Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 21:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 239 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Reprosoustavy s reproduktory TESLA
PříspěvekNapsal: 14 bře 2014 18:33 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
No a právě proto je potřeba k výběru těch repro přistupovat s citem a dodržet několik pravidel:
1. sladění sestavy - žádné navázání sousedních repro nesmí být na kritický hranici. Tzn., že technicky to musí být navázatelný a i akusticky to nesmí být pruser
2. Snadná dostupnost použitých repro - musí jít o hojně rozšířený a používaný typ
3. Soustava musí mít jakž-takž atraktivní vzhled
4. Soustava musí být jednoduchá na stavbu
5. Nepříliš drahá výhybka - je jasný, že s učebnicovým provedením výhybek a druhým řádem si asi nevystačíme a nějaký to RLC-čko tam prostě bude, ale aby cena výhybky se nerovnala ceně celý bedny. Pro Thalesu mohu speciálně udělat verze nějakých překompenzovaných výhybek, které ale ani já sám zkoušet nebudu.
A který varianty se nejvíc líbí mě?
"TM380" var.2 (tady se však použije z tesly asi jen basák, ale zase ten SPM-116 je defacto taky tesla, není drahý a není špatný)
"TM3120" var. 1...za ní těsně var. 3

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2014 18:39 
Řádný člen

Kraj:
Souhlas.
Otázka je jak dlouho ještě SPM-116 bude dostupný.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2014 19:02 
Řádný člen

Otázka je namístě...ale tohle bohužel nevíme ani u DT-300, DT-25N a WG-300...vlastně to nevíme u žádnýho repráku. Mnozí z nás určitě pamatují na výbornou a levnou DT-80 od monacoru, která díky své horničce nebyla háklivá na zapuštění atd. Při dělení nad 3,5kHz zvukově výborná...ale v nabídce monacoru už bohužel není.
Ale snad ta SPM-116 tak rychle nezmizí, jelikož monacor nedávno rozšířil sortiment i o její ušatou verzi SPM-100/8. Šlo by asi použít taky SP-60/8, nebo o něco dražší SP-100/8, který jsou stabilně v nabídce již dlouho. SPM-116 jsem zvolil proto, že má k Tesle nejblíže.
Určitě by šlo vybrat i z jiných značek (třeba W100S/8 + SC10N/8 od Visatonu - i když díky peaku W100S na 5kHz a nutnosti dělení SC10 nad 3kHz není tahle sestava taky ideální), ale nechci používat příliš mnoho značek.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2014 19:30 

Thales, ja to tak ako Unicorn považujem za mlátenie prázdnej slamy. Nechcem verejnosti vnucovať svoje názory, ale chcem tým mladým chalanom čo majú hlboko do vrecka poskytnúť lacné ale zato slušne hrajúce sústavy. Cez Tesly k tomu cesta nevedie. Preto navrhujem to, aby ste mi doviezli rôznorodé Tesly (sústavy) a ja ich pomeriam a navrhnem k tomu (skôr skorigujem) výhybky. To bude pre tých čo majú staré tesly doma. Pokiaľ niekdo bude chcieť stavať z tesiel, bude mu to umožnené, stačí keď obšľahne to, čo tu bude publikované a postaví si k tomu repliku tesláckych bední. Pre tých záujemcov čo budú chcieť niečo z nových a nie moc drahých meničov tu budú ďalšie voľné projekty. Samozrejme budem potrebovať koordináciu s niekým kto bude stavať tie búdky, stolársku dielňu doma nemám. A Thales nemám potrebu niekoho sundávat za to že jeho celoživotnou láskou sú repráky od tesly :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2014 19:41 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Jenže veterán má nějakou historickou hodnotu a není většinou vhodný na každodenní ježdění , tohle bude hybrid, asi jako kdybys do Spartaka dal motor Euro 5, airbagy a xenony.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2014 20:06 
Řádný člen

Kraj:
Já se o tom nechci dohadovat. Co jsem k tomu chtěl povědět jsem již řekl, přesto to zkusím ještě jednou naposledy, naivně doufám že mě snad pochopíš.

1.) Mě ale pořád přijde že vycházíš z toho, že to někdo bude teprve shánět a kupovat, kdežto v řadě případů to má doma. Nebo to dostane někde za hubičku, nebo to vyrabuje z nějakých přiblblých ARS825 a podobných výborných vynálezů. To že existuje něco o trochu lepšího není důvod okamžitě vyhodit to co mám do popelnice.

2.) V první řadě je z mé strany snaha zachránit ty reproduktory před zkázou pro běžný provoz. A to se nestane když se tam nacpou nějaké repráky ala Tipa, Hadex a spol. Příští generace už ani nebude vědět že se tu nějaké repráky vyráběly. Takto budou mít možnost se s nimi alespoň občas potkat v nějaké rozumné aplikaci a třeba jim to bude hrál lépe než Genius 20 000 Platinum Ultra FX2, který bude hrát úplně stejně jako ty první, jen mezitím 30x změnili vzhled tím že to udělali o centimeetr širší nebo o kousek zkosenější a v o odstín jiné barvě. Třeba si nebudou myslet že tu byli jen samí negramotní blbci a neměli bychom vůbec nic kdyby nás soudruzi s Asie nezachránili.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2014 20:15 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Já bych měl pro tebe takový návrh - Unicorn pojede svou lajnu a ty navrhni soustavy podle svých představ. Unicorn je tady pár let a podívej se, co sem už navalil open projektů, zatímco ty to tady třikrát déle akorát rozvracíš a děláš tajnosti s Wunderwaffen v šuplíku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 bře 2014 21:31 

Kraj: ČR - Liberecký
A nějaký ty dvojpásma teda né, jo?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2014 14:08 
Řádný člen

Kraj:
Dvoupásma smysluplně jedině ARN567 (565/568, první modré 5604/5608) + DT-300/WG-300. To může fungovat velice rozumně (v rámci možností). S přidaným magnetem by se dalo uvažovat i o bassreflexu. Dobře také může fungovat nějaký Tesla 4" + DT-25N (kombinace ARN4708 + DT-25N už byla odladěna). Dalo by se i ARN664 (665, 668, první modré 6604/6608) + DT-300/WG-300, ale to už je za hranicemi toho, co se dá nazvat optimální. Už moc velký kompromis. Nicméně když si člověk nebude hrát nějak moc na HiFi tak to půjde. Dál by se dalo zajít s PA driverem na horně po vzoru Totemů, ale je je jednak zase jiný kompromis, jednak už to zase vyjde dráž.

Liminát: Počkej, jak rozvracím? Jen řeknu svůj názor, nikoho do ničeho nenutím ani tu neplivu. A co se týče "tajností" - pokud máš na mysli to černění tak prostě nechci. Jednak mi to hodí sem tam nějaké ty drobáky, jednak je to dosti náročné na načasování a cit (ne všechny repráky se dělají stejně) a některé věci jsou takto písemně prostě nepřenositelné. Daly by se ukázat někomu, kdo by mi stál za zadkem, viděl by co to dělá, mohl by si to osahat... Dá se tím také dost zmrvit - naprosto totálně nevratně. Už jsem to říkal kolikrát, ale vyčítáno mi to bude asi pořád. Skvělé.

Mimochodem můžeš mi ty open projekty nalinkovat?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2014 16:20 
Řádný člen

Open projekty jsem smazal. Poskytnu je Lukyssovi do novýho webu (pokud o ně bude mít zájem), nebo komukoliv, kdo bude chtít. Moc jich ale není...laminát to trochu přehnal. Ale nějakých 4-5 věcí se najde.

Já nechci, aby ste se zde hádali...každý ma ve svým tvrzení z určitýho úhlu pohledu pravdu. Nic není jen černý, nebo bílý. Když se tohle vlákno změní na flame, nebude mít pro nikoho smysl...

Btw. : Dvoupásma budou obě...vím, že se Ondrovi kompromis ARN664 + DT300WG již nelíbí, ale má smůlu. Lidi chtějí tesláckou osmičku s výškou. Dostanou jí. :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2014 17:44 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Já tedy jen zopakuju, jsem už řekl jindy a jinde. Každý takový projekt může za určitých výchozích podmínek dávat smysl - pro někoho konkrétního v konkrétní situaci. A nikdy sám nevím, kdy se může hodit někomu z mého okolí udělat takovou nějakou sestavu. Pokud se řekne předem, že to není špice a že to má svoje omezení, nevidím problém. A jsem rád, že se někdo zabývá místo nekonečného teoretizování taky něčím konkrétním.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2014 18:33 

Kraj: ČR - Olomoucký
Btw. : Dvoupásma budou obě...vím, že se Ondrovi kompromis ARN664 + DT300WG již nelíbí, ale má smůlu. Lidi chtějí tesláckou osmičku s výškou. Dostanou jí. :lol:[/quote]

Zdravím, šla by ta vyhýbka + DT300WG použít do beden od Monologů - 40l , mám to ve 4 ohmovej verzi s arn 665

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2014 19:30 
Řádný člen

philips.bit: Samozřejmě šla. To je určitá fajn věc týhle kombinace, že by pomocí toho šli upravit 4 ohmový monology.

ransom: Právě proto to dělám...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2014 20:13 

Kraj: ČR - Liberecký
Tak dvoupásma bych klidně zkusil. Spíš teda variantu s ARN567. ARN5604 s velkým vrchlíkem jsou asi nevhodná, co? Já jen že tu mám jeden docela peknej pár. Docela mě i zaujalo to co říkal Thales, že by se ARNka doplnila o magnet a použila se bassreflexová ozvučnice. Co si o tom myslíš? Já mám totiž z dob spotřebky docela z bassreflexu hruzu, takže by mě to zajímalo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2014 21:12 
Moderátor

kemo87 píše:
Já mám totiž z dob spotřebky docela z bassreflexu hruzu, takže by mě to zajímalo.

To je podvědomý strach z děr, na to stačí několik sezení u psychoterapeuta.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2014 21:17 
Řádný člen

Kraj:
TheLastUnicorn píše:
vím, že se Ondrovi kompromis ARN664 + DT300WG již nelíbí, ale má smůlu. Lidi chtějí tesláckou osmičku s výškou. Dostanou jí. :lol:

Já jsem jen vysvětlit že už to nebude optimální, přesto tuto kombinaci podporuju. Mimo jiné z důvodu který si sám uvedl.

Ransome neustále kvůli tobě mám poprskaný monitor. Zvláště poslední měsíc. To se dělá?!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2014 21:33 
Řádný člen

No...ono s těmi přidanými magnety sice klesne Qts, ale ten reprák má příliš vysoký Vas...takže ten bassreflex nevím, dle mýho to asi moc dobře fungovat stejně nebude.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2014 22:36 
Řádný člen

Kraj:
Kolik se ti zdá jako moc?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 bře 2014 23:10 
Moderátor

Thales píše:
Ransome neustále kvůli tobě mám poprskaný monitor. Zvláště poslední měsíc. To se dělá?!

To fakt miluju. A až neudržíš stolici nebo moč, taky to budeš svádět na mě?
Můžu ti věnovat elegantní černou utěrku z mikrovlákna. Beztak máš monitor, co jsem koukal, posranej od much. Tak když už ho poslintáš, ať to je k užitku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 bře 2014 11:43 
Řádný člen

Ani ne že kolik, ten kmitací systém je příliš měkký...kdysi jsem zkoušel v simulaci systém textilní ARZ669 v koši z ARN226 (takový jeden reprák vyrobil Martinekk)...dle TS parametrů to vypadalo jednoznačně pro BR...no v simulaci to až taková sláva nebyla...V uzavřence by to nebasovalo, v BR vycházela hovadská bedna.
Chtěl jsem tedy jen říct, že je potřeba nejdřív vyzkoušet a odsimulovat, nelze na základě hodnoty Qes vyhlásit, že reprák je vhodný do BR. Příkladem je třeba Dexon IRB16 a IRB20. Jejich Qes je mezi 0,6 a 0,7, avšak oba fungují v BR velmi dobře.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 239 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]