Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 01:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 18 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Stavba ozvučnice pro subwoofer HERTZ HX 250
PříspěvekNapsal: 06 zář 2012 01:34 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Zdravím. Takže pořídil jsem si nový subwoofer a řeším teď jak na něj postavit ozvučnici. Napočátku jsem si myslel, že vše bude smysluplně napsáno v manuálu, ale docela hodně mě zaskočilo hned několik věcí a to následující.

V příručce není psáno:
1. Jak tlustý má být tlumící materiál. Je tam jen FONOFORM takže rouno z polyesteru, ale o tloušťce nikde nic přitom je jich spousta.
2. Úplně nesmyslně je znázorněn tvar ozvučnice, což možná chápu, že pro toho kdo dělal manuál bylo jednodužší dát všude stejný obrázek, ale není možné dát woofer a basreflex do přední strany, která je 280 x 280 mm velká, tak aby splňoval všechny podmínky pro uložení wooferu v ní.
3. Snažil jsem se něják vypočítat jinačí tvar pokud možno co nejmenší, ale zase jsem se pozastavoval nad tím, proč není psáno jestli objem, který je v manuálu psán je bez nebo s tlumícím materiálem FONOFORM. Není jasné jeslti se jedná o čistý nebo hrubý objem ozvučnice, protože nazačátku manuálu je dopsáno, že se má přičíst k objemu ještě hodnota 2,1, která znázorňuje objem wooferu a nátrubku.
4. V obrázku je uplně nesmyslně znázorněno umístění basreflexu, což je taky úplná hovadina.
5. Je sice pěkné, že napsali přesný typ nátrubku, ale není k sehnání a proto jsem nucen zde dát adekvátní rešení, a to teleskopický, což si myslím, že není zas tak hrozné. A u toho tlumícího materiálu není napsáno opět nic, žádné označení nebo tloušťka jen typ ( FONOFORM ).
6. Je zde taky psáno, že vše je vybráno z AZ Audiocomp katalogu, ale ani tam jsem nenašel nic o tlumícím materiálu FONOFORM, který má být v mé ozvučnici. Byl tam jen 50mm tlustý a to by mě taky docela dost zajímalo kde bych to do už tak malé ozvučnice měl asi tak vecpat, když už tak se to tam všechno ani pomalu nevleze a nezanedbatelně by to změnilo litráž.

Kdyby si kdokoli udělal chvíli a trochu by s tím pichnul a pověnoval se tomu semnou určitě bych byl rád. zatím díky a nebráním se žádným názorům, klidně pište jaké máte zkušenosti se značkou HERTZ určitě rád počtu.

PS: Zde je manuál od wooferu:

http://www.hertzaudiovideo.com/file/pdf ... manual.pdf

a zde je katalog AZ audiocomp:

http://www.azaudiocomp.com/AZ_audiocomp_2009.pdf

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Stavba ozvučnice pro subwoofer HERTZ HX 250
PříspěvekNapsal: 06 zář 2012 06:51 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
1. BR ozvučnice pro subwoofer se v zásadě nějak moc tlumit nemusí. V tomhle případě je potřeba stanovit míru tlumení zkusmo.
2. Tvar ozvučnice si snad navrhneš sám, důležitý je jen vnitřní čistý objem.
3. Objem se vždycky udává čistý vnitřní, t.j. po odečtení objemu, co zabere i nátrubek, samotný měnič, případná výhybka, výztuhy atd. Tlumení na objemu neubírá, tudíž se do výpočtu objemu nezapočítává.
4. Bassreflexový nátrubek může být umístěn na kterékoliv stěně, stačí, když se pak dodrží určitá pravidla. Například, že nátrubek by neměl být umístěn příliš blízko rovnoběžně některé ze stěn subwooferu, pokud je nátrubek umístěn v podlaze nebo zadní stěně subwooferu, musí mít dostatečně vysoké nožičky (min. 1/2 průměru nátrubku) atd. A ani by neměl být přimo proti koši reproduktoru.

Ten, kdo psal manuál předpokládal, že dotyčný již bude mít nějaký znalosti a zkušenosti se stavbou reprobeden. Není to pro úplnýho laika.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 zář 2012 11:51 

Když to vidíš tak jednoduše navrhni mi ozvučnici se zadním úkosem 75° a přední deskou se zapuštěným wooferem, protože podle toho co vím a co píše výrobce to není možne. Možná kdybys nakouknul do toho manuálu psal bys jinak.. například není možno udělat ozvučnici s totožnou litráží a udělat to tak, aby byla zadní strana koše od skosene strany bedny 50mm a pak je tam i problém s nátrubkem, který není mone nějak umístit nebo ho tam vůbec dát, prostě se tam nevleze a i kdybych ho položil přímo na stěnu což se nemůže strany koše by byly od vnitřních stran tak 2 mm což je taky blbost. Myslím, že to vidíš moc jednoduše. Zas tak moc zkušeností nemám postavil jsem jen 4 br ozvučnice, ale u žádné nebyl tento problém, protože nikdy nebyl tak velký koš. a proto, že je nemám jsem napsal sem, aby mi s tím někdo pomohl a ne vypisoval zaklady stavby ozvučnic a jak to myslel ten co psal manuál pane :) i tak dík

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 zář 2012 13:12 
Řádný člen

Moment...Ty chceš teď po mně, abych Ti navrhnul bednu o vnitřním objemu 21L, s bassreflexem, s úkosem zadní stěny 75° a zapuštěným basákem...protože to údajně nejde, jo?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 zář 2012 13:25 

Dobre kašli na to :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 zář 2012 13:49 
Řádný člen

To ne, jsem si to začal zrovna kreslit a počítat...Ty jejich rozměry 280x280x290 jsou myšleny jako vnitřní...pak vychází vnitřní objem bedny na 22,7L. Po odečtení nátrubku a toho repráku to může být těch 20,64L. Na přední stěnu ten BR dát nelze, to bez debaty...ale na boční stěnu by tu šlo. Pokud dodržíš vnitřní průměr nátrubku, tak Ti při jeho délce 240mm zrovna vyjde, že je ze všech stran vzdálen od stěn ozvučnice ten min poloměr nátrubku. Tu zkosenou bednu jsem ještě nezkoušel...ale myslím, že by šlo i to.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 zář 2012 23:43 

Dávat bassreflex ke stěně není nic vysloveně špatného, jen se s tím musí jasně počítat v návrhu. Vlastně, ono to zas tak moc počítat nejde. Musí se to odladit na hotovém. Jinak jde jen hádat.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 zář 2012 08:31 
Řádný člen

Petr Berka: To je jasný, že v principu to špatný není, jen to ten bassreflex "prodlouží" a podladí. Ono je ale vhodné změřit tu impedančku a mrknout to ladění tak jako tak. Málokdy se mi povedlo strefit do frekvence přesně. Hlavně při použití WinISD, tam jsou ty nepřesnosti celkem velké. Taky přílišné tlumení může podladit BR...ale co Ti to budu vykládat, tohle už dávno víš. :)

Dano: Abys viděl, že to jde a že jsem jen neteoretizoval. Ten výkres není po strojařské stránce celkem OK, ale snad je srozumitelný. Je to kresleno v mírce 1 pixel = 1mm. Rozměry jsou samozřejmě vnitřní, ty vnější budou záviset od tloušťky materiálu. Reproduktor je zapuštěn do hloubky 10mm ;)

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2012 00:15 

Díky za nákres. Ovšem stejně za koncem koše reproduktoru nemáš minimálně 50mm což nejde.. Jinak takhle jsem to taky zkoušel, a zajímalo by mě kdo vymýšlel tu ozvučnici celkově v té příručce. Ještě jedna věc máš nakres k bedně kde má být nátrubek 250 ne 240, ale to je jen detail hlavně, ať je od konce a postranách polovina průměru. Jinak díval jsem se na youtube jestli náhodou nemá někdo už postavenou uplně jednoduchou ozvučnici a má. Zádrhel je v tom, že se mi zda hodně velká oproti rozměrům, které píše výrobce. Bude nejspíš nějáká homemade a nebo to dělal klasickym způsobem zmenšováním, který frčí v italii pry :D . Nvm jeslti jste o tom už slyšeli, ale kamarád říkal, že na italských fórech postaví 30l ozvučnici a nějak jí pak zmenšujou objem asi přikládáním různých hranolků nebo něcěho dovnitř, až na těch požadvaných několik potřebných v mojem případě přesně 22,74l. To je už úplná hovadina, protože já ji chci co nejmenší a s tím wooferem vepředu se mi to líbi nejvíc je to hodne luxus. Jestli to něják vymyslíme hodím tu pak pár fotek z výroby a hotové dílo jak dík, a abyste si nemysleli, že si tu příjdu jen pro radu a nic neukážu. Zatím díky za Váš čas chlapi

tu je ten obří woofer, který by šlo udělat, ale zadní stěna by lízala koš, takže nesmysl :D :

https://www.youtube.com/watch?v=O6bxRN9BW0s

a ještě jeden co vypada, jak by byl přesně podle toho nákresu v manuálu, ale logicky tomu rozměrově neodpovída :

https://www.youtube.com/watch?v=5TYb09ZGEkk

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2012 02:02 
Řádný člen

Kraj:
Myslím že to zbytečně moc prožíváš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2012 03:42 
Řádný člen

Kraj:
Mě by jen zajímalo kdo si že mi říkáš "synku". To si strč kamsi. Tím spíše že si vůbec nepochopil co jsem tím chtěl říci. Konkrétně v tvém případě zbytečné přesné lpění na detailech, které nejsou pro celkový výsledek zas až tak podstatné. Příklad - při způsobu jakým jsou obvykle navrhovány ozvučnice do auta a toleranci parametrů použitých reproduktorů je striktní trvání na objemu přesně 22 dm3 zbytečné. Tolerance několika málo jednotek dm3 (zejména plusovým směrem) pravděpodobně ozvučnici jako celek podstatným způsobem nerozladí. Hlavně ale trvání na vzdálenosti zadní stěny od zadní strany magnetu. Vytrvale lpíš na 5cm, což je v nákresu od Unicorna zcela v pořádku. Jestlipak vůbec víš proč tam ta vzdálenost má být? Nevíš protože kdybys to věděl nemudroval bys, "synku". Důvody jsou dva. První je odraz zvukových vln od zadní strany ozvučnice (dá se částečně řešit vhodným způsobem úpravy povrchu + se to částečně samo řeší tím zkosením). Hlavně však kvůli volnému proudění vzduchu z ventilačního otvoru (vrtaný dolní pólový nástavec). V onom místě je však zadní stěna dostatečně daleko aby mohla čemukoliv škodit a bassreflexový nátrubek, který je poblíž, je s prouděním vzduchu spíše rovnoběžný než kolmý. Vzduch ho tedy volně obtéká a taktéž nemůže ničemu vadit. Považuji tedy Unicornův nákres za zcela adekvátní. Skutečné problémy v tom autě budou někde úplně jinde. Třeba v majiteli 8-)

Neboj, už i sem více psát nebudu aby ti nepraskla cévka.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2012 10:19 

Pardon pane Thalesi doufám, že jste se neurazil, ale co ze všeho nejvíc miluju jsou kripli co píšou voloviny, jako například tvoje neodpuštitelné rypnuti že :) Mi to je jedno klidně sem takove věci piš typu moc to prožíváš ( určitě mi to pomůže při stavbě ozvučnice ), ale jeslti jsi tak rozumný jak píšeš, mohl jsi s tím pomoct hned a ne až potomhle.. Ja proti tobě nic nemám tys začal jak malé decko se s tupidní připomínkou :).. a věř tomu, že problém je v majiteli, logicky když si přisel pro radu za zkušenějšíma. S tím tvojim magnetem, ja jen věděl do té doby než si to napsal, že tam má být 50 mm nikde jsme nenašel proč, proto jsem na tom jednoduše trval. Nevím no nechám to na Vás jak k tomu budete přistupovat ja jsem jen maly jedinec v hifi světě, ale myslím, že takové věci typu prožíváš to by tu nenapsalo ani malé děcko pane :) každopádně díky za další info

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2012 10:53 
Řádný člen

Dano:
Thalesova reakce "moc to prožíváš" byla zcela na místě a myslím si to samý. Uvědom si ale, že to nebylo myšleno nijak uštipačně, ani rejpavě. Bylo to myšleno tak, že není bezpodmínečně nutný dodržovat úzkostlivě všechna pravidla, protože hifi v autě je beztak jeden kompromis za druhým. Sebedokonaleji udělaná ozvučnice pro subwoofer je možná tak 5% úspěchu. A aby si i tu ozvučnici měl skutečně dokonanalou, musel bys ten reproduktor v prvním řadě změřit a vycházet ze skutečných parametrů konkrétního kusu. Takže to, co se teď dělá je první kompromis. Druhá věc, kterou asi nevíš, že Bassreflexová ozvučnice se v kufru auta chová úplně jinak, než v místnosti. V autě to má snahu na frekvenční charkteristice stále vytvářet hrb, proto pro dosažení stejnýho akustickýho výsledku jako třeba v místnosti je potřeba bassreflex trochu podladit (nebo použít uzavřenou ozvučnici). Takže tady si na druhým kompromisu a pokračovat bychom mohli na pět stran. mimochodem, u mýho nákresu je vzdálenost 50mm stěny od magnetu dodržena. Nevím, kde si vzal, že není.
Takže nemáš žádný důvod prskat na Thalese, kdybys tady četl častěji a víc diskuzí, viděl bys, že se vždy snaží každýmu pomoct a vysvětlit, jak se věci mají. A tady si ho všichni váží.
Na závěr jen taková malá poznámka, že tohle vlákno patří do sekce "Audo na kolech".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2012 11:11 

Já napsal, že proti panu thalesovi nic nemám, ale mohl rovnou napsat to co si myslí. A neboj ja si toho moc dobře všiml, proto jsem nechápal, proč mi píše takovou reakci tímto se samozřejmě omlouvám i tobě i mu. A k te ozvučnici ještě taková poznámka vím, že je magnet do zadní strany omnoho víc jak 5 cm, jen jsme měl za to že za tím magnetem je všeobecně myšleno nemá být nic 5 cm.. ale to mi uz thales vysvětlil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2012 11:36 
Řádný člen

No pokud máš na mysli třeba ten Fonoform na tlumení, tak ten v tomhle případě nevadí. Ja vím, že má tloušťku 50mm a že to v tom případě rozměrově nevychází, ale je to měkký materiál a když se někde trochu stlačí, tak to nevadí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2012 16:59 
Řádný člen

Kraj:
OK, možná jsem se v prvním příspěvku nevyjádřil dostatečně jasně, měl jsem to napsat trochu jinak. takto mi to však přišlo nejjednodušší a předpokládal jsem že to, že se to vztahuje na ty detaily v rámci celku nějak docvakne.

Co se týče rýpnutí - znáš ping-pong ne? Ten míček nezačne skákat z jedné strany na druhou sám od sebe. Vždy ho někdo vypustí jako první.

Ale k věci:
Já bych nějaké větší tlumení za ten reproduktor nedával. právě kvůli té ventilaci. prostě bych zadní stranu alespoň v místě za reproduktorem (lépe však celou) polepil nějakým tlumícím sajrajtem co se dává třeba do dveří auta (nemůžu si teď vzpomenout zrovna na název). Přes to bych dal ještě koberec jak i přes celý zbytek vnitřku bedny. Proč? Já vím že jako tlumení na nízkých frekvencích to bude působit minimálně, ale při provozu reproduktoru vznikají mnohdy různé pazvuky + tam může prolézat i něco z vyššího pásma třeba vlivem nedostatečně strmého dělení. I takto jednoduché a finančně nepříliš náročné řešení může výrazně omezit vyzařování takových nechtěných frekvencí skrze BR (a částečně též zpětně membránou) ven. Také když se ozvučnice trochu zatlumí změní se Q bedny a hrb kolem ladění BR není tak výrazný. Trochu se jakoby rozplácne což může být také +. Otázka je jestli má cenu to v autě promýšlet takto detailně a jestli se v tom hluku všechny ty drobné úpravy neztratí. Jenže já mám rád když se věci dělají pořádně a přesně úvahami co můžeme vypustit začíná cesta do pekla spotřební šmejdské elektroniky. Každý nechť si to tedy přebere dle svého uvážení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2012 21:41 

Kraj: SR - Košický
A keby ten reprák otočil magnetom von? To by mal miesto v bedni vyriešené :-D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2012 21:52 
Řádný člen

Kraj:
To by sice šlo, ale nedělal bych to. Práci reproduktoru sice takto technicky nic nebrání, ale vypadá to (mě subjektivně) vizuálně hloupě. Také bych řekl že bude o něco větší riziko že se do kmitacího systému ventilačním otvorem dostane nějaký bordel. Přeci jen auto je poněkud prašnější prostředí než doma. Také pokud kufr nemáš jen na vození subu, ale má i nějaké praktické využití, tak ti do koše může třebas zapadnout nějaká věc. Rizika to jsou sice poměrně malá ale jsou.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 18 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]