Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 22:13

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Repro Tesla...identifikace
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2013 08:35 

Kraj: ČR - Liberecký
Vočíhnu. Jak říkám já asi nejvíc poslouchám na sluchátkách a to hlavně v práci. Je pravda že z těch sluchátek jsem se docela namlsal a dost věcí už mi nevoní. Na druhou stranu, do tý ložnice by to nemuselo bejt nic extra a navíc ty investice do tý tesly nejsou tak hrozný abych toho nakonec litoval. Ty bedny se daj vždycky dát třeba do kuchyně k rádiu. Co by se mi třeba líbilo do toho obýváku jsou ty Totemy, podle diskutujících na konkurenčním fóru t prej za ty prachy hraje pekně. Stavbu bych zvládnout mohl, ale právě proto bych se rád nejdřív rozvičil na nějaký lehčí modifikaci nějaký ty tesly. Na aukru jsou teď ARS9204-10. 3 hodiny do konce, mám je zkusit vydražit?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 kvě 2013 17:45 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Smůla, celej den nebylo, kdo by odpověděl. Ale ať jsi koupil nebo ne, nic se tím nezkazilo.

Když teď trochu líp znám tvoje nároky, požadavky, účel použití a prostorovou náročnost, asi mi z toho vychází něco jako ta ARS9204. Sám jsem s ní v ložnici spokojený. Nová výhybka tomu bodla, není to úplně jiná bedna hned na první poslech, ale lepší to je. Dvoupásmové kombinace ARN56xx plus oválná výška nebo kalota se Tesle nepodařily a co jsem je poslouchal, nemají ani valný potenciál k ladění. Všecko ostatní je buď moc velké, nebo zase spíš k počítači, anebo to má otravný zvuk. Proto myslím, že tahle neatraktivní bedýnka může být (v tomhle případě) nejlepší volbou, pokud se trochu potuní. To znamená rozebrat, opravit povrchovku, překlížit všechny spoje, přidat výztuhy, upravit výhybku, namontovat terminál, ošetřit repráky, správně vytlumit vnitřek (Thales je magor, tak ještě důrazně doporučí vylepit zevnitř stěny kobercem). Možná přetáhnout rámečky novou tkaninou. U ARS 9204 nebo 824 ještě upravit plastový mezikus pod výškáčem tak, aby lícoval s přední stěnou.
Když se podíváš na viewtopic.php?f=32&t=247&start=1280 , tak tam mám hromadu rozebraných vraků, které postupně renovuju. O čtyři strany dřív je nafocený průběh renovace repráků.
Pořád byly dohady kolem výhybky pro tuhle kombinaci, tak chci udělat několik párů s různými výhybkami a porovnat to. Pak do všech vestavím tu laděnou (předpokládám, že tak jako tak vyjde nejlíp), něco si nechám a něco půjde do světa. Proto jsem ti i nabízel zapůjčení nebo přenechání. Bohužel to nebude hned, protože mám krom ušlechtilého koníčka i náročné zaměstnání.

Jestli jsi ještě nic nepořídil, možná by nejlepším východiskem byla některá soustava osazená na basech starším ARN567 (nebo 565). Hraje totiž o fous líp.
No a samozřejmě se nabízí možnost koupit jenom repráky, vyrobit výhybku a postavit si vhodné skelety podle vlastní představy. Nemusí to být ani drahé ani pracné.

To, co zmiňoval Thales jako vizi budoucnosti, už provozuju v hrubém nástřelu doma a líbí se mi to i bez odladěné výhybky. Výšky ARV165, středy ARZ3604 a do finální verze basy ARN567 (já tam mám 13cm GDN13/40/2,4). Vyjde z toho kompaktní nízkonákladové retro trojpásmo s relativně slušným zvukem. Je to spíš takový hec dokázat, že i z vrakoviště se dají udělat poslouchatelné bedny. Z modernějších repráků by se při pečlivém výběru udělalo totéž ve dvoupásmu, bylo by to o něco dražší, ale nebyla by tam ta radost. Vymyšleno je, jen se dokopat k pokračování. Nechceš se přidat?

No, co se muziky týče: Možná by sis v mé sbírce hodně vybral, co se týče sortimentu, ale vzhledem k povaze mého poslouchání (v práci, v autě, v posteli na služebních cestách) už křečkuju výhradně v MP3. DCD poslouchám vlastně od doby, kdy začali. Když jsem slyšel v roce 1984 Frontier, uhranulo mě to. Dvě sólová alba Brendana Perryho a množství sólových alb Lisy Gerrard znáš? Stojí za to.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 kvě 2013 19:19 
Řádný člen

Kraj:
Pokud bys chtěl něco jako ty ARS9204 tak tu budu mít na prodej něco podobného, jen domorobo. Ransom to viděl (jen ještě neupravené - po úpravě je to technicky i esteticky lepší) tak ti to popíše. Pokud bys měl zájem a nechtěl to teď hned okamžitě (musím tam ještě něco upravit) tak to můžeš mít ve stylu zapoj a hraj - nemusíš nic upravovat protože nová výhybka už tam je.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 kvě 2013 20:13 

Teda kluci vy jste na mě hodný :)
No 9204ky si mi nakonec nepodařilo vydražit, zbývali 2 minuty a byl jsem nejvyšší přihazující tak jsem spokojene odešel na oběd s tim že to mám v kapse a ono prd :) . No materiálu ke studiu mám hafo, takže jdeme studovat. Já bych se k vám moc rád přidal na nějaký pokusy, ale obávám se jestli vám budu něco platnej. Je sice fakt že tohle mě zajímalo už od mala, ale já jsem strojař a ty znalosti k tomu nemám. Ale naučit se dá všechno, tak zkusim studovat a uvidíme, začal bych právě asi nějakou modifikací a renovací nějakejch staršíb beden a třeba si pak postavim něco od základu do toho obýváku. Ono by to chtělo právě pak asi i nějakej zesik pač mám teď jenom ten tripath malinkej, kterej by mi na to hraní s teslama stačil ale na větší už ne.

Co se týče těch DCD, tak samo že mám i sólovky prostě to je pro mě srdcovka společně s Pink Floydama, Blue Effectama, Zepelínama, Hendrixem atd.....Já teda na digitální formáty samozřejmě nezanevřel. Poslouchám hodně v práci (na DACu Fiio a klapky Audio Technica) a doma taky občas na těch Bayerech. Snažim se teda sbírat spíš kvalitnější kousky takže WAV, FLAC a MP3 320kbps, nejvíc asi ty flacy je to docela slušnej formát. Mám tady i dokonce ultra šílenosti...třeba album Wish you were here , je to WAV rip z LPčka s bitratem 5000kbps :mrgreen: . Nebo J.S. Bacha v podání Dunedin Consort s bitratem 8000kbps :mrgreen: , ale to je spíš taková sranda pač to prostě nemám ucho abych to poznal.

No kluci jsem rád že jsem našel tohle fórum dobře se s váma kecá. Možná si ještě založim vlákénko ohledně subu co mám doma, furt na něm řešim vytlumení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 kvě 2013 22:42 

Teď se mi ještě naskytla možnost koupit 1PF 067 67.
Já v tý ložnici ale mám pořád strach z jedný věci. Teď jak tam mám ty bedýnky tak to nehraje kdo ví jak hrozně, pokud ale stojim....jakmile si lehnu na postel zvuk je strašlivej. Nevim jestli to je tim že máme dost nízkou postel. Bedny mám teďka výškove ve stejné hladině jako když ležim. :?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 kvě 2013 23:17 
Řádný člen

Kraj:
Čemu říkáš strašnej? Popiš to nějak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 kvě 2013 10:41 

Absolutně zmizí prostor, identifikace jednotlivých nástrojů je dost obtížná a střední a nízké pásmo se tak nějak sleje dohromady. Výšky zmizej a celý je to takový zahuhlaný. Ale jak říkám tohle repro jsem našel u tchána a je z nějaký pochybný nový miniveže (2010 cca. ), kvalita nebude valná a myslim že když když si repásnu nějaký ty tesličky rozumný tak to bude výrazně lepší. Spíš mám strach ohledně nějaký směrovosti výškových reproduktorů to asi bude největší problém, musim někde zkusit vyštrachat nějakej článek o umístění reproduktorů, třeba moje doměnka že by měli bejt v úrovni uší v tomhle případě neplatí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 kvě 2013 11:46 
Moderátor

Tvoje domněnka je správná, ale nesmíš ležet na zádech nohama k bednám a ksichtem do stropu :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 kvě 2013 13:10 

Tak prakticky je to jako kdybych stál, bedny měl na zemi cca. 1,5m od sebe a ty směřovali měničema ke stropu....no ideálka to není :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 kvě 2013 13:53 
Moderátor

Ale poslechově to je nevhodné. Stereofonie je založená na obelhávání ucha směrem zepředu - tím myslím z roviny před obličejem. Čili když ležíš, musel bys mít bedny na stropě. Jenže proti tomu zase bude protestovat vestibulární systém.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 kvě 2013 14:20 

No hlavně by proti tomu protestovala moje drahá polovička :mrgreen: Ono už stačilo když jsem přestěhoval půlku obýváku abych našel správné umístění subwooferu.
Né je fakt že když poslouchám v tý ložnici tak spíš v takovým sedo-leže, ale stejně to není ono. Hlavně to střední a nižší pásmo je fakt divný. Ty bedýnky stojí za ......

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 kvě 2013 02:11 
Řádný člen

Kraj:
Tohle bude víc otázkou místnosti. pokud se ti při normálním umístění ty bedny líbí tak v nich problém nebude.
Moje filozofie je že polovičky nemají do audia co kecat z hlediska umístění a tak. Vítány jsou jen případné postřehy ke zvuku (nejsou-li to postřehy typu "moc nahlas").

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 kvě 2013 08:23 
Moderátor

Moje polovička rozmisťuje v poslechovém prostoru plyšové medvědy, což prospívá akustice.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 kvě 2013 10:13 

Tak určitě..... :mrgreen:
Hned vyrazim nakoupit nějaký medvědy když je to taková bomba :twisted:
No co se týče tý místnosti je to možný, bydlim v činžáku takže zdi cihla ale protilehlá stěna od reprobeden je sádrošová s ohlučněním. Plus jedna stěna je celá vestavěná skříň takže sklo....
Dneska si jedu pro bedýnky.....ozval se mi jeden chlápek tady z liberce že má 1PF 067 33 bo 1PF 067 62 (spíš myslim že to budou ty druhý) tak s nima zkusim něco vymyslet.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 kvě 2013 09:52 
Řádný člen

Kraj:
Za kolik kupuješ? Já ti nabízel tu svojí verzi se kterou už bys nic vymýšlet nemusel ale vůbec si na to nereagoval.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 kvě 2013 19:13 

Neber si to nějak špatně, ale já jsem právě chtěl nějakej polotovar. Jde o to že bych si rád zkusil to dát dohromady a něco se přiučit. Případně kdyby mě to chytlo tak se pak pustit do něčeho vlastního. Bedny jsem koupil za 300 kč. Tak se na mě nezlob prosím :)

Jinak mám v tom docela hokej :shock:
Když vycházim z tý ,,tesla encyklopedie,, tady na webu tak mi přijde že jsou to 1PF 067 33. Ty by měli být osazené ARN 567 (ARN 565), ARV 161.

Příloha:
IMG_20130511_193032.jpg

Když ale vyndám basák tak na něm je napsáno ARN5604. Ale jako ARN5604 nevypadá,má jinej vrchlík a magnet který se spíš podobaj ARN565. :shock: :shock: :shock:

Příloha:
IMG_20130512_183459.jpg

Další věc ve který nemám jasno je vyhybka. V 1PF 067 33 by měl být jen kondenzátor ale v těch mých je vyhybka podobná tý v 1PF 067 62.

Příloha:
IMG_20130512_183515.jpg

Uvnitře beden byl štítek je na něm:
MIER n.p. Topolčany závod Uhrovec, Typ č.637R

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 kvě 2013 19:31 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Jsou to 62,to je novější verze,která má plnohodnotnou výhybku.Ten basák je starší verze 5604.Ještě se dělal i s modrým košem.Tyhle jsou zvukově lepší než ty novější,ještě by to chtělo zrenovovat závěs.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 kvě 2013 19:38 

Aha. Mě práve zmátl hlavně ten basák a proto jsem to špatně identifikoval jako ty 33ky. Díky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 kvě 2013 15:27 
Řádný člen

Kraj:
33 a 62 jsou zcela identické bedny které se liší jen tou výhybkou. Obě se v průběhu času osazovali bez dodatečných úprav různými typy basáků jak se ve ValMezu inovovala výroba. Starší kusy byly osazené ARN565 nebo 567, novější pak ARN5604 jako máš ty. Na ty starší verze se staršími basáky je pak třeba drobátko jinou výhybku. Každopádně tě teď čelá pěkná práce. Ideální by bylo vyrobit novou čelní stěnu, měl by sis dát také včas dopořádku závěsy těch basáků.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 kvě 2013 17:08 

Na ten závěs se určitě chystám, dneska se musim vydat někam do bauhausu pro to nitroředidlo. Návod mám přečtenej tak si myslim že bych to měl zvládnout. Na co se teda po přečtení návodu moc necejtim je renovace membrány. Po tom co mi dnes řekl Ransom na to cejtim ještě míň :mrgreen: . Dále jsem chtěl udělat terminál vzadu, vevnitře to přetěsnit, vytlumit + na stěny dát koberec (někde jsem četl že to doporučuješ). S tou přední stranou si nevím tak úplně rady. Ransom poradil několik možností a nevim pro co se rozhodnout. Buď na čelo naklížit další desku a nebo současnou stěnu zpevnit pomocí nějakejch rozpěr (hranolů) a kvůli estetice něčím potáhnout. Taky bych rád vyměnil upevnění středobasu nelibí se mi ty matičky tam. No a nějakou povrchchovou úpravu by taky snesly, známy dělá fládrování tak bych to dal asi k němu.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]