Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 00:34

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Ktory reproduktor
PříspěvekNapsal: 06 lis 2013 18:55 

Kraj: SR - Prešovský
Aky reproduktor z tychto by ste si vybrali vy (zapojenie ako sirokopasmo popripade doplnenie vyskoveho reproduktora ... k zosilnovacu s PCL 86), ktory ma z nich vecsie basy , vysky , neukricane stredy :

tesla ARO 6604 (! bez difuzora!, sietkovana kupolka) - http://www.repromania.net/tesla/tesla-s ... o-6604.php

alebo Monacor spm-200x - http://www.spectrumaudio.de/breit/monac ... 200X4.html
http://monacor.sk/product/show/8258/SPM-200X-4 podla frekvencnej charakteristiky uz vykac asi nebude potrebny co by sa mi pacilo lebo by to malo naozaj caro sirokopasma len ako na tom budu basy (lepsie alebo horsie ako u ARO 6604).

popripade by sa hodil nejaky filter na stredy ale v tych ja skusenosti nemam takze by som potreboval pomoc

Repro budu jednoznacne v uzavretej bedni objem okolo 30 - 40 litrov

Dakujem za kazdu odpoved.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Ktory reproduktor
PříspěvekNapsal: 06 lis 2013 19:02 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
ARE5808 umístěný nastojato. Pokud oželíš malilinko méně basů, malinko nižší citlivost (srovnatelná s tím ARO s filtrem) a šišatý tvar, tak na zbytku pásma prakticky nemá chybku. I ten velký objem mu prospěje. A na rozdíl od ARO se obejde bez výškáče.
Pokud trváš na uvedených typech: ARO660x se hodí spíš jako středový do trojpásma, Monacor bude o něco lepší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2013 20:31 

Kraj: ČR - Liberecký
Protože jsem obdobný problém, co k ECL86 s výstupním trafem 4W/4R řešil, tak si dovolím doplnit. Monacor spm-200x je podle mě obdoba ARZ6604. Já tuto kombinaci provozuji v uzavřence 23 litrů. Uvažoval jsem i o voight pipe s filtrem, kde by byly lepší výsledky, a je to i vyzkoušený, ale pokračoval jsem cestou odevřené ozvučnice s Monacor SP-200X, což je úplně jiný reproduktor. Zkušenější ale poradí lépe.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2013 21:13 
Řádný člen

Kraj:
Ty Monacory jsem v ruce neměl, ale možná že v brzké doby tu nějaké budu mít tak pak můžu poreferovat.

Vím že je to boj s citlivostí, takže je tu snaha sáhnout po těch 8", ale ty ARE5604, 5804, případně novější ARE5624 jak radí Ransom za tu směšnopu cenu vážně nehrají špatně, zejména ty novější verze s minikopulkou. Totéž ARO567, ale jen ty nové od TVM (ne staré od Tesly). V otevřené ozvučnici jsem míval ty ARE i já. Ale je to v podstatě jen pro blízký či klidný poslech s tou PCL86, protože se z ní dá vydolovat leda tak 2-3W a to není moc.

Nejlepší by to hrálo s upravenými KE150, ale to jsou almary.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2013 21:19 

Kraj: ČR - Pardubický
co se tyce jednocinneho zesilovace s PCL86 doporucuju stejnosmerne vazany zesilovac zapojeny ala Loftin White...nema to chybu...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2013 22:17 
Řádný člen

Kraj:
Já bych se stejnosměrně vázaného elektronkového zesilovače bál. Myšlenka se mi sice líbí, ale převažuje obava z toho, že pracovní bod druhé elektronky bude lítat kdoví kde podle tolerancí a momentálního stavu první elektronky. To by se tam muselo dořešit nějaké DC servo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2013 22:46 

Kraj: ČR - Liberecký
Ono to s přímou vazbou asi funguje, protože například Horn studio staví pouze jednočinná Áčka s přímou vazbou a uživí se. Já ji používám u sluchátkových zesilovačů a nepostřehl jsem žádnou neplechu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2013 23:41 
Řádný člen

Kraj:
Netvrdím že to nefunguje. Jen že na rozdíl od standardního způsobu, kdy budící elektronka nemá co kecat do pracovního bodu elektronky koncové, tady to mít bude. Takže by mě zajímalo vlastní měření jak se to chová do stabilizace pracovního bodu, jak se to chová v průlběhu životnosti elektronky, jak se to chován s elektronkou od jiného výrobce... Tak třeba si s tím někdy pohraju. Elektronek v různém stádiu opotřebenín a od různých výrobců tu mám dost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 lis 2013 20:39 

A este takto co by ste povedali na Visaton BG20 http://www.visaton.com/en/chassis_zubeh ... g20_8.html

je lepsi ako ten monacor spm 200X? Lebo pri Monacore vyzera ta charakteristika vyrovnanejsia a hlavne na charakteristike vydno zi ide vyssie. Ale asi Visaton je urcite lepsi v nizkych kmitoctoch.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2013 09:22 
Moderátor

Tak mě se naopak zdá, že na basech je na tom líp ten Monacor - menší pokles na 100Hz, což je právě to místo, kde to je slyšet. Ten Visaton mi přijde spíš jako na kytaru.

Samotná frekvenčka na výškách by tě neměla moc uvádět v nadšení. Za prvé je tam totálně směrová a za druhé je potřeba to nejprve slyšet. repráky, které papírově nejdou tak vysoko, mívají zvuk příjemnější. Proto jsem zmiňoval ty ARE.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2013 10:37 

ransom píše:
Tak mě se naopak zdá, že na basech je na tom líp ten Monacor - menší pokles na 100Hz, což je právě to místo, kde to je slyšet. Ten Visaton mi přijde spíš jako na kytaru.

Samotná frekvenčka na výškách by tě neměla moc uvádět v nadšení. Za prvé je tam totálně směrová a za druhé je potřeba to nejprve slyšet. repráky, které papírově nejdou tak vysoko, mívají zvuk příjemnější. Proto jsem zmiňoval ty ARE.

Dobre takze teraz som si vsimol ze Visaton zaca klesat uz pri 200 Hz no ale neni lepsi v tom ze ma nizsiu rezonancnu frekvenciu a da sa dat do bassreflexu a ma vecsiu vychilku? A co vysky z tychto dvoch ktory by bol konkretne lepsi ? No monacor by bol aj pre mna vyhodnejsi z hladiska ceny a impedancie.

do bedne by som to asi chcel dat s tvarom ihlanu naopak a zkoseny zo spodu a predna stena kolma

http://www.hth-lautsprecher.de/ls20.htm a tu je nejake meranie Monacoru

Dakujem za trpezlivost a odpovede.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2013 11:27 
Moderátor

Větší výchylka neznamená, že bude mít při použití vždycky větší výchylku - ta je daná konstrukcí ozvučnice a vybuzením - ale že větší výchylku při práci snese. Větší výchylka ale nutně znamená slyšitelné zkreslení výšek intermodulací, takže bys neměl s větší výchylkou provozovat žádné širokopásmo. Z toho tedy plyne omezení výkonu na basech.
Do klasicky laděného basreflexu se příliš nehodí žádný. Co udělá podladěný nebo nadladěný basreflex, to těžko hádat. V tomhle případě myslím víc řekne až praktická zkušenost z vytrvalých pokusů s konkrétními repráky, z papírů toho mnoho nevyzkoumáš. Co tak sleduju příznivce širokopásem, dolaďování takových beden může být práce i na několik měsíců. Nejde tam o nějakou technickou dokonalost, ale o to, aby to "hrálo příjemně".
Kdepak je Kudlibabka? Tohle bude myslím jeho parketa.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2013 11:54 

ransom píše:
Větší výchylka neznamená, že bude mít při použití vždycky větší výchylku - ta je daná konstrukcí ozvučnice a vybuzením - ale že větší výchylku při práci snese. Větší výchylka ale nutně znamená slyšitelné zkreslení výšek intermodulací, takže bys neměl s větší výchylkou provozovat žádné širokopásmo. Z toho tedy plyne omezení výkonu na basech.
Do klasicky laděného basreflexu se příliš nehodí žádný. Co udělá podladěný nebo nadladěný basreflex, to těžko hádat. V tomhle případě myslím víc řekne až praktická zkušenost z vytrvalých pokusů s konkrétními repráky, z papírů toho mnoho nevyzkoumáš. Co tak sleduju příznivce širokopásem, dolaďování takových beden může být práce i na několik měsíců. Nejde tam o nějakou technickou dokonalost, ale o to, aby to "hrálo příjemně".
Kdepak je Kudlibabka? Tohle bude myslím jeho parketa.

Dakuje za odpoved a vyzera to takze pojdem do toho monacoru aj s toho co mi tu pisete aj z hladiska ceny.

A aky priblizny objem pren dat (moze byt ta priblizne ihlanova konstrukcia bedne ? - cital som to v knihe ze je lepsi ked ozvucnica nema rovnobezne strany)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2013 13:09 

Kraj: ČR - Pardubický
tady mas odladeny projekt pro BG20:
http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=6528

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2013 13:27 

kudlibabka píše:
tady mas odladeny projekt pro BG20:
http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=6528

no to je pekny projekt len z hladiska ceny narocnejsie a to ze visaton bg 20 ma imedanciu 8 Ohm

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2013 17:59 
Řádný člen

Kraj:
Tady máš projekt na ARZ6604. Bednu můžeš použít na ARO6604 stejnou, filtr by se musel asi trošku upravit, ale když ho použiješ tak pořád lepší jak bez ničeho.

http://repromania.net/forum/viewtopic.p ... 4&start=34

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2013 18:10 

Thales píše:
Tady máš projekt na ARZ6604. Bednu můžeš použít na ARO6604 stejnou, filtr by se musel asi trošku upravit, ale když ho použiješ tak pořád lepší jak bez ničeho.

viewtopic.php?f=24&t=577&hilit=ARZ6604&start=34

Dakujem ale tie bedne sa mi zdaju dost velke nemohol by to byt ten ihlan s 30 az 40 litrami uzavrenka ?
A ten filter by si mi nevedel navrhnut presne na Monacor SPM-200x?

Dakujem

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2013 18:28 
Řádný člen

Kraj:
Tak může to být i klasická bassreflexová ozvučnice coby ne. Na filtr pro přesně tento reproduktor si budeš muset zajít třeba za Unicornem. Mám tu filtr na SP-200X ale na SPM ne.

Beru zpět, teď jsem dohledal TS.

Naposledy upravil Thales dne 11 lis 2013 03:15, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2013 18:30 

Thales píše:
Tak může to být i klasická bassreflexová ozvučnice coby ne. Na filtr pro přesně tento reproduktor si budeš muset zajít třeba za Unicornem. Mám tu filtr na SP-200X ale na SPM ne.

no myslim ze tento reproduktor by v bassreflexe bucal a hucal

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2013 20:43 
Moderátor

To je to, co jsem ti psal. Zkoušení a pokusy a hračičkování, jak to doladit a dotlumit. To zabere čas.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]