Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 00:48

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Použitý Canton Ergo 302 nebo DIY projekt?
PříspěvekNapsal: 27 čer 2013 23:03 

Kraj: ČR - Středočeský
Navazuji na téma Náhrada ARN 226-03/4 pro spodní pásmo do 300 Hz viz: http://www.repromania.net/forum/viewtopic.php?f=8&t=4913, kde jsem řešil nízkonákladové bedny k PC. Obsah diskuse mě přivedl k úvaze, zda si nepořídit něco z vyšší kategorie. Protože rebprobedny jsem dělal už dávno ( 1970 s ARZ 369, 1985 ARN 6608+nějaké ARE+ART 481) a mezitím se toho hodně změnilo, tak bych nejradši koupil něco použité.

Mám nabídku za cca 2000 Kč na regálovky Canton Ergo 302, dvoupásmo, basák 200 hliníková membrána, kalota 25, aluminum-manganese viz http://www.canton.de/en/archiv/produkt/ergo302.htm , obrázek s recenzí (francouzsky) je v příloze.

Nebo bych se mohl pustil do stavby, ale jen podle nějakého ověřeného DIY projektu (včetně výhybky),maximální čistý objem 35 l, cena komponent kolem 5 tis. , maximum 10 tis., ale to bych to musel slyšet, Plošňáky, tlumivky, bedny jsem si vždycky dělal sám.

Moje prosba o radu:
Zná někdo ten Canton nebo podobný (200 Al + 25 AlMn) z období 2003-5 a jaký je?
Jaké DIY projekty v mé cenové relaci byste doporučili?

příloha:http://img49.xooimage.com/views/3/5/4/canton-ergo-3020001-852d85.jpg/
Příloha:
canton-ergo-3020001-852d85.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Naposledy upravil SvoP dne 28 čer 2013 14:23, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Použitý Canton Ergo 302 nebo DIY projekt?
PříspěvekNapsal: 28 čer 2013 09:04 

Já mám velmi pozitivní zkušenost s VMA2, ale tam je za 2k tak měniče. Plus truhlařina, výhybka, projekt...záleží, co si zvládneš sám udělat.
Kousek nad máš Totem 100 nebo 80 nebo snad rodící se 60, to může být další volba.
Za mě říkám, že bych kalotu nad hliníkem z komerčky poslouchat nechtěl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 čer 2013 09:58 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Zorg: A proč?
SvoP: Já jen faktickou připomínku, že se asi nebude jednat o aluminium - manganese ale o aluminium - magnesium. Mangan a hořčík nejsou jedno a to samé :-D .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 čer 2013 15:06 

2 zorg: o VMA2 a Totemu 100 vím, zejména ten Totem mě připadá jako chytré a levné řešení, měl jsem ART 481 (než mě bedny ukradli z chalupy) a zvuk byl pro mě daleko příjemější než kaloty. Můj problém je prostor, musí to být regálovka, pracovní stoly mám přes rohy, není to kam postavit, můžu maximálně 40 l. Jak jsem četl diskuse, tak IRB20 objem chce, v Totemu je 10" a to je taky náročné na prostor. Ty nižší Totemy mě nějak unikly, podívám se na ně.

2 laminat: aluminum-manganese je správně, okopíroval jsem to z firemních stránek. Je to skutečně mangan, zkratka Mn, já jsem to napsal na závěr špatně, už opraveno. Protože chemii jsem už zapoměl, tak podle Wikipedie je slitina Al+Mn náš známý dural http://cs.wikipedia.org/wiki/Mangan.

Ptám se tady, protože nemám velkou důvěru k hodnocení v časopisech. Jinak Canton byl považován za dobrou značku a na Ebay se draží za vyšší ceny než například Grundig, Heco, Magnat a pod. Řada Ergo je jeho druhá nejvyšší, podobný typ se už nevyrábí, Canton šel dolů a zaměřil se na domácí kina.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 čer 2013 15:28 
Řádný člen

Aha, máš pravdu. Já jsem vycházel z toho, že se na membrány kaloťáků spíše používá slitina hliníku s hořčíkem (třeba quadralí Altima - Aluminium - Titanium - Magnesium).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 čer 2013 23:59 

jestli si dobre vzpominam, VMAII 3p. ma 35 litru cistejch; IRB20 ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 čer 2013 12:23 

Předem bych chtěl moc poděkovat Zorgovi a laminatovi , hodně mě to pomáhá.

Abych taky trochu "přispěl do mlýna": zatím jsem se zabýval zdroji problematických signálu, tj. tunery a kazetovými decky. U tunerů jsem nedávno objevil i v ČR dostupné řešní, které za 2000 Kč přijímá bez šumu ve stereu 2x víc stanic než Kenwood KT-6400, který je řazen mezi 5 světově nejlepších tunerů pro dálkový příjem.
To nové řešení používá digitální procesor pro mezifrekvenci s řízenou šířkou pásma a kdyby to někoho zajímalo, můžu na to udělat téma.

2 Zorg: Našel jsem informace o Totemu 80. Rozměrově vyhovuje, ale bude to mít dost basů ve srovnání s tím Cantonem? Ten má 8" hliník a podobné Ergo 300 stály 700 EU a to není cena základní řady. Údajně má zvýšený zdvih a zesílené magnety. Byl v německém Audio 12/2002 (http://www.canton.de/de/testberichtearchiv/ergo.htm ) hodnocen jako dobrý v kategorii Oberklase, 68 bodů, i když Bassfundament jen 50. Srovnávali ho s KEF Q1, Mission Mi 51 a pod. Subwoofer přidávat nechci.
U VMAII musím objem dohledat, na pohled mě ale připadá větší.

2 laminat: Našel jsem Tvoje starší téma o Grundig Box 660 a tak bude jednodušší popsat, co hledám. Grundig se mě také líbil, ale nenarazil jsem v na vhodnou nabídku, tak jsem výhodně zakoupil Heco P 4302 (http://www.hifi-wiki.de/index.php/Heco_P_4302) které v roce 1978 stály přes 600 DM což je stejná kategorie jako Grundig Box 660, kde Hifi-Wiki uvádí v roce 1983 cenu 500 DM (http://www.hifi-wiki.de/index.php/Grundig_Box_660).
Kaloty vypadají podobně (25 + 50 mm), basáky se velikostí moc neliší a tak by to mohlo i podobně hrát. Ten můj bastl Heco + ARN 226-7/4 ale už teď hraje lépe než Heco 4302, chce to jen trochu snížit citlivost té ARN 226 se zdvojenými magnety.

Proto se ptám: nevíš o něčem, co by bylo znatelně lepší než ty staré stroje a komponenty by se vešly do 10 tis. Kč? Bedny, plošňák, letování - to vše si udělám sám.

Ty Canton řady ergo 300 až 302 by už měly mít moderní materiály a konstrukce, ale nevím, jestli to není jen propaganda. Kdyby to ale byla pravda, tak by koupě použitého přišla levněji a měl bych to bez práce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 čer 2013 13:47 
Řádný člen

Nevím, já se systémově věnuji jen těm starým, protože se mi jejich zvuk líbí, jejich vzhled taky a obecně mám rád to období. Netvrdím, že jejich zvuk je nejlepší ani lepší nehledám. Nechci upadnout do neurotické audiofílie a místo muziky poslouchat přístroje. Takže lepší než Box 660 znám jedině Box 1600 :-D.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 čer 2013 15:03 

SvoP: hliník mívá dost brzký vlastní mody membrány, nedejbože 8", to celé dělené s 1" kalotou mi nevěští z mé křišťálové koule ani uspokojivý výsledek... Navíc je to v dost malém objemu, takže dolů to nejspíš moc nepůjde nebo jen na úkor citlivosti, což tenhle případ imho není.
O dostatek basů bych se u Totemu 100 nebál. Já mám verzi s jiným basákem, tak nemůžu poreferovat, ale je tu dost lidí, co je má a basy jim rozhodně neschází co jsem postřeh.
VMA2 3p. má čistý objem pro basák defaultně 37l, plus něco pro oddělenou středovýškovou sekci, celé je to velmi elegantní a kompaktně úzký (akorát na tu osmičku) sloupek. Má to tu jeden člověk v Plzni, tak to mám relativně naposlouchaný a dost se mi to líbilo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 čer 2013 15:49 

Pánové děkuji za odpovědi. Já jsem na tom byl až do teďka jako laminát, ten Grundig 1600 musí být parádní.
Uvažuji ale, že z té ulity 80-tých let vystrčím nos, ale mám strach, abych přes něj hned nedostal. Ty hloubky asi budou u toho Cantonu slabší, i v testu v nich dostal málo.

Dobrá zpráva je, že čistý objem WMA2 je jen 37 l, musel bych to ale udělat skoro jako krychli, jinak to do mého PC kutlochu neumístím. Ale budu tuto možnost sledovat a přečtu si vše dostupné o těch bednách.
Druhým kandidátem je ten Totem 80, u té 100-ky mě vychází čistý objem odhadem 60 l a to je mimo moje možnosti.

Děkuji tímto za naznačení směrů, teď to musím pořádně nastudovat a porovnat ty 2 možnosti, tj, Totem 80 versus WMA2/3 pásmo. Kdyby se konalo nějaké srovnání v rozumné vzdálenosti (jsem z Kladna, takže i Plzeň je dobře dostupná), tak bych se rád zůčastnil a přitáhl třeba i ty Heco P 4302, pro srovnání jak se vyvinula technika za těch 30 let.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 čer 2013 16:58 

Tak 37 je čistý objem pro basák, celá bedna bude mít víc. Rozměry čelní desky musíš zachovat včetně vzdálenosti měničů jinak nebude sedět výhybka. Co bude pod basákem je asi jedno, ale zase by neměl sedět těsně nad zemí. Jestli to chceš cpát do nějakýho kutlochu, poliček apod. je ptákovina, pěkně rovnostrannej trojúhelník volně v prostoru, půl metru od zdí aspoň.

Upřímně, nevím, na co seš zvyklej, ale já tu teď mám VMA2 mikroně, tj. jen ani ne 10l dvoupásmo, a i tak jsem na 30m2 spokojenej, a to poslouchám vcelku dost nahlas, rokec, metal, filmy. Možná bys byl překvapenej, jak tyhle ptačí budky dokážou zahrát a asi bych je poslouchal raděj než ty vintage zběsilosti, ač sám mám párek AKR153...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 čer 2013 17:29 

O AKR153 jsem v životě neslyšel, musel jsem googlit. Musí být zajímavé to poslouchat blíž než kdysi v kině. Teď jsem zvyklý na to Heco 4302, úplný šunt to být nemůže, když to tehdá používal Hesenský rozhlas jako standardní monitor, sice v aktivní verzi, ale osazení a velikost stejná.

Velikostí mě vyhovovaly ty Cantony, ale nedošlo mě, že jsou na 8" basák malé a že to asi bude jejich slabina. Takže WMA2 vyřazuji, rozumě by to upravit nešlo. Budu pátrat dál a také uvidím, co se bude dít kolem Totemu 80, to není basreflex a možná to bude flexibilnější na změnu rozměrů.
I tak díky, pořád je lepší věnovat víc času výběru projektu než následnému předělávání.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 čer 2013 20:52 

Totem 80 má spodek IMHO slušný, subjektivně bych řekl přinejmenším na úrovni stovky, přirozeně s omezením plynoucím z použití menšího reproduktoru, tj. 8" oproti 10", a se znatelně nižší citlivostí (jiné bedny stejného objemu a rozsahu na tom nebudou jinak) a 35-40l je OK. Rozměry ozvučnice je možné si v jistých mezích upravit, není to nijak zvlášť háklivé.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]