Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 17:38

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tesla 1PF 067 67 závada
PříspěvekNapsal: 04 pro 2013 21:18 

Kraj: ČR - Pardubický
Zdravím,
U jedné této bedny jsem přišel na to, že když ji trochu víc přidám basy, začnou všechny tři repra jakoby cvakat. Podobnej zvuk, jako když cívka basáku naráží o magnet, druhá bedna to nedělá a zesilovačem to také není. Dřív jsem to tolik neohuloval, tak se to neprojevovalo. Divné je, že to dělají všechny tři pásma Bojím se že odejde výškáč. K těm MP kondenzátorům ve výhybce moc důvěru nemám.. Výhybka je ta druhá verze podle popisu na těchto stránkách. Díky za radu.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Tesla 1PF 067 67 závada
PříspěvekNapsal: 05 pro 2013 12:56 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Skús, či sa to cvaknutie ozve aj vtedy, keď hrá potichu a buchneš do nej alebo ňou zatrasieš. To by mohol byť zlý kontakt. Prípadne prepájkuj spoje, ktoré by vyzerali podozrivo. Oveľa pravdepodobnejšia príčina je ale nejaká vadná súčiastka. Vyskúšaj postupne odpájať kondenzátory v basovej vetve a skúšaj - samozrejme zvuk sa rozhodí, ale ak cvakanie prestane, je jasné, že jeden z nich to už má za sebou. Ak by nebola chyba tam, skús to isté postupne aj s ďalšími v stredovej vetve atď. Ten kond, na ktorý to padne, potom vymeň. A ak by to nepomohlo, uvidíme potom čo ďalej.
A neohuluj to!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 pro 2013 21:42 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Už jsem se s tím setkal taky a mohou to dělat MP kondenzátory ve výhybce. Je na nich neúplný průraz - při pracovním napětí, na které jsou dělané, se takový průraz sám zacelí (v jeho okolí se odpaří hliníková vrstva na papíru), ale zesilovač na to většinou nedodá dostatečnou energii, takže u něj jenom trvale pracuje ochrana, nebo se přetěžuje. Odtud pazvuky v celém spektru. Doporučuju kondenzátory odpojit a prověřit měřákem na izolaci, nebo aspoň připojením na vyšší SS napětí (100 až 160V). Některý bude načatý, pravděpodobně v basové větvi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 pro 2013 22:44 
Řádný člen

Kraj:
Souhlas.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2013 14:35 

Kraj: ČR - Pardubický
Tak jste měli pravdu, opravdu to způsoboval ten 16uF svitek v basové větvi. Teď ještě vymyslet vhodné upevnění nového kondenzátoru. Jinak závěsy basáků jsem renovoval a hraje to opravdu dost slušně (od podlahy). Jediné co mi nevyhovuje, je impedance 8ohm.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2013 16:39 
Řádný člen

No záleží na tom, aký fyzicky veľký bude ten nový - ak by to bol elektrolytický bipolár, ten je pomerne malý, takže jeho vývody by mali dočiahnuť, aby si ich pripájkoval k očkám toho ostávajúceho 4 uF kondu. V prípade, že nevymeníš aj ten.
Používaš ich zrejme na 4 ohmovom zosilňovači, že? Jediný problém (ak sa to tak dá nazvať) je o niečo menšia účinnosť. Ono práveže 8 ohmové bedne majú univerzálnejšie použitie ako 4 ohmové, pretože ich môžeš pripojiť na akýkoľvek bežný zosilňovač 4 - 8 ohm, zatiaľ čo 4 ohmové len na 4 ohm.
A keď tam máš tú druhú verziu výhybky, máš tam ARN 6608 s veľkým vrchlíkom? Prípadne 6608A alebo B?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2013 17:18 
Moderátor

Pokud tam pověsíš nějaký malý typ kondenzátoru, doporučuju ho pořádně zafixovat ke zbytku výhybky montážním lepidlem, tavnou pistolí, akrylovým tmelem, chemoprénem nebo neutrálním silikonem (NE acetickým, co smrdí po octu - leptá kovy). Kdybys chtěl, tak nějaké zbytečné krabičáky skladuju. ale budu mít jen 2x8uF, 16 ne. A budu doma až před Vánoci.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 pro 2013 18:26 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
strejdovi jsem měnil v bednách MPčka za krabicáky, a koukal jsem na ty MPčka jak puk, téměř všechny to jsem měřil na odpor tak měly okolo 4R jeden dokonce zhořelý na uhel, kondík na 160V takhle zničený při provozu na 50W zesilovači, po výměně se zvuk hodně zlepšil, probasoval, přestalo to řvát...

potom mám ještě jeden dotaz, omlouvám se za OT jen mi stačí krátká struční odpověď. u jednoho basáku se přerušil vývod přímo u cívky, kmit. drátky jsem už několikrát měnil, vždy to hrálo jen pár hodin, na pájeném bodě jsem vždy naměřil nekonečno R. zesilovač už zas se zhazuje, je to tím když je basová sekce rozpojená, tak na výstupu zesilovače je kapacita a to zesilovače rády nemají?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 pro 2013 01:50 
Řádný člen

Kraj:
Kde přesně si to pájel? Já jen jestli si to pájel přímo na cívce reproduktoru tak jestli si tam náhodou neudělal bouli z cínu, ta ti nezadrhává o koš a mechanicky se to nerozbije nebo jestli se tam něco přímo nezkratovává. Ten popis je vážně nedostatečný.
Co se týká té druhé části tak zesilovači by nemělo vadit že je reproduktor od výhybky odpojený. Pokud zesilovač odstavuje ochrana tak tam máš asi jiný, podstatně závažnější problém.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 kvě 2015 23:08 

Minulý měsíc jsem si jen pro posouzení a porovnání přednesu pořídil tento typ reprosoustav. I když je původní majitel deklaroval jako dobré a prověřené, tak první poslech ukázal opak. Jelikož u nich byly v pořádku výškáče, tak jsem bedny vzal-nerad bych investoval dnešní nesmyslné sumy za starší ARV3608.
Každá bedna hrála úplně jinak, takže nastala kontrola repro a výhybek. Jedna bedna neměla téměř hloubky a středy divné. Nedostatek hloubek zapříčinil čistý zkrat kondenzátoru 4M z kombinace 4M+16M zapojených u hloubkového repro. Špatné středy byly způsobeny obvyklou vadou ARZ4608-odlepením gumového závěsu po většině obvodu. U těchto repro jsem zatím vždy opravoval odlepený závěs od membrány, ale v tomto případě jsem poprvé narazil na odlepený závěs od koše.
Druhá bedna měla agresívní výšky. Tam byl zase ve zkratu kondenzátor 1M z kombinace 1M+4M u výškového repro. Dále byl již mimo toleranci jak kapacitou, tak svodem kondenzátor 16M v obvodu středů.
Po těchto zásazích konečně bedny začaly hrát jak by asi měly. Není tudíž od věci, aby si majitelé různých modelů Tesly zkontrolovali stav krabicových kondenzátorů ve výhybkách, protože jsem během uplynulého roku měl v rukou několikero párů takových, dnes již historických kousků a dá se říci, že v každé bedně byl aspoň jeden a někde i více těchto krabicových kondenzátorů vadných.
Jinak bych konstatoval, že po porovnání s obdobně osazenými ARS1038 a RS338 se mi tento typ zamlouvá nejméně. Jako vítěze bych označil Elektroniku RS338.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 kvě 2015 06:58 
Moderátor

Jak to přežil zesilovač? Protože když se mrknu na zapojení výhybek, byl de facto zatížený paralelní kombinací dvou tlumivek...
Většinou tedy vyhazuju jeden z deseti krabičáků. Tohle je dost kuriózní souběh.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 kvě 2015 09:37 

Jelikož na takové práce a porovnávání reprosoustav používám odolný zesilovač Transiwatt TW140, tak nevzniká problém s jeho poškozením. Mám za to, že kdybych použil svůj další oblíbený zesilovač Unitra PW 8010, tak tam by při takové vadě výhybky asi mohlo dojít k jeho poškození, vzhledem k obvodovému řešení koncového stupně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 kvě 2015 10:44 
Řádný člen

Keď boli toľké kondenzátory na padrť, tak by som sa nedivil, keby aj samotné reproduktory boli poriadne načaté. Napokon o tom svedčí aj odlepený záves na ARZ. Kto vie, čo všetko tie bedne už majú za sebou. Potom samozrejme nehrajú tak, ako by mali, aj keď dáš do poriadku výhybku. S ARZ 460x to ale nikdy nie je veľká sláva.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 kvě 2015 11:26 
Moderátor

PW8010 mám dvě. Potrápil jsem je už všelijak, nikdy neprotestovaly. Neznámé staré bedny zkouším radši nejprve s rezistorem v sérii. Nejlepší je nejdřív změřit impedančku, ale komu by se chtělo zapínat počítač a hledat udělátko.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 kvě 2015 15:35 

Můj PW8010 jsem získal po exotovi, který s ním zacházel tak, že odešlo všech pět pojistek a s nimi pochopitelně koncové a některé další tranzistory. Po znovuuvedení do provozního stavu jej klidně používám i se čtyřohmovými repro. Při rozumném zacházení si to nechává líbit a používám jej docela rád. Je ovšem třeba myslet na to, že kromě pojistek nemá žádnou další elektronickou ochranu.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]