Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 00:34

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tlumení
PříspěvekNapsal: 15 říj 2012 19:54 

Kraj: ČR - Středočeský
Toto mi není jasné: 1. Použiju skelnou vatu a obložím stěny bedny. 2. Vyplním vatou celou bednu.
3. Zjistím, že jsem to přepískl s objemem bedny, chci ho zmenšit. Takže dám přepážku. A co když bednu vyplním jen částečně vatou bez přepážky a "zbylý vzduch" je ten správný objem?

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Tlumení
PříspěvekNapsal: 15 říj 2012 20:09 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Tlumení na objemu neubírá.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 říj 2012 21:30 
Řádný člen

Kraj:
Jestli stačí ubrat málo dej tam cihly nebo pytel s pískem. Jinak ta přepážka.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 říj 2012 18:48 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Mě se osvědčila kostka polystyrénu. Objem vytěsní a skoro nic neváží.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2012 17:58 

ransom píše:
Mě se osvědčila kostka polystyrénu. Objem vytěsní a skoro nic neváží.

To mne taky napadlo. Jak jednoduché.
Prosím, jak je to s tlumením u bassreflexu? U mnohých malých kupovaných bedýnek není zatlumeno, u dražších tak nějak je. Teď jsem si postavil podle idee výrobce středobasu bedýnky doporučeného objemu pro uzavřenou ozvučnici. No a nějaký borec téměř to samé vyprojektoval s bassreflexem. Nevím ale, jestli tlumil.Tak jsem tam tu trubku (dozadu) přidal. Myslím, že zvuk trochu zmohutněl. Mám to zatlumení vytrhat?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2012 18:14 
Řádný člen

To je individuální. Krom toho, že ne každý reproduktor se svými parametry hodí do bassreflexové ozvučnice, tak ne každá br ozvučnice se musí tlumit. Někdy se tlumí víc, někdy míň a někdy vůbec.
Pokud ale výrobce doporučuje pro tenhle reprák ozvučnici uzavřenou, měl ses tím řídit. Obvykle totiž ví, proč doporučuje pouze uzavřenku. To "zmohutnění" zvuku je obvykle vytvoření 5-10dB hrbu někde mezi 50-150Hz (podle bedny, repráku a nátrubku).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2012 10:11 

TheLastUnicorn píše:
To je individuální. Krom toho, že ne každý reproduktor se svými parametry hodí do bassreflexové ozvučnice, tak ne každá br ozvučnice se musí tlumit. Někdy se tlumí víc, někdy míň a někdy vůbec.
Pokud ale výrobce doporučuje pro tenhle reprák ozvučnici uzavřenou, měl ses tím řídit. Obvykle totiž ví, proč doporučuje pouze uzavřenku. To "zmohutnění" zvuku je obvykle vytvoření 5-10dB hrbu někde mezi 50-150Hz (podle bedny, repráku a nátrubku).

Tak jsem to udělal přesně obráceně, s tím objemem. je to možný, aby uzavřenka měla doporučených jen 8 litrů? Já udělal právě těch asi 17l.
http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=4483
A ten případný hrb, to je hifisticky špatně? Mám to dohánět korekcemi, nebo hrbem- a pak hrát na "direct". Když mi to plus minus vyhovuje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2012 10:41 
Řádný člen

Tak zrovna tenhle Ti žádný hrby dělat nebude, protože je primárně určenej pro bassreflex. Musíš jen použít správný nátrubek (správný ladění) a půjde to i dostatečně hluboko a nebude to zahuhlaný. Při objemu 17L by bylo dobrý ladit na cca 42Hz...takže při vnitřním průměru nátrubku 5,5cm vychází délka 19,5cm. Jo a používat se to takhle musí umírněně. Nesnese to totiž ani těch 50W. Již při 30W se výchylka membrány začíná blížit k Xmax.
Korekce používej tak, jak Ti to vyhovuje. Nějaké hifistické doporučení neber jako dogma. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 říj 2012 08:43 

Teď tam mám díru o průměru 40 mm a v ní pvc trubku o vnitřním 36 mm. Dlouhou celkem 12 cm, což je čistá 10 cm. Mám to tedy úplně blbě a vyplatí se to předělat? Pozn: Ten reprák hraje naprosto úžasně, jen kdyby se výrobce obtěžoval dát do placu nějaký ten projekt.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 říj 2012 08:47 

TheLastUnicorn píše:
Tak zrovna tenhle Ti žádný hrby dělat nebude, protože je primárně určenej pro bassreflex. Musíš jen použít správný nátrubek (správný ladění) a půjde to i dostatečně hluboko a nebude to zahuhlaný. Při objemu 17L by bylo dobrý ladit na cca 42Hz...takže při vnitřním průměru nátrubku 5,5cm vychází délka 19,5cm. Jo a používat se to takhle musí umírněně. Nesnese to totiž ani těch 50W. Již při 30W se výchylka membrány začíná blížit k Xmax.
Korekce používej tak, jak Ti to vyhovuje. Nějaké hifistické doporučení neber jako dogma. ;)

Hele, ty jsi z Trenčína a mastíš to tady česky??

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 říj 2012 15:54 
Řádný člen

Kraj:
Hele Cyklisto - psal jsem ti soukromou zprávu a ty sis jí ani nepřečetl ;) Kuk vpravo nahoru.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]