Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 20:01

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 1PF06767
PříspěvekNapsal: 30 led 2014 12:23 

Kraj: ČR - Olomoucký
Zdravím,
mám tyto repro a zkouším je poslouchat. Nejsou (na tehdejší produkci Tesly) špatné, ale velmi by mne zajímalo, zda nemáte někdo tyto bedny změřené (výhybka typu II dle repromanie). narozdíl od PF06708 nejsou tak uvřískané, ale na středech se mi pořád něco nezdá (zkreslení?). Mám i mnoho dalších TESLA beden, skvěle hrají i malá dvoupásma ARS821 (což sjou 8ohmové ARS820), ale ty nemají zase žádný spodek (samozřejmě, vzhledem k objemu...) Díky za názory a za případný graf charky...

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: 1PF06767
PříspěvekNapsal: 30 led 2014 12:40 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
ARZ460x v kombinaci ARV360x je univerzální odpovědí, která se tady omílala už tolikrát. Týká se to všech beden s touto kombinací a pokud je na basech ARN860x, je situace ještě horší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 led 2014 12:45 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Presne tak. Stačí sa pozrieť na frekvenčnú charakteristiku ARZ 460x a odpoveď je hneď jasná. Tento streďák spoľahlivo zabíja aj koncepčne podobné sústavy ARS 1034 / 8.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 led 2014 09:43 

Ale jo, to já všechno beru (i když si myslím, že ARV360x není v těchto bednách takový průser jako třeba v ARS1018) ale nemá někdo skutečně změřenou tu charku? Rád bych to viděl, díky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 led 2014 11:23 
Řádný člen

Takto: http://postimg.org/image/xzab36855/ vyzerá tuším ARS 1034. U tejto PFky má určite nejaký vplyv iné rozmiestnenie reproduktorov, ale neporovnával som ich, takže ti neviem povedať, aký.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 led 2014 12:40 
Moderátor

Když ono to není jen frekvenčkou. Ten ARZ má protivné zkreslení, a pokud se dělí níž než na 1 kHz, tak je vyloženě nesnesitelný. V kombinaci s ARV360x se to nedá na sebe navázat. Buď je střeďák nucený hrát moc vysoko, nebo kalota moc nízko. V továrních konstrukcích to dotáhli k takové dokonalosti, že hrajou blbě oba najednou a na dělicí frekvenci se překřikujou, což je i na tom obrázku krásně vidět. ARV360x se musí dělit nejmíň výhybkou třetího řádu na 6kHz, aby se dal poslouchat. Tak vysoko je ARZ460x nepoužitelný. Nemá smysl o tom teoretizovat, spousta lidí to slyší navzdory bájím o "skvělých Tesla bednách, které přehrají všechno z dovozu".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 led 2014 12:54 
Řádný člen

Áno, tá frekvenčka u ARZ sa zdá byť až prekvapivo rovná, lebo v skutočnosti je to práve ten streďák, ktorý úplne evidentne zvuk kazí. To ARV je síce tiež agresívne, ale samo o sebe sa dá zniesť. Akurát že v tejto kombinácii sa ním to skreslenie ešte zvýrazní. U ARS je to jasné, ktovie, ako sú na tom tieto PF. Ten ARZ 460x nie je použiteľný ani nízko, ani vysoko, v podstate len ako dobová relikvia.
Žiaľ, v Tesle Bratislava a Elektronike Praha boli nútení ho používať, lebo nič iné na tento účel nebolo(?), Tesla Valašské Meziříčí sa k tomu prinútila sama a Tesla Litovel trojpásma nevyrábala. Ale o tom sa už viedli diskusie... proste je to tak. :|

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 led 2014 19:15 

Nie je to celkom pravda. Práve v osemdesiatych rokoch spracoval Dr. Sýkora štúdiu o vlastnostiach kalotových meničov a difuzorov na ich vlastnosti. V uvedenej štúdii aj prakticky dosiahol výrazného zlepšenia modifikáciou vlnovodov a zmienených difuzorov. Žiaľ v Tesle ValMez to nepadlo na úrodnú pôdu. Pritom stačilo s minimálnymi nákladmi zrealizovať zopár mechanických úprav a ARV 360x nemusel "legendou" medzi výškačmi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 led 2014 20:32 
Řádný člen

Nemám nič proti ARV 360x. Hlavná príčina nepríjemného prízvuku všetkých trojpásiem tejto koncepcie je streďák ARZ 460x. Keby sa podarilo rozvinúť a zdokonaliť pôvodné vlastnosti ARX 36x, z ktorého ARZ 460x s veľkou pravdepodobnosťou pochádza, mohol byť tiež niekde úplne inde.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 led 2014 21:52 

ARZ460X a aj ARV 360X sú z pohľadu dnešných nárokov šroty. Nechápem ľudí, ktorí sa tu neustále odbavujú na tom ako Tesly "hrajú" dobre.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 led 2014 22:19 
Moderátor

godz píše:
ARZ460X a aj ARV 360X sú z pohľadu dnešných nárokov šroty. Nechápem ľudí, ktorí sa tu neustále odbavujú na tom ako Tesly "hrajú" dobre.

Tak znám lidi, kteří tvrdí, že nejlepší auto všech dob byla Škoda Felicia 1,3 a na všechno ostatní plivou jed. Nějaká forma patriotismu či co.

Jsem rád, že jsi naživu, dlouho ses neukázal. Psal jsem Ti před časem mail, neodpověděl's.

Mimochodem, díky pověsti o tom, jak výborné jsou ARV3604, se mi podařilo už třikrát zafinancovat přestavbu ARS 9205 nebo 9207 na ARV161 s tou Tvou výhybkou. ARV3604 se pokaždé vydražily na Aukru za tolik, že to dalo na novou výhybku i ARV161. Všichni majitelé jsou navýsost spokojeni. Už dlouho jsem neviděl tak jednoduchý a přitom tak užitečný projekt.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 led 2014 22:48 

godz píše:

Tak to snad nebylo na mně :-) Právěže tam na středech slyším "něco špatně" - zkreslení, hrb apod. Proto jsem chtěl vidět tu charku - díky za odkaz.

Ale z Tesláckých beden jsou to jedny z těch lepších.

Stavím si nové, sloupky, které jsem slyšel a zvukově jsem sedl na prdel. Teslácké věci slepě nevychvaluju, ač je sbírám (ale pokud si chci něco opravdu poslechnout a ne si hrát s vintage strojem, používám Project, Revox apod) :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2014 00:27 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Když se tak zamyslím, tak rovněž nemohu najít nějaké třípásmové tuzemské bedny s optimálním přednesem středového pásma. Samozřejmě, že jsem neměl možnost poslechnout si vše, ale delší nebo kratší dobu jsem měl RS434CD, ARS 1054, ETA 9238, ARS 330-04, nyní mám ještě ARS 1034 a 1PF067 08. U všech těchto modelů nebyl přednes středů bez nedostatků a to i tam, kde je jiné středové repro než zmiňovaný ARZ 46.. - třeba ta 1PF067 08 má "díky" ARO 687 na středech "papírový" zvuk, který jsem neměl rád již dávno před 1PF u bratislavských rádií, kde používali obdobná repra. ARS 330-04 má na středech ARX 150 a také to nebylo o moc lepší než ono ARZ.
Na druhé straně jsem byl velmi mile překvapen přednesem aktivní reprosoustavy ARS 1200, kterou jsem měl nedávno na opravu. Při osazení těmi pomlouvanými repro ARN 6618, ARZ 4604, ARV 3604 hrála skutečně dobře.
Jak z toho co nejednodušeji ven zatím nevím. Rada typu - kup si jiné bedny není to pravé ořechové. Samozřejmě - mám i jiné, lépe hrající dovozové bedny, ale jako patriot bývalé Tesly bych rád viděl co nejednodušší úpravu, nahrazující onen problémový ARZ 46.. .
Již několikrát jsem zde narazil na názor, že úprava těchto modelů beden osazených ARV 46.. vzhledem k ceně projektu nové výhybky a nových repro bude asi těžko realizovatelná (viz obdobný projekt s 1PF..), takže já zatím hodlám ve svých ARS 1034 zaexperimentovat pouze s několika typy středových repro, při nejnutnější úpravě ve výhybce, jestli nenastane nějaký obrat k příjemnějšímu přednesu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2014 10:06 
Moderátor

Tak ono se nějaké řešení nabízí, ale není levné ani jednoduché. Na středy dát Monacor SPH-135 KEP v 5l skřínce a nechat odladit výhybku. K 8" ARN by se snad dal napasovat i SPH-100. S původním osazením je to bezpředmětné. Ty Monacory navíc velice dobře vypadají.
Zkusit by se dal Tonsil GDM 12, ale v životě jsem ho neměl v ruce. Každopádně to, co jsem v ruce měl, mě přesvědčilo, že Tonsil repráky umí líp než TVM.
Co můžeš zkusit je plechový "difuzor" před ARZ, jaký Tesla občas používala a jeho zatlumení děličem cca o 3dB.
Další malér je v tom, že ten ARZ trpí stejnou záhadnou nectností jako ARX36x - rozstřeďuje se nebo se mu vytahává středička, takže nesedí poloha cívky mezi pólovými nástavci. A mění se materiál závěsu.
Odladěné 1PF06708 jsem už slyšel a spadla mi čelist, protože tam ty repráky naopak jakýs takýs potenciál měly a byly zabité pouze blbou výhybkou. ARV16x přeci jen dovolí o dost nižší dělení než ARV360x.
Protože mám pozitivní zkušenost z přestaveb Tesla dvoupásem ARS9205 a 9207 a protože vím, jak hraje papírová výška ošetřená dobrou výhybkou, nabízí se ještě taková hrubší přestavba: Namísto kaloty použít ARV16x na montážním mezikruží a místo ARZ dát ARE580x nebo 560x. Nebude to už originál, ale patriotismu bude učiněno zadost a půjde to odladit tak, že to bude hrát o tři třídy líp.

A ještě - některé tuzemské třípásmové bedny ze 70. let střední pásmo uměly pěkně. Ty, co měly na středech eliptické širokopásmo. Elektronika RS20 nebo bratislavské 1PF06871.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2014 11:44 

Pánové, díky za odpovědi. Ten plechový difuzor tam před tím střeďákem je, u těchto je ten uhlopříčný s kolečkem uprostřed (u ARS býval takový kříž bez kolečka). Tyhle bedny nebudu tak drasticky upravovat, spíš až dodělám ty sloupky, tak je nabídnu někomu, komu udělají ještě radost. K 1PF06708 - mám je taky, a s původním osazením a výhybkou hrají hůře než tyhle 06767. Věřím ale, že po úpravách to může být dost lepší.

Je škoda, že se ten ARZ46.. je tak nepovedený, vzhledově vypadá slušně, má plastovou komoru takže je jednoduchý pro montáž... jen se asi nějak nepoved... :?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2014 14:50 

To Ransom, zaregistroval som tvoj mail, ale dosť neskoro, hádže mi to do spamu. Čo sa týka tých úprav, kľudne to môžeš dať kde chceš, tým že som to raz zavesil na web, je to určené pre verejné použitie. A týka sa to aj ostatných vecí ktoré tu zavesím. A ešte sa vrátim k téme ARV 360x a ARZ 460x. Mám doma prastaré bedne osadené týmito meničmi ako basák je tam ARN 6604. Kedysi som to meral a aj som robil návrh výhybky. Urobím to ešte raz a nanovo navrhnem výhybku, len musím najprav zrepasovať to ARN-ko a pokúsim sa oživiť aj to ARZ-ko. Meniče mám mechanicky vo veľmi dobrom stave, stačí zrevitalizovať gumu a dať nové prívody. Potom sem dám aj zapojenie výhybky. čo sa týka starších Tesiel, kľudne to odmeriam a navrhnem, nie je to až tak strašne veľa práce. Podmienkou je to, aby mi tie bedne (stačí jeden kus) niekdo dopravil ku mne domov a potom si ich aj odviezol.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2014 16:17 
Moderátor

Tak to by aspoň dalo šanci těm, kdo chtějí ty Tesla trojpásma uvést do co nejpoužitelnějšího stavu a moc přitom neinvestovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 úno 2014 20:53 

Zaujalo mě to zatlumení o 3dB děličem - skutečně udělat odporový dělič, nebo jen seriový odpor? A případně - jaké asi hodnoty? Díky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2014 01:33 
Řádný člen

Už som sa tu o tom dávnejšie zmieňoval, že nestačí ten streďák len zatlmiť. Síce by sa tým utlmil vresk, ale iné tóny by tam zas chýbali a zvuk by bol v konečnom dôsledku aj tak stále nevyrovnaný. Treba odstrániť hlavne príšerný hrb na cca 3 kHz a ešte príšernejší hrb na cca 5 kHz. Okrem toho má aj hrby na 8 - 9 kHz, ale tak vysoko by už určite nemal ísť. Mne k jeho počúvateľnosti pomohla náhoda (aj to som už niekde spomínal), keď som raz mal z pílenia hromadu odpadu, kruhov rôznych veľkostí a na jeden taký kruh, ktorý ho asi na 3/4 prekrýval, som prilepil chumáč vaty a priložil tesne k nemu. Asi tak na 1 cm blízko. Tá vata sa asi aj mierne dotýkala membrány, čo nebolo celkom správne, ale ono to pomohlo. Vreskoty to utlmilo a zvýraznilo to nižšie pásmo, ktoré tento reprák rád zamlčiava. Zvuk sa akoby zhutnil. Takže cesta je buď jeho hrby utlmiť korekčnými členmi vo výhybke, alebo komu nevonia do toho investovať a vyrábať elektráreň, pohrať sa s myšlienkou nejakého takéhoto 'korekčného' prekrytia, priviesť to pokiaľ možno k maximálnej efektívnosti a dať tomu aj nejaký vzhľad.

P.S. Našiel som aj jeho charakteristiku:
http://www.audioweb.cz/mer/arz4608.pdf

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2014 10:27 
Moderátor

Tfujtajbl. To vypadá minimálně na tři RLC členy s poměrně velkou indukčností navíc a nahoře dělit hodně, ale opravdu hodně strmě. Tím by se vysvětlovalo i to, že trochu líp hraje v aktivech. Jestli je tam výhybka aspoň třetího řádu, ten vršek to přeci jen malinko umravní.
Co třeba odlepit prachovku a dát nějaké tlumení pod ni? Nebo vecpat trochu dutého vlákna mezi koš a membránu?

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]