Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 21:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: horn a woofer v nekompromisnim provedeni
PříspěvekNapsal: 21 lis 2013 17:01 

Kraj: ČR - Pardubický
diky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2013 17:07 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Domácí muzika je v první řadě o prožitku. A prožitky máme každý jiné. Bohudík.
Mě třeba širokopásma nebaví, protože se dají poslouchat jen z jednoho místa. Občas dostanu chuť na rambajz a na to se moc nehodí. V podstatě nepasu po nějaké dokonalosti, neposlouchám "přítomnost hudebníka", na to stačí zajít na koncert do malého klubu, kde si k muzikantovi můžu třeba i čuchnout, nebo s ním zajít na pivo. Stačí mi nějaká základní uspokojivá kvalita,protože nechci skončit jako můj kamarád, který z neustálého upgradování a porovnávání a vylepšování a investování nakonec úplně zblbnul. Když se zaposlouchám, stejně přestanu nějaké nedokonalosti v reprodukci vnímat. Poslouchám na tom, co mi vyhovuje a na co mám (třeba i prostor, ne jenom prachy) a nevím, proč bych to musel obhajovat, nebo naopak nutit druhému a rozmlouvat mu to jeho... K poslechu vede spousta cest a každá je pro někoho konkrétního ta správná. Tak proč válcovat?
Ale dobromyslnou srandu si ze sebe navzájem dělat můžeme, ne?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2013 17:51 

bohuzel na nektery muzikanty se zajit neda a na nektere ne do malyho klubu s komorni atmosferou...a pro tyhle pripady jsem se sestavil svuj aparat/y/na kterym se to ci ono vychutnam...od roku 1985 do roku konce roku 2005 jsem videl stovky nejruznejsich koncertu a s dost muzikantama si to pivko dal,coby fotogram jsem k tomu mel spoustu prilezitostí...
Ted bydlim na samote v udoli a kdyz chci koncert,musim si ho usporadat...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2013 22:39 

Kraj: ČR - Ústecký
Klipsche jsem slyšel a byla to dost špatný.
Tohle je o něčem jiným...:-)
Obrázek
Dneska už bych ale místo 3 pásma stavěl rovnou 2pásmo s velkým OSWG...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2013 00:37 

přesně tak, klipsh už jen při pohledu na ten zvukovod mi fragmentuje kůže :D
btw, už si je vyndal ze sklepa? :P

Thales píše:
Nechtěl bych aby mi středy hrála nějakí velká obludná membrána v kombinaci s nějakým trpajzlikem v horně. Holt třípásmo je třípásmo a toto je jen náhražka (a vřískat si mohou v duchu někteří jak chtějí).

Toto si asi nechám zarámovat a pověsím si to nad svůj 18" - 21" středobas :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2013 02:42 

Kraj: ČR - Středočeský
godz píše:
Fyzika sa oklamať nedá, 2 palcová membrána toho na výškach príliš veľa nenahrá.

Plete se ti průměr vyústění driveru a průměr cívky/membrány. Vyústění je 1", 1,4" či 2". Průměr cívky/membrány může být od nějakých 1,25" až 4". A věř tomu že i ten 4" zahraje na výškách hodně, prohlídni si nějaká měření. Nicméně pro domácí účely bude úplně stačit 1,4" s 3" membránou a to v případě, že chceš dělit opravdu nízko, jinak postačí menší drivery.

Thales: Klipisch je něco, co je 100 let za opicema oproti dnešním reproduktorům a opravdu to nemůžeš takto porovnávat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2013 10:03 

ja po letech hledani a porovnavani zjistil,ze mi nejvic sedi kvalitni 8´´ fullrange v OB,doplneny necim co zahraje spodek.Prednes kompresnich driveru se zvukovodem je na muj vkus moc suchy.Navic OB je vlastne dipol a dobre umistena ma emocionalnejsi podani tzn. iluze pusobi silneji....:-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2013 14:53 

... :lol:

- Tohle si poslechněte, než začnete špekulovat o tom, jak můžou nebo nemůžou hrát opravdu kvalitní reprobedny - nové JBL M2.
Je to dvoupásmo, 15" basák a tlakový driver, určené pro nahrávací studia (a samozřejmě s klidem i domácí hifi - myslím, že se chystá i podoba vyloženě nadoma).

Různě blbě udělaných reprobeden, ať už se zvukovody nebo bez, je tolik, že prakticky není možné se v tom smysluplně, systematicky vyznat a orientovat, dokud se o tom něco technicky nedozvíte, nenastudujete a sami si to neosaháte, počínaje volbou vyzařovacích diagramů, akustických úprav, přes měření a návrhem filtrů konče. Do té doby jste bohužel odsouzeni k nekonečným debatám o ničem a nikam nevedoucím metodám pokus-omyl, založených na nahodilých dojmech, přáních a nepodložených přesvědčeních... Nu, každému, co jeho jest.

Apropos, mám tip na ještě úplně jiné reprobedny: http://www.xlrtechs.com/dbkeele.com/CBT.php
(Aktuálně moje další hračka na zimu.)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 lis 2013 16:13 

diky za tip,rad bych si poslech ty bedny v realu,prave studiovy monitory hrajici rovne nejsou zrovna muj salek kavy.... ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2013 08:25 

Tak schválně, jaký třeba a kde?

Mně přijde, že máš tendenci hodně zobecňovat na základě nahodilých zkušeností s konkrétními reprosoustavami, v konkrétních akustických podmínkách. Pojem "studiový monitory hrající rovně" ještě mnoho neříká, navíc není jisté, že to tak je.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2013 10:15 

jj...studiovy monitory jsou z podstaty toho k cemu jsou urceny koncipovany tak,aby opravdu hraly rovne,aby byly co nejanalytictejsi a umoznily udelat mix spravne,kontrola poslechem na jiny bedny je pri michacce samozrejmosti...
To co tady pisu ja o svych bednach a vubec celym svym retezci jsou moje zkusenosti a plati pro muj poslechovy prostor,v tom mas naprostou pravdu :|
Uz jsem parkrat psal,ze hudba je pro mne silne emotivni zalezitosti a technicka stranka veci je pro mne az na dalsim miste,nejsem konstrukter,pouze bastler z donuceni....:-)
Ty mas ty veci postaveny jinak a ja tvoji cestu respektuju,prestoze ja vidim veci jinak. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2013 10:42 

Ptal jsem se jen na konkrétní zkušenosti s konkrétními "studiovými monitory", protože jsi psal, že tato kategorie (což je obrovské zobecnění) není tvůj šálek čaje. Tak mě zajímalo, z čeho takový názor vzešel. Zase jsem se nic nedozvěděl :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2013 10:44 
Moderátor

Ještě tu nikdo nenapsal, že ty dřevěně vyhlížející (a nejspíš opravdu dřevěné) zvukovody vypadají krásně...
Možná to někdo poslouchá i očima? Nebo si je občas pohladí rukou?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2013 10:47 

Jéžišmarjá... :lol:
Jdu něco dělat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2013 10:53 
Moderátor

Taky by to někdo mohl poslouchat s tváří přitisknutou na ušlechtilé dřevo, pažemi objímajíc mohutnou ozvučnici.
Energie Slunce a Země, po léta střádaná v letokruzích, proniká celým tělem...

Promiň, už končím s prdelkama.

U těch JBL na mě nejdřív vyskočil obrázek, kde nebyla úplně jasná perspektiva a nic k porovnání. V prvním okamžiku jsem myslel, že to jsou stolní repra k PC :)
Pěkný, jednou prodám orgány a něco takovýho si pořídím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2013 11:16 

V devadesatych letech jsem mel podil v nahravacim studiu a obcas jsem tocil veci,ktery mne zajimali...meli jsme monitory Fostex a JBL,oznaceni si nepamatuju.Michacky probihaly vetsinou na Fostexech...chodil jsem casto na predvadecky studiovy techniky a poslouchal nejruznejsi monitory ruznych firem,samozrejme mezi bednama byly rozdily,ale narozdil od beden urcenych pro domaci poslech byly vzdycky hodne neutralni,to je moje zkusenost...
Kdyz jsem mel od Lukysse pujceny bedny,ktery si navrhl a odladil, bylo jejich podani krome basu prave hodne podobny studiovym monitorum,ktery jsem mel moznost slyset.vsechno podany moc prijemne,nikde nic nerusi,rovny analyticky podani.Dost podobne mi hrajou fullrange bedny od Jarouse s 4´´Tang Band v transmission linech,spodek neni samozrejme takovy jako s 10´´basakem,ale zbytek srovnatelny,rad je posloucham,ale moje srdcovka to neni...kdyz si chci svoji oblibenou hudbu vychutnat volim L.Cao 8´´ v OB... ;)
2ransom:ty mas nejaky varhany?"Pěkný, jednou prodám orgány a něco takovýho si pořídím".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2013 12:37 

ransom: To, že jsou dřevěné, mě chytlo. Jenže už se mi nelíbí ten tvar. Pokud jde o design, nechci, aby takhle moje audio vypadalo. Holt jsem mladej, a mám radši hodně nenápadné decentní věci, které hodně fungují a málo obtěžují. Kulatá zapuštěná horna mi přijde v tomhle milejší.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2013 12:53 

Petře taky mam radsi strizlivejsi provedeni...ale mali Japonci si zrejme potrpi na masivnejsi provedeni...:-) pokud mozno z masivu...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2013 14:03 
Moderátor

Petr Berka píše:
To, že jsou dřevěné, mě chytlo. Jenže už se mi nelíbí ten tvar. Pokud jde o design, nechci, aby takhle moje audio vypadalo. Holt jsem mladej, a mám radši hodně nenápadné decentní věci, které hodně fungují a málo obtěžují. Kulatá zapuštěná horna mi přijde v tomhle milejší.

Však jsem taky srandoval. Mě se na tom líbí jenom barva dřeva korpusu. Ty bzukovody už nee. Tvarově mi to všemi těmi oblinami příliš připomíná babiččinu fládrovanou poválečnou ložnici.
Pokud mám doma bedny, tak chci, aby vypadaly jako bedny. Ne jako noční stolek nebo toaletka. (Nebo akvárium, příborník, trubka od odpadu, chcíplej šnek, pouliční lampa, pisoár, minomet, bombardón, pátrací aerostat či betonová jímka vodovodního šoupěte, co jsem tak namátkou viděl). Ale co, je to čistě věc vkusu.
Předpokládám, že i kdyby to byly nějaké akustické nepodarky, budou furt lepší, než co mám sám doma.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2013 14:09 

čoveče ransome bedny ve tvaru pisoaru by byly fack dobry akorat bych se asi neudrzel a obcas si do nich ulevil... :lol:

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]