Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 01:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 62 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Sub ze zbytků
PříspěvekNapsal: 29 led 2012 22:25 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Tak všechny díly jsou ve výrobě. Nakonec jedu v kompromisním řešení 1x ARN738 ve 48 litrech uzavřených, bedna ze surové dřevotřísky přeplátované laminem - celkově 40mm stěny, přední deska 44mm. Bude to vážit snad půl metráku. Plus výstup pro případný druhý (stejný) box paralelně. Budou někoho zajímat fotky, až to budu prznit? Dávám si tak měsíc na sestavení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 led 2012 22:39 
Řádný člen

Kraj:
Fotky samozřejmě sem.
Mě by zajímalo jestli poté co si s tím dáš tu práci tě to uspokojí. Vzhledem k zatížitelnosti toho reproduktoru (elektricky i mechanicky) by ty dva kusy opravdu bodly - zátěž se rozdělí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 led 2012 23:25 
Moderátor

Zkoušel jsem to v provizorní bedně a zdá se to vyhovující. Aldax do toho natlačí hádám k 60Wattům, což ale rozhodně ve svém kumbálku (13,5m) ani nevyužiju. Však jsem ti psal, za jakých podmínek, co a jak nahlas poslouchám. No a jako zadní vrátka můžu doplnit ten druhý box. Ono to zas tolik práce není. Spíš na nic nemám čas, tak se to vleče. Třeba od zítra jsem týden na montáži.
Víc energie budu muset investovat do satelitů. Aby mi tu vůbec něco hrálo, použiju dočasně ARX130-00/8 v šestnácti litrech s mrňavou kalotkou Tonsil GDWK8/10/1 jako supertweetrem. Zkoušel jsem je v menším objemu, ale je to běs. Nad deseti litry se začínají chytat, jinak bučí jak nepodojená kráva. Tohle provizorium mě bude myslím dostatečně srát na to, abych se urychleně pustil do těch malých třípásem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 led 2012 02:41 
Řádný člen

Kraj:
A divíš se při Qts=1,37 co 00 verze má?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 led 2012 07:19 
Moderátor

Ne, nedivím se vůbec. Divím se tomu, že někdo někde jinde radí začátečníkům dávat reproduktory téhle řady do 5l uzavřenky. Anžto to nejsou basáčky, nečekal bych o moc lepší výsledek ani u verze 20, ani u ARO 4504 či podobných. Ty´s je měřil? Podle mě normálně patří do otevřené. Nechápu, jak je Litovelští mohli dávat do plastových třílitrů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 led 2012 09:26 
Řádný člen

Kraj:
Ale ony půjdou dát zřejmě o pěti litrů, jen se to bude muset zakompenzovat. Nebo jako střeďák kde tenhle problém bude mimo aktivní pracovní pásmo. Ale jinak bych je spíš viděl v té otevřené.

Ano před lety jsem tu jeden pár měl ale byli mi k ničemu tak jsem je prodal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 úno 2012 14:49 
Moderátor

No tak po dlouhé době rozvažování a zkoušení mi vyšla taková nějaká bedna se dvěma ARN738 isobaricky ve 28 litrech. Aby netrpěly výkonově, nevyjde to jinak ani menší, ani citlivější. Je to vlastně původně uvažovaná bedna, jen s posunutou přední stěnou. Myslím, že to nebude úplně špatné pro to, co potřebuju - dostat se dole někam skoro ke 30Hz při nepříliš hlasitém poslechu v malé místnosti. Co vy na to? Počáteční verze je zatím v surové dřevotřísce 22mm se zdvojenou čelní stěnou a po odzkoušení bude ještě přeplátovaná ořechovým 18mm laminem na celkových 40mm a doplněná o látkou potažené čelo. Mám rád všecko robustní...
Satelity (a případně pro kino i centr) nakonec budou třípásma v kombinaci ARV165 + ARZ3604 + GDN13/40/2,4.
Tak se do mě pusťte.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 úno 2012 02:45 
Řádný člen

Kraj:
Já ti mám z toho izobariku takový nedobrý pocit. Neměl bych s tím problém kdyby ty reproduktory byly dělené nízko, ale to nebudou protože by se to nelíbilo tomu AROčku nebo ARXku co chceš dávat nad něj. Krom toho zrovna tenhle basák má dosti lehkou membránu, přijde mi škoda to zabít izobarikem protože ten nikdy není dokonalý a bude vždy nějak ovlivňovat vyšší vyzařované pásmo. Nedělal bych to.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 úno 2012 08:35 
Moderátor

Je fakt, že dělení bude někde na 100 až 130Hz. Ani tak kvůli satelitům, jako kvůli místnosti. Zatím to mám ve variabilní formě, na odzkoušení dvou variant. Druhá je jeden ARN738 ve 44 až 55 litrech. Nakonec se surová bedna seřízne na definitivní hloubku, přední stěna zaklíží a udělá se pokojový design.

Hele, teď mi napadá: Kdysi v roce 88 jsem provozoval sestavu (menší) podle Amára. Bylo tam několik konstrukcí s ARN6604 a 8604. Říkalo se tomu "uspořádání do tandemu". Dva repráky za sebou pro snížení pracovního objemu. Oba membránou směrem ven a navázané na sebe tunýlkem s co nejmenším objemem. Tak teď váhám, jestli to je opravdu to, čemu se dnes říká isobarická montáž. Nové konstrukce, co jsem viděl, by tomu odpovídaly. Tak abych nebyl kvůli názvosloví za vola. Pořád zjišťuju ostudný vliv té skoro dvacetileté pauzy...

No, abych se nezamotal: Tenkrát se to všecko dělilo na 150Hz a uspořádání reproduktorů v subwooferu nevadilo. Ovšem tehdy to ještě nebyl sub, ale "společná hlubokotónová jednotka".

Pro úplnost, na provizorium s ARO jsem se vybodnul, nehodlám se zbytečně nasírat a tady nahoře píšu, že budou třípásma s GDN13 na spodku. Ty´s to nečetl? Už se na ně dělají korpusy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 úno 2012 22:41 
Řádný člen

Kraj:
Ne sorry, já jsem se zapoměl že to bude jako sub a ne 3p. Tak to pak beru zpět. Ale i tak bych to dělil níž. Přeci jen nebereme-li v potaz spotřebku tak dělit seriozní soustavu doma na 100-120Hz mi přijde zbytečné. I to GDNko se dá kompromisně natáhnout o něco níž.

Tandem a izobarik je v podstatě totéž. V podstatě by měl být v prostoru mezi reproduktory stálý tlak (izobarický děj) a ty dvě membrány by se měly chovat jako jedna s dvojitým pohonem. Protože reproduktory nejsou nikdy zcela totožné (natož u tesly bez selekce) a protože vzduch uzavřený mezi oběma membránami má také nějakou hmotnost a tedy i setrvačnost a poddajnost (rychlost říření vzruchu) tak je technicky nejvhodnější uspořádání membránami k sobě aby se vzdálenosti a objem minimalizovaly (vhodnější by bylo mechanické spojení s nulovou nebo alespoň minimální hmotností). Krom toho se tak vzájemně kompenzují určité nelinearity při chodu membrány směrem, ven a dovnitř. U subu to esteticky nevadí, dá se to technicky uspořádat tak že reproduktor nebude vidět i když se nejedná o bandpass. Vadilo by to však u vícepásmové bedny esteticky i technicky (leda že by byla extrémně nízko dělená - tak aby se neprojevily neduhy tohoto řešení), pak už by to byl čiste estetický problém.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 úno 2012 23:06 
Moderátor

Jo, tak to je ono. Mě to vychází tak, že vyzkouším obě verze na jedné bedně: Přední stěna buď zároveň s předkem, nebo zapuštěná asi o 15cm dovnitř. V prvním případě za ní zůstane podle přesného umístění až těch asi 55litrů pro jeden kus. Když se posune dovnitř, namontuju tam dva membránami k sobě a za nimi zůstane asi 27 litrů. Ten přední reprák bude o tolik utopený, že před něj půjde dát rámeček s tkaninou. Vypadat to bude pořád stejně, bude to i stejně velké a nemusím dělat několik beden na zkoušení. Co se líp osvědčí, to pak nechám.
Dělení musím udělat výš prostě pro to, co jsme už probírali - místnost je tak blbě rozvržená, že se tlučou basy, pokud jdou ze dvou beden ve stereu a začíná to někde pod 100Hz. To je důvod, proč jdu do sestavy sub+satelity, jinak bych to odmítl. Ty GDNka by jinak šly klidně k 70Hz skoro rovně. Chci slušný přednes nástrojů a řeči a proto to nedělám jako dvoupásmo. Myslím, že když si basáčky ještě sleví od nejnižších frekvencí, bude to jen dobře, protože to budou muset táhnout až do 1,5kHz, než to převezmou ty mrňavé středy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 úno 2012 23:10 
Řádný člen

Kraj:
Mno jo, ale když tu čelní stěnu utopíš tak vznikne tunel. A co dělá reprák v tunelu? ;)

Chtělo by to spíš tak nějak postupný přechod než tunel a to dost široký.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 úno 2012 23:42 
Moderátor

Při ploše 305x550mm a hloubce 150 to až tak moc tunel není. A mám k tomu dvě desky na klínovité vyústění...
Jinak reprák v tunelu dělá totéž co mašinka, jestli ses ptal na tohle. :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2012 01:23 
Řádný člen

Kraj:
Ideální by bylo kdyby ty desky byly alespoň tři... Jinak Kudlibabka mi také nevěřil když jsem mu to říkal že mu AROčka v tunýlku budou dělat hů-hů. Argumentoval stejně jako ty - je to krátký. Po roce na to přišel sám.

Ale stejně bych ty ARNjka použil raději normálně než izobaricky. Nejsou moc citlivé ani nemají velký příkon a takto myslím udělají lepší službu (jedna bedna, dva oddělené objemy) i když s větší prostorovou náročností. Ono beztak ty desky klínovitého umístění také něco sežerou takže ten rozdíl nebude půdorysně až takové drama. Izobarik má podle mého názoru smysl jen tam kde záleží na zabraném prostoru a úplně všechno tomu podřídíme. On totiž žádnou jinou výhodu nemá.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2012 22:23 
Moderátor

Tož tak: Ono za vyzkoušení v tomhle případě nic nedám. Tvůj názor samozřejmě beru zcela vážně v potaz a v budoucnu si můžu říct "však mi to Thales říkal...".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2012 23:08 
Řádný člen

Kraj:
Já netvrdím že jsem neomylný a že nutně musím mít vždy a za každou cenu pravdu. Jen si o tom normálně povídáme a řekl jsem svůj názor. Realita může být všelijaká.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2012 17:12 
Moderátor

Ne že bych kdovíjak pokročil, ale zatím jsem v tomhle stadiu. Jsou to jen hrubé korpusy ze surové dřevotřísky k hokuspokusům.
Izobarik jsem nakonec z úvah vypustil. Nějak mi došlo, že dvojnásobný příkon x nižší účinnost = nulový přínos. Bedna pro sub je z 22mm dřevotřísky pojené mou oblíbenou trojkombinací (disperzní klíh Ponal plus namydlené vruty do sádrokartonu). Objem pro repro je 52l, kastlík pro zesilovač je přemrštěně velký, ale to nevadí. Samotný panel zesilovače má 340x240mm, tak se nenechte zmást zdánlivě malým chladičem. Je dimenzovaný pro 60W výkonu, bude mít vlastní tepelnou pojistku a kdyby náhodou při mém nepříliš hlomozném poslechu nestačil, mám nachystaný stejný se čtyřnásobnou plochou.
Pokud de osvědčí, celá bedýnka bude ještě zapouzdřená do 18mm lamina s přesahem dopředu (pro vsazení rámečku) i dozadu (pro ochranu vyčnívajících věcí). Už teď to váží 28kil... Vevnitř plno výztuh a na poklep všechny stěny zní jak beton.

Thread je o subu, ale satelity k němu jaksi organicky patří. Tohle je první stadium připravené ke zkouškám, rovněž povrchově upravitelné (předpokládám tmel a černý strukturovaný lak plus přilepené boky z lamina). Pidisloupečky z 18mm dřevotřísky 136x160x450mm, čistý objem 5l, osazeno zmiňovanou kombinací (ARV165 + ARZ3604 + GDN13/40/2,4). Pro začátek bude jen obyčejná vyhybka 12/12/12/18 dB/okt s děličkami 1300 a 6000 Hz. Do budoucna bych uvítal, kdyby někdo pomohl s měřením a odladěním...

Je zajímavé, jak hnusně vypadá dřevotříska zapatlaná lepidlem na fotce, že jo?

Neberte to smrtelně vážně, je to nízkonákladový projekt z věcí, co jsem doma našel :oops:
Příloha:
100_3399.jpg

Příloha:
100_3395.jpg

Příloha:
100_3396.jpg

Příloha:
100_3397.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2012 17:52 
Řádný člen

Kraj:
Tak proč ne, myslím že to nebude vůbec špatné. Největší problém asi bude navázat sub s těmi satelity ale jinak pohoda za ty prachy ;)

U toho subu udělej i nějaké větrací otvory v sekci s elektronikou nahoře i dole ať může teplo, které se vevnitř uvolní ven.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2012 17:54 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
on má sekci s elektronikou a sekci s reproduktorem odďelenou? (nevšiml jsem si)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2012 18:10 
Řádný člen

Kraj:
Na druhé fotce je to vidět.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 62 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]