Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 04:11

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Úprava Videotonů DC2580
PříspěvekNapsal: 20 pro 2012 22:11 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Před několika lety jsem získal levně vzhledově pěkné, ale co se týče repro nanic, reprosoustavy Videoton DC2580. Po řádném odležení jsem se rozhodl, že je zprovozním. Vím, že i když byly nové, tak to nebyl žádný výkřik techniky a v porovnání s jinými prohrávaly. Když už budu repro měnit, chtěl bych vědět, zda-li již někdo tento "zázrak" neupravoval a nevylepšil osazení i výhybku.
U basového 25cm repro mám už vyměněné závěsy, takže to zůstane jako původní základ.
Středové repro ještě hraje, ale závěsy jsou již také v posledním stadiu. Tento průměr závěsů jsem nikde nezískal, takže jsem tam vyzkoušel rozměrově přesně pasující TVM ARZ 3608, ale to bylo zvukově horší než originál. Výšky tam jsou nahrazeny nějakým divným no name výškáčem, čili ten půjde pryč. Mám v zásobě ještě výškáče ARV 3608, tak ty bych ev. mohl použít, ale nevím jaké by byly nutné úpravy výhybky (ta by zřejmě chtěla kompletní předělávku).

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Úprava Videotonů DC2580
PříspěvekNapsal: 21 pro 2012 00:55 
Řádný člen

Kraj:
Tak vymyslet něco aby to hrálo nebude takový problém, otázka je kolik chceš dát jen za reproduktory a zda jsi schopen někomu ty bedny svěřit (a dopravit) na odladění. Bude to něco stát. Také je třeba si hned na počátku ujasnit zda tam hodláš osadit něco z omezené nabídky tuzemských prodejců nebo bys byl schopen pořešit i něco ze zahraničí. Předpokládám že upravit poněkud otvor na středy ti nebude dělat problém.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2012 14:43 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Nechci být skepsa, ale podle mně bude zase tohle jen další, nikam nevedoucí debata. Takových je tu mnoho - v podstatě asi každý druhý vlákno je o tom, jak někdo získal bedny, které nelze poslouchat. Každý dostal odpověď, co lze s takovýma bednama dělat. A v podstatě jsou ty odpovědi v každým vláknu stejné. Taky výsledek je v 90% stejný. Majitel zjistí, že úprava podobných sraček (s prominutím) je vždycky investice od 5000Kč nahor (aby z toho napořád nezůstaly jen sračky) a vykašle se na to, páč to rovnou může postavit něco novýho a slušnějšího. Max vymění ve výhybce kondy, vytlumí tu bednu, možná zatlumí střed a výšku a dál se neděje nic...nebo napíše, jak to teď hraje úžasně a jak je spokojen (nějaký ten placebo efekt).

Takže se to budu snažit napsat takhle. Pokud je základem bedny jebka, pak vykouzlit z toho normální audio bude drahý a časově náročný. Prodejce měničů, součástek, bižuterie nebo ladičů výhybek totiž samozřejmě vůbec nezajímá, že jde o bedny v hodnotě 500Kč apod. Co je k něčemu, obvykle taky něco stojí. Proto se i na Audiowebu často opakuje, že se špatnými měniči a špatnými bednami nevyplatí vůbec nic dělat - měniče jsou totiž jen větší, či menší zlomek celý ceny odladěný soustavy.

Pokud jsem se někoho dotkl, nebo někoho urazil, tak se omlouvám, ale už jsem mněl potřebu to napsat. Elyte, možná že tohle není právě Tvůj případ, ale snad si to přečte i někdo jiný, komu možná tahle odpověď poslouží ještě před tím, než se založí další thread, kde se bude na 5 stran rozebírat nějaký zprasek, který...zůstane zpraskem.
:)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2012 18:14 
Řádný člen

Kraj:
Tady bych se odpíchnul od basáku. Neměl jsem je v ruce, ale třeba to nebude zas tak špatné. pokud by byly OK tak stačí vyhodit alespoň středy, dát tam něco rozumného (něco ala SPH-135 v nějaké z jeho variant). Myslím že postud by se majitel zase až tak moc necukal. Možná by se ani necukal kvůli novému výškáči, přeci jen při nevelkých nárocích k té 135 nebude problém najít nějaký adekvátní a nepříliš drahý výškáč. Největší problém nastane při vyslovení slov "odladění nové výhybky".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2012 13:23 

Nechápu, proč tyto bedny předřečník nazývá "sračkou". Sám jsem již v úvodu napsal, že od těchto soustav se nedá mnoho očekávat. Jestliže bych měl potřebu vytvořit nějaký high-end, pohybující se i cenově někde jinde, tak bych samozřejmě na tento účel nepoužíval nějaké staré Videotony. Zde je okamžitě zavržen tazatel, který nehodlá něco ladit do nebeských výšin, za použití drahých komponentů. Takoví rádcové si myslí, že zabývání se něčím běžným pro nenáročný poslech je k ničemu.
Pokud chci obnovit reprosoustavy této kategorie, tak jsem zde umístil dotaz jen proto, jestli tak již někdo nečinil přede mnou a tudíž abych nevynalézal znovu již objevené. Znamená to, že investice vzhledem k uvažované kvalitě by měla být minimální, mám-li být konkrétní pro tento případ, tak by se mělo jednat o výměnu středů a výšek nejlépe za starší výrobky Tesla, jež se dají sehat různě za přiměřené ceny. Tady nastává jen problém s vhodnou výhybkou, neb ta původní byla odbytá a stejně nebude vzhledem k novému osazení vyhovující. K dispozici mám středové reproduktory ARZ 4608, nebo ARZ 3608, výškové pak ARV3608, anebo jugoslávské, používané kdysi Elektronikou Praha. Mám i různé hotové třípásmové výhybky z produkce Tesly a TVM, ale bohužel všechny jsou ve čtyřohmové verzi.
Výsledkem úpravy by měl být jen o něco málo lepší přednes, než měly reprosoustavy v původní podobě.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2012 14:10 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
elyt:
Sice jsi mě teď tak nějak roznesl na kopytech, zato si ale vůbec nepochopil, co jsem Ti napsal.
1. Tyhle videotony stejně jako vše tohohle provedení (a není toho málo - sám jsem vlastnil podobný Nokie) jsou prostě slabota - pokud to tedy nepůjdem srovnávat s nějakým jezevčíkem nebo věží mekosonic - k tomu se snad ale tady snižovat nebudem. Kdyby to byla dobrá soustava, tak by Tě nenapadlo tam strkat teslácký střeďáky, které samy o sobě nejsou zrovna nijaká sláva (hlavně tedy ARZ460x).
2. Zabývání se špatnou soustavou, kde špatný reproduktor jdu nahradit méně špatným s tím, že nechám původní špatnou výhybku ( a to platí i osazení jinou, nevhodnou výhybkou) je jen mrhání časem. Pokud se takovým tuningem něco zlepší, je to jen šťastná náhoda. Spíš to ale mívá opačný efekt a zničení originality výrobku.
3. High-End není o kvalitě, spíš o cenovým stropu. Ale chápu, jak si to myslel. Ani já nemám doma bedny s měničema za 300€ kus.
4. Zlepšení o něco málo (což tedy v mým měřítku činí tak 10-15 procent) je zase jen mrhání časem.
5. Stará teslácká výhybka ve většině případů nefunguje optimálně ani s reprákama a bednama, pro které byla vymyslena, natož s něčím jiným.
6. Pokud by už tyhle bedny i někdo někdy ladil, nikde není napsaný, že svý know-how poskytne, nebo že ho dá zadarmo. Pak by bylo vhodný prošmejdit třeba ceny součástek a spočítat si, kolik by asi tak vyšli díly na takovou nejjednodušší 3-pásmovou výhybku 12/12/12dB na okt. Uvidíš, že ty vyměřený, přesný součástky Tě vyjdou možná tolik, co jsi dal za ty bedny.

Takže takhle. Výraznýho zlepšení bys dosáhl vyhozením původní výhybky, změřením a odladěním nový. Ten střeďák nemusí být nijak horší než to, co tam hodláš strčit místo něj. Obvykle bývá ta výhybka ten nejtěžší průser. A jak už jsem napsal výš, odladění nový vexle není levná záležitost. S tím jak jsi napsal máš největší problém a já Ti rovnou napíšu, že je to zároveň ten nejdražší problém. Pokud to už chceš ale opravdu vykopnout ještě výš, pak to udělat jak psal Thales.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2012 16:22 
Řádný člen

Kraj:
Za cenu za jakou prodáš ty ARV3608 (jsou-li v dobrém stavu) bez problému pořídíš jiný a lepší výškáč. Například i zcela obyčejná DT-99 strčí to ARVčko kdykoliv do kapsy. ARZ460x jsou sice blbé repráky, ale stále je po nich poptávka coby náhradních dílech do origo beden. Prodáš-li je tak doplatek za solidní střeďák nebude velký, zejména nebudeš-li líný a najdeš si obchod s dobrou cenou. Za ARZ3608 se mnoho utržit nedá protože je Tesla nikde nepoužívala vyjma řady ARS92x8, ale těch mezi lidmi moc není takže poptávka takřka neexistuje. To jenom já jsem takový vůl že jsem ti nabízel odkup či výměnu za něco. Výhybka s novými kvalitními reproduktory vyjde jistě méně složitá a tedy i levněji takže ve výsledku se to srovná oproti tomu když budeš bastlit něco s tím co máš. No a náklady na odladění nové seriozní výhybky budou v obou případech stejné. Tak řekni jediný důvod proč to neudělat lépe?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 zář 2013 16:37 

Od založení vlákna uplynulo třičtvrtě roku a žádný další člověk se s obdobným problémem neobjevil, takže jsem nakonec obnovu Videotonů vyřešil následovně - bedny nemají žádnou vysokou prodejní hodnotu, tudíž není vhodné do nich moc investovat. Po prohlídce toho, co bylo doma k dispozici jsem nakonec použil k původnímu basovému reproduktoru na středy ARZ 3608 a na výšky ARV 3608. Toto osazení koresponduje s osazením reprosoustavy ETA 2480, od níž jsem v průběhu roku získal výhybku. Vím, co vše se zde o této primitivní výhybce a celkově o bednách ETA napsalo, ale po instalaci všeho do jedné z beden a jejich vzájemném porovnání se výsledek jevil příznivě. Kdysi dávno jsem tyto ETY vlastnil a když jsme prováděli srovnávací test s reprosoustavou Elektronika RS434 CD, tak se bedny jevily téměř totožně.
Po dohotovení obou beden jsem provedl poslechový test s reprosoustavami, které mám momentálně k dispozici. Byly to ARS 1034, 1PF 067 08 a Estonija 35AS-021. Upravené bedny neměly na Estonije, ale to jsou o třídu lepší bedny než ostatní. Přehrály 1PF 067 08 a při srovnávání s ARS 1034 jsem se nedokázal jednoznačně rozhodnout. Vzhledem k tomu, že ony ARS bývají hodnoceny vesměs dobře, tak si myslím, že výsledek rekonstrukce je dobrý. Použitím této jednoduché výhybky došlo v reprodukci k "projasnění" středového a vyššího spektra oproti původní výhybce, snad právě zásluhou její malé selektivnosti.
Résumé-výsledek předělávky považuji vzhledem k minimálním vynaloženým nákladům v konečném výsledku za velmi dobrý. I když budu zřejmě na tomto fóru vzhledem k použitým komponentům roznesen na kopytech, tak to nic nezmění na mé celkové spokojenosti s výsledkem předělávky.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]