Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 01:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Visaton BG20
PříspěvekNapsal: 01 srp 2012 14:07 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Ahoj. Dlouho hledám vhodnou repsosoustavu nejen pro noční relaxační poslech starých gramodesek. Doposud jsem poslouchal ARO511 koaxiálně s ARV061 přes 4uf v otevřené budce. Dobrý, ale poslední dobou mě začal vadit kastrólovo plechovej zvuk a absence basů především prvních cca 5 minut , poté si ucho zvykne a je to dobrý. Přesto jsem si koupil 2ks VISATON BG 20.

http://www.visaton.com/en/chassis_zubeh ... g20_8.html

Reproduktory hrají nádherně, mluvené slovo, zpěv, kytara, piano, harmonika zní dokonale, výšky jsou naprosto dostačující, jako jiskra, absence výškového reproduktoru není znát, potřeboval bych z nich ale dostat spodek, alespoň tak jak by to šlo v rámci možností. Líbilo by se mě s tím postavit něco exotického, moc by se mě líbil TRANSMISSION LINE, bedničky tak okolo 1m vysoké, úzké a hlubší. S tímto nemám ovšem takové zkušenosti a je mě známo, že to není žádná sranda. Lze to někde nasimulovat a vypočítat? Prosím o rady, názory a zkušenosti. Předem děkuji. Pavel.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Visaton BG20
PříspěvekNapsal: 01 srp 2012 15:25 

Kraj: ČR - Středočeský
Chápu to tedy dobře, že i tohle máš jen v desce? Zkusil bych pro začátek jen uzavřenou bednu a trochu srovnat pasivním filtrem. Může být klidně 1m vysoká, uzká a hlubší. Když tomu pak změříš impedanci, dá se takový filtr aspoň hrubě nastřelit (ideálně samozřejmě i podle akustického měření, ale ten základní filtr se dá odhadnout a popř. doladit poslechem).

Jinak TL má oproti basreflexu IMHO jen zanedbatelný přínos, zato je nepoměrně háklivější na realizaci. Počítat i simulovat se to dá, ale osobně bych se do toho nepouštěl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 srp 2012 16:12 

Mám to zatím v bedně cca 17ltr s menším bassreflexem, jen tak na zkoušku, vůbec jsem ve spodek nedoufal ikdyž se tam náznak sem tam ukáže. Jen jsem chtěl slyšet přednes a splnilo to moje očekávání. Příjemně se to dlouho poslouchá a to je dobře. Ten Transmission jsem chtěl jen tak prostě proto, zkusit si něco nového, ale né zase za každou cenu, aby to pak neznělo jak hovno o stan, nebo Troškova pohádka. U stavby reprobeden vždy razím heslo " řetěz je tak silný, jak je silný jeho nejslabší článek" Filtr mám prozatím paralerní RCL článek 15ohm, 820nF a 0,56mH. Tak nějak jsem to vyGooogloval.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 srp 2012 16:25 

Zvětšil bych tu bednu (aspoň 40l, uzavřenou) a tu cívku taky, tak na 2mH, ten paralelní odpor 5 - 15ohm, to už se bez měření těžko odhaduje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 srp 2012 21:26 

2mH chápu tak, že by se výrazně omezilo střední pásmo, tím rapidně snížila citlivost celé soustavy kromě spodku, tím by to na basech mohlo pomoct. Celkem jsem s úspěchem dost výhybek odladil i odměřil, ale s širokopásmem nemám zkušenost, existuje nějakej simulátor? Alespoň nahrubo to spočítat a odzkoušet, žádná laboratoř, jen cit a ucho? Proč uzavřená budka 40l? Když už ne transmission, proč ne alespoň bassreflex?

Celkem bych se i přilouval k tomuto, reproduktor je celkem podobný, jen má litý alu koš a padá do třídy high end.

http://www.visaton.com/en/bauvorschlaeg ... index.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 srp 2012 21:52 

To, jak výrazně by se omezilo pásmo středů, záleží na velikosti toho odporu. Větší cívka znamená jen, že ten útlum začne od nižší frekvence, což u bedny široké na 8" potřebuješ. Dělá se to tak do jisté míry u každé bedny (i vícepásmové), která není vestavěná do stěny. Pokud stojí volně, tj. dostatečně daleko od stěny, může být ten potřebný útlum klidně 5 - 6dB, aby zněla vyrovnaně. Počítá-li se s provozem blízko stěny, může to být méně (nebo i vůbec nic). Snižuje to citlivost, ale s tím se nedá nic dělat. V případě toho širokáče bude možná potřeba ten útlum ještě větší, ale to se ale nedá bez akustického měření vědět.

Správný postup je teď naměřit vše mikrofonem, k tomu impedance, hodit to do simulátoru a tam stvořit filtr, který z toho udělá bednu s aspoň trochu kultivovaným průběhem, pokud možno i co do výkonové charakteristiky. Naslepo není příliš jisté, že se to podaří, muselo by existovat už něco odzkoušeného.

Jinak ozvučnici klidně basreflex, uzavřenou jsem říkal "pro začátek". Ono v jistém ohledu má uzavřená bedna své výhody a začal bych s ní. Bude-li to tak stačit, je to ideální. Navíc basreflex je na dalším stupni náročnosti, krom toho je membrána pod frekvencí ladění ve zkratu, tj. prakticky nehlídaná ve výchylce.

Ty 2mH jsem nadhodil. Možná kdybych měl před sebou skutečné měření, byla by to trochu jiná hodnota. Těch 0,6mH se mi ale zdá každopádně málo. U basreflexové bedny to zas může být trochu jinak. Navíc něco může kompenzovat i samotný přenos v ozvučnici (hrb na basech). Zkrátka, bez měření se lze jen těžko obejít.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 srp 2012 22:46 
Řádný člen

Kraj:
Pavle psal jsem ti mail ohledně toho ARV061 ale nevím jestli ti dorazil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 srp 2012 12:25 

Omlouvám se je to arv081, 061KU neznám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 srp 2012 13:16 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
/ARV 081 s feritovým magnetom je ARV 165/ ;)

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]