Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 07:32

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 261 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Reprosoustava KE-150
PříspěvekNapsal: 20 říj 2008 21:50 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Tak tak, hlavně to neuspěchat, pěkně promyslet a rozvrhnout. Potom se to třeba objeví na www.repromania.net v sekci "Hi-Fi projekty" :) .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 říj 2008 21:56 

Pokud to bude nějkoho zajímat, tak určitě, ale je to vlastně už něco jako rekonstrukce HiFi veterána. Plním si sny, trvalo to 30 let, nebylo kam spěchat, všechno chce svoje. V paneláku by to provozovat nešlo. Jen doufám, že to vydrží chata.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 říj 2008 11:42 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
No ja ich budem mať v paneláku, som zvedavý... Keď to nebudem mať hlasno tak nehrozí žiaden konflikt so susedmi. A což teprv ARN938 :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 říj 2008 08:05 

Martinekk píše:
No ja ich budem mať v paneláku, som zvedavý... Keď to nebudem mať hlasno tak nehrozí žiaden konflikt so susedmi. A což teprv ARN938 :lol:

Není panelák jako panelák, teď bydlím v domě, postaveném v roce 1957. Panel experimental, ale ještě velmi dobře udělaný, velké chodby, parkety na dřevu v pokojích. Zvukové izolace v podlahách. Je to něco úplně jiného, než byl dům z roku 1987, kde jsem bydlel přes 20 let. Kamarád měl KE150 a musel je prodat. Tvrdé basy byly slyšet u sousedů skoro při jakékoli hlasitosti.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 říj 2008 20:40 

Ahoj, tak, repra na KE150 dorazily a jsou v pořádku. Jen na jednom basáku je asi 2 mm dírka v obvodové vlnce. Má cenu to řešit? Co mne zaujalo, je poměrně silně rozdílný rezonanční kmitočet ARO6604 lehký úder prstem ala bongo vygeneruje na každém repru úplně jiný zvuk.
Jinak tu mám ještě přebývající ARV161 z 1PF 067 62. Ty bych dal na vykrytí vyších středů, co ještě nedává ART 481. Těm bych nechal jen skutečné koncové výšky. Vzhledem k citlivosti ARV161 by to neměl být problém. Myslím, že se na to vyloženě hodí.
Poslední otázka: Než začnu kreslit bedny pro stolaře. Jaky zvolit objem? Nejsem ničím omezen. Prostor, kde budou soustavy provozovány má rozměr 9×7 m, výška cca 3m, strop hobra, jinak dřevo. Klidně mohu jít do 200 l i více. Máto cenu?
Díky za pomoc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 říj 2008 17:34 
Řádný člen

Či to má cenu neviem, zalepil by som nejakým pružným lepidlom, aby nebola membrána obmedzovaná v pohybe. ARO6604 treba zrejme rozohrať, rozdielna Fs Ťa trápiť nemusí, budú delené vyššie a zvuk by to nemalo ovplyvniť. ARV161 by som pridával len vtedy, ak by som mal merací mikrofón a dostatok skúseností na odladenie výhybky. Pokiaľ máš, tak ho tam daj. Objem by som volil takých 150 až 200 litrov, to sa mi zdá byť akurát. Moje KE150 (DTD narezaná je) majú objem 211L, hrubý vnútorný. Streďák dačo zoberie, výstuhy tiež... A malo by to byť OK. V tak veľkom priestore budú hrať vážne suprovo!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 říj 2008 20:43 

Dobrá, navrhnu skříň na 220 l vnější objem, repra klasicky sněhulák, přední a zadní stěna bude mít zkosení (osmiúhelník), předpokládám vyvedení všech repro ven na terminály pro ladění výhybky.

Otázka: Má cenu se zabývat fázovou linearitou ve smyslu jedné roviny všech kmitacích systémů? Zdá se mi to zbytečné, ale raději se zeptám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 říj 2008 22:07 
Řádný člen

Radšej navrhni bedňu na 200l vnútorný objem, bude to lepšie. Drevo zoberie veľa litrov. Otázke nejako nerozumiem, ale ak sa pýtaš na sfázovanie, tak je lepšie mať fázu v poriadku aj na úkor amplitúdovej charky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 říj 2008 22:17 

Fázová linearita z hlediska roviny kmitacích cívek vycházela z předpokladu, že v dělícících kmitočtech by měly být akustické vlny vyzařovány ve stejné rovině, tedy ve stejné vzdálenostu od posluchače. Aby nedocházelo k i nterferenci dvou vln z různých měničů, ale fázově posunutých vlivem rozdílné vzdálenosti. Asi si to budu muset spočítat, zda to má vůbec vliv.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 říj 2008 05:00 
Řádný člen

Kraj:
Vlku, koukám že s tím ARV161 chceš udělat přesně totéž co jsem radil tuhle Martinovi. Koukal jsem se na charku a skutečně v oblasti kde bude využit to vypadá že by mohl na pořadovanou citlivost dosáhnout a dokonce se tvářit celkem normálně. protože však nemám měření tohoto reproduktoru k dispozici vycházel jsem z měření jeho novějšího bratříčka ARV089 který se od něj příliš neliší. Nechal bych ho hrát v rozsahu cca 2,5 až 5KHz http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=8 ... 192&catg=5

Rovněž bych doporučil upravit výhybku tak aby byl ARO6604 od této frekvence seshora omezen. Jenže to už jsou úpravy na které je potřeba měření. každopádně měření bude potřeba tak jako tak protože když už stavět takové parádní vintage bedny koukal bych z použitých měničů dostat v rámci možností co nejvíc a upřímně řečeno protože ty reproduktory všechny znám tak si nemyslím že by původní návrh byl zcela v pořádku. Vyniká však svou jednoduchostí. To je ale vše.
Nevím odkud jsi ale určitě bych se ve tvém dosahu domluvil s někým na měření. Jakmile je změřeno není problém odsimulovat vhodnou výhybku. Je to jen o trpělivosti a jisté dávce zkušeností.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 říj 2008 17:13 

Jsem z Olomouce, a je vysoce pravděpodobné, že bych ve Valmezu mohl najít nějaké známé mých známých a něco i s hotovou bednou při finalizaci podniknout. Doplním si pro jistotu osobní info :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 říj 2008 03:06 
Řádný člen

Kraj:
tak pak poinformuj. Také se na něco s ARO835 chystám a také bude měření ale to bude hrůza jelikož se bude jednat o otevřenou ozvučnici a kdo ví co mi s tím provede místnost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 pro 2008 16:47 
Administrátor

vlk - tak se mě podařilo sehnat dva kousky ARO835, hodlám s nimi začátkem léta taky něco spáchat. Nějaké to třípásmo na způsob KE150, nebo dokonce čtyřpásmo? Jak pokračuješ ve vývoji?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2008 16:26 

V této chvíli nepokračuji, je konec roku a jako OSVČ mne čekají takové ty radosti jako DPH, daňové doznání, těžká hokna a nutnost vydělat si na daně etc...
Jediné co jsem zatím spáchal jsou dva Music70 s 4×1PF 067 08 (16 ohmů v 15 ohmovém výstupu), takže si hraju s výměnou elytů a bojuji s brumem. Pěkné monobloky, výkonově je to k sobě tak akorát.
Něco na způsob KE-150 se mi stále více jeví jako 4 pásmo (vyšší středy s ARV161), repra vyvedené ven a pak si hrát s výhybkou. Doufám, že v mezičase stihnu postavit na doma elektronkáč s ECC83 + EL84 SE, v EZK (tedy za rohem) mají jak flašky, tak trafa a vychází to celkem rozumně. Díky citlivosti to bude na doma stačit i výkonově.
Jen mi furt v hlavě vrtá celkový designový styl toho celého, pořád se mi tam motá něco ala steam punk :-)
Pokud tě něco na téma KE-150now napadne, ozvi se prosím, budu rád.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2008 17:52 
Řádný člen

Ja nepokračujem tiež, robím momentálne na zosliovači, Symasym od p. Macuru... Potom skúšky a je to v prdeli.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2008 06:55 
Řádný člen

Kraj:
Já mám zatím (není čas) dvě ARO835 v otevřené bedně a nad tím Fostex FE206, výhybka co mi pod ruku přišlo a fakt je že ten zvuk otevřené ozvučnice mě fakt nadchnul. Je to fakt parádička. Jen je potřeba to dohánět úplochou - s jedním kusem na bednu by to nešlo. Respektive šlo ale sub by byl asi nutností - záleží na potřebě a poslouchaném stylu. Dva kousky na bednu - to už se dá docela dobře a nepochybuju o tom že někteří lidé by vůbec neměli nedostatek hloubek. Sám jsem koukal kam až je schopné to chodit. Škoda jen že nemám místo na 4kusy na bednu. To už bych se fakt na suba vyprdnul a uchcával bych blahem. Teď mi jendržte palce ať mi klapnou ty 4 funglovky. Dozvím se to někdy po 5. Lednu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 led 2009 15:59 

To LuKyss, vidím, že na Aukru prodáváš ART 481, máš jich více, nebo je opouštíš úplně?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 led 2009 17:37 
Administrátor

No budu teď rozprodávat reproduktory, kupuju totiž malou kinosoustavu AKR153, takže nový projekt zatím vymýšlet nebudu a budu se věnovat renovaci. Další ART bych měl ještě mít.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 led 2009 17:54 

Chtěl jsem vyzkoušet 4 pásma, zatím v 1PF06708, ale těch 800,- je na mne teď trochu moc...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2009 00:14 
Řádný člen

Kraj:
4p je prima, zejména pokud se má jednat o větší bedny a záleží nám nejen na frekvenčním rozsahu ale i na podání a nízkém zkreslení jednotlivých pásem. Jinak stačí i 3p. Jenže kdo se s tím 4p má patlat? udělat na to alespoň trochu rozumnou výhybku to je o tlamu. Ale kdybych měl běžně dostupné měření tak bych si to také rád zkusil.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 261 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]