Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 00:33

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Repro Tesla...identifikace
PříspěvekNapsal: 30 dub 2013 15:31 

Kraj: ČR - Liberecký
Zdravím,
mohl by někdo identifikovat tyhle bedny Tesla? Koukal jsem do katalogu tady na webu ale nějak se mi nedaří je identifikovat, vypadají trochu jako ARS9210 ale nemají bassreflex. Rozměry píše výška 330, šířka 250. Díky.

Příloha:
23347605.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Repro Tesla...identifikace
PříspěvekNapsal: 30 dub 2013 15:49 
Řádný člen

Kraj:
To vypadá na ARS9205. To je v podstatě totéž jako ARS9207 ale bez bassreflexu. Zde na webu je špatná fotka (prozatím).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 dub 2013 15:58 

Aha tak to mě zmátlo ta fotka...já an to koukal. Nějaký postřehy jak to hraje?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 dub 2013 16:38 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Blbě. Nepříjemný, agresivní zvuk.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 dub 2013 19:02 

Aha. Nějakej tip na kvalitní starší tesly? Poslech hlavně rocku, art rocku. Díky moc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 dub 2013 20:20 
Moderátor

To je trochu malér. Záleží na tom, jaké máš ucho, jaká očekávání, čím to budeš krmit a jak nahlas to chceš tlačit. Proč to musejí být nutně Tesly? Kolik chceš zainvestovat? Jaký bude zbytek vybavení? Jak velká místnost?
Nejlepší bys měl nejdřív si pár sestav poslechnout a srovnat si, co by ti vyhovělo.
Zrovna před pár dny jsem pomáhal kolegovi renovovat pár přesně těchhle dvoupásem. Kolega je výsledkem zatím nadšený, já znechucený. Dá se to poslouchat jedině s citelným doladěním ekvalizérem. Potichu to je mdlé, větší hlasitosti to už nezvládá. V podstatě o každé sériové Tesle se dá říct něco negativního. Při poslechu to nemusí nutně vadit, ale člověk by to měl vědět předem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 dub 2013 21:11 
Řádný člen

Kraj:
Kdyby to bylo ve třípásmu hned by to bylo jinší kafe. Jediné takové vyrobili v Litovli pod označením ARS9218 (alias ETA 0480) které jsou poměrně vzácné a tam to zmastili bohužel příliš malým pracovním objemem pro basák a špatnou výhybkou. Škoda jich jinak by byly fajn. Kdyby na ně náhodou někdo narazil vyplatilo by se jim udělat novou výhybku a se subem by to jistě nemuselo hrát špatně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 dub 2013 21:31 
Moderátor

Budu asi mít na přestavbu ještě jeden pár. Chci ho předělat na třípásmo, nebo přesvědčím kolegu, aby prodal repráky a přeosadí se to na ARN5604/ARV161 s výhybkou od Godze. Mám tuhle kombinaci asi tři týdny v provozu doma a na pohodovku se to docela dá poslouchat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 dub 2013 22:09 

Takže situace se má takhle. Doma a v práci posluchám nejvíc na sluchátkách (Audio Technica ATH-500 + DAC Fiio E10, Bayerdynamics DTX910), ze sluchátek jsem teda zvyklej spíš na míň basů. Popravdě mi míň basů nevadí ani u reprobeden. Tyhle bedýnky co plánuju by měli být v ložnici na nenaročnej poslech při lenošení a tak. Popravdě tam už nějaký ozvučení mám...u tchána jsem vyhrabal reprobedny od nějaký phillips věže, jako zesilovač používám malinkej Tripath zesíček s čipem TA2024 (2 x 15W při 4 ohmech, 2 x 10W při 8 ohmech)a krmim to buď telefonem nebo notebookem. Popravdě na nenáročnej poslech to stačí, ale myslim že nejslabším článkem jsou právě ty bedny z nějaký hodně levný věže. V případě že budou v ložnici nevyužití bych je přesunul do kuchyně nebo do dílny, opět nenáročnej poslech. Takže asi tak :)

Jinak ještě dodám že mám rád trochu ostřejší vejšky, ale nic přehnanýho aby mi nekrváceli uši zas :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 dub 2013 22:33 
Moderátor

Tak ostrý vejšky to má, ale hned kousek pod tím to je ostrý až moc. Ten výškový reprák je tam nucený hrát níž, než kolik mu dělá dobře a mstí se za to dost ošklivě. Podle toho, co jsi psal, že posloucháš (já taky) bych vsázel spíš na srozumitelné nástroje a zpěv.
V ložnici přesně na to právě používám zmíněnou kombinaci v podobě upravených ARS9204 s tou novou výhybkou. Je to takové neúnavné, nevtíravé. A hlavně nízkonákladové.

Co se basů týče, není podstatné HODNĚ MOC basů, ale PŘIMĚŘENĚ basů. V tom se snad shodnem. Taky jsem donedávna většinou poslouchal na sluchátka z přenosné krabičky a nakonec jsem přesedlal z KOSS PORTAPRO na SENNHEISER PX-100 právě z důvodu nepřehnaných, zato přesných basů. Z tohohle hlediska by snad mohl historický 6,5" basák vyhovět.
Pokud nechceš jít cestou větších investic, možná by to co mám v ložnici já, mohlo být jedno z řešení. Ty dvoupásma s ARV360x opravdu tahají za uši. A jestli rád "ostřejší vejšky", pak trochu přidat na korekcích je asi menší zlo než na přesném ekvalizéru odlaďovat protivné vřískání ARS 9205.
Ale stejně pořád platí: Nejdřív slyšet, pak soudit.

Byl bys schopný si udělat na bednách nějaké úpravy - třeba podle návodu - sám?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 dub 2013 22:45 

Nějaký úpravy bych byl schopen, umím na nějaký základní úrovni pájet a v práci mám k dispocici dřevodílnu a CNC frézu. Co se týče zvuku určitě se shodnem, když basy tak přesnej pevnej bas, nemám rád hučení a dunění. Co se týče těch výšek mám rád opravdu jen lehce ostřejší, nic přehnanýho pak mě z toho zas bolí hlava.

Musim se přiznat že jsem totiž velkej blbec :D . Já měl doma moc pěkný věci a všechny jsem je z mladický nerozvážnosti vyhodil a dneska bych si za to nafackoval. Měl jsem krásný 3 pásmový bedny co dělal můj táta s Tesla reprákama, dal jsem je pryč pač byly moc velký. Jsem prostě blbej. Měl jsem krásnej tesla gramofon (to mi bylo nějakejch 15let a mezi vrstevníkama který měli discmany jsem vypadal jak exot :D ) a hafo desek (Black Sabbath, Pink Floyd, Blue Effect,
Deep purple a další....) a v závanu šílenství kolem mp3 a CDček jsem je vyhodil. Za to bych si nafackoval asi nejvíc. Teď se zase zbavuju mp3, sháním zpět kvalitní neremastrovaný CDčka a grabuju to do Flacu abych mohl poslouchat i v práci. No stručně řešení byl jsem mladej (16-18let) a hnal jsem se za technickejma vymoženostma a teď se cejtim jak blbec. Tak to jen tak na okraj :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 dub 2013 22:54 
Moderátor

No, to nemá cenu komentovat. Tím prošel kdekdo. Spíš je zajímavé, že jsi došel k rozumné muzice...
Hele, já mám známého v Liberci. Časem bych Ti mohl po něm poslat na zkoušku pár upravených malých beden, které by MOŽNÁ vyhověly Tvým požadavkům. Poslechneš, uvidíš. Buď se dohodneme, jak si podobně upravit jiné, nebo Ti je nechám za výrobní náklady k dodělání.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 dub 2013 23:02 

No já jsem z rockový rodiny tak jsem k tomu tak nějak vedenej od mala :) Jak říkám pro spolužáky jsem byl exot co poslouchá sabbathy na gramofonu 8-)
Jinak ta zkouška to by bylo super, určitě by jsme se nějak dohodli. Docela koukám, pač takovýhle chování už je dnes málo vidět, jste tady koukám taková rodina . Fakt moc díky za ochotu. Já se přiznám že se docela rád vrtám ve věcech a kutim, akorát ty znalosti mi tak nějak chyběj pač jsem strojař. Doma mám ještě neozvučenou kuchyň, tak třeba něco pokutim :)

Jinak docela pokukuju na bazoši a přemejšlim že bych pořídil právě do tý ložnici ještě nějakej gramec a zkusil sehnat zpátky desky co jsem vyhodil. Na večerní poslech by to mohlo bejt žúžo :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 kvě 2013 00:49 
Řádný člen

Kraj:
Jo u nás na fóru (RM) to chodí drobátko jinak než jinde. ;) Lidi jsou tu tak nějak vstřícnější a řekl bych že k sobě mají blíž. Ale jestli chceš tak tu facku ti za ty zlikvidované věci dám :mrgreen:

Možná by ti ty upravené bedny mohly do ložnice stačit, ale co se mě týče tak na mě jsou obě verze docela kompromis. Ale pokud se to povede tak tady s Ransomem uděláme takové malé retro třípásmo co už by zas až tak moc velký kompromis být nemusel takže pro někoho nepříliš náročného by to mohlo vyhovět. Ale kdo ví kdy to bude :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 kvě 2013 11:16 

Zasloužil bych. Včera už jsem pokukoval po nějaký Tesle NC470 bo 450. Údajně nejsou vůbec špatný když se nechaj repásnout. Koukal jsem na DR databázi a je to tam krásně vidět na mojí oblíbený (pro změnu nerockový) formaci Dead Can Dance. Mám jejich nové CD Anastasis a musim říct že aspoň na sluchátkách mi to album nějak nesedělo oproti starším albům. Tady je to hezky vidět...

http://www.dr.loudness-war.info/index.php?search_artist=dead+can+dance&search_album=anastasis

CD verze průměrné hodnocení 6 a vinyl 11. Já jsem opravdu blb že jsem ty elpíčka vyhodil :?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 kvě 2013 12:01 
Moderátor

Gramofonová deska není vyloženě kvalitnější než dobře namasterované CD, je jenom jiná. U klasiky či akustické hudby vůbec třeba spousta lidí tvrdí, že je na desce slyšet víc detailů ve slabých pasážích, ale ono to je způsobené hlavně tím, že má deska potlačenou dynamiku a ty slabé pasáže jsou proti původní úrovni zesílené. Mastering pro desku je tedy jiný než pro CD, no a jestli ho pro CD dělal nějaký necita, tak to CDčko spolehlivě zabije. Třeba jako teď kterýsi zvukař zabil remasteringem Kuře v hodinkách. Jsem rád, že ho mám na tom původně vydaném porevolučním CD, tam je master myslím úplně shodný s tou čtyřicet roků starou deskou.

Nedávno mi jeden důchodce nabízel perfektně zachovalou NC450 (podle popisu, on si nepamatoval typ, možná to je NC452) a možná budu mít jednu pěknou NC440, které ale šmajdá rychlost, takže bude k opravě elektronika. Ani jedno není jisté a ani jedno nebude hned.
Varuju tě, jak tomuhle člověk propadne, je ztracenej.
Protože už jsme dost OT, možná by bylo lépe se přesunout do pokecu nebo na úroveň soukromé korespondence

Naposledy upravil ransom dne 01 kvě 2013 13:17, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 kvě 2013 12:11 

Řekl jsi to správně.....dobře namasterované CD, těch ale už moc není. I když co tak koukám po různých diskuzích tak se to už pomalu zase zlepšuje. Tohle je třeba pěknej případ když si to seřadíš podle roku vydání...

http://www.dr.loudness-war.info/index.php?search_artist=ac%2Fdc&sort=year&order=asc

Takže ano, kvalitativně je problém spíš v tom kdo to masteruje a přijde mi že když je blbě namasterovaný CD tak ten vinyl bejvá lepší. Ale třeba se pletu.

To samé ty Dead Can Dance...

http://www.dr.loudness-war.info/index.php?search_artist=dead+can+dance&sort=album&order=asc

Až na pár vyjímek jsou ty remasterovaný verze starých alb z pohledu dynamického rozsahu horší.

Fakt je ten že mi nejde jenom o ten zvuk, ale má to prostě svoje kouzlo. Já ty desky měl rád, rád jsem si je pouštěl a chtěl bych zase. A tehdá se mi ten zvuk líbil, jestli se mi bude líbit i teď to nevim, ale pokud to nepořídim tak se to nedozvim ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 kvě 2013 13:30 
Moderátor

To je nejspíš způsobené tím, že se nahrávky přizpůsobují aparaturám, na nichž se nejčastěji poslouchá. V sedmdesátých, osmdesátých letech se ponejvíce poslouchalo na solidní HiFině. Dnes je potlačená dynamika úlitbou chrchlátkům, která by dynamickou nahrávku nebyla schopná přehrát. Lidi poslouchají "aby to bylo pěkně nahlas". Moderní elektronická hudba nemá dynamiku vůbec (zlatí Kraftwerk!). Krom toho zvukaři ztrácejí cit.
Ale není to bolest jenom dnešní doby. Některé nahrávky klasického bigbítu byly ve studiu zkurvené tak, že z nich už nikdo nic kloudného nevyždíme. Naopak současný jazz, indies, akustická muzika se pořád nahrávají správně - proto taky libozvučníci tíhnou právě k okrajovým stylům.
Nové Dead Can Dance samozřejmě mám, ale nahrávku jsem zatím zvevrubně nestudoval. Měl jsem kdysi pár odstrašujících příkladů, takže dnes nedávám takový důraz na kvalitu záznamu a reprodukce, jako na muziku samotnou.
To, že jsi za exota, je normální. Já taky tíhnul ke klasickému rocku v době, kdy letělo disco. Časem tě ale překvapí, kolik takových exotů ve skutečnosti na světě je.
A ano, poslouchání desky je rituál, který vyžaduje přípravu a plnou účast, je to něco víc, než si jen pustit muziku a jít něco dělat.

A už to vážně přesuneme jinam.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 kvě 2013 20:40 

Jasně trochu jsme odbočili, tahle debata by se spíš hodila nad korbel dobrýho pivka :)
Takže zpět k reprobednám. Jsou ještě nějaký jiný typy od Tesly co zaslouží nějakou lehkou modifikaci aby hráli vcelku slušně? Jde o to že tohle je fakt takový ložnicový příležitosný ozvučení, takže se mi ani nechce do toho moc vrážet. Časem budu možná přemejšlet o nějakým ozvučení i do obýváku, mám tam teď Teufel Concept F což je takový jakoby kino, využívám to prakticky jen na filmy, hudbu na tom pouštim jen jako kulisu když přijde návštěva. Není teda prrvada že by to hrálo úplně blbě, je ale znát že prostě stereo je na muziku lepší, prostě ty zadní repráky a centr tam dělaj neplechu. Takže možná bych pak uvažoval o výměně za stereo zesilovač + nějaký sloupky nebo regálovky.
Jinak dík za pokec dobře se s tebou kecá, až budu mít někdy cestu musim se stavim v náchodě a zajdem na pivko :) Já jsem v tom zvuku fakt začátečník a od tebe bych se mohl lecos dozvědět.

Jinak ohledně toho nového alba DCD, nejvíc mi to přijde v nahrávce ,,return of the she king,, přijde mi to takový uřvaný i když ta skladba je prostě geniální což je škoda, ale třeba je to jenom nějakej můj pocit. Docela mě překvapuje že DCD znáš. Já když to někde vybalim tak na mě každej kouká a nikdo neví.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 kvě 2013 23:51 
Řádný člen

Kraj:
Klidně kecejte tady, mě to neva a přečtu si to celkem rád. Myslím že tu není nikdo komu by to vadilo - je to tvůj thread.

Co se Tesla beden je to těžké. Pokud člověk teprve přechází od nějakých spotřebních srágor tak se dá vybrat pár typů, které tak nějak fungují. Čím je však člověk poslechově zkušenější a náročnější tak se výběr začne dosti prudce omezovat až dojde k okamžiku, kdy si vlastně řekne že by si mohl připlatit a zkusit to jinde. Problém není v tom že by Tesla/TVM nevyráběly reproduktory, z nichž by se daly po dobré úvaze zkonstruovat celkem solidní bedny, ale v tom že takové bedny se sériově nikdy nevyráběly. Těžko povědět proč - ekonomika/design/setrvačnost... Amatérské projekty s TVM/Tesla jsou většinou slátaniny od lidí s nedostatkem vědomostí s velkou snahou ušetřit a pokud existují slušnější projekty tak nejsou veřejné. Těžká to situace pro někoho kdo by chtěl jen koupit a použít, případně jen něco okopírovat. Pokud však nebude líný vložit do toho o něco práce navíc (hlavně organizačně) pak není problém ani s těmito reproduktory spáchat solidní řešení.

Z těch sériovek je asi nejmenší zlo do ložnice ty ARS9218 (ale hodně by tomu pomohla ta nová výhybka - s ní by byly asi bezkonkurenční) a ARS944, větší jsou pak ARS844, ARS840 (totéž jen 15ohm - je nutný výkonnější zesilovač!), možno též z bratislavy 1PF06767. Po úpravách je možno použít i další modely - například překopané 1PF06733/1PF06762 (ty mají v originále dost hnusnou čelní mřížku takže se dají koupit velmi levně - po jejím odstranění a přebvroušení a přelakování čelní stěny nevypadají zle), eventuálně i další bedny se stejným osazením (ARS9204, ARS820 s výhradami Supraphon RK09). Ideální by však bylo kdybys našel místo na 1PF06708 a byl ochoten se v nich porejpat. Na ty totiž existuje nová výhybka. Sice to dá trocha práce a stojí to nějaké peníze, ale pokud se to udělá dobře tak to kvalitativně zválcuje jakoukoliv běžnou sériovku. Vyjma rozsahu basů směrem dolů, tam jsou na tom větší bedny (ARS844/840/1054/1058/850) samozřejmě lepší.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]