Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 19:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Reprosustavy 1PF 067 08
PříspěvekNapsal: 05 črc 2010 19:49 

Kraj: SR - Bratislavský
Tak, a reprosustavy su doma.

Reproduktory v nich osadene su OK, akurat bude treba zreparovat vyblednute membrany a ozivit gumovy zaves basaku.

Vyhybky su komplet, takze staci povymienat kondiky.

Budky su, ako som uz spominal natrete bielou farbou - ich zrenovovanie bude asi najzdlhavejsi proces.

Momentalne idem na dovolcu, tak fotky dam neskor.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 črc 2010 20:27 
Řádný člen

Kraj:
Tak má alespoň dušička před dovolenou pokoj ;)

K těm výhybkám. Je jasné že ty repráky budou mít různé parametry. Tomu se nedá zabránit. Pokud by se ladila nová výhybka podmínka by byly reproduktory v perfekt stavu a zrenovované což není problém zařídit. jenže tak je tomu vždy u sériových výrobků. 100% ideální výsledek je zaručen pouze a jen měřením konkrétních kusů. Ale i tak si myslím že by to mohl být pokrok.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 črc 2010 09:30 
Řádný člen

Vyblednuté membrány - to znamená, že sú nažltlé od slnka, alebo sú len prirodzene sivé? Ak sú sivé, tak je to v poriadku a také majú byť. V žiadnom prípade ich nelakuj. :!:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 črc 2010 13:47 
Řádný člen

Kraj:
Lak určitě ne. Ale načernit možno.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 črc 2010 19:47 

...to Ciplox > urcite nie lakovat, to je mi jasne. Su sive a tak trochu aj vytahane od slnka, nakolko im chybaju predne mriezky. No a nakoniec, mne sa viac pacia cierne, tak ich opatrne naciernim farbou do tlaciarni.....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 črc 2010 21:14 
Řádný člen

Kraj:
Inkoust se na to nehodí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 srp 2010 22:21 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Pustil jsem se do repase starých Tesla beden 1PF 067 08. Zatím jsem
- přetěsnil uložení basového reproduktoru (tmel místo loupající se neznámé hmoty)
- trochu jsem vyčistli gumu na basáku
- přidal jsem vatu pro vytlumení prostoru basáku
- vyměnil jsem ve vyhýbce staré krabicové kondenzátory za nové MKT
Příloha:
05_soucastky-kondenzatory.JPG

- přidal jsem do vyhýbky zatlumení středů a výšek (2,2 a 1 ohm)
Příloha:
06_sousastky-odpory.jpg

- vyměnil jsem přívodní kabely

Chtěl bych se tady zeptat ještě na další úpravy, případně jestli jsem něco neudělal špatně, dělám to poprvé.
1) Ve vyhýbce jsou staré hliníkové cívky, bude mít nějaký velký vliv jejich výměna na vzduchové nebo alespoň obyčejné měděné?
2) Nějaká jiná úprava ve výhybce, pořád se mi zdá že středy jsou trochu ukřičené, ale víc tlumit odporem se mi zdá jako špatný nápad.

Příloha:
IMG_2125.jpg

Příloha:
09_repro.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 srp 2010 15:27 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Ty odpory si dával do série ke střeďákům a výškáčům? Vůbec pokud tam je originální výhybka, jaký byl důvod je upravovat? Přidáním odporu do série akorát rozladíš výhybku, jestli už to nutně chceš zatlumovat, tak alespoň pořádně a to odporovým děličem. Jaké hodnoty odporů použít pro konkrétní požadovaný útlum v dB stačí jen pohledat, v mnoha literaturách je to uvedeno v tabulce...

Jinak pokud už si to neudělal, tak by nebylo od věci vyměnit i propojovací kabely od výhybky k repro (dle jejich stavu) za trošku větší průřez - třeba 2x1,5mm. Nebo alespoň očistit a přepájet původní.

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 srp 2010 15:55 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Odpory jsou k středovému a výškovému repro. Odpory jsem tam dal protože jsem se dočetl že původní krabicové kondenzátory mají sice stejnou kapacitu jako současné svitkové, ale mají navíc sériový odpor, které svitkové nemají, a který bych měl nahradit připájením odporu do série. Zkoušel jsem to bez nich a s nima, a zvuk se mi zdál lepší když tam byli tak jsem je tam nechal. Trochu ubylo středů (alespoň podle mě jich někde okolo 3-5 kHz bylo až moc) a tím se lehce zvýraznili basy a výšky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 srp 2010 21:04 

Tak snad se k tomu vyjádří hlavně ostatní majitelé těchto PFek. Co se týká výměny kondenzátorů, tak v Sinclairově článku pokud vim o odporech neni ani zmínka, tam doporučuje přímou náhradu kondenzátory MKT nebo MKP. Krabicáky mívaly velkej svod až zkrat. K tomu zvuku je otázka, jestli se ti to nezdá lepší jenom proto, že je z té charky teď díky tomu odporu lavor.

Např. tady je ten Sinclairův článek o repasi reprosoustav, kde je vše od A do Z:
http://audioweb.cz/tp-repase.htm

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 úno 2013 21:48 

Nedávno jsem tyto bedny zakoupil jen pro připomenutí si, jak hrají v porovnání s novějšími modely, jelikož jsem je naposledy slyšel hrát v prodejně Tesly tak před 30ti lety. Povrchově jsou mizerné, takže to bude vyžadovat až přijdou teplé dny obroušení a nový nátěr, ale po elektrické stránce i po těch letech jsou bez problémů. Repra nedrnčí ani nedrhnou, takže jsem pro zajímavost ještě proměřil krabicáky ve výhybkách na kapacitu, svody a nakonec ještě ESR metrem. Kromě jednoho kusu byly všechny dobré. Kapacity byly mírně větší, ale ještě v toleranci, svody kromě toho jednoho v řádech více mega, takže pro tento účel bez potíží použitelné. Ten nejhorší měl asi 1,5 mega ale i přesto tam zatím zůstal.
Teď k poslechu: potvrdil jsem si to, co se zde již na více místech prezentovalo. Basový projev slušný, středy zdůrazněné, výšky v normě. Zásadní nedostatek vidím ve velké směrovosti. Jen kousek stranou od optimálního místa již razantně dochází k úbytku výšek a částečně i středů. Provedl jsem jen narychlo zatlumení středů sériovým odporem 3R3 a projev soustav se stal daleko příjemnějším. I když v předchozím kdosi píše, že by tam měl být dělič, tak mám za to, že i toto řešení se sériovým odporem se používá zcela běžně. Je použito třeba i v reprosoustavách ARS 330-04, se kterými byly tyto bedny porovnávány. Vyzkoušel jsem je také s různými zesilovači. Nejdříve s receiverem 816A, ke kterému byly jako doporučené příslušenství, pak TW 40 a nakonec ETA 2477. Nejvíce se mi zamlouvaly s Transiwattem, nejhorší to bylo s tou 816A. Ve zájemném porovnání těchto babiček s novějšími soustavami TVM dopadly po utlumení středů nerozhodně. Nedokázal jsem jednoznačně určit které jsou lepší, jelikož samozřejmě hrály každé poněkud jinak, ale nějakými zásadními nedostaky, nebo plusy se neprojevily.
Mám za to, že pokud by nešlo o zachování historické věrnosti, tak by stálo za úvahu vzhledem k nepopiratelným kvalitám basáku ARN 738, osadit bednu novou výhybkou, moderním výškáčem a v otázce středů nevím, jestli tam po ev. rekonstrukci nechat původní ARO 687, anebo jej rovněž nahradit nějakým novým modelem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 úno 2013 00:45 
Řádný člen

Kraj:
Ale to už je přece vyřešené - proběhl kompletně nový návrh výhybky na základě měření jak pro původní osazení tak pro nový výškáč.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 úno 2013 20:16 

Pokud jsem tady kdesi něco četl o nové výhybce, tak se to zde organizovalo asi před rokem, ale to šlo mimo mě, jelikož jsem bedny tehdy ještě nevlastnil. Pokud jsem přečetl ty správné stati, (možná že jsem na něco nemusel narazit) tak to proběhlo asi tak, že několik lidí z fóra se dalo dohromady a zainvestovali do návrhu výhybky s nějakým výškovým Monacorem. Ti, kdož se k problematice dostali až nyní, jako já, tak jsou opět na začátku, jelikož konkrétní upravená výhybka zřejmě vzhledem k vynaloženým nákladům nebyla dána "do placu".
Já jsem bedny prozatím odložil, jelikož povrchové úpravy, jako je přebroušení toho černého humusu, kterým je někdo opatřil a nové moření s nalakováním mohu udělat až po příchodu teplých dnů venku na zahradě. Uvažoval jsem i o tapetě, ale dočetl jsem se někde tady, že tapety šíleně podražily a kvalita šla i přesto dolů. Naposledy jsem tapetoval asi před deseti lety odrbanou ARS 1054, a to tehdy dopadlo perfektně, jelikož za neveliký peníz byla vynikající samolepící tapeta, se kterou se docílilo téměř profesionálního výsledku.
Zatím jsem nakoupil do zásoby nějaké svitkové kondenzátory pro repasi výhybek, jelikož byly v "akci". Když jsem je jen pro zajímavost proměřil, tak jsem se nestačil divit jaký mají jednotlivé kousky rozptyl kapacity. Je to pomalu horší než ty staré krabicáky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2013 00:00 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Celkem slušně jsou na tom kondenzátory Bennic, nebo taky Vishay-Reoderstein.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 úno 2013 11:27 

Nazdar.
Ja mám dobré skúsenosti so Zetag z BSu. TC 481 apod. (krabicové) nie je nutné systematicky odstraňovať. V prípade, že majú zvodový prúd menší ako 0,1 uA (pri 50 V) a kapacitu s odchýlkou do 10% tak sa výmenou nič nezíska.

Pri kontrole kondenzátora je vhodné merať reálny zvodový prúd, teda v okruhu zdroj, kondenzátor, mikroampérmeter. Meranie jednosmerného odporu nie je príliš spoľahlivé.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2013 11:35 
Řádný člen

Zetag má všeobecne slušné veci. Napriek tomu, že BS-ko predáva hodne nepoužiteľných šmejdov, tak niektoré veci sa rozhodne oplatia. Výrobky od Zetag sú zrovna tým - či už súčiastky alebo repráky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 úno 2013 20:45 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Elyt:
Jako jeden z investorů jsem se už opakovaně vyjádřil v tom smyslu, že by mělo být umožněno získání dokumentace za přiměřený vklad i těm, kdo přišli později. Už proto, že se podle mého nejedná o nic exkluzivního, jen o takový sentimentální způsob jak dokázat, že i ty staré krámy dovedou zahrát. Na jednu stranu se za stejné prachy dají postavit bedny modernější a po všech stránkách líp řešené, ale na druhou stranu je výsledek až překvapivě dobrý a původní origo 1PF06708 mu zvukově nesahá ani po kotníky. Myslím s původním osazením s ARV168, ne s Monacorem, který to celé postrčí ještě o level výš.
Stálo to hodně času a práce, kluci na tom dělali se ztrátou, tak proč jim nepřilepšit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 úno 2013 22:28 
Řádný člen

Souhlas. Ať si Thales založí takovou krabičku, kde bude vhazovat peníze získaný z výhybek pozdějších zájemců. A jednou za rok ať si to třeba s Mirulem (nebo i s dalšíma, co se na tom podíleli) rozdělí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 úno 2013 03:49 
Řádný člen

Kraj:
Jo to by asi mohla být cesta. Ještě by se k tomu mohl vyjádřit Millano když už teda slíbil na to navrhnout DPS. Naštěstí deska může být jen jedna protože topologie výhybky je takřka stejná.

Mimochodem škoda že to Ransom slyšel ještě před úpravama, kdy jsem s tím nebyl ještě spokojený a tak jsem to komentoval jen jako takový náhled.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2013 20:40 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Škoda je, že to Ransom slyšel ve spěchu, monofonně a že neměl u sebe žádnou poslouchatelnou nahrávku, kterou by znal. Nicméně ten potenciál tam je jasný. Někomu to bude třeba připadat samoúčelné, ale jsou i lidi, kteří si místo koupě nového sporťáku za stejné prachy zrestaurují a vytuní veterána. Pro takové to bude mít určitě své kouzlo.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]