Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 21:13

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 56 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Domácí kino TVM - srdcovka na starý kolena
PříspěvekNapsal: 07 dub 2013 15:08 

Kraj: ČR - Olomoucký
Ahoj přátelé.

Po dlouhé době se vracím s mým rozdělaným projektem, na který si možná ještě někdo pamatuje. Přeji je to už jen nějaká doba, takže pár parametrů pro připomenutí:

Sloupy:
Třípásmové, MDF 18mm, výška 1.005mm, šířka 260mm, 320mm
Výšky:ARV 3604 - černá, textilní kalotra
Středy: ARX 130-20/4
Basy: ARN 6614.

Efekty:
Dvoupásmo, MDF 18mm, výška 400mm, šířka 225mm, hloubka 250mm
Výšky: ARV 3604 - černá, lesklá kalota
Basy: ARN 5614

Center:
Dvoupásmo, MDF 18mm, výška 170mm, šířka 50mm, hloubka 260mm
Výšky: ARV 3604 - černá textilní kalota
Basy: Zdvojené ARX 130-20/8

Subwoofer: (orientační parametry, návrh je v řešení)
Aktivní stavba (pravděpodobně s modulem Monacor SAM-300D)
Band-Pass, MDF 34-36mm, výška 420mm, šířka 420mm, hloubka 600mm
Reproduktror: ARN 312-00/4
Uzavřená komora 48 litrů, komora s nátrubkem - 35 litrů
Nátrubek budu ladil na cca 62,5 Hz, snížení citlivosti o -2,5dB proti vlastní citlivosti repro (89,5dB/1W/1m), rozsah 34-114Hz/-3dB, impedanční maxima 37 a 107 Hz (toto je ideální návrh pro T/S parametry z teorie-bez měření)

Vše bude v dýze amerického ořechu, čela asi nalakuji na černo.
Po vyhotovená nechám změřit parametry a nechám vyrobit výhybky na míru.
Čase přidám foto, další postřehy ze stavby atd.

Vojta - Prostějov

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Domácí kino TVM - srdcovka na starý kolena
PříspěvekNapsal: 07 dub 2013 17:37 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Potřebuješ požehnání? :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 dub 2013 18:54 
Řádný člen

Kraj:
A dotaz zní?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 dub 2013 21:23 

No přiznám se, že jsem to chtěl spíš pojmou formou nějaké úvahy ... dotazy asi ani nemám, protože se toho většinou moc nevyřeší. Alespoň já jsem se nikdy nedobral k jasné odpovědi na danou otázku.

Ale do placu rád hodím modul zesilovače pro subwoofer. V tom stále nemám jasno .... na dotaz vyhozený na toto téma se mi dostalo více méně názoru - Aldax. Pár jednotlivců mi radí Monacor a řadu "D" - tedy SAM-100D, až SAM-300D ..... s tím, že většina se shodla na tom, že model Monacor SAM-100D postačí. Také jsem slyšel názor na nejvyšší řadu prodávanou od Conradu, která je prý po úpravě totální pecka ...

Chtěl jsem se vydat cestou něčeho hotového, do čeho nebudu muset vrtat a vymýšlet cokoliv. Co koupím, našroubuju a hotovka ... bohužel nic co by mi někdo schávlil jsem nenašel ....

Tak tedy otázka zní - jaký modul pro Subwoofer ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 dub 2013 22:08 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Klidně ten monacor.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 dub 2013 23:08 
Řádný člen

Kraj:
Když to je problém. Pokud chceš něco, do čeho nebudeš muset moc rejpat tak je těžké konstruovat něco s Teslou/TVM. Jednoduše proto že na to nejsou odladěné seriozní konstrukce. Buď to jsou konstrukce dobové, které podle toho hrají (nic moc), nebo uniklo pár továrních výhybek (taky nic moc) a nebo sice lze vymyslet něco lepšího, ale musíš být připravený to někomu poslat a domluvit se na měření a návrhu nové výhybky. To dá samozřejmě nějakou práci, stojí to čas a nakonec i peníze. Pokud si připraven toto akceptovat pak není problém.

Zkusíme to postupně. Ty sloupovka budou fungovat celkem bez problému, zejména pokud ten basák potuníš magnetem. Zázrak to nebude, prostě normální funkční bedna lowendového charakteru s přijatelnými kompromisy. Těch cca 59 litrů objemu semi zdá trochu moc. Leda že by ti hodně zabíraly středová komora, dal bys dvojitou čelní stěnu a ještě bys tam udělal komoru na výhybku a dost výztuh aby to ve výsledku dalo tak těch 40 litrů. Víc bych fakt nedával. Klidně by mohlo být i méně, přeci jen tam máš sub.

Efektové repro nic moc. Tahle kombinace prostě hrát dobře nebude a to víceméně v celém spektru. jednoduše proto že se tyto reproduktory k sobě nehodí. Ne ve dvoupásmu. Kdybys mezi ně vrazil třeba ARO3604 (nebo ARE3604) tak to už by fungovalo naopak velmi slušně, ale to už nám rostou náklady na ladění výhybek.

Centr bude dost problém. Právě kvůli tomu symetrickému uspořádání. Aby to mělo trochu rozumné směrovky tak by to chtělo aby dělící frekvence mezi výškáčem a ARX odpovídala nejlépe do 1/4 vlnové délky jejich vzdálenosti aby se to alespoň v nějakém úhlu od osy alespoň trochu rozumně fázově sčítalo. Když je narveš k sobě co nejtěsněji tak to máme vzdálenost středů těch ARX 25cm (6,5 + 120 + 6,5cm) což odpovídá vlnové délce frekvence 1,37KHz. To ARVčko nezvládne ani omylem. Když se pokusíš o "kompromis" a budeš to ARVčko tahat na 2,5KHz, což sice nějak unese (ale hraje při tom blbě) tak nejen že to bude hrát blbě, ale budeš mít i blbou směrovku. Takže hneš hlavou a už to bude hrát jinak. Celé to pak ještě dokoná to že dávat tohle uspořádání naležato je pitomost protože i kdybys tu děličku dodržel tak širokou vyzařovací charakteristiku by to mělo vertikálně a ne horizontálně jak potřebuješ. To bys to musel mít vedle TV nastojáka, nebo pod TV a s šikmou čelní stěnou aby to mířilo osou na tebe.

Sub - nemám moc rád bandpassy, ale budiž. Raději bych vycházel vzhledem k rozptylu parametrů z měření konkrétního kusu, ale když zadám do simulace parametry co má TVM na webu tak nic moc. Fungovat to funguje, ale nevím co od toho čekáš. Prostě nevím proč bandpass.

Mám jen jeden dotaz - všechny reproduktory máš skladem? Ozvučnice už jsou?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 dub 2013 21:54 

- Ano, je to tak. Vnitřní objem bassu mám opravdu nějakých 39.3 litru vzhledem k tomu, že tam je dost výztuh a je to odřízlé komorou pro střeďák

- Vycházel jsem z bedny ARS 1018, pokud se nepletu .... je to takový "dobový" ekvivalent a vím, že jsem zde zrovna ne moc dobře zvolil měniče. Tedy středo-bassy. Asi jsem to oddůvodnil jen tím, že jsem je měl doma a mermomoci je chtěl využít. Nemám pro to vysvětlení. Půvpodně měly být sloupy monology (ARV 3604 a ARN 6614), proto jsem bral zadky jako ARV 3604 a ARN 5614 (jako malý brácha 6614-tky)

- Centr je víc o nějakém designu než funkčnsoti, to vím. Jelikož mám reproduktory řešené montážně zevnitř, nebylo zde moc prostoru jak k sobě repro posunout. Funkčnost asi mizivá .... nevím, čím bych zde argumentoval ... vím, že to není slavné řešení. Vycházel jsem opět z toho, aby byly reproduktory co nejpodobnější celé sestavě ....

- U subu si nejsem jistý .... řešil jsem to s Martinem Jirouškem říkající Halen, který koustuoval BandPass s títmo reprem a všichni jen přetékaly chválou .... já se uzavřence enbráním ... konstrukčně jednodušší, proč ne ..... chci hlavně něco, co bude trochu fungovat .... miluju basy a proto sub.

- Ano, všechny reproduktory, ozvučnice materiál i dýhy na sub mám ..... stačí jen řezat a tvořit. Na subu mi to nějak stojí.

- Chtěl bych sestavu rozehrát an nějakých univerzálních výhybkách, ale po rozehrání chci repro nechat změřit a udělat výhybky na míru. Měření mám domluveno, tvorbu a návrh zatí nikoli.

- původně to byl ořešeno jako dvě sloupovky, původně monology, pak jsem se slavně rozhodl přidat středy a pak dodělat i zbytek reproduktorů a utvořit nějaké "domácí kino" pro občasný pslech. Věřím, že na to stejně moc času mít nebudu a chtěl jsem jen, aby to hrálo líp než nějaké kina za 6.000,- s bedýnkama jak krabičky od sirek. Hlavně jsem chtěl aby to byl designový kousek ..... kus nábytku s mým srdcem .... o akustice samotné toho moc nevím ..... jen se snažím dělat se dřevem a chtěl jsem si udělat vlastní stavbu .... i s vědomím toho, že to nebude nijak slavné. Těžko se to asi chápe, viď ....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2013 00:31 
Řádný člen

Kraj:
Jo na Halenův sub si pamatuju. Nikdy jsem ho ale neslyšel. jen jsem se ptal jestli máš pro bandpass nějaké zvláštní důvody.

ARS1018 má z mého hlediska jedinou přednost oproti jiným podobným Tesla bednám - konečně se nebáli zvětšit pracovní objem! To tomu zcela jistě pomáhá, problém kombinace těchto reproduktorů však nemizí. Kdybys to ale udělal jako třípásmo s malým střeďákem tak by to mohlo hrát velice pěkně. O něco takového se pokusili v Litovli a vyrobili ARS9218, bohužel to zabili výhybkou a tím že tam měli dát ARO3608 a ne ARZ3608. ARZ je tam už moc na hraně, tím spíš s tou výhybkou. Kdybys něco takového vyrobil ale pořádně tak by to nebylo vůbec marné, tím spíše pokud tvrdíš že se chceš vyřádit i na designu a povrchovce.

ten centr by šel vyřešit bet problémů pokud bys ho pojal jako 2,5 pásmo. Výhybka bude sice složitější ale vzhled může zůstat zachován. Můžeš pak zvolit kompromisní děličku mezi oběma reproduktory, kdy to sice nebude žádná sláva ale nějak už to fungovat bude. Druhý pak bude hrát to půlpásmo a posílí tak citlivost na nižších kmitočtech.

Nápad s rozehráním není špatný, jen je to drobet finančně náročnější pokud máš ty univerzálky kupovat.

S kým si domluvený na měření?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2013 12:27 

Také mám doma ještě dva ARN 4708 .... ale ty by tomu centeru asi moc nepomohli, co. Myslím si, že mají stejné montážní rozměry jako ARX 130-20/8.

Měření mám zhruba domluvené s Jirkou Malyškou z Přerova - jmalyska, jelikož je ke mě asi nejblíž. Je to fajn člověk a dá se s ním mluvit. Nyní také komunikuji se Sinclairem, který je z Luhačovic .... což není pro mne také moc z ruky. Ale nevím, jak to bude mít s časem. Každopádně stále nevým, komu výrobu, resp. návrh výhybek po měření svěřím .....

Vzhledem k tomu, že mám již ozvučnice takřka hotové, asi si už nemůžu dovolit měnit efekty na třípásmo. Nicméně v příloze přikládám foto. Jak jsem řekl .... ještě budou čela stříknuté na černo a dýha (americký ořech) napuštěna olejem .... tolik asi k mé práci.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2013 12:30 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Pokud bude k dispozici předloha - schéma k výhybkám, tak výrobu mohu zajistit. Referenci si myslím, že je dostatek. Výhoda u mě je, že součástky na výhybky odebírám od zhruba 4 dodavatelů, a je možnost zakázkové výroby cívek, takže součástky problémem nejsou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2013 12:46 

Ovšem jak jsem řekl .... já dodám jen parametry z měření .... tudíž potebuji někoho kdo mi nejen výhybku fyzicky udělá, ale především navrhne z měřených paramentů ....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2013 13:14 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
A já si z toho odvodil, že to by právě udělal Jirka Malyška, až teď mě ale napadlo, jak jsi to asi myslel, že on by pouze změřil repro a návrh výhybky by už nedělal?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2013 13:19 

Přesně tak ... on jen změří parametry .... návrh a stavbu neudělá .... omlouvám se, pokud jsem to špatně napsal ....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 dub 2013 14:49 
Řádný člen

Kraj:
Zatím to vypadá na pěknou poctivou práci. Škoda jen těch regálovek.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 dub 2013 01:01 

Tak jo pánové, je definitivně rozhodnuto. Bude to podobná stavba jako má Dušan http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=2470 ZDE ...... je to pro mne asi nejlepší volba.

Zvolím asi podobný objem jako má Dušan ... kolem 90 litrů - souhlas ?
Reproduktor umístím tak, jak jej dal i Dušan .... směrem k zemi
Celý subvoofer bude na odhmotňovacích nožkách (spíš nohách) vysokých cca 7-9cm
Co se týče basreflexu - Dušan zvolil Ø98x100mm s tím, že jej potom zakrátil .... je to vhodný rozměr ? Má nějaký efekt když dám dva menší nátrubky, nebo jeden velký ? Je zvukově nějaká varianta výhodnější ?
Bude to aktivní stavba a modulem bude Monacor-SAM200D

Je dobré tam něco pozměnit ? Objem, nebo cokoliv, než začnu navrhovat ? Díky za každou radu jak mohu tento projekt vylepšit.

Díky Vojta

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 dub 2013 02:45 
Řádný člen

Kraj:
Zkus se Dušana zeptat o kolik se mu ten reprák za tu dobu prověsil. Já jen že jsem jich už pár pěkně prověšených viděl. Repro bych dal raději klasicky na bok. Tím spíš bych ho nedával dolů pokud někdo bydlí pod tebou.
Pokud neznáme přesné parametry tvého reproduktoru pak těch 90 litrů není možno nijak rozporovat. Mám tu třeba kus kterému se líbí v 80 litrech BR 28Hz a kus kterému se líbí v 60 litrech uzavřených. To je holt problém Tesla/TVM repro - velké tolerance. Domluv se s někým na změření. Reproduktor by však měl být předem rozehraný, tj ne funglovka co se ještě ani neohřála.
Dva menší nátrubky mají větší ztráty třením. Jeden větší nátrubek je lepší. Teprve pokud toto řešení nelze z nějakého důvodu zvolit pak je vhodné uvažovat o alternativě.
Já si nemůžu pomoci, ale já bych spíš než po tom Monacoru sáhl po nějaké osvědčené klasice. Chápu že ty na elektroniku moc nejsi, ale tak se s někým domluv kdo ti to udělá.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2013 16:04 

Kluci, mimo jiné ..... je někdo z okolí Prostějova ochotný mi změřit moje ARN 312 ? Byl jsem před časem domluvený s Jirkou Malyškou, ale nyní nereaguje ..... díky všem za pomoc. ..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2013 20:58 
Řádný člen

Kraj:
Doporučuju ti zkusit opět ten Trenčín. Vím že to není nejblíž, ale Martin K. by ti i pěkně zrenovoval závěs pokud by na to měl čas a změřil parametry. Ale bacha - mezi těmito dvěma úkony musí být časový odstup - doporučuju alespoň měsíc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 dub 2013 00:48 

ARN 312 je úplně nový ... nemyslím si, že by potřeboval opravu. Kdyby nebyl Trenčín tak z ruky, určitě bych o pomoc požádal ..... určitě by to byla perfektní zkušenost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 dub 2013 03:37 
Řádný člen

Kraj:
Já nemluvím o opravě. Mluvím o tom že i nové nepoužité pouze skladované reproduktory mívají často ztuhlé závěsy. Navíc ten tvůj kus protože je nehraný tak není ještě rozhýbaný. Při měření bys tedy nenaměřil zcela reálné parametry. Ideální by bylo kdyby závěs prošel regeneračním procesem (je-li to třeba) reproduktor bys nechal třeba měsíc nebo i déle rozehrávat v nějaké prozatímní ozvučnici (pokud máš takovou možnost), kdy se uvolní i středička do normálního provozního stavu a teprve po stabilizaci jeho parametrů tyto přeměřit a navrhnout ozvučnici optimální. Otázka je jak moc se můžeme takovému ideálnímu postupu přiblížit. A zda taková vůle vůbec je. Pokud ne tak to bachni do nějaké ozvučnice co by mohla +- vyhovovat a nějak to dopadne.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 56 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]