Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 12:28

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 123 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Line Array plány, stavba, ladění,...
PříspěvekNapsal: 25 led 2010 22:01 
Řádný člen

Kraj:
Máte zkušenosti s LA? Příspěvky a názory sem!

Rád bych si početl zkušenosti jiných při stavbě "domácích" Line Array reprobeden. Krom zesilovače a procesingu s nim spojený mě spíše zajímá techniská část - reprobedna jako taková. Osvědčené plánky, "vymyšlené" plánky a podobně. Také plány od různých světových značek by stály za shlédnutí...

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Line Array plány, stavba, ladění,...
PříspěvekNapsal: 25 led 2010 23:08 

Kraj: ČR - Středočeský
Jak to myslíš "domácích"? Jako že to má být na doma?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 led 2010 23:13 
Řádný člen

Kraj:
:-) Jakože doma stavěné. Tím chci vysledovat kolik lidí se doma pokouší stavět takový typ reprobeden, jen mě to tak čistě náhodou zajímá a rád se něčemu i přiučím a není řečeno, že kdybych měl možnosti při stavbě takové bedny měřit a ladit vše během stavby, že bych si něco nezkusil i postavit já...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 led 2010 23:19 

LA to už není žádná prdel a nevím o nikom kdo by se o to pokoušel. Vím že jedna Česká firma dělá takové garážové LA, ale podle toho to taky hraje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 led 2010 00:27 

To vůbec nezkoušej. LA musí pracovat jako celek. Musel bys postavit opravdu celé LA, a na poli to postavené taky celé měřit. Bývá to všecko na hornách. Středy na hornách jsou strašně náchylné na výrobu a montáž, zvukovody jsou propracované, jde tam o každý milimetr. Musíš to celé dát dokupy, to bude stát i několik set tisíc, a pak zjistíš, že máš jen drahý závěsný holubník. Pěkné počtení je o tomhle na prodance. Stačí vzít tu trpělivost a dohledat. Pokud nemáš trpělivost ani na to, na LA jí zcela jistě mít nebudeš taky.

Podobné manýry měl i uživatel george-nebo DJGeorge (nechtěl bych někoho poškodit). Ten měl skvělý nápad a úmysly, ale nebyl schopný provedení - tedy seskládat k sobě více malých reprobeden, aby alespoň ladily frekvenční charakteristikou a trochu i fází, nejlépe vertikálně orientované. Tedy jakýsi začátečnický pokus o LA. Šel na to správně - vůbec nechtěl LA jak ho známe dnes, ale velký systém složený z hodně reproduktorů. Jenže i to je problém sladit. Ten kdo se na tohle ptá, zcela jistě o problematice neví vůbec nic. Ten kdo to ví, LA nestaví :-)

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 led 2010 23:06 

:lol: :lol:
tiše se směju :)))

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 led 2010 23:44 
Řádný člen

Drobku, ty se nesměj :roll:
Malyška: Pro začátek se podívej na LA Beyma: http://www.dexon.cz/clanky/konstrukce-p ... ub218.html a http://www.dexon.cz/clanky/konstrukce-p ... 218-1.html Kluci mají pravdu, není to levný a není to sranda :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2010 03:11 

Kdyby to LA za něco stálo, tak to nikdo takto zadarmo nedá. Není k tomu žádný preset pro DSP. Ani žádný software, který je nezbytný pro správné naúhlování banánu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2010 08:01 
Řádný člen

Kraj:
Ono ten dovětek že něco postavím bylo s nadsázkou...

Ten DJ George jsem já... ohledně aparátu mám na straně 2ks BC středovýšky 10+2 60x40 zvukovod středy i vyšky, příkon 250+110W, citlivost 97+110dB, hnané GX5,.. Pod tím dva 18" kilowaty BC, hnané rmx1850, cross rane

Já se jen ptal zda někdo nemá třeba odkaz na stránky, podobné té beymě, jen mě zajímalo uspořádání v různých LA různých značek. I fotky potěší, něco je u Huberta, ale určitě toho je více...
Ano kdysi jsme tyto manýry měl,... jelikož nejsou tak kvalitní nástroje pro výrobu a také nemám k dispozici HW,SW na měření během stavby, vykašlal jsme se na to, než z toho vyrobit lejno :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2010 13:03 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Heh, drahý závěsný holubník, to je dobry. :lol: No znám jednoho borce, co chtěl zkusit postavit LA a skončil přesně u toho holubníku, pak horko těžko rozprodával repráky po kusech na něco jiného, ale výsledek byl ten, že akorát hodně prodělal, resp. skoro všechno prodělal...

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2010 14:10 

Co se doma, nebo v "garážové" výrobě dá ještě slušně postavit, tak nějaké 3pásmo, nicméně to už taky chce nějakou tu výbavičku. Dobrým příkladem je 3pásmo od Petra Vinše.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2010 14:34 

kamarád Drak si postavil tohle http://www.zvuk-drak.cz/cz/aparatura/reproduktory asi jen díky tomu, že má kompletně vybavenou zámečnickou a truhlářskou dílnu a je to nesmírně pracovitý a šikovný člověk. Je to od Michala Flory. Z mého pohledu je zde jeden mírný problém, a to kombinace 2*6,5" a 12", no dá se to dotáhnout příkonem. Jinak systém je schopen rozstřílet spoustu firemní konkurence, dokud jsem to neslyšel, taky se mi nechtělo věřit, některým zvukařům se to dokonce líbilo víc než dV-dosc. Ale stejně to stojí dost peněz a ještě víc práce, a není to samozřejmě riderový aparát, takže na některé akce nedosáhnete, i kdyby to hrálo lépe než firemní, to je jasné.

jmalyska: ty jsi DJ ???

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2010 15:53 
Řádný člen

Kraj:
Jsem Dj s mobilní aparaturou a také zvučím Dj akce, vesnické kapely, karaoke, mluvené slovo... Samože ke zvučení používám i spoustu dalšího aparátu, který ale zatím nevlastním, jen pujčuji. Jelikož jezdím na akce sám v 90%, stavěl jsme bedny tak,abych je také sám odnosil, což je největší problém... taky původní sestava byla 2x12+2 a pod tím 2x18 v jedné bedně. Ale nakonec jsem musel slevit na nárocích a postavit středovýšky kvuli váhy. Jinak pro ujasnění, malé akce jezdím s db technology 12+1 plasty a na svatby bohatě stačí, pokud se jede větší místnost, více lidí, beru pod to 18 sub jeden, event 1 sub dvě středovýšky , postavím na sebe a jedu jakoby mono... Není to nejlepší řešení,ale znouze cnost a hraje to... Jinak v aparátu už konečně nemám nic od ULIHO a podobných šračkoidních věcí... A zase se tu rozebírá co mám za aparát, ja tady chtěl jen poptat zda někdo němá nějaké plánky fotky, čistě jen ze zvědavosti, nemám co po večerech dělat, mohl bych se koukat a kochat a se a přemýšlet nad nesmrtelnosti brouka :-)
Jinak v mé dílně se pořádný stůl (teda dva stoly) stolní pila, řuční pily, fréza, vibrační bruska, ukružní pila, přímočarka, kolíkovačka, svorky a podoboně samořejmě najdou. Tím profi jsme myslel stroje za XY tisíc, co mam doma je hobby za levnější peníz z obchodu typu hornbach, obi......
(nalepky made by tesco to fakt ale nemá :-D )

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2010 17:36 
Řádný člen

Kraj:
Jak správně nazvat reprobednu, která má v sobě zesilovač, cross, limit, bass, střed, výšku,(bas uvnitř, střed vsazen dovnitř=zvukovod, výška na zvukovodu vyrobenem za dřeva třeba 60x10°)?
Pokud se nepletu, bez fázového posunu je zvuk jsou-li cívky všech reproduktorů v jedné rovině...
Vezmu-li v potaz zvukovod na hornu, a o to vsadím střed do bedny, mělo by být po problému, ten spíše nastane na vyzařovacím uhlu a na tom, co ty desky udělají s křivkou.... (pokud je ukos, tak dvě stany jsou v uhlu, další 2 kolmo k membráně)
:lol: :lol: :lol: :lol:
Vyrobit bednu není problém
Vybrat vhodné reproduktory také ne
Postravit zesilovač pro mne není až tak obtížné, crossover a limitér taktéž...

Ale již blbá mříž a molitan na ní v jisté míře mění zvuk a parametry bedny :-(

Mám rád pěkný čistý zvuk, smekám nad EAW, RCF,QSC lineárama, zvukově super /určité typy/ ale na druhou stranu, nechte si vypnout preset na procesoru (myslím EQ...) a zase taková sláva to nebude. Já bych osobně volil na úkor výkonu lepší repráky a odpadne mi třeba použití EQ. Nyní jedu na triamp a EQ nepotřebuji, dle prostoru mi vystačí korekce na EQ, eventuelně rovnám hlasitost celého pasma na EQ dle potřeby. Zábavné je i měnit děličky. Na disko (středy/výšky) je lepší dělička níže, na kapelu výše. Toď moje praxe :geek:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2010 18:49 

Taková bedna je aktivní fullrange bedna :-)
S fázovým posuvem se pleteš. Muselo by jít o srovnané membrány reproduktorů, a u horen to bude ještě jinak. To celé ještě za předpokladu, že se už do nich cpe signál sfázovaný. to se ale NEDĚJE, u pasivních výhybek už tuplem ne. Fázi bude potřeba opravdu změřit, a pomocí delay na crossu/DSP dorovnat. Je to jedna z veličin,kterou je snažší měřit nežli počítat. DSP ti ulehčí práci v tom, že pak nemusíš mít striktně reproduktory sfázované i "mechanicky" svou polohou, ale jen elektronicky.
Máš inspirující příspěvky, nápady nejsou prázdné, ale dokud na tom opravdu(nejlépe s někým) nemákneš, nebude to nic než snůška blbin. Tvé hloubání tě bude stát několik desítek až set tisíc korun, tak se rozmysli, jestli ty pěkně hrající RCFka nebude lepší koupit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2010 19:42 
Řádný člen

Kraj:
Petr Berka píše:
Taková bedna je aktivní fullrange bedna :-)
S fázovým posuvem se pleteš. Muselo by jít o srovnané membrány reproduktorů, a u horen to bude ještě jinak. To celé ještě za předpokladu, že se už do nich cpe signál sfázovaný. to se ale NEDĚJE, u pasivních výhybek už tuplem ne. Fázi bude potřeba opravdu změřit, a pomocí delay na crossu/DSP dorovnat. Je to jedna z veličin,kterou je snažší měřit nežli počítat. DSP ti ulehčí práci v tom, že pak nemusíš mít striktně reproduktory sfázované i "mechanicky" svou polohou, ale jen elektronicky.
Máš inspirující příspěvky, nápady nejsou prázdné, ale dokud na tom opravdu(nejlépe s někým) nemákneš, nebude to nic než snůška blbin. Tvé hloubání tě bude stát několik desítek až set tisíc korun, tak se rozmysli, jestli ty pěkně hrající RCFka nebude lepší koupit.

jj dá se tak nazvat... :-) Ja nepsal nic o tom že chci urputně stavět, jo být doma měřáky a možnosti měřit (mistnost, free air,..) pak možna bych něco zbastlil, přece jen je to koníček ne práce. Takže pomalu v klidu :-D Taky to nestojí pár tisíc ale pár set tisíc už to co mam doma a více investovat nechi,ale představa relativně malé bedny o příkonu i 1500W v aktivu :-) při neo reprácích by se DALO za nějakých 60tis postavit nemysliš... a pak si porstě poklepat po rameni že ušetřím 30tis za nalepku RCF :-D a trochu lechu které nevyužiju :-) když mi bedna stojí leží na sube

Jinak jak ti hrajou moje repráky? ses na icku ani nepochlubil.. :-) bedna hotova?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2010 21:18 

60 000 má smysl rvát do bedny jenom proto, že opravdu nutně potřebuješ skvělý poměr velikost/SPL. Jinak za tu cenu vždy postavíš něco klasického lepšího... Myslím že vozejk za auto + klasické velké silné bedny ještě stále vyjdou lépe než malá ultrabedýnka laděná nakoleni.
Pokud nechceš platit za nálepku RCF, ještě stále bude výhodnější hledat po netu plánky, a jednodušší ozvučnice vobšlehnout, popřípadě někomu zaplatit tisícovku za to, aby sis mohl danou ozvučnici porozebrat a zakreslit konstrukci.

Repráky ještě nehrajou. Nejsou lidi. Martin by mi v únoru měl postavit cca 70l bassreflexové budky s BC DE500. Určitě se pak ozvu jak jsem spokojený.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2010 21:39 

jmalyska píše:
Pokud se nepletu, bez fázového posunu je zvuk jsou-li cívky všech reproduktorů v jedné rovině...

To není tak úplně o fázi, ale o časovém srovnání, což je taky dost důležité. Zpoždění se používá u spousty konstrukcí, protože reproduktory jsou různě vzdálené. Zpozdit basové pásmo umí i obyčejný analogový cross od RANE, což je dobré při použití hluboké horny pro driver.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2010 22:23 
Řádný člen

Kraj:
Právě že nyní ten vozík za Felicii nutný a tahat 4 suby a 4 bedny sám na akci, 2 racky po 50kg taky není sranda....

Já už mam za sebou asi 28 páru reprobeden, takže bych se stavbou problem neviděl :-) Dodnes všechny drží, hrajou, visí, jezdí po akcích...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2010 22:33 
Řádný člen

Kraj:
Martin S. píše:
jmalyska píše:

To není tak úplně o fázi, ale o časovém srovnání, což je taky dost důležité. Zpoždění se používá u spousty konstrukcí, protože reproduktory jsou různě vzdálené. Zpozdit basové pásmo umí i obyčejný analogový cross od RANE, což je dobré při použití hluboké horny pro driver.

Ohledně stejné fáze - v datashetu crosu Rane je obrázek kde je znázorněné jak se mě správně mají dát repráky aby do ucha dorazil signál stejně a lajna byla přes magnety, ale na druhou stranu, odkud přesně leze zvuk? :-D z membrány od cívky nebo v prostřed repráku nebo až u konce koše? :-D kde tedy leží ta poměrná "nula", začátek vlny?
Z technického hlediska co reprák to jiné vzdálenosti vůči jednomu driveru(horně) , já stavěl ty svoje 10+2 s tím že středy magnetu byly v rovině, avšak test byl i se středem na přední desce a zvukově uchem nešlo poznat vůbec nic krom lepší intenzity středu na té horně (vsazení do bedny).
Ostatně klasické dvoupásmovky mají taky magnety i začátky membrány mimo sebe a hraje to. A abych předešel dalšímu vzkazu - ta otočená faze na to vliv nemá snad..., ta je kvuli volbě strmosti 12/18 potřebuje otočit aby byly faze stejné na dělicim kmitočtu podkud si knížku od Tomana pomatuju dobře :-D

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 123 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]