Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 23:22

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: TOTEM 60 - předběžná debata
PříspěvekNapsal: 04 črc 2013 09:22 

Kraj: ČR - Středočeský
Shrnu sem, což už bylo napsáno v jiných vláknech. Nic z toho zatím není pevně dané, je to otevřené konstruktivní diskuzi.

Jelikož už jsem opakovaně zaznamenal tvrzení, že pro spoustu lidí je i bedna velikosti Totemu 80 (23 x 30 x 95cm) pořád příliš velká, rozhodl jsem se nakonec pro ještě menší bedýnku:

Rozměry cca 25 x 38 x 30cm (š v h), tj. čistý objem okolo 18 litrů, basreflex
Pravděpodobné osazení: Dexon IRB 16, Beyma CP09

I s výhybkami by to bez ozvučnic mohlo vyjít na nějakých 3,5 - 4 tisíce na pár beden.

Jde o to, aby to pořád ještě byla bedna, která se dá provozovat i jako méně výkonné přední stereo.

Ozvučnice: totem60-draft.pdf

Obrázek
Síla materiálu: 16mm

Jsou dvě varianty umístění nátrubku(ů) basreflexu:
1) zezadu, naproti vejšce
2) zepředu, 2 kusy po stranách pod středobasem

Odsazení čelní desky (pro zakrytí síťkou, zapuštěnou do roviny čela) není povinné. Musí jen zůstat zachována předozadní vzdálenost mezi reproduktory. Vnitřní výztuhy nejsou zakresleny.
Objem bude možné ještě trochu zvětšit, podle individuálních prostorových možností. Tohle je základní rozměr.

Jako vždy, hlavní devizou by byla propracovaná výhybka bez větších kompromisů, odladěná na základě podrobného měření, s využitím nejmodernějších proprietárních postupů :twisted:

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: TOTEM 60 - předběžná debata
PříspěvekNapsal: 04 črc 2013 18:42 

Kraj: SR - Bratislavský
To hlasovanie nefunguje.. Mne sa to páči ako regálová varianta a ak to dotiahneš do konca tak to postavím. Basreflax asi skôr zo zadnej strany, lebo sa obávam pazvukov, ktoré sa ešte zvýraznia ak bude vpredu. Počul som to na Focal regálovkách a vadilo mi to..

Naposledy upravil miknov dne 04 črc 2013 19:28, celkově upraveno 2

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 črc 2013 18:53 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Mně se nehodí žádná z voleb ankety, tak ti to musím napsat: Mně se všechny projekty Totem líbí ale stavět nebudu žádný. Důvodem je to, že mám beden přebytek a nejsem manuálně zručný na stavbu kabinetu a současně mám maximalistické požadavky na vzhled.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 črc 2013 20:43 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Anketa nám tady už několik let neběží, a vzhledem k množství updatů a modifikací na fóru jsem se neodvážil pro další aktualizaci. Respektive jednou jsem to zkoušel a skončilo to neúspěšně a přišly jsme o příspěvky z téhož dne.

Tady je tedy znění ankety:
1) Ano, takto se mi to zamlouvá. Stavěl bych to jako regálové bedny.
2) Ano, takto se mi to zamlouvá. Stavěl bych to jako úzké sloupky.
3) Raději bych klasické řešení s kalotou.
4) Jsem ochotný ještě přidat trochu objemu.
5) Je to pořád dost velké.
6) Je to pořád dost drahé.
7) Nemám zájem a vůbec celý Totem je mi protivný, už s tím dejte pokoj.

Stačí napsat do příspěvku číslo a klidně i nějaký odůvodnění.

Online Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 črc 2013 21:53 

Pokud hlasování nefunguje, tak bych to nechal být. Mělo to být jen tak pro zajímavost...

Tohle samozřejmě není bedna, která by byla nějak extra zajímavá, ani pro mě, ačkoliv ta Beyma by mě ve výsledku docela zajímala. Co možná schází víc, je slušný minimonitor vyloženě k PC, se solidní výhybkou, byť třeba jednoduchou, ale poctivě navrženou. To, co se prodává v supermarketech, vesměs nestojí za moc. Jediná potíž je v tom, že po krámech nabízené bedny k PC se dělají už jako aktivní (kvalitu vestavěných zesilovačů nechme stranou). Stavebnice by mohla být v rozumném pojetí jen jako pasivní. Mohla by to být klidně kombinace nějakého 4-5" středobasáčku a 1" kaloty, za pár stovek, ve velikosti běžné k postavení na stole vedle monitoru. Ohledně zesilovače k PC mám docela dobrou zkušenost s typy jako tento, apod., navíc spousta lidí si zesilovač třeba postaví sama, nebo už má nějaký v záloze.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 črc 2013 23:34 

Kraj: SR - Bratislavský
Presne, potrebujem niečo k PC. To mikrodvojpásmo s TB W4-655 a Fountek Neo X2.0 ma celkom zaujalo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 črc 2013 13:23 

Kraj: ČR - Ústecký
Ty pidibedýnky k PC by mě taky zajímaly. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 črc 2013 13:33 

Jen se obávám, že při pokusu o něco levného je pošetilé snažit se konkurovat v tomhle třeba něčemu jako tohle:
http://reprosoustavy-reproduktory.heure ... il-ks-40a/
To by měla být snad cena za pár, což je opravdu směšné, přitom se mi nechce věřit, že by to ošidili stejně, jako podobné "noname" budky k PC. Pokud to někdo máte, mohlo by se to změřit a popř. jen pozvednout výhybka.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 črc 2013 14:38 

Kraj: ČR - Ústecký
Pokud mám mluvit za mě, tak nepotřebuju za každou cenu, aby to bylo levný, spíš aby to překonalo bežnou spotřebku v daný kategorii.
To mikrodvojpásmo s TB W4-655 a Fountek Neo X2.0 se mi hodně líbí, ale pro manželku do pracovny k PC mi to už přijde jako moc velkej luxus.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 črc 2013 15:28 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Taky bych byl pro mikrodvojpásmo k pc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 črc 2013 16:06 

Pokud jde o to dvoupásmo TB+Fountek, bude za čas u mě na webu.
Takhle vypadají měniče, přičemž ten středobasáček je extrémně rovnej a hladkej. Ale to je mimo téma, navíc lepší, než Totem 60, to nejspíš nebude... jen menší a možná hezčí.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 črc 2013 16:46 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
já myslim, že o pěknej regálek by byl možná ještě větší zájem jak o sloup, kdyby to bylo cenově okolo tech 5-6 tisíc tak by to bylo super ;)

co sou ty velký bedny jak máš na fotkách obýváku, to taky prodáváš? na kolik vyjde takovýhle masox?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 črc 2013 16:57 

OcasX píše:
co sou ty velký bedny jak máš na fotkách obýváku, to taky prodáváš? na kolik vyjde takovýhle masox?

Který? Tady jsou vidět troje. Všechno tohle už stojí řádově desetitisíce. První dva typy zleva si může postavit kdokoliv, podklady jsem zveřejnil na webu, možná až na pár detailů ohledně zvukovodů, které je třeba vyrobit. Viz audioweb. Bílé velké napravo, schované za křeslem, jsou moje stávající bedny, resp. byly donedávna. Celé je to 'koncepce Geddes'. Ty bílé z toho hrají řekl bych nejlíp, jelikož jsou většího formátu zvukovodu. Proti tomuhle už se Totemy opravdu nechytají, ale to se dá očekávat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 črc 2013 17:05 

no a ještě by mne zajímalo, proč používáš ty tlakáče? to skoro nikdo jiný nepoužívá.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 črc 2013 17:05 

To by bylo na dlouho. Prostě s nimi jde postavit lepší bedna.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 črc 2013 17:51 

tak to nemusíš tak rozvíjet, stačí napsal lepší směrové charakteristiky, širší rozsah blablabla ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 črc 2013 18:25 

- vhodný zdroj pro buzení zvukovodů (směrové chování je víceméně dané až zvukovodem; nejdřív je zvukovod, až pak otázka, čím ho nejlépe budit)
- vysoká citlivost, potažmo účinnost, tj. v reálu jen nepatrné proudy cívkou se vším, co je s tím spojené
- velmi malé zkreslení (měřeno nikoliv přes THD/IMD, ale skutečnou mírou jeho slyšitelnosti)

Jde to ruku v ruce a jsou to zásadní výhody. O zásadních nevýhodách nevím, snad jen, že jsou z principu dražší a vyrobit konzistentní drivery zřejmě není úplně triviální, natož pak ty opravdu dobré. Jakmile jsou někde vyšší nároky na hlasitost, jsou tlakáče logickou volbou, ale nejen tam, z výše uvedených důvodů. Jen bývá třeba si na zvuk driverů ve zvukovodech nejdřív trochu zvyknout, což jde ale poměrně rychle. Zpátky to je pak trochu horší...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 črc 2013 20:11 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Tak pokud by šlo jen o mně, byla by moje volba jednoznačně Totem 60 v té základní podobě regálovky s nátrubkem vzadu, tak jak je nakresleno nahoře. Ostatní Totemy se snažím sugerovat známým, co mají peníze/nároky/prostor, ale zatím bezvýsledně. Šedesátka je první věc, co docela přesně oslovuje moje vlastní potřeby (malilinký obývák, zvučení na domácí pohodu a spíš občasné využití). Ale myslím, že můj osobní názor asi nebude směrodatný.
Jak by ten IRB vypadal v uzavřené ozvučnici? Respektive byl by velký problém ho se stejnou výhybkou vestavět alternativně do větší basreflexové/menší uzavřené, když třeba Totem 100 má poměrně velkou variabilitu co se samotné bedny týče???

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 črc 2013 20:38 

ransom píše:
Jak by ten IRB vypadal v uzavřené ozvučnici? Respektive byl by velký problém ho se stejnou výhybkou vestavět alternativně do větší basreflexové/menší uzavřené, když třeba Totem 100 má poměrně velkou variabilitu co se samotné bedny týče???

Neměl by s tím být problém, v tomto případě bude moci pravděpodobně zůstat i stejná výhybka. Variabilita Totemu 100 ja daná uzavřenou ozvučnicí, která je z principu imunní vůči změně objemu ve značném rozsahu. Důsledek to má ale jednoznačný - přijdeš subjektivně o basy, a to docela dost. Pakliže to vyhovuje, nevidím v tom problém a s více variantami ozvučnice (basreflex/uzavřená) v tomto případě celkem počítám.

PS.: Kdyby se tak našel schopný a vhodně nadšený kreslíř, který by byl ochotný ty různé budky vizualizovat... Představa o podobě výsledku se tak získává mnohem lépe. Sám bych to potřeboval na TWR, jistě bychom se domluvili ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 črc 2013 19:35 

Já si myslím, že se ten basreflex subjektivně moc démonizuje. Sám jsem si ověřil, že na to jestli bedna snese umístění u zdi zásadní vliv basreflex nemá.

Měl jsem nejmenovanou bednu s předním BR a ta hrála u zdi hrozně (huhňala) a pak sem na stejné místo postavil bednu se zadním basreflexem a hrála pěkně. Ono taky jde o to kam je te BR laděný, subjektivně čím níže, tím snese lépe postavení ke zdi. Navíc klíčová výhoda je myslím možnost menší ozvučnice. Čili já bych se přimlouval za variantu s BR, ačkoli to na 99 % kupovat nebudu teda.

Fakt číslo dvě je ale ten že každá bedna u zdi hraje blbě, občas zírám, jak si někdo dá práci s těmi TOTEMy a pak to postaví vedle skříně do kouta, to je strašlivá degradace zvuku. Osobně bych každému doporučil nějak vyházet nábytek a udělat si rovnostranný trojúhleník, poslouchat to týden až 14 dní a pak to tahle strčit do kouta, myslím že tak minimálně 50 % by raději přestavilo obývací stěnu. :mrgreen:

Otázka taky ale je jak je složité si ten BR doma naladit, případně když se bude držet rozměr ozvučnice striktně a umístění BR, tak by se to ani individuálně u každého kusu ladit nemuselo ne?

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]