Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 01:49

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Děda by mě asi nepochválil.....
PříspěvekNapsal: 16 črc 2012 22:20 

Kraj: ČR - Středočeský
Už jako malý jsem sbíral reproduktory. Netušil bych, že budu jednou řešit takovýhle problém. Pánové - dobrý den - shořely mi reprobedny, které dělal můj nebožtík děda, když mámě bylo 18 let. Je to stará známá hutná, těžká a poctivá konstrukce, patrně to někdy vyšlo jako návod v časopise. Osazeno reproduktory Tesla, 3 pásma, přičemž výškový ARV je umístěn "koaxiálně" ke středovému repru (ARO689). Uvnitř není výhybka, jen tu a tam jedna cívka a občas kondík :) Bedny mají ozvučnice vyrobené z velmi silné lištovky a překližky a jejich zvuk se mi líbí a provází mě už léta. O citovém vztahu ani nezle pochybovat. Přetížil jsem je, zasmrdělo to, a je konec. Rozhodl jsem se pro ráznou, ale kvalitní rekostrukci (i vizuální, původní lak je již velmi špatný). Jsem ovšem na vážkách, zda dovnitř shánět nové TVM repro (nevím, zda se ještě TVM dá sehnat, firma nejspíše zkrachovala), či neimplantovat repro jiné (dnes již asi těžko 4 ohmy 5W apod.) + výhybku. Chci se zeptat, zda někdo ze znalých zde někdy neprováděl takovýhle projekt a nemá nějaké postřehy. Chtěl bych, aby zase hrály a sloužily. Nejsem diskoúchyl a stovky W nehrají roli. Mám rád lahodné poslechy. P. S.: elektronické práce jsou v mých silách :) Děkuji za jakýkoliv postřeh.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Děda by mě asi nepochválil.....
PříspěvekNapsal: 17 črc 2012 01:29 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Basák je evidentně ARN664. Občas se dá ještě senat po bazarech, inzerci atd. Nenapsal si, co všechno tam shořelo. Předpokládám, že neodešli všechny repra, ale jen ty basáky.
Na nějakou přestavbu bych se asi vykašlal, protože abys z toho vykouzlil pořádnou bednu, muselo by se to předělat všechno. A to se Ti asi dělat nechce...včetně měření.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 črc 2012 07:18 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Tak tak, zjistit který reproduktor nefunguje. Pak pokud je potřeba se držet finančně u země, doporučil bych vyměnit kondíky u výškáče za moderní MKT kondenzátory. Tedy podívej se, jaká tam je hodnota. Protože jakákoliv větší úprava výhybky by znamenala postavit to celé nanovo.

Já bych navrhnul sehnat (klidně starší) reproduktory za ty, co ti odešli (aukro, bazos, inzeráty na tomto fóru..). Bednu vytlumit, nové kondenzátory a budeš spokojen (když jsi byl doteď).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 črc 2012 09:28 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Kopferkingel: Určite to nepoteší, keď ti zhorí niečo, k čomu máš citový vzťah, ale žiadna strašná tragédia sa v tomto prípade nestala. Všetko, čo potrebuješ k oprave do pôvodného stavu, sa totiž ešte dá zohnať. Aj keď to nebude hneď. ARN 664 je našťastie dosť, alternatívne tam môžeš dať aj ARN 665 alebo jedny z prvých ARN 6604 (pri týchto dvoch pozor na polaritu!), ARO 689 je tiež pomerne dosť a aj ARV 081 sa dá zohnať. Ale tiež si myslím, že ak tam niečo zhorelo, tak najskôr tie basáky. Alebo ešte niečo ďalšie? No a kondenzátory by nezaškodilo po tých rokoch vymeniť tak či tak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 črc 2012 15:34 
Řádný člen

Kraj:
Koukám že si ze středních čech. Kdybys to sem nějak dopravil tak ti můžu zkontrolovat jak na tom ty repra a ostatní věci jsou a co je třeba.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 črc 2012 16:22 

Díky za tipy. Úplně mi vypadlo to sem napsat rovnou. Zdá se, že odešly ARN a ARO. Proměřil jsem je a vykazují zkrat. Oba plus mínus nějakých 0,05 ohmu. Ten krabicový kondík u výškáče je 2 mikro na 160, tam asi výměna nebude problém. Elyty vyměním pro jistotu také. Těžko říct, zda je nechat takhle zapojené, nebo dát místo nich bipolár. Do toho moc nevidím. Cívka u basáku se zdá být OK. Bedna zatlumená byla docela pěkně a kaslík uvnitř byl zalepený, lepidlem na dřevo, ještě přišroubovaný a uvnitř bylo také zatlumení. Druhá bedna je na tom podobně, je cítit smrad z repro, ale tuším, že hraje. Zrepasuji ji ale také.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 črc 2012 20:10 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Elyty tam nedávej určitě a pokud možno, tak ani bipolár. Dej tam moderní MKT svitky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 črc 2012 22:06 
Řádný člen

Kraj:
Poslouchej a nevyplatilo by se okopírovat ARS944 když už tam budeš měnit reproduktory? Muselo by se pravda trochu upravit tlumení výškové sekce, jelikož původně tam jsou ARV160 které spadají do kategorie unobtanium. Nebyl by ale problém je nahradit jiným obdobným výškáčem jaký už máš. Záleží jen na tom jaký máš přesně typ. Z fotek to není rozeznatelné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 črc 2012 22:21 

Musel bych se podívat do svého skladiště v domovině (Rakovník), zda tam ještě nějaké výškáče nemám. Momentálně tu mám poruce jen 4x ARV 1804. Zdá se mi, že ty, které jsou v reprobednách jsou funkční. Ne, že bych do toho chtěl mermomocí jít za každou cenu, ale to koaxiální uspořádání mi bylo poslechově hodně příjemné. Nešla by celá současná koncepce beden zopakovat s nějakými současnými reproduktory o vyšším výkonu, včetně toho nepatřičně jednoduchého uspořádání kondenzátorů uvnitř? Jak by se to chovalo? Vím, že se možná ptám nepatřičně, ale moje parketa jsou magnetofony, ne reprosoustavy :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 črc 2012 00:12 
Řádný člen

Kraj:
ARV1804 by mě zajímaly ze sbírkových a dokumentačních důvodů. Nechceš se jich zbavit?

Ano i dnes by se našly reproduktory které by se na něco takového hodily za určitých podmínek, ale výběr by nebyla zas taková legrace a i tak by se to muselo odladit. Na TVM se vykašli, z toho se nic na takové věci nehodí, ty staré Tesly trojkové řady se na to hodily mnohem lépe. Navíc máš už ten odladěný projekt ARS944.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 črc 2012 09:42 
Řádný člen

ARV 1804 tam nedávaj. Jednak ich tam nemáš ako upevniť a okrem toho to údajne nebola žiadna sláva.
Chvalabohu aspoň tie pôvodné ARV 081 to prežili... Novšie TVM-ácke reproduktory by síce na miesto basu a stredu rozmerovo sadli, aj zaťažiteľnosť by sa zvýšila, ale na takéto jednoduché zapojenie sa fakt nehodia. Chce to len čas; ARN 664/665 určite ešte zoženieš, aj ARO 689 - tu sa asi s Thalesom zas posekáme, ale snaž sa zohnať buď také isté s modrým košom alebo ešte lepšie staršie s bledosivým košom a vyhni sa najnovším čiernym z plastových rozhlasov. Pretože ak dobre vidím, tie stredy tam máš zapojené len cez kondy, takže od vysokých tónov nie sú odfiltrované a všetky čierne rozhlasáky, čo som kedy mal, na vysokých tónoch nenormálne jačali. Jedine ak by si chcel okopírovať tú ARS 944, tak by tam mohli ísť aj čierne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 črc 2012 16:34 

Podařilo se mi sehnat ARN 6604, takže tudy snad cesta povede. Co se týče ARO 689 - neváhal bych vyměnit jej za nějaký jiný, soudobý reproduktor, třeba i neteslácký. Namátkou mě napadá něco třeba od Beymy. Horší než nějaké staré ARO to přeci být nemůže. Co ale nevím (a nemám s tím zkušenost) je, jestli by moderní reproduktor přes to jednoduché zapojení se dvěma kondíky jakž takž hrál. To mi vrtá hlavou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 črc 2012 22:01 
Řádný člen

Kraj:
Znovu opakuji - pokud nejsi schopen odladit vlastní výhybku na vlastní konfiguraci tak většinou poslouží lépe horší reproduktory ale lépe sladěné. No a na tu Beymu žádná nová výhybka v této konfiguraci není. Co z toho vyplývá?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 črc 2012 22:38 

Vyplývá z toho to, že někdy méně znamená více :) Rád bych ovšem do budoucna předešel přetížení reproduktorů a opakování celé situace. Nedá se to vyřešit nějakou "pojistkou"?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 črc 2012 23:14 
Řádný člen

Kraj:
Moc ne. V profi sféře se používá třeba žárovka u výškáče, ale to doma rozumně praktikovat nelze. Chce to prostě cit a vědět kdy mají repra dost. Pokud to chceš vyloženě na kravál tak na to ale musíš jinak. To už by děda svůj výtvor ale nepoznal neb by to bylo něco úplně jiného. Mimochodem jaký zesilovač k tomu používáš?

Mimochodem poslal jsem ti mail.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 črc 2012 09:24 
Řádný člen

Kopferkingel: Ako vyzerajú tie 6604? Majú malý alebo veľký vrchlík? ARO 689 vôbec nie je zlý reproduktor, akurát že tie zmeny týkajúce sa poslednej čiernej verzie mu podľa mňa neprospeli. Mám však aj jeden zo začiatku ich výroby (1963) a ten si zas neviem vynachváliť... To je výhoda starých reprákov, že hrajú dobre aj s jednoduchým zapojením. Nevýhoda je, že nie sú vhodné na kravál.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 črc 2012 12:59 

Kravál s tím nikdo dělat moc nebude. Nejsem kraválista. Polemizoval jsem spíš o jejich vylepšení co se zatížitelnosti týče. Akorát tentokrát jsem trošku víc ohulil své oblíbené Die Ärzte a bylo po všem. Reprobedny mi věrně slouží už dobrých 15 let. Hned jak se jich moje máma "vzdala" :) Původně je totiž dělal děda, když jí bylo 18. Původně sloužily s NZK160, poté byly napojeny na AZS223. To bylo v 90. letech. Pak jsem nastoupil já a moje oblibená Untira PW8010 (srdeční záležitost), poté následovala Yamaha RX-V396 RDS, ale ta s reproduktory nezněla moc dobře. Spíš přesně a korektně, ale ne příjemně. No a hrobníkem se stal Kenwood KA-5010. S posledním uvedeným se mi zvuk opravdu libí. Středy i výšky jsou dobře čitelné a hloubky jsou přesné a citlivé.

Ciplox: ty 6604 mají velké vrchlíky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 črc 2012 13:23 
Řádný člen

No, tak to je už na zváženie, ako tam budú hrať 6604 s veľkým vrchlíkom zapojené len cez cievku. Možno tam toho ich skreslenia na vyšších tónoch veľa neprenikne, a možno áno. Vyskúšaj.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 črc 2012 13:48 

Zase tak moc se neděje. Když to nebude k poslechu, tak je holt vyndám a nahradím je po čase tím, co tam bylo, až to seženu. Nevidím v tom potíž. Samotného mě to zajímá, jak tam budou hrát. Bude to běh na delší trať asi, ale nakonec se to povede.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 črc 2012 14:04 
Řádný člen

Aspoň dočasne tam určite poslúžia. Nezabudni však na to, že keď si mal doteraz pôvodné 664 pripojené k cievke pólom bez červenej bodky, tak 6604 k nej pripoj pólom s bodkou alebo s +.
A keď si teda tiež taký vášnivý zberateľ :) , možno sa ti zíde niečo z histórie:
http://www.repromania.net/teorie/basove ... -tesla.php

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]