver s hornou bych klidně umístil doprostřed té horny (ušetříš něco na velikosti a hmotnosti).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2010 00:04 

Hrát o 3db víc většinou stojí v lepších strojích o 6db víc finančních prostředků. Hrát o 3db blíž většinou nestojí nic. Popřemýšlej nad tím... Je mi nanejvýš divné, že počítáš s tím, že budeš hrát z toho uplně nejhoršího místa, v jakém je možné se nalézat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 bře 2010 20:44 
Řádný člen

Kraj:
Petr Berka píše:
Hrát o 3db víc většinou stojí v lepších strojích o 6db víc finančních prostředků. Hrát o 3db blíž většinou nestojí nic. Popřemýšlej nad tím... Je mi nanejvýš divné, že počítáš s tím, že budeš hrát z toho uplně nejhoršího místa, v jakém je možné se nalézat.

No ono to je skoro vždy a všude, pokud není pódium na pevno, přednost na stánek s pivem a párkem, pak parking por VIP a pak někde v zadu je blbá Avie s tunou aparatu od Dje :-(

Při takovém hraní s bassreflexy je před Avii kraval jak prase, při vybuzení plných 3kW a tam kde jsou lidi je to dobrej tak akorát podtext :-D

Hraju-li v kulturáku jako Dj, zase za podiem dost zvuku který nepotřebuju (basy hlavně), už tak je odrazů dost.
Prostě co nejmenší směrovost je ideální a budu-li potřebovat hrát na šířku, postavím bedny vertikalně a dvě vedle sebe. (Vyzařovací uhel 60x20 třeba, ve dvou 120x20 a pověsit či naklonit bednu můžu vždy a všude)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 bře 2010 17:19 

Basy budou všude vždy, ty jsou prostě všesměrový a nic s tím neuděláš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 bře 2010 12:19 
Řádný člen

Kraj:
No šmi tesla sneky celkem dobře směrovaly dopředu a ne dozadu :) Jasně, v jistém poměru budou vždy a všude....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 bře 2010 16:01 

Na směrovost basů tu někde trčí PDFko ze speakerplans. Do 60Hz by se dalo považovat bas za nesměrový. Na 100-120Hz už se horna jako směrový zářič uplatní. To už ale přestávají být basy. Tohle bych neřešil, důležité budou středovýškové sekce...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2010 17:24 
Řádný člen

Kraj:
Ano, někde jsme to pdfko četl. Jasně do těch 60Hz to směruje vždy a všude, avšak na teslácké horně 15" subbasové to začalo směrovat ne hned před bednou, ale přece jenom o něco dále (na parketua za ním) Co při srovnání s bassreflexem šlo uchem a tělem (vibrace stolu, skákání CD a pod) docela poznat.
Já ty šneky kdysi měl a mít druhého otroka na nošení, asi bych si je nechal anebo zkusil modifikaci od Visatonu, v podstatě je to to samé,akorát trošku zmenšené :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2010 17:41 
Řádný člen

Kraj:
No jinak ať neodbíháme od tématu, zatím jsme zvážil a trošku pozastavil výrobu ozvučnic, resp ještě nezačal. Chrochtá mi to hlavou, pročítám si několikrát vaše reakce (a nejen tady v tomto tématu) a také postupně pročítám forum na cihelně...

Spíše teď přemýšlím nad tím, jak vymyslet a zrealizovat věrné měření toho, co bych dělal.
K dispozici (bohužel) jenom měřící mikrofon od Uliho, nemám ho kde změřit jakou má křivku, podle obrazku od Uliho celkem dobrou,ale Uli je Uli... Moc tomu nevěřím.

Měřit přec PC s tím co mám je trošku složitý (z pc výstup do mixu-cross-zesy a mikrofonem přes druhý mix kde mám fantom to hnát zpět do pc). Impedančka, křivka, směrovky, spl,....... Jak mám měřit, aby to bylo pravdivé a alespoň podobné měření z MLSSA od Huberta s chybou max 1%? :-D

Také prostory - venku budiž, ale musí být ideální podmínky, bezvětří, 22°což nejde celoročně. Udělat bezodrazovou místnost, odzvučenou by stálo dost peněz a času.
V okolí o nikom nevím kdo by mi nějak helpnul a nechtěl za to šílené love, gor když budu dělat "prototyp" (a už i kdyby nějakou ověřenou, to už je jedno co...)

Tak i tak, bez měření to jde, ale výsledek zhodnotit uchem je subjektivní a ikdyž se mi bude líbit, nemusím uchem poznat nedostatky, protože v rámci možností jsem slyšel XY repráku, beden s určitým osazením, lepších či horších a to je moje měřítko k tomu, co postavím.
Chci reprosoustavu hrající, vyrovnanou. Ikdyž pokud by se stavěly malé pasivní lineáry, spodky budou chybět, ale koukám-li se na různé 2x8+1,4,2x10+1,4/2 a podobně, jsou i "hořší" parametry na spodku a to i u značkových EAW. Nevím zda to dohání DSP, EQ či děličkama, ale nějaký kompromis by se dal udělat. Jo velikost mobilita má vždy něco proti :-(

Asi budu chtít moc, když chci jednu bednu na stranu kolem 800W aby to zahrálo moc a daleko a přitom se nehádalo se suby (takže NE fullrange!!!) Použitím středbasu a odstřelením od 100Hz zase nevyužiju potenciál repráku a s X-MAX 7mm je mi na středech celkem k ničemu, když se mi bude za 1Khz vlnit charka :/ Také potřebuji srozumitelnost a čistotu právě na vyšších kmitočtech. Lidem to je stejně jedno,ale musí slyšet a rozumnět. Hlavně zvučím mluvené slovo a k tomu podkres hudba z CD, semo tamo diskotéka venku, karneval. A osobně se mi více libí, když právě ty 150-500 jsou trošku "méně"... TAkové hučení, bučení, bouchání nohou do sadroše....ee nechci :) Co mi poradite ... help

///12+1,4 2x na straně je krásné...
15+2 ještě klepší
Ale kdo to má tahat, stavět, věšet? Jsme na to sáááám. Potřebuju jednu silnou malou přenosnou do ruky.... :-D

Takové snad ani neexistujou. Takže budu muset na nečem z toho co by to mělo být slevit.
Váha? Rozměr? Osazení? Výkon? Citlivost? Směrovost? Kvalita osazení? :geek: Už mi z toho leze hlava kolem,ale ta chuť jít a postavit něco extra malého výkonného za úkor poklesu na spodcích je pořád v hlavě a láká. Jen mě trápí to měření, bez toho stavět nechci, nevím co a jak když dám uhel 20° nebo 30°,repráky do V slotu či do boku "bijou do spodní a vrchní desky reprobedny,... jak se to projeví na zvuku... Můžu hádat, věřít,ale měření a ladění na prototypu bude asi nejlepší, odměřit odzkoušet naladit, otestovat a pak postavit 2 pořádné bedny (resp. 4kusy chci) Jirka

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2010 18:08 

Bezdozvukovou místnost nemá ani Hubert, takže to zas tolik nehroť, proto vznikly metody MLS, aby se dalo měřit i bez bezdozvukové místnosti. Mikrofon si můžeš u Huberta nechat změřit. Já mám mikrofon od Monacoru, zkoušel jsem s ním měřit satelity od Huberta a i když mikrofon nebyl kalibrovaný, tak to sedělo až dost přesně.
Ve svých úvahách opomíjíš simulaci, což je docela důležitá věc, v případě horen ještě víc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2010 19:09 

No, měření s Hubertem budeš mít nejpodobnější, když se někdy osobně koukneš co, jak a čím měří. Je zajímavé, že třeba Qčka mi podle jeho měření vycházej, ale BL a citlivost mám leckdy vyšší, naopak spíš podle sheetu výrobce...

Bude potřeba to dělat všecko - měřit, simulovat, poslouchat, myslet...
Pokud budou středy ve výše laděných bassreflexech, nebudou chodit k tak velké výchylce. Není třeba brát NW verze od BC, či jiné vysokozdvihové. 3-4mm Xmax musí stačit s tím, že se boudou využívat ne uplně vždy.

LA dohání své "horší parametry" středových reproduktorů tím ohromným počtem a montáží k sobě. Samotný jeden kus je jak Hubert psal "samé výšky". Pokud budeš chtít tedy udělat hodně malou citlivou bednu s dobrým příkonem, zákonitě dopadneš stejně. Někde budeš muset alespoň JEDNU věc, popřípadě "všecky trochu" slevit. Jak už jsem psal, máš možnost si udělat více malých komponent, které odnosíš "na malíčku". Malé 2x10" a pod to zvlášť 12"-15" "taky" na horně....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2010 19:16 

Mě TS od Huberta příliš nesedí, většinou mi sedí spíš s datashety.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2010 20:35 
Řádný člen

Kraj:
jj.
U Huberta změřím max final bednu, ne během stavby a cesty z OV by mě asi přišly více než samotná reprobedna.
Zatím jsem nezkoušel měřit sám nějak více než abyčejnou Ultracurvou od Uliho v režimu RTA. Z CD růžák, nechal 2min šumět, zapl špičky na stálo a po změření byl +- nějaký výsledek, na klasickém bassreflexu by se hodnoty křivky daly rovnat těm z datasheetu či od Hubertova měření. (Při AutoEQ výsledek de facto žádný, měření nemá konec, hodnoty se pořád mění a konečný stav záleží na tom, kdy to měření vypnete, sranda :-D )

Co jsem si všiml, HUbert má v měření psáno vzdálenost tuším 1,8m.. Nějaký důvod k tomu? M2 nic nenapadá,ale může to mít své důvody (jiné, třeba lepší křivky, ale zase slabší údaje o SPL,.. kdo ví)

Doma jsme zkoušel program AudioCarma, hodnota naměřená na pc reprobednách mini rozměrů by odpovídaly nastavení EQ dle líbivosti ucha (neberu v potaz basovou složku), takže tohle zkusím i v "praxi" na velkém aparátu. Akorát ten 1W mě trošku trápit, jak nastavit zesáky na 1W???

Někde jsem na webu našel stavebnici zesáku 1W,mini rozměrů, avšak bojím se samotných parametrů tohoto malého zesilovače, ty by mohly výsledek dost ovlivnit. Co doporučujete?

Stejně měření při 1W je nám na prd, bodlo by měření na 10%,25%,50%,75%,100% výkonu repráku = reálné parametry. Při každém zatížení má reprák logicky odlišné (možná ne možná jo) parametry, křivku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2010 00:33 

To že se křivka mění je způsobené odrazy, pokud bys takto měřil v bezdozvukové místnosti tak se charka měnit nebude. Od toho je právě MLS měření, kdy se to uťápně dřív než to nějaký odraz naměří.
Na větší vzdálenost měří schválně, protože to pak více odpovídá realitě. SPL se automaticky dopočítává na 1W/1m.

1W na výstupu a co takle voltmetr na výstupu zesu? 2,83V pro 8R, 2V pro 4R. Aby to bylo 100% korektní tak je taky třeba mít správně nastavenou úroveň vstupu (mikrofonu).

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 123 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]