Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 00:09

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: HECO Celan 800 - je možná úprava?
PříspěvekNapsal: 20 čer 2012 08:01 

Kraj: ČR - Olomoucký
Zdravím, poprosím znalé o možnost vyřešení mé otázky, kterou řeším s malými výsledky už delší dobu. Vlastním reproduktory HECO Celan 800 + zesilovač ROTEL RC-1580 + RB-1552. Celkově spokojenost, ale trochu moc basů. Chtěl bych případně 1 bas. repro odpojit a mít tak vlastně Celan 700 jen se 2 aktivními basáky. Odpojení 1 repra zřejmě rozhodí konstrukci /výhybky, ohmy, citlivost, zatížitelnost atd./ Místo odpojeného reproduktoru bych tedy dal Odpor keramický 4,7 nebo 3,3 Ω / 20 W /odpojený reproduktor má 4Ω/. Odpojený reproduktor by fungoval jako pasivní zářič. Jedná se o tyto reproduktory: http://freepdfhosting.com/ab009d8e35.pdf Děkuji za názory.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: HECO Celan 800 - je možná úprava?
PříspěvekNapsal: 20 čer 2012 17:12 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Zlínský
čert ví jak jsou basáky zapojeny ,bylo by vhodný projít kable a zjistit zapojení,možnosti moc nejsou sehnat jinou ohmáž basáku abys zapojil na 8 ohm. Vypojíš jeden z basáků,bude basů ještě víc, zvětšíš pracovní objem,jediná rozumná rada, vyměnit za jiné kultivovanější bedny, eventuelně prodat a koupit i zesilovač by mohl mít vliv.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 čer 2012 17:35 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Já bych se raději ujistil, zda máš na zesilovači rovné korekce a vypnutý loudness. A pokud je mnoho basů, proč je malinko nestáhnout na korekcích, než zasahovat do beden? Spíše lidé řeší opačný problém ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 čer 2012 17:54 

Asi předně zjistím, jak jsou basáky zapojeny, na zkoušku jeden basák odpojím a proměřím ohmy. Jak to bude hrát, nikdo neví /prostě zkusím/, spíš nevím, jestli se nerozhodí naladění výhybky. Zesilovač jsem už právě kvůli Celanům měnil, původně CA650A nebyl absolutně schopen basy kontrolovat.
Jedu na rovné korekce /direct/ loudness ROTEL nemá. Asi budu muset sáhnout na korekce :x

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 čer 2012 19:12 
Zabanovaný

díval jsem se, na tvůj odkaz,na prospektu je heco 800.Vidím řez bedny ,takže spodní příčka oddělit tu spodní komoru,měl by být klid, snížení objemu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 čer 2012 20:21 

Sice jsem ateista, ale tentokrát se musím odvolávat tam nahoru: Bože, tohle snad ne! Tazatel toho zřejmě o fungování beden moc neví, tak je třeba ho nezmást ještě více (tento apel je na standby-ho, Lukyssova rada měla význam).
Objem nezmenšuj - změna naladění bedny, basák neodpojuj - nejistý průběh impedance a naopak jisté rozhození výhybky, k tomu by se opět změnilo naladění bassreflexu. Zapojování odporů místo reproduktoru už vůbec ne.
Buď vyřešit korekcemi nebo, poněkud sofistikovaněji, změřit módy místnosti, příp. si pohrát s jejím zatlumením či umístěním reproboxů. Jakýkoli zásah do bedny je nesmysl, pokud do problematiky člověk pořádně nevidí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 čer 2012 20:41 
Administrátor

Tak mě tak napadlo co čtu příspěvek od val.l-a, nemáš bedny umístěně v rozích místnosti? To má vliv a v určitých místech to basy může posilovat. Máš basů přebytek i při pohybu po celé místnosti nebo jen na určitém místě?

Jeden koncák od Rotela RB-981 jsem měl, charakter zvuku měl právě spíše méně basů, ale pevné, úderné a více výšek na můj vkus. To už jsou ale subjektivní dojmy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 čer 2012 20:51 

Díky za názory. Bude zřejmě tento postup: 1. korekce, 2. zatlumení místnosti /jsem si dobře vědom, že to není ideální/ 3. později snad měření módu místnosti. Stěhování reproboxů po místnosti už proběhlo. 4. Zásah do bedny se zavrhuje. Beden bych se zbavoval nerad, zvukově mi sedly /gothicmetal, symphonicmetal, powermetal/. Snad jedině výměna s někým, kdo má Celan 700 a velkou, či výborně zatlumenou místnost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 čer 2012 21:04 

Příloha:
P1030107.JPG
ROTEL jsem vybral právě z toho důvodu, že moc netlačí do basů. Byli i takoví dobráci, kteří mi radili NAD :shock: Umístění vz foto.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 čer 2012 21:08 

Kraj: ČR - Královéhradecký
konecnyvopa:Jestli jsem dobře koukal,každá tvá reprobedna má zezadu dva basreflexové nátrubky.Když oba dva zacpeš(ne jen jeden)mohlo by zmizet to zvýraznění basů které ti vadí.Zacpáním se stane z basreflexové reprobedny reprobedna uzavřená,a ta mívá podání basů decentnější.Na zkoušku zacpání můžou stačit i na míru stočené ručníky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 čer 2012 21:12 

Už jsou tam asi 2 měsíce na míru stočené ponožky :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 čer 2012 21:25 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Jako bych nic nenapsal. :oops: To když už to máš a stejně je basů moc bude tam boule na basech jak ďas.To může opravdu dělat i místnost i reprobedna. :(

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 čer 2012 21:38 

Problém bude asi v tom, že tato bedna se moc nehodí do mých cca 22-23m2, navíc málo zatlumených. Předtím jsem měl také HECO - Metas 700 - nižší třída, ale měla jen 2 basáky a basů bylo akorát - tedy v současných nahrávkách, kde to zvukaři mixují tak, aby to hrálo na věžičkách a autorádiích. Naopak ve starších a audiofilských nahrávkách Celany 800 excelují . A boule tam je, myslím kolem 150Hz.

Naposledy upravil konecnyvopa dne 20 čer 2012 22:14, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 čer 2012 22:13 

Já teda vidím od 30Hz nahoru krásně rovnou frekvenčku. Třeba jsem slepý, ale bouli tam žádnou skutečně nevidím. Tohle bude problém místnosti, zvlášť, když se kouknu na současné umístění. Zbytek místnosti je nám sice neznámý, ale věřím, že by to šlo udělat lépe.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 čer 2012 22:17 

Kvůli krbu /napravo od bedny/ právě moc nešlo. Ale v zatlumení místnosti je určitě rezerva. /s tou boulí už opravdu nevím přesně kde je, drnčející sklo na stolku bylo podloženo filcem :) /

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 čer 2012 22:54 

Neříkám, že nemáš pravdu - asi tu místnost znáš lépe než my všichni dohromady... :) Ale i tak - zkus udělat technický / situační výkres místnosti.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 čer 2012 05:38 
Zabanovaný

umísteni ti moc nepomůže,to už je daný v návodu, do větších místností,každý má představu kde asi bedny budou, a kecy o stáhnutí basů do mínusu ví každé dítě ,hold prostě bedny nesedí na danou místnost,nadimenzováno,ověřeno asi 20 páry.jistě pokud neví co a jak tak to je špatně.Pujč si eq,vřad ho do řetezce, přesně bys mohl zjistit co ti vadí,Jasně pokud je mímo mísu,radší úpravy beden nedělat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 čer 2012 08:02 

Když jsem prováděl nastavení pomocí mikrofonu+automatiky na své YAMAHA RX-V1400, stáhla vždy dolů pásmo předních beden kolem 150Hz o cca - 4-5dB. ROTEL má korekce +/-6dB na 100 Hz

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 čer 2012 11:05 

standby: můžeš se o tom prosím konkrétněji rozepsat? O tom, jak umístění nepomůže a jak jsou do takhle velké místnosti tyto bedny nepoužitelné? Dokaž mi, že tu nejedeš na vlně dalšího bludu, děkuji předem. (neber to jako osobní útok, je to jen snaha zabránit zavádějícím informacím)

konecnyvopa: na ty auto-kalibrace bych moc nedal. Sice občas mohou nastínit, kde je problém, často si ale i vymýšlejí nesmysly. Můžeš to zkusit stylem pokus-omyl (nezávisle na tom, kde je krb a další věci - prostě jen na minutu bedny přemístit po místnosti, klidně na druhou stranu), jestli něco nepomůže. Pokud ne, tak bude potřeba vyřešit mód místnosti, ale v tom už ti nikdo moc od stolu neporadí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 čer 2012 11:14 
Zabanovaný

Kalibrace pomocí mikrofonu to je spíš na film u dk.Je to vodítko ale na hudbu vyloučeno. Ekvalizérem stáhneš přesnou freqvenci.Čím víc pásmový tím lepší,nestahuje frekvence okolo.
Syn má toto, jak nikdy žádný nechtěl, ejhle už je doma.
http://www.ebay.com/itm/JVC-model-SEA-V ... 53ea43e4b1

Z toho něco vyplývá:Metas 700 - nižší třída, ale měla jen 2 basáky a basů bylo akorát.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]