Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 18:54

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Reprosoustavy-zatlumení
PříspěvekNapsal: 18 črc 2011 20:15 

Kraj: ČR - Liberecký
Zdravim,obracím se na Vás jako na odborníky a chtěl bych Vás poprosit o vysvětlení problematiky zatlumení reprosoustav. Zrovna "makám" na renovaci reprosoustav Videoton DC3011A a po repasu výhybky,terminálů a ozvučnice přemejšlim nad nahrazením zatlumení. Původní zatlumení jsou jen-nevim jak to napsat-takový chuchvalce volně v bedně ložený-vypadaj, jak když je někdo vypáral z vaťáku a ještě ke všemu toho je v každý soustavě objemově jiný množství. Přečetl jsem toho na tohle téma už moc(potlačení stojatého vlnění,umístění vzhledem k bassreflexu atd. Někteří výrobci zatlumují a někteří zas vůbec ne. Několik soustav už jsem rozebraných měl a v každý to bylo jinak(soustavy byly většinou origo bez zásahu).Takže můj dotaz zní: Jaký je rozdíl v tom,když je tlumení přilepeno ke stěnám soustav a nebo volně loženo v prostoru(samozřejmě stejný materiál)? Jak se chová-zvukově "nedotlumená" nebo naopak "přetlumená" reprosoustava? Doufám,že jsem to napsal tak,že se to dá pochopit...Moc díky předem všem...

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Reprosoustavy-zatlumení
PříspěvekNapsal: 18 črc 2011 20:54 

Vzhledem k tomu, žes to dal do hi-fi, odpovím odpovídajícím způsobem.
Předem podotknu, že každý slyší daný aspekt reprosoustavy poněkud jinak. Někdo je extrémně citlivý na směrovky, pásmo v dělení mezi reproduktory, ostrost výšek, zkreslení dopplerem, další zkreslení, ruchy mechanické části reproduktoru, tlumení, a mnoho dalších věcí.
Ač tedy můžem polemizovat na teoretické rovině, a maximalizovat tak obecnou správnost konstrukce soustavy, nemůže asi jeden člověk uchem zjistit, co všechno je dobře/špatně.
Proto i tvé koumání s tlumením prostě nemusí být dost namístě, a nebo zjistíš, že nezatlumená, nebo minimálně zatlumená ozvučnice zrovna tobě zní lépe (tak jako mne, hlavně u nižších středů a basů.)

Tlumení správným materiálem ve správném množství virtuálně zvětšuje objem bedny, a efektivně zatlumí = pohltí/rozbije frekvence (především způsobené rezonancí ozvučnice) vyzařované zadní stranou membrány. U pevné uzavřené ozvučnice jde o velmi malá procenta, nebo snad promile akustického výkonu, který by se stěnami ozvučnice mohl dostat ven, obzvláště když je použita třeba MDF ve více vrstvách. Ovšem třeba u bassreflexové ozvučnice středy rády prolézají bassreflexem (a ještě lépe ve vyšších harmonických), a tlumením se tomuto zkrátka docela efektivně zabrání. Osobně si myslím, že opravdová hi-fi bedna nemůže mít bassreflex. Jde o ohromné znehodnocení zvuku.
Nedotlumením, nebo nevhodným tvarem ozvučnice jednoduše zanecháš maximální možnost, aby ten bordel vylezl ven k posluchačovi. Tuhou správnou a zatlumenou ozvučnicí tomuto dost zamezíš. Přetlumenou ozvučnici osobně hodnotím jednoduše jako ucpanou. Zmenšíš objem ozvučnice materiálem, a nahusto natlačený materiál prostě nepropustí zvuk dál. Ozvučnice pak sice plně zamezí zvuku ze zadní strany membrány reproduktoru jakýkoli projev, ale samozřejmě toto přetlumení fyzicky ovlivní i přední stranu membrány. Když to vemu do extrému, můžeš to rovnou zalít betonem a koukat co se bude dít...

Moje osobní rada tedy zní: Zkoušej. Kdyby mi někdo řekl oficiální verzi jak je to správně, nejspíš bych ho poslal rovnou do.... no, k šípku :-)

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]