Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 18:42

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: SUBWOOFER
PříspěvekNapsal: 02 úno 2012 16:15 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Zdravím přátelé :) ,
potřebuji poradit - vyrábím subwoofer, který se bude skládat z následujících komponentů :

- box cca 110l (440x400x800mm)
- 4ks TVM ARN-226-03/8
- reproduktory budou vedle sebe na celkovou impedanci 8 Ohm
- reproduktory budou směřovat směrem dolů, nohy budou mít 8-10cm a na zemi bude deska MDF, aby se reproduktory nepoškodily od země (subwoofer bude cestovat po našich rodinných akcích :lol: )
- "pohon" obstará subwoferový zesilovač TS250 od DEXONU

Má otázka zní, jestli použít basreflex nebo ne, pokud ano, jaký rozměr bassreflexových nátrubků použít a kolik - mohl bych poprosit někoho zběhlého v těchto výpočtech, zda by mohl vypočítat ideální basreflex pro tento reprobox?

Budu rád, za každou přínosnou radu...

Děkuji ;)

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: SUBWOOFER
PříspěvekNapsal: 02 úno 2012 16:42 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
1) ARN 226-03 patria do uzavretej, basreflex im nerob.
2) Keď už musia byť pohromade 4, bolo by lepšie, keby bola bedňa rozdelená priečkami a tak mal každý svoj vlastný priestor 25 - 30 l.
3) Nesmeruj ich dolu, ale vodorovne. Nie sú stavané na prevádzku v polohe "hore" alebo "dolu" - po čase by sa im totiž mohli natiahnuť závesy a došlo by k rozstredeniu kmitacích systémov a zadŕhaniu kmitačiek.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2012 17:28 

Díky za názor, vím, že tyto repro nejsou určeny na vodorovnou zástavbu (a které taky jo, že... :D ) na druhou stranu - používal jsem podobné provedení v 60l boxu, kde byly 4ks ARN 226 v provedení PUSH-PULL, TANDEM atd. asi 5 let a nebyl s nimi problém...TVM vydrží :D toto řešení chci použít, protože pak není takový problém s umístěním boxu, aby hrál tak jak má, při klasickém umístění repro jsem to musel celkem dost ladit (rozuměj - hledat v místnosti správné umístění, aby to hrálo tak jak má) i když se "prý" basy šíří všesměrově...
V boxu budu mít samozřejmě vnitřní výztuhy, ale že bych to přesně odděloval...myslíš, že to bude mít vliv na zvuk, repro přece pojedou všechny stejně ve fázi?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 úno 2012 18:20 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Ty ARN226 tam dáváš, protože je máš, nebo z nějakého jiného důvodu? Protože pokud je ještě jen hodláš kupovat, poohlídl bych se do subu po něčem jiném...spíš bych tam asi dal jeden pořádnej kotel určenej do subů, než 4ks 226-ek.
Když už je tam ale máš mít,tak bassreflex fakt ne a jak říká Ciplox, bude optimálnější, když bude každý makat na vlastním písku...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2012 00:55 
Řádný člen

Kraj:
Pokud chceš aby repro hrálo dolů a současně nechceš aby se membrána prověsila (a to si piš že se časem prověsí ani si toho nemusíš všimnout, nehledě na asymetrické zkreslení a výchylku) tak by to mohla řešit ozvučnice typu bandpass, kde by její vyústění bylo směrem dolů. ARN226-03 jsou v bandpassu 4. řádu předpokládám použitelné (nesimuloval jsem to), vlk se nažere a koza zůstane celá.

To tandemové uspořádání rovněž není od věci, reproduktory se mohou k sobě otočit magnety a jejich těsným umístěním tak posílit pohon bez nutnosti přidávat magnety.

Jestli je ale teprve hodláš kupovat tak se na to vykašli a kup si jeden pořádnej reprák. Zkonzultuj ale dopředu jaký, ne že koupíš první plečku co potkáš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2012 11:30 

Ty 4ks ARN 226 mám už pár let, takže jsem přemýšlel co s nimi (jinak bych si samozřejmě koupil lepší kotlák :D ), band-pass bych asi neřešil, co jsem tak četl, tak zkušenosti s tímto provedením a tímhle repro nejsou dobré, navíc nemám rád zahuhlané basy, ale čisté. Asi to opravdu vyřeším standardním umístěním repro (svisle) a budu si muset vyhrát s umístěním a nebo při použití to vždycky překlopím na nohy a při skladování zpět (bude využívám nahodile ne pořád).
Ještě mně zaujalo to řešení magnetama k sobě - ve starém AR byly konstrukce tandemové - repro "za sebou", pak jsem viděl (a použil) řešení membránama k sobě a to s magnetem u sebe, to jsem ještě nevyzkoušel, předpokládám ale, že to bude o dost náročnější na umístění a výrobu a navíc toto řešení ubere litráž, co říkáte???

Víte tedy někdo o nějakém ideálním provedení subwooferu a využití těch ARN 226 - nějaký stavební návod? Díky ;)

Doma mám subwoofer od HARMAN KARDON a ten má taky repro DOLŮ, no asi to mají vychytané jinak, že se ten reprák neprověsí (doufám, za ty prachy... :shock: )

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2012 11:47 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
No nechci ti kazit nadšení, ale 226-03 jsou do subu totálně na houby, mají moc slabý pohon - mají stejné magnety jako menší 188čky, tak co se od toho asi tak dá čekat při větší ploše membrány... Na jedné straně chápu snahu využít to, co je doma, na druhou stranu ale nechápu, proč se za každou cenu patlat s něčím, u čeho je předpoklad nepříliš valného výsledku...? Taky jsem kdysi 226tky měl a celkem rychle jsem se jich zase zbavil.

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2012 12:47 

A co říkáte na řešení M. Olejára na elweb - Subwoofer 70/140W rms, 45l, 40-120Hz, 2x ARN 226
v provedení ISOBARIK, má s tím někdo zkušenosti nebo to slyšel? Na webu o tom píše celkem zasvěceně, jako by věděl o čem mluví...a koukám, že tam použil i bassreflex, to bude asi masakr ne???

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2012 19:39 
Řádný člen

Že je něco vystaveno na webu ještě neznamená, že je to automaticky správně. ;) Nicméně, taky si nemyslím, že s ARN226-03(5) existuje nějaký zaručeně dobrý sub. To už asi lepší řešení do subu jsou staré ARN664(8), jen je tam problém se zatížitelností.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2012 19:54 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Můj subjektivní dojem je, že ARN 226 je snad nejhorší basák, co TVM vyprodukovalo (ale nikomu ten dojem nenutím).
Ale nevím, proč bych si měl vůbec pořizovat sub, kterej běhá od 40 Hz, to tak leda k ARS 810 :D .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2012 20:54 
Řádný člen

Kraj:
Souhlas - ARN226-03(05, eventuálně ještě ARN668x) je skutečně nejhorší basák co z TVM vylezl. Ale nějaký takový "jakožesub" pro nenáročné (obvykle lidi co teprve přestupují od PC repro či od cukřenkových home cinema systémů) s tím zkonstruovat ve čtyřech kusech jde. To řešení magnety k sobě je pro dostatečně nízké kmitočty shodné jako to řešení membránami k sobě (až na přidanou hmotnost většího objemu vzduchu), jen tam dochází k posílení pohonu. V podstatě se tím ty reproduktory bez dodatečných nákladů upgradují na ARN226-07. Co se ti na tom nezdá? Na bassreflex se vykašli, ten jedině kdybys to dával do toho bandpassu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 úno 2012 23:13 
Řádný člen

No...s tím názorem na ARN226 nás bude asi víc...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 úno 2012 22:13 

tak jsem teď o víkendu zbastlil ten "dle Vás jakoby" subwoofer a moje poznatky jsou náledující :

- repro jsem zatím z konstrukčních důvodů dal 2x společně do 45l (pro použití 2ks stejných repro se v raxi doporučuje 1 a půl násobek doporučeného objemu, tedy těch cca 45l), celkem má tedy subwoofer 90l a je rozdělen na 2 komory po 2 repro standardně vedle sebe (kvůli citlivosti)
- jako tlumení jsme použil bublinkovou fólii (tlumily se tím dřív TESLÁCKÉ bedny taky)
- ozvučnice je uzavřená, desky MDF 20mm, vše pečlivě sešroubováno a zatmeleno
- zesilovač DEXON ZS250

Co mně zarazilo při zkušebním provozu bylo :
1. subwoofer dost duněl, i když jsem dělící fr. na zesilovači stáhl na cca 80-100Hz, nevím jak to mají naladěné, ale HARMAN KARDON mně hraje o dost tlumeněji a konkrétněji při podobném nastavení dělícího kmitočtu
2. dále při přepnutí PŘEPÍNAČE FÁZE na NORMAL to moc nehrálo, při přepnutí na REV. se postatně zvýšila hlasitost, ale bohužel začalo být slyšet i šum a nějaký brum, neměnný v závislosti na nastavení VOLUME. Když jsem zkusil prohodil + a - na připojení repro k zesilovači, nic se nezměnilo, není to na reklamaci??? (
K provedení plošného spoje zesilovače od DEXONU se raději nebudu vyjedřovat, kdybych takhle sázel součástky na střední na praxi, tak bych v životě neodmaturoval...holt MADE IN CHINA :evil:

Napadá Vás něco, čím by tyto 2 nedostatky mohly být způsobeny a jak je odstranit?

Díky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 úno 2012 22:27 

Kraj: SR - Košický
Vyjadrím sa len k prvému nedostatku. Urobil som si simuláciu a podla grafu to na 70 HZ má hrb 4.5dB čo by mohlo byť práve to dunenie,

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 úno 2012 22:38 

Dík, to by mohlo být ono ;) , teď je ale otázka, jak to zatlumit, tu bubliku tam mám volně loženou (lehce vycpanou) tak buď přidat nebo zaměnit za vatelín, i když si myslím, že ta bublina má lepší tlumící vlastnosti.
V jakém prográmku jsi to nasimuloval - dá se někdě stáhnout zdarma, abych si to zkusil nasimulovat ve více konfigurací a nezatěžoval tě (vás) s tím?

díky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 úno 2012 22:52 

Kraj: SR - Košický
Basboox 6, WinIsd,Hornresp atď. Programov je mnoho stačí pohľadať stiahnuť môžeš napr. z http://www.audioweb.cz/down-programy.htm

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]