Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 20:01

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Stavba HiFi reprosoustavy
PříspěvekNapsal: 18 kvě 2014 19:23 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Zdravím ve spolek. Mám doma reprosoustavu ARS9208 (8R verzia 9104). Chtěl bych si nějak přilepšit a tak bych chtěl postavit nové. Mám doma tyto Reproduktoy.
ARV 3604
ARZ 4604
ARN 5614
ARN 664
Chtěl bych si postavit nějaké slušně hrající bedýnky. Nemám moc velký pokoj asi tak 3,5 x 3,5m. Velká trojpásma tedy asi nebudou dobrou volbou. Navíc 5614 je středobas a tak by popužití 4604 bylo vcelku zbytečné. Sám ale nevím, je to pouze můj pocit. Poradíte co nejlepší by šlo z této kombinace .. vyčarovat? Napadla mě obdoba ARS 1014 akorát s věší ozvučnicí. Děkuji všem za nápady a pomoc :)

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Stavba HiFi reprosoustavy
PříspěvekNapsal: 18 kvě 2014 20:41 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Odpovím to, co už se tady dobu omílá dokola: Ze jmenovaných reproduktorů postavíš bedny, které budou hrát nějak, ale nikdy ne vyloženě dobře. Nejrozumnější cesta by byla část rozprodat, dokoupit něco vhodnějšího do kombinace a s tím začít. Vyjít by se dalo z ARN664 nebo ARN5614.
Pro kombinaci ARN664 + ARZ4604 + ARV3604 by se asi dala použít výhybka, kterou ladil Godz. Já bych to ale dělal u stávajících historických beden, nové bych tak už nestavěl. Výsledek za to nestojí.
ARS1014 je velmi, ale opravdu velmi mizerná bedna s protivným agresivním zvukem a napodobovat ji nemá smysl.
Pokud se podíváš na aktuální sousední témata - TM265 a TM280, tam jsou zpracované projekty s použitím právě těchto starých Tesla středobasů a moderních výškových repráků v ekonomickém dvojpásmu. Taková kombinace bude hrát o několik levelů líp než s ARV3604 a ARZ4604. Těch pár stovek navíc je spíš optický klam (pokud odečteš cenu, za kterou se dají ty nadbytečné repráky prodat a pokud vezmeš v úvahu menší náklady na výhybku) a rozhodně se vyplatí.
Dalo by se ještě uvažovat o superekonomickém dvoupásmu s ARV161, které pořád ještě hraje líp než s ARV3604, to už má ale svoje zásadní omezení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2014 21:39 

Díky za odpověď. Výhybky bych stavěl sám. Doporučil by jsi mi něco čím bych ty středy a výšky mohl nahradit? Také s tím, za kolik prodat ty ARV a ARZ 4604, Oboje nikdy nehrané. ARN664. bych v nejhorším dal spíš do velko uzavřenky jako subwoofer. (sic mám dva) Ten je taky nikdy nehraný a audio- filové by za něj možná daly nějký slušný peníz (což by šlo využít). Jen bych polemizoval o kvalitě ARV161 oproti ARV 3604 slyšel sem že ta žlutá blanka v nich není dobrá ale že by to bylo tak hrozné. :) opět děkuji všem za rady. Vím že už tu jsou trošku podobná témata.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2014 21:55 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Koukal ses na ty TM265 a TM280? Nebo trváš na třípásmu?
ARV3604 je hnus fialovej. Ale pokud si další z těch, co si nedají říct a za každou cenu maj potřebu ty slepý chodníčky vyšlapávat furt dokola, tak to bohužel...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2014 22:20 
Moderátor

Kdybych měl tuhle situaci řešit sám, hodil bych ARV3604, ARZ4604 a ARN5614 na Aukro jako aukci s přihazováním. Je to trochu sázka do loterie, ale podle mého by se z nich daly beze ztráty zafinancovat výškáče i se zvukovody pro sestavu TM280. Tam se velmi dobře a účelně využijí ty ARN664, což nejsou špatné basáky, zvlášť jestli je máš v dobrém stavu. Stačí jen věnovat trochu péče oživení gumových závěsů, které bývají po letech ztvrdlé a zoxidované.
Vyjde to do uzavřené ozvučnice kolem 30l a docela jednoduché. S podstatně lepším výsledkem než zastarale koncipovaná trojpásma z toho, co máš. Přečti si to vlákno o TM-280, není dlouhé.
Ber to jako můj soukromý názor.
ARV3604 byly špatné už v době vzniku, natož dnes. Patří jako náhradní díly do starých soustav, pokud je někdo renovuje do původní podoby.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2014 23:37 

Na třípásmu netrvám Pouze když mám tyhle reproduktory koupené (lelží tu od taťky) tak jsem je chtěl využít. ARN 5614 jsem nedávno dokoupil za dobrou cenu. Prosím jsem dosti amatér, chtěl bych proto podrobnější vysvětlení proč jsou ARN 664 lepší než 5614ky. Oproti vcleku dobrým 5604 mají 5614 tvrdší závěs - pevnější basy a také lepší kostrukci (materiály). Vyšší příkon mi nevadí. Bedny bych chtěl tak 20l . Pořád mi nejde narozum ten ARN664 prosím objasnili by jste mi to? Mám doma dva úplně nové, nebylo by rozumější je prodat? Poslouchám spíš moderní hudbu a tak preferuji jasné basy. Bedny mi kamrád co se tímhle hodně zajímá spočítal na 22l. Děkuji za ochotu :P

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2014 05:15 
Řádný člen

Pročti si TM265 a uvidíš, jak tam dopadli různý ty ARN56xx...taky jak dopadnul můj poslechový test. Reprodukce není jen o basech. To nejdůležitější se odehrává ve středním pásmu. Pokud máš to blbý, jsou Ti pevný basy na houby. Ty starší třímístný repráky jsou prostě příjemnější na středech.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2014 09:20 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Tajomstvo lepšieho zvuku starších typov spočíva okrem lepšieho prejavu na stredných tónoch vďaka tenšej, mäkšej a ľahšej membráne v poddajnejšom uložení kmitacieho systému - mäkšom závese a mäkšej stredičke. Preto dokážu hrať hlbšie. Tie tzv. pevné basy novších typov s tvrdším uložením (ako sa tomu občas hovorí - blbuvzdornejším) sú zapríčinené hrbom okolo 100 Hz, ktorý takto vynikne. Jedná sa svojím spôsobom o skreslenie, aj keď sa môže niekomu páčiť. Okrem navýšenia príkonu nevidím u 5614 oproti 5604 žiadny prínos.

Prečo je ARN 664 lepší ako 5614? No na prvý pohľad vidíš, že je o číslo väčší. Hrá hlbšie, je citlivejší a za určitých podmienok sa ešte ako-tak dá použiť v dvojpásme. Jediné, v čom reálne zaostáva, je opäť príkon.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2014 11:52 

Ano to je vše pravda. Možná je tesla sběratelům příjemnější vyvážený zvuk ARN664. Nejsem si ale jist, jeslti je se svým měkým zavěsem vhodný pro moderní ráznou hudbu. Kdy by jeho "dozněj" díky měkému závěsu vadil. Je to přeci o dvě generace starý reproduktor. O kvalitách ARV 161 je také na dluhé diskuze polemizovat. Když by se utlumily středy a výšky, mslím , že s uzavřenkou >20l by ty bedny hrály více než dobře. Mám ARNy 5608, a myslím že by 5614 hrály o dost lépe nejen co do basovéo projevu. Ano např ARS934 nehrály špatně, jenže na hudbě max 80. let. Díky za odpovědi, nezlobte se za nepřesnosti :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2014 12:13 
Řádný člen

Poslouchal jsem 2 dny celkem intenzivně soustavu TM280, mimo jiné na muzice skupiny York, Schiller a výběru "Cafe del Mar", což je defacto trance a ani jsem se nebál tomu trochu naložit (zesilovač Luxman L-410..teď už defacto L-430)...a rozhodně tý reprodukci nechyběl duraz. Pokud chci ale něco, co bude opravdu umět "kopnout", pak musím sáhnout po úplně jiným reproduktoru, jakákoli tesla je zde mimo hru. A je absolutně mimo si myslet, že ty novější to zvládnou líp...nezvládnou už z principu (ještě těžší membrána při stejně slabým pohonu)...je to ještě horší, než s těmi staršími.
A pokud si přesvědčen o svojí pravdě, tak se neptej a postav si, co chceš. Nečekej ale požehnání. Nejsme tu od toho, abychom poplácali po zádech každýho, co vymyslí nějakou kokotinu (neber osobně)...ani nemáme potřebu polemizovat 100x nad věcama, který už máme odzkoušený. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2014 12:31 

OK,dobře. Sám by mi nedělalo problém to postavit na ARN 664. ARV 161 bych získal jednosuše. Poslouchám moderní hudbu (až na vyjímy) trance, chill apod. Jen mám proste strach že by to vejšky nezvládly, nebo také že by basák .. prostě trpěl na "dozněj". Přeci jen kvalita by asi utrpěla. Jsme otevře novým názorům. Jen jaký máš ty z těch 664 subjektivní pocit? Doopravdy se hodí na moderní hudbu?? Zde bych taky jako odrazový můstek mohl posloužit, nebo zkopírovat ARS 934. Jen prostě .. svádí mě ta stádová myšlenka novýh technologii. Proste sám ted mám ARV 167 + ARN 5608. A tak by to byl technologicky malý krok zpět. Hraje to opravdu (až ták) dobře? JInak dík za trpělivost s takovými natvrdlými amatéry je to asi těžký :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2014 12:43 
Řádný člen

Za týchto okolností, ak na tom chceš prevádzkovať tuc-tuc, tak ARN 5614 s hliníkovou cievkou a tuhším uložením bude mať dlhšiu životnosť. Totiž akékoľvek mäkké gumové hi-fi basáky nie sú navrhnuté a stavané na to, aby vedeli "kopnúť" ako povedzme nejaký oveľa tvrdší celopapierák alebo PA repráky. A ARS 934 sa na takýto štýl absolútne nehodí. Je to veľká, podľa mňa až príliš veľká a tlmením prepchatá bedňa, vďaka ktorej síce basák ARN 66x ide hlboko, ale už v podstate plandá a aj na môj vkus tomu chýba razancia, akú mám tiež rád. Okrem toho sa mi nepáči ani jej prejav na stredoch, takže z mojej osobnej skúsenosti ti nemôžem odporúčať robiť jej kópiu (ARV 161 tam hrá nejako divne, pravdepodobne by si ho takou hudbou usmažil ako prvý). V adekvátne veľkej bedni do 30 l dokáže aj ARN 66x byť razantný, ale u týchto starých reprákov je limitujúci faktor papierová cievka, ktorá sa ľahko prehreje a spáli. A čo máš na mysli pod tým pojmom "dozněj"?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2014 13:06 
Řádný člen

No pozor. ARN664 s ARV161 rozhodně ne! Lze použít ARN5604 + ARV161, ale 8" basák už nejde s ARV161 nijak rozumně navázat. ARN664 se musí bezpodmínečně dělit pod 2kHz, pokud se chceš dobrat rozumnýho výsledku. A ARV161 je na trance a chill vonkoncem nevhodný reproduktor, protože příliš směruje a ani nejde moc vysoko.
Já mluvil o kombinaci ARN664 + Monacor DT-300 ve WG-300. To je funkční kombinace, i když má i ta samozřejmě své nedostatky a pořád je to kompromisní řešení. ARN664 je nejlepší ve 3-pásmu. No a co si o něm myslím? Po ARZ669 nejlepší basová osmička z produkce tesly, ale na dnešní poměry už to není žádná hitparáda. Jako každý teslácký basák má měkčí, medovější projev a hodí se pro strarší rock, popovou hudbu, klasiku atd. Na metal, nebo rychlejší elektronickou hudbu se už moc nehodí stejně, jako ostatní teslácký basáky.
Na to, co požaduješ bys potřeboval repráky trochu jiný kategorie.
Pokud ale trváš na použití ARZ4604 + ARV3604, postav výhybku podle tohoto vlákna:
viewtopic.php?f=9&t=5621

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2014 13:10 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
ARS 934 byly pro moje uši jedny z nejhroznějších tesláckých beden, jaké mi kdy prošly rukama. Takže pokud tobě ARS 934 vyhovovaly, tak máš prostě jiné uši.
"dozněj" díky měkému závěsu - terazky stě akú rečú hovorili, Kefalín?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2014 16:56 
Moderátor

Zkus se na to podívat jinak: Je fuk, jaký styl hudby posloucháš. Každá nahrávka by se měla reprodukovat tak, jak byla zamýšlena. Hudba s mohutným basovým základem bude vždycky líp hrát na správně vyladěných bednách než na dunivých. Právě tak jako se bude líp poslouchat v akusticky vhodném prostoru než v tělocvičně nebo v tunelu. Špatná reprodukce vadí u jakékoli hudby, filmu, mluveného slova... Prostě neuspokojí a časem leze na nervy.

Podle stylu, velikosti poslechového prostoru a požadované hlasitosti se dá usoudit, jestli to konkrétní soustavy zvládnou výkonově, nicméně většinou (až na vzácné výjimky) je zatižitelnost až to poslední co je potřeba řešit.

To "doznívání" repráků (jestli jsem správně rozklíčoval souvislosti) je dané v první řadě tlumením na elektrické straně, to nemá nic společného s tuhostí závěsu. Zkus si poklepat na membránu basáku odpojeného od zesilovače a potom připojeného. Je to záležitost kvalitní tlumivky ve výhybce (s co nejmenším odporem, takže z tlustého drátu), do jisté míry průřezu přívodního kabelu a v první řadě činitele tlumení zesilovače, který nesmí repráku dovolit, aby si dělal co chce. Proto taky bedny hrají s různými zesilovači různě.

I když posloucháš hudbu založenou na basu a sykavkách (mezi akustiky zvanou duc-duc), je potřeba ji správně a přesně reprodukovat. A i v takové se občas ozve zpěv nebo nějaký nástroj. Takže je škoda to kazit odbytým středovým pásmem, protože to právě způsobuje nepříjemné zabarvení a nedovolí ti poslouchat pěkně nahlas. A přestože v ní je většina akustické energie soustředěná do pásma kolem 100 až 300Hz, nižší harmonické jsou v ní taky. Takže je potřeba nějaká rezerva na rozsahu směrem dolů.

To samé ale platí i o výškové části. I syntetické cinkání a šustění bude líp hrát z kvalitního výškáče v dobře vyladěné bedně než z nějakého ARV3604, který si tam přidá co ho napadne a při větší hlasitosti nepříjemně zkresluje.

Jediná hudba, u které nezáleží na tom, jestli se hraje na dobrých nebo špatných bednách je taková, která se ti nelíbí.

Já bych řekl, že i když máš malou místnost, ARN5614 jsou na to příliš malé. Neznám tvou náročnost na hlasitost, ale vyzářený výkon na basech je limitovaný velikostí membrány. 8" tady bude mít navrch a to i při menším příkonu (díky větší citlivosti mu k dosažení stejné hlasitosti stačí menší příkon). Je ale možné, že po zvážení všech tvých představ a potřeb dojdeme k tomu, že něco takového z Tesly nepořídíš a že bude potřeba se poohlédnout jinam. My tady Teslu bereme jako takové milované retro, dědictví po předcích, srdcovou záležitost. Ale ono se s ní taky nedá udělat všecko.

Nejlíp bys udělal nejdřív si někde důkladně naposlouchat jak co hraje a ujasnit si, co se ti z toho zamlouvá. I ty správné věci se dají udělat na různé způsoby a každému vyhoví něco jiného. Jestli ti tady ale někdo řekne předem, že něco hraje na hovno, tak si piš, že nemluví do větrů, protože už toho nejspíš v životě slyšel hodně. A jak jsem psal na začátku - není to v rozdílném hudebním vkusu. Ten s tím ve skutečnosti souvisí jen minimálně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2014 18:04 

Pánové dnes mi došly 5614 musím říct že oproti podání basu např 5608 jsou velkolepé. Navíc kvalita zachování.. to je prostě slast. Pokoj mám dosti malý a také pln nábytku. V budoucnosti (co bych to byl za bastlíře) plánuji dodělati subwoofer. Možná využiji ty ARN664 nebo staré ARN5608. (jen se mi nechce ničit 9208mi které přesně padnou na nenáročný noční poslech do dílny) Zesilovač je v návrhu s 2x lm3886. Později by šel jeden do subwooferu. Díky všem za rady. Jsem už asi pevně rozhnut na to psané trojpásmo se zatlumením vejškáčů a stedů. Pak Vám napíši krátký report jak se stavba vyvíjí. Jen bych se chtel zeptat netušíte někdo (jestli jste to tak dělali) kolik by si truhlář řekl o dřevotřískovou uzavřenku průřezu 2cm o objemu 20l? Díky .. Audiu zdar ! 8-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2014 18:14 
Řádný člen

V poriadku, je to tvoja voľba, rešpektujeme ju.

Aké ceny majú stolári, to netuším, ja som si vždy bedne vyrábal sám :) ... Čo ma ale zaujalo, je to veľkolepé podanie basov 5614 oproti 5608. Ak nebudem brať do úvahy 'rozdiel citlivostí' 4Ω vs. 8Ω reproduktora na tom istom zosilňovači, tak s tými 5608 asi niečo nie je v poriadku. Nie sú náhodou stvrdnuté? Závesy ARN 560x z rokov 1988 - 1991 dokážu stvrdnúť na kameň. Alebo sú asi príliš mäkké...

Naposledy upravil Ciplox dne 19 kvě 2014 18:19, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2014 18:17 
Řádný člen

"Kvalita zachování"? What´s this? :shock: To neznám...
Jj, pokud je hrb na 90Hz pro Tebe to velkolepý podání basů, tak to už nemám dál co říct...já vždycky myslel, že velkolepý basy jsou tak od 40Hz dolů...ne hučáky kolem 100Hz...
Asi jsem se mýlil no...jdu vyhodit SPH-200KE do popelnice... :(

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2014 18:23 

Poprosím označiť "popelnici"...a kedy chodia smetiari?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 kvě 2014 18:46 

No, jsou sice trošku hrané, ovšem vše je uplně jako nové, nic není špinavé poškrabané, guma uplně čistá. A ano opravdu za studentské peníze je to dosti vrchol co tu můžu mít. I přes špičky na 150Hz. Moje ARS9208 si jako mládý pán dávno koupil můj otec. Již něco pamatují, není divu že staré nikdy nečištěné ARN 5608 hrají už na svá léta. Jen jsem potřeboval nový basák ke zbytku 4R, a tak se mi naskytla příležitost koupit tenhle pár. Navíc přes řadu 56xx jsme jít nemohl kvůli dosti velkému objemu. Těžko bych přeskláddával všechen nábytek. Už tyhle vychází buď na zeď nebo na sloup. 8-)

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]