Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 01:49

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 99 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tesla
PříspěvekNapsal: 03 lis 2011 20:10 

Kraj: ČR - Liberecký
Příloha:
tesla.jpg
Zdravim,víte někdo o jaký typ reprosoustav se jedná a máte s nimi někdo zkušenost? Jak jsou na tom zvukově? Všem předem moc díky za odpovědi a info.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Tesla
PříspěvekNapsal: 03 lis 2011 20:14 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
ARS 105x. Tu jsi byl? http://repromania.net/tesla/tesla-reprosoustavy.php

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 lis 2011 21:27 

Kraj: ČR - Ústecký
Zkušenost s nimi mám, používám je, podle mě jsou na tom zvukově dost dobře, ale zlepší se když zrepasuješ vyhybku(výměna kondenzátorů) a ještě mi trochu přijde, že středy u těchto reprosoustav jsou trochu moc výrazné, toť můj názor :) ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 lis 2011 21:45 

Ahoj,díky za reakce ;) Tyhle repro mě(aspoň doufám) budou brzy říkat pane,takže se těšim... Repas výhybky dělám radši u každých soustav,takže tyhle to taky nemine ;). Měl bych dotaz-kdyby mě to ARZetko přišlo taky moc výrazný,má někdo zkušenost s úpravou výhybky? Díky předem za reakce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 lis 2011 23:30 
Řádný člen

Kraj:
Zatlum L článkem z rezistorů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 lis 2011 00:14 
Řádný člen

Ano rezistory jsou učinné, pozor na další úpravy,Bedna tak jak je, je vyzkoušeným celkem.Častá chyba je výměna tlunení bedny .Pakliže originál není postižen např.plísní/Značný puch/ nezasahovat. .Co se týká vlastního utlumu středů je v zásadě možný ,ale je nutno pořádně zvážit výběr součástek a jejich hodnot ,né vždy to ve výsledku je přínosem. Pročti si teorii.V podstatě utlum středů a výšek lze teoreticky realizovat 3db plus mínus .Více je to na zasadní změnu vyhybky,to ale bez znalostí nelze udělat bez chyb.Soustřeď se na technický stav reproduktorů,jak dobrě píšeš,vyhybky co se týká kondenzátorů a stavu spojů.Když to zmákneš ,tak až teprve v té chvíly je čas na zhodnocení výsledku.Ze skušenosti ti doporučuji postupovat s rozumem /pomalu/ každý z kroku si ověř .Po repasu si dej hezky pauzu tak dva týdny .Bedny s rozumem rozehraj /hlavně nepálit/. Teprve potom si je poslechni v různých podmínkách/přez den/v noci /a až je naposloucháš tak tvůj úsudek co s tím dále bude alespoň rozvážný .Zásada pětkrát měř a jednou řeš je na místě.Přeji hodně zdaru .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 lis 2011 00:21 

Když o tom tak mluvíš, vlastně jsem si uvědomil, že já v těch svojich 1058, nemám původní tlumení, protože jsem kupoval reproduktory s vyhybkami a ozvučnice zvlášť a to by mohl být také jeden z důvodů proč mě ty reprobedny přijdou hrozně uřvané, nevíš jaké tlumení se do nich původně dávalo?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 lis 2011 00:57 
Řádný člen

co tam máš?
Mimochodem,, uřavanost,,ARZ46xx NENÍ SPOJENA S TLUNENÍM BEDNY.
Sám ten reproduktor má vlastní tlumení.Je jím plastový obal vyplněný tlunící hmotou.U starších stř.reproduktorů jím byla dřevěná krabice 3-5litrů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 lis 2011 02:57 
Řádný člen

Kraj:
Tím L-článkem se právě nerozhodí ladění dělících kmitočtů. Právě na rozdíl od tlumení jen jedním odporem v sérii.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 lis 2011 10:00 
Řádný člen

Matěji myslel jsi tlumení bedny-útlum reproduktoru ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 lis 2011 15:09 
Řádný člen

Kraj:
Větou "Měl bych dotaz-kdyby mě to ARZetko přišlo taky moc výrazný,má někdo zkušenost s úpravou výhybky?" myslel zřejmě elektrické zatlumení středů a k tomu byla také myšleny ty odpory. K tomu jsem také dodal že to nezmění dělící kmitočet a ne tedy jako v reprobednách Elektroniky Praha, kde bylo realizováno zatlumení pásem přepínači, bohužel blbě protože zařazením sériových rezistorů dojde nejen k zatlumení ale též k rozladění dělícího kmitočtu což je pochopitelně špatně. přitom stačí jeden jediný rezistor navíc a k tomuto nedojde. Chtěl jsem to povědět aby byla informace kompletní.

Dál se samozřejmě řeší už jen akustické tlumení ozvučnice basového reproduktoru, tam je to jak píšeš. Nicméně opět nic nebrání člověku s citlivým přístupem i s tím experimentovat podle sluchu. Pokud ví kolik a jakého tlumícího materiálu je tam v originálu nic mu nebrání se k tomu vrátit pokud zjistí že mu jiné tlumení nevyhovuje, reproduktoru tím ublížit nemůže. Tedy krom toho že si vyžvejká častým použitím vruty které drží reproduktor v ozvučnici.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 lis 2011 19:54 

Co se myslí tím L-článkem z rezistorů??? :?: :oops:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 lis 2011 21:32 
Řádný člen

Thalesi ,prosím neodpovídej za jiné.Otázku jsem pochopil,jede o to jak to myslel Matěj,aby se zde pořád dokola nepsalo to samé.
Minochodem toto napsal Matěj Tak si jeho otázku pořádně znovu přečti

Když o tom tak mluvíš, vlastně jsem si uvědomil, že já v těch svojich 1058, nemám původní tlumení, protože jsem kupoval reproduktory s vyhybkami a ozvučnice zvlášť a to by mohl být také jeden z důvodů proč mě ty reprobedny přijdou hrozně uřvané, nevíš jaké tlumení se do nich původně dávalo?

Tak si myslím ,že krom lektořiny potřebuje Matěj především zjistit jak jsou na tom jeho bedny .

Jehla ..do obvodu reproduktoru se zapojí odpory /dle určitých zásad/ tím se sníží jejich výkon .Je to jen obecně ale v Teorii je to celkem dobře popsáno.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 lis 2011 07:55 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
No ale tak, jak si to napsal to zní, jakože se sníží výkon těch odporů, což je blbost, když už, tak tam mělo být "jeho", protože se bavíme o tom reproduktoru...

Jinak se jedná o serioparalelně zapojené odpory před reproduktorem, který se má zatlumit. Jaké hodnoty těch odporů mají být pro dosažení určitého útlumu v dB se dá dohledat v tabulkách nebo spočíst.

Zapojení vypadá takhle:
Příloha:
6_utlum.png

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 lis 2011 23:30 

Zdravim,mam dotaz. Jak moc je důležité dodržet přesnou kapacitu u kondenzátorů ve výhybce u soustav Tesla 1054? Při repasi výhybky jsem vyměnil kondenzátory menších kapacit za nové svitkové,ale narazil jsem na kondenzátor 50uF/50v. Sehnat tuhle hodnotu ve svitku je rANEC :roll: Jak moc se změní parametry,kdybych to poskládal z bipolárů 7ks 6,8uF což je 47,6uF? A další dotaz-někde jsem se dočetl,že reproduktor tyhle soustavy by si zasloužily-vzhledem k basovému reproduktoru i zvětšit objem ozvučnice... :idea: Díky předem všem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 lis 2011 00:59 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
47,6uF je v pohodě, nic hroznýho se neděje. Pokud je ten kondík paralelně k basáku, tak použij přinejhorším i ty bipoláry - pokud jsou alespoň na 100V. Pokud je to ale v sérii se střeďákem, tak raději to složit z MKT nebo MKP.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 lis 2011 03:39 
Řádný člen

Kraj:
U těch reproduktorů to závisí kus od kusu, byly tam velké tolerance ve výrobě. Některé kusy jsou schopné makat v 60 litrech uzavřených, některé kusy ze sebe vydají to nejlepší v 90 litrovém bassreflexu. Problém je v tom že jako vždycky nic není zadarmo. Čím se člověk pokouší natáhnout víc rozsah na jedné straně tak to logicky ovlivní i zbytek pásma které reproduktor hraje. Ten basák je sám o sobě dosti lenivý, hodí se spíše do subu nebo do čtyřpásma než do klasicky pojatého třípásma, tím spíše se zbytkem osazení té bedny je to dost na hraně. Výsledkem je že tím trpí zejména svižnost vyšších basů. Když tedy v nahrávce někdo třískne do do středně velkého a menšího bubnu tak to není ono ani v originále. Když tomu navýšíš objem tak sice přibydou basy ale výše popsané vlastnosti se ještě zhorší. Současně s tím klesá "blbuvzdornost". Co si pod tím představit? Pokud člověk hraje s nějakou rozumnou hlasitostí nepředstavuje to problém, ale pro huliče to znamená že musí dávat větší pozor. Také to znamená že pokud bedny pohání nějaký špatný zesilovač, který není schopný si tak velká baga pořádně ohlídat a ukontrolovat to tak membrána mnohem více a nekontrolovaně lítá. Výsledkem je opět rozblemcanější zvuk. Obecně vzato navýšit objem vhodnou podstavou lze (také jsem to dělal) ale je třeba u toho přemýšlet v širším kontextu a ne tam jen něco plácnout a hotovo. Může to být přínosem i degradací celého řetězce.
A nakonec - chce to přeci jen určitou manuální zručnost aby úprava nějak dopadla a nevypadalo to blbě.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 lis 2011 17:46 

Zdravim,při repasu výhybek ARS 1054 jsem zjistil,že je v každé bedně trochu odlišná výhybka. U originálních výhybek je jedna cívka kostka s plechovým jádrem a já tam mám velkou vzduchovou cívku.(foto dodám).Taky kondenzátory trochu jinak poskládaný(elyty místo krabicáků). Je možný,že třeba od určitýho roku udělali tyhle změny už ve výrobě? Jinak jak už se tu probíralo,ty ARZetka jsou i na můj vkus dost uřvaný :? Můžu je zkusit vyměnit za ty samý,ale 8ohmový-jeden pár tu mám ladem-otázkou je jestli si pomůžu,nebo to spíš ještě zhoršim :?: Má kdyžtak někdo zkušenost s tím zatlumením L-článkem? Mam na mysli hodnoty a zapojení odporů.Díky moc všem předem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 lis 2011 17:52 
Řádný člen

Kraj:
ARZtka vyměnit nemůžeš protože bys rozhodil ladění výhybky. Můžeš je ale zatlumit jak bylo psáno výše.

Na fotky si počkáme. Samozřejme že pokud je každá výhybka jiná je to špatně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 lis 2011 18:01 

Jestli máte někdo čas,mrkněte na aukro-reproduktory a reprosoustavy-první strana-reprovýhybky velké. Pozná někdo z jakých jsou beden?

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 99 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]