|
Jakou bassreflexovou ozvučnici pro reproduktor ARN 130-60/8 byste doporučili, aby to co nejvíce zvýrazňovalo basy a to i za tu cenu, že ten bas bude příliš moc výrazný a už se to nedá považovat za kvalitní poslech. A o kolik decibelů nejvíce by se ten bas dal zvýraznit pomoci bassreflexové ozvučnice oproti te samé zavřené, pokud se navrhne nějaká přehnaná bassreflexová ozvučnice? Proč se na takové věci ptám: Já ty reprobedny nepotřebuji na normální poslech, tam mám kvalitnější bedny. Tady ty bedny použiju pro klávesy, u kterých vyžadují jiný zvuk. Kmitočtový rozsah nevyžaduji dokonalý, stačí, když rozsah beden dobře slyšitelného bude 70 Hz až 6000 Hz a množství hloubek ať převyšuje. Proč používám právě reproduktory ARN 130-60/8 a ne jiné? Protože už tyto reproduktory mám a chtěl bych je využít. Navíc větší hlubokotónový reproduktor by byl už moc velký a bedny by vycházely už moc velké a těžké a navíc by už bez výškového reproduktoru byly horší výšky a já teď řeším jednoduché jednopásmové bedny bez výškového reproduktoru. K reproduktoru ARN 130-60/8 výškový reproduktor dávat nemusím; výšky sice nejsou dokonalé, ale ke klávesám mi to stačí. Takže dělám takové jednoduché jednopásmové bedny.
Ze začátku jsem měl u kláves na reproduktor ARN 130-60/8 zavřenou ozvučnoci, vnitřní čistý objem asi 4 litry. Hloubky nebyly nic moc. Proto jsem ty ozvučnice nahradil jinými, ty samé reproduktory, vnitřní čistý objem 8,5 litrů, bassreflex a kmitočet bassreflexu počítaný na 80 Hz. Hloubky jsou lepší, ale mohly být silnější. Uvažuji nad dvěmi možnostmi a jestli má cenu něco z toho vyrobit, jestli rozdíl bude dost poznat.
1)Ten samý reproduktor, na jednu bednu opět jeden kus, vnitřní čistý objem ozvučnice 36 litrů, bassreflex, kmitočet bassreflexu 80 Hz.
2)Ten samý reproduktor, tentokrát dva kusy na jednu bednu, ale reproduktory umístím v tandemu, tím pádem výsledný ekvivalentní objem bude poloviční, vnitřní čistý objem ozvučnice bude stačit poloviční a ušetřím místo. (Vím o tom, že při výpočtu bassreflexové trubice se i přesto musím řídit skutečném prostorem, který jsem v bedně vyrobil.) Vnitřní čistý objem bude 18 litrů, a bude bassreflex a kmitočet bassreflexu 80 Hz.
Jenom teoreticky by mě zajímalo, vyrábět to nebudu, ale co kdybych měl ten samý reproduktor umístěný třeba ve 100 litrové (vnitřní čistý objem )ozvučnici, to už by vnitřní čistý objem byl desetkrát větší, než ekvivalentní objem tohoto reproduktoru. A k tomu kdybych dal bassreflex? To by už muselo dunět jak blázen. To by mě zajímalo, o kolik decibelů se ten bas zvýrazní oproti přikryté trubici.
|