Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 01:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Open Baffle - domaci hifi s klasikou
PříspěvekNapsal: 09 led 2010 22:25 

Kraj: ČR - Pardubický
Příloha:
lamp.jpg
Příloha:
moje bedny.jpg
Pred asi dvema lety jsem se zacal zabyvat bednami s otevrenou ozvucnici,inspiroval jsem se u Lukasze Fikuse /lampizator/.Myslim,ze jsem se konecne dobral zvuku,ktery mi vyhovuje,tak bych se s pripadnymi zajemci rad podelil o svoje zkusenosti a dojmy.
Prvni sestava byla ARO9408,stredak Saba Greencone 8´´ a vyskac rovnez Greencone.Hned od prvni chvile co jsem je zapojil,vedel jsem ze je to konecne ono...no pak jsem dal jiny vyskace paskovy Aurum Cantus,zvuk se trochu zlepsil,dlouho jsem pak zkousel jeste dalsi stredaky,bylo jich dost a nejlip se mi zdaji ovalny Isophony,ted tam zrovna mam Isophon 3120,obcas vymenim za 2618,s odstupem casu chci jeste vyzkouset znovu Saba Greencone.Rozdily mezi nimi nejsou velke,je to spis otazka "vkusu".Zkousel jsem i ARO6604,ARO669,ARZ711,ARO711,RFT a dalsi na ktere si asi ani nevzpomenu.
Vychazel jsem z predpokladu,ze to nejdulezitejsi se odehrava v pasmu stredobasu a tudiz je vyber stredobasu hodne dulezitej.Saba Greencone ma citlivost okolo 100dB a pouzivala se v radiich.Jedno radio jsem na eBay zakoupil,kdyz prislo zjistil jsem ze hraje a tak mi ho bylo lito vykuchat.Koupil jsem dalsi,nefunkcni a uz to slo...Pouzil jsem z nej i vyskace.Na aukru jsem zakoupil basovou bednu Studio B,vybral z ni dva basaky a prvni sestava byla kompletni.Udelal jsem velkej basovej subwoofer o celkovy plose asi 4m2 a k tomu dva satelity na preklizkove desce.Soucasna konstrokce bedny je jina,vse na jedne ozvucnici..Pospojoval veci ve vyhybce,Tesla PIO kondenzatory,basova tlumivka na EI plechach,maly tlumivky vzduchovy.Jak uz jsem psal vyse,hned od prvni chvile mne zvuk nadchnul,hluboky pevny basy,zadny duneni,cisty stredni pasmo,nadherny vokaly,moc prijemny podani akustickych nastroju,vysky bohate ale neagresivni.Staci zavrit oci a clovek citi muzikanty pred sebou a hudba ho obklopuje...da se vlastne napsat cokoliv,viz recenze zasvecenych dobre zaplacenych recenzento v hifi casopisech,ale to je jine tema.
Zbyva doplnit cim ty bedny krmim.Mam nekolik vytunenych CD prehravacu,nejlepsi z nich je SONY337ESD s odstranenym oversamplingem a lampovym vystupnim clenem.Tenhle prehravac pouzivam i jako transport pro D/A prevodniky,ktere mam v soucasne dobe dva.Jeden z nich je vytuneny Behringer Ultramatch Pro2496,ma opet lampovy vystup.To je pro mne referencni zdroj,hraje po tech upravach moc dobre.
No a zesilovac ma super vykon 2 x 2W,jedna se o SE s EL84/ted zrovna rusky 6P15P-EV/ zapojenymi v triode.Je to uz asi ctvrta verze,vlastni konstrukce,vpodstate klon ZenAmp od Decware.Trafa mi vyrobil Frantisek Hlava,jsou super,lepsi nez vsechny co jsem kdy zkousel.
S temi citlivymi bednami je to pri 2 x 1W dost slusnej kraval.
Vse je zatim jeste v pracovich verzich,viz foto.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Open Baffle - domaci hifi s klasikou
PříspěvekNapsal: 10 led 2010 20:04 

Začínal jsem podobně, časem se jistě dopracuješ k lepším měničům a výhybkám. Saby jsou v jistém ohledu slušný a citlivý měniče, nesmí se pouštět moc nahoru, tam jim to prostě nejde. Fikusovi zazlívám jednu věc a to opravdu jednoduchý výhybyky, který těm měničům nemůžou sedět a podle mně nemá ani srovnané citlivosti, na měření bych to vidět raději nechtěl. EL84 je moc dobrá volba, podle mne jedna z nejpovedenějších Lamp od Philipsu. To ACčko je G2Si ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 led 2010 23:14 

Kraj: ČR - Liberecký
kudlibabka:
Promiň, ale nerozumím, co znamená, že subwoofer má "celkovou plochu 4m2" ?
Popravdě, nerozumím tu více údajům, ale tohle mě zajímá asi nejvíc...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 led 2010 23:21 

Klobouk dolů nad tou "fachou", dobře se na to kouká, ale názor mám uplně jinej. Holt se na tom asi neposlouchá Rammstein. Ta omladina jsou dnes vyvrhelové :-)

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2010 00:12 

No s tou citlivostí si i ten Rammstein pustíš hodně nahlas a spodek to má taky, když se to dobře bafflestepuje :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2010 07:26 
Řádný člen

Kraj:
Ta bedna sice není na 100% podle mého vkusu (designově) ale jinak je to velmi pěkná práce! Basy máš také openbaffle nebo máš za tím ještě ozvučnici? Ten zesík bych se bál že nebude mít dostatečnou výkonovou rezervu aby nebyl pořád jednou nohou v limitaci a to i při takto vysoké citlivosti. Asi to dohání ta lampa že limitace není tak krutě poznat jako u tranzistoráků klasické koncepce. Ty to máš sice možná o něco citlivější než moje pokusbedna a i když doma nepořádám koncerty tak cítím potřebu poněkud vyššího výkonu. Nicméně jen tak pro zajímavost - co tě ty trafa od Hlavy stály? Nevíš na jakých plechách jsou?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2010 07:31 

petr-ad píše:
kudlibabka:

Vzhledem k tomu ze se jedna o otevrenou ozvucnici je dulezita plocha ozvucnice narozdil od ozvucnice uzavrene,tam se pocita s objemem.Dnes uz mam ozvucnice resene jinak,predni deska 150 x 45 cm a dozadu z ni kouka bedna 80cm vysoka a 45 cm hluboka,ktera nema zada.Plocha jedny bedny je asi 1,8m2.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2010 08:16 

Thales píše:
Ta bedna sice není na 100% podle mého vkusu (designově) ale jinak je to velmi pěkná práce! Basy máš také openbaffle nebo máš za tím ještě ozvučnici? Ten zesík bych se bál že nebude mít dostatečnou výkonovou rezervu aby nebyl pořád jednou nohou v limitaci a to i při takto vysoké citlivosti. Asi to dohání ta lampa že limitace není tak krutě poznat jako u tranzistoráků klasické koncepce. Ty to máš sice možná o něco citlivější než moje pokusbedna a i když doma nepořádám koncerty tak cítím potřebu poněkud vyššího výkonu. Nicméně jen tak pro zajímavost - co tě ty trafa od Hlavy stály? Nevíš na jakých plechách jsou?

I basak mam v otevreny ozvucnici.I tahle verze beden je pokusna,design jsem podridil tomu,abych mohl menit stredak a vyskac.V soucasnosti se zivim jako truhlar a rezbar,tak udelam nejakou vychytavku s predni deskou z masivu,mozna necham castecne prirodni tvar,abych tu techniku trochu polidstil :lol: .S vyskaci uz nelaboruju,zustavam u AURUM CANTUS G2Si,ty mi vyhovuji.Maji citlivost 96dB,coz k tyhle sestave i bez odporu ve vyhybce sedi.Vyskace SABA,ktery taky mam,dokonce ve vice verzich,hrojou taky moc dobre,ale z tech AC jsou ty vysky min agresivni,takovy zvonivejsi.No a se stredobasy jeste trochu laboruju,nedavno jsem ke vsem Greenconum a ISOPHONUM koupil jsete jedny elipsaky 18 x 26 cm,jsou bez oznaceni,to jsou ostatne i nektery Isophony.Byly vyrobeny v Magnetfabrik Dorthmund v ranych 50.letech.Maji zelenosedy membrany z velmi tenkeho a misto kopulky nemaji sitku,ale nejaky jako filc.Hrajou taky moc zajimave.Jinak pokud te Greencone a Isophon zajimaji,muzu ti na mail poslat jejich charakteristiky,pripadne ti nektery repraky pujcit na vyzkouseni.Co se tyce toho zesilovace tak myslim ze posloucham vetsinou na 2 x 1W.S vykonem u jednocinnych lampacu je to jinak nez u jinych zesiku.Doporucuju prostudovat tenhle odkaz:

http://www.decware.com/newsite/paper110.htm

Trafa stala do 3500kc i s postovnym.Jsou na EI32,vyska sloupku 32mm.Krasna prace a hlavne vybornej zvuk.Odhaduju ze za ekvivalentni trafa z venku by clovek dal tak 3x tolik.Mam tady americky Transcendar ,Edie Vaughn ktery vyrabi zesilovace Carina,o nich na svem diskuznim foru pise,ze hrajou temer dokonale a ze za lepsi trafa nutno zaplatit 10x vic.Urcite to mysli s nadsazkou...,ale trafa od F.Hlavy hrajou lip,basy a stredy vyjdou asi tak nastejno,ale vysky jsou o neco lepsi.Je to na prvni poslech slysitelny rozdil.S trafy by se dalo laborovat100let...
Pripojuju foto myho prvniho lampace.Byl delanej jako spud s jednou EL84 na kanal a budil jsem to primo z lampovyho vystupu D/A prevodniku,v nem mam 6N6P,pripadne 6N1P,ECC88.
Ted mam lampac pojatej v klasickym zapojeni,jako budic 6N6P,6N1p nebo ECC88 podle toho co posloucham a na konci 6P15P,to je hodne dobra lampa,hraje podle mych zkusenosti v tomle zapojeni lip nez EL84/mam Tesla,RFT,Valvo,6P14P/.Navic je na ni mozny aplikovat vychytavku,kterou Steve Deckert zDecware nazval jako CCE/christmase come earlier/.Jedna se o propojeni pinu 3 a 6 obycejnym polyesterovym kondikem 0,1uF/400V.Neuveritelny zlepseni zvuku,na ktery prisli nahodou,pravdepodobne to nikoho za tu dobu co se ta lampa pouziva nenapadlo...
Jinak jsem taky dospel k nazoru,ze strereo/pripadne mono system/ je nutny hlavne poslouchat a s merenim to zase tak neprehanet.Samozrejme mereni jsou dulezita,ale pak to posoudi hlavne ucho.Veci,ktery vypaji pri mereni dokonale,nemusi jeste hrat tak,ze se to cloveku libi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2010 08:19 

Tohle je ten prvni amp

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2010 11:08 

Čéče kudlibabko, ty máš všech pět pé pohromadě :) obrazně řečeno.
..jsi řemeslník, tudíž manuálně zručný, čili umíš udělat bedny a krabice. A navíc – pro naše hobby – si umíš poradit s elektrikou. Smekám pomyslný klobouk a ohledně zpracování reprobeden tiše závidím… :(

K elektronkám; taky jsem postavil několik baskytarových preampů a tři různé sluchátkové zesilovače – s triodami, pentodami i sdružený typ, ale výstupním trafům se vyhýbám, jak čert kříži :evil: . Tudíž u sluchátkáčů výstup signálu z katody…

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2010 12:48 

Myslim,ze se clovek vystupakum vyhybat nemusi,je jen potreba potkat se s temi pravymi...eBay nabizi spousty malych levnych z radii z padesatych let,nejaka jsem odzkousel,vetsinou moc dobry zvuk,vzhledem k rozmerum trochu slabsi basy,ale asi tak na urovni tranzistoru nebo t ampu.Pokusne jsem nechal vyrobit 2 pary vystupaku v Tronics,mala, byla dobra/cena 1000kc za par/,ale basy taky slabsi.Na eBay jsem taky zakoupil 2 pary RFT z 60.let z nejakeho studioveho zarizeni,ta jsou spicova.Jeden zesilovac jsem osadil trafy z ruske televize z roku 1962,taky vyborna.Ta uz zminovana od TRANSCENDAR jsem koupil na eBay/kde jinde/,vysla s postovnym a DPH na 4000kc.Moc by se mi libila trafa od Hashimoto,jsou za 360USD+postovny+DPH. ;)
Dalsi moznost je OTLko.Mam tady schema od Transcententaudio 2 x 1,5W,coz by mi asi stacilo,ale nelibi se mi zpetna vazba,bez ktery to zase ma mensi vykon.Oni to prodavaji i jako KIT za 800USD bez lamp.Taky maji v nabidce slusny zesik,ktery ma na konci KT88 zapopejenou jako katodovy sledovac,ale tam musi byt taky trafo.Navic opet tam je nutna zpetna vazba,kterou ja nemam v oblibe,podle toho co jsem ja zkousel zvuk to jenom zhorsi.Takze muj recept zni: b e z z p e t n e v a z b y.No doufam ze uz jsem zesik vyresil.Zasadni jsou opravdu trafa,vsechno ostatni se da postupem doby menit,coz taky cinim/teflonovy kondy mezi stupni,BlackGate na katode vystupni elky,Mills noninductivewirewound odpor na katode vyst.elky,karboncomposit odpory na anode budice a jinak vsechvy odpory MF rusky vymeneny na Dale/.Velka zmena byla kdyz jsem postavil novy zes s lampovou usmernovackou a PIO kondiky ve zdroji.Jeste se chystam pridat tlumivku 80H do zdroje pro anodu budice.UF.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2010 14:11 

jeste prikladam jeden obrazek na kterym je videt jak ta bedna vypada zezadu.Tahle je z 24mm preklizky a ma trochu mensi rozmery.Vyrabim zrovna ted 4ks na zakazku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2010 19:14 

Kraj: ČR - Liberecký
Jasně, už mi to docvaklo :idea: Dík :D

kudlibabka píše:
petr-ad píše:
kudlibabka:

Vzhledem k tomu ze se jedna o otevrenou ozvucnici je dulezita plocha ozvucnice narozdil od ozvucnice uzavrene,tam se pocita s objemem.Dnes uz mam ozvucnice resene jinak,predni deska 150 x 45 cm a dozadu z ni kouka bedna 80cm vysoka a 45 cm hluboka,ktera nema zada.Plocha jedny bedny je asi 1,8m2.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2010 19:48 

Tak uz jsem jeden par novych ozvucnic dokoncil.Jsou z 24mm preklizky,jeste je musim naolejovat,prebrousit a pak udelat voskovou polituru,prebrousit,dalsi polituru a dalsi a dalsi a pak trochu vylestit.Predni strana je zesilena/zezadu/ v miste uchyceni basaku jeste preklizkou 12mm.Basak/v tomhle pripade ARO942/ je nasroubovanej zpredu,udelal jsem 15mm osazeni a zbylo jen 9mm materialu,tak jsem to jeste vyztuzil.Vyskac/tady Saba Greencone/ je taky zapustenej,oproti stredaku/Isophon Oval 1826/ o 12 - 16mm z duvodu sfazovani.Basak je zapojen v opacne fazi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 led 2010 22:23 

proč to fotíš v černobílém a siena formátu? V barvě a s lepším rozlišením by to bylo pro nás inspirativnější ;)
Ale máš to hezké, já se s bednami vždycky namorduji a v podstatě jinak než do koberce to v mém případě ani nejde slušně udělat :geek:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 led 2010 02:09 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Hm, ARO942 v OB? Jak to hrá basy? Má dosť nízke Qčka, skúšal som ho v skelete ARS850 bez zadnej steny a basy proste nikde... Dávaš mu do série tlumajznu vinutú tenkým drôtom alebo ekvalizuješ? Inak musím pochváliť, poklona... Perfektná krásna robota, závidím...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 led 2010 04:46 
Řádný člen

Kraj:
Myslím že ty pasivní součástky v lampáči se zbytečně přeceňují oproti běžným za předokladu že je člověk správně vybere.
Myslím že ohledně těch voskových politur a těchto klasických způsobů povrchové úpravy spolu ještě hodíme řeč 8-)
Ty širokáče bych si klidně rád poslechl ale bojím se že bude mít příliš "papírový" zvuk a zkreslení jaké širokáče z té doby které jsem zatím potkal. Spíš bych si rád vyzkoušel tu výšku Aurum Cantus jak si povedou oproti mým Fountekům.
Trafa z TV? No nevím jak v Rusku ale u nás se na to celkem dlabalo - velikou kvalitu bych tam proto nehledal. Alespoň co se týče optimalizace vinutí ale je možné že mají plechy z lepšího materiálu.
Je možné že u jednoduchých elektronkáčů ty pokusy bez zpětné vazby dopadnou lépe než s. Hádám že za to může malá rezerva v zesílení a díky frekvenčně závislým členům ve struktuře to může nějak podivně čachrovat s fází ale nejsem odborník na zesilovače tak jen tak hádám.
Basy z ARO9408 bez nějakého typu úpravy by mě také zajímaly. Basů z toho moc nepoleze. Sice to asi částečně ovlivní ten typ ozvučnice ale .... Pracuje jakoby v "rouře" a hmotnost vzduchu uzavřené v té ozvučnici na to vliv mít bude podobně jako u BR jenže to je pořád málo. navíc oproti deskové ozvučnici se tam dřív projeví bafflestep. Já jsem zkoušel ARO932 a ARA9918 (které by na tom měly být oba lépe) v infinitybaffle (IB) takže v lepších podmínkách (v odstatě ideálních co se týče těchto tyů ozvučnic) než máš ty a nedopadlo to tak jak bych si představoval. A to jsem si hrál s Q, s ekvalizací a měl jsem k dispozici silnější zesilovač a stejně to nebylo ono. Na tohle se hodí Eminence Alpha 15 a repráky podobného ražení které mají zase pro změnu jiné mouchy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 led 2010 08:22 

Tesi mne zajem o tohle tema a diky za pochvaly co se tyce zpracovani ,trochu se cervenam :oops: .Se drevem pracuju dost dlouho,specializuju se z 99% na masiv,z hobby se stala postupne zivnost...Diky taky za pripominky a oponentury,jsou inspirativni.
Co se tyce zvuku tech beden:prvni bedny/s jednim ARZ66? v dreveny krabici do te doby slouzici na uskladneni ponozek/ jsem postavil v roce 1980 a poustel do nich segrin kazetak.Od te doby jsem postavil nekolik desitek paru beden a mel jsem i hodne beden tovarnich nejruznejsich vyrobcu a cen.Slysel jsem za ty roky opravdu hodne sestav,myslim ze mam predstavu/svoji/ o tom jak to ma hrat.Tohle je prvni system moji konstrukce/ovsem celej okopcenej /, kterej moji predstavu o verny reprodukci splnuje.Uz jsem ho podrobil auditu nekolika lidi,ktery taky leta/no spis desetileti/ poslouchaj muziku a dva z nich maj aparaty za statisice!!!Ve vsech pripadech se pri pohledu na tu zmet dratu,prkynek a soucastek mejch "betaverzi" smali.Smich je po pomerne rychle behem poslechu presel a zacali to brat vazne,ne jako vtip.
Nezbyva nez abych na prvni REPROMANIA workshopfestu pozval do sve showroom... :lol: :lol: :lol:
Pro mne je hodne dulezity jak ty veci hrajou v realu,ne pri mereni,ikdyz to samozrejme povazuju za dulezity.Bedny jsou kopii tech Fikusovych,vcetne jednoduchy vyhybky.On na svych strankch popisuje jak k teto konstrukci dosel a cim vsim prosel.Samozrejme ze ty bedny meril a ladil.Doporucuju tenhle odkaz:
http://lampizator.eu/SPEAKERS/Practical ... 20DIY.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 led 2010 08:36 

Co se tyce pasivnich soucastek v lampaci,nektre maji mensi vliv nektere vetsi.Zaklad je samozrejme kvalitni zdroj CLC filtrace s kvalitnima svitkama PIO nebo olejovyma.Zkousel jsem ruzne diody v usmernovaci,nakonec tam mam lampu,ruskou za par korun.Velky vliv na vysledny zvuk maji i katodove odpory a jejich bypas kondenzatory.Taky vsechno co je v signalove ceste.Neznamena to ale,ze kdyz jsem mel v prvni verzi cesky kondy/PIO ve zdroji mam furt/ a rusky MF odpory hralo to blbe.Dobra koncepce zesilovace je to hlavni,lepsima soucastkama se to da jenom zlepsit.Dulezita a notoricky znama vec je: nejdulezitejsi jsou trafa. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 led 2010 18:18 
Řádný člen

Kraj:
Je třeba se na to dívat (na ty součástky) čistě o technické stránce. Takže co tu máme za vlastnosti krom základních charakteristik? Zejména vlastní indukčnost (kondenzátory i odpory) a tedy i ESR, svody u kondenzátorů, kapacity u odporů můžeme snad zanedbat. ESR a parazitní indukčnosti je možné řešit paralelním řazením což dá myslím ještě lepší vlastnosti a levněji a že by měly moderní foliáky takový svod aby to ovlivňovalo poměry na mřížce to se mi nezdá. Do katod se dají také použít foliíky místo svitků, eventuálně jejich kombinace pro lepší vlastnosti. Jinak nevím jak by tam ty součástky mohly ovlivnit kvalitu zvuku.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]