Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 00:49

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Změna DIY soustavy na ARS 1034 (a změna středů)
PříspěvekNapsal: 08 kvě 2013 18:14 
Řádný člen

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Zdravím všechny,

mám před mnoha a mnoha lety postavenou 3p soustavu s těmito repráky: ARN 664, ARZ 4604, ARV 3604. Bohužel byla tehdy postavena nouzově do malého objemu a hraje díky tomu blbě. Navíc výhybka byla myslím podle tehdejší KE20 pouze 6 dB/okt. (L= 1,6mH v sérii s basákem, C1 = 24 M v sérii se střeďákem a C2 = 2M v sérii s výškáčem)

Nyní to chci předělat do přiměřené nové skříně správného objemu a chci použít výhybku z RS 1034. Liším se pouze použitým basákem (můj je ARN 664 a o té RSky je ARN 6604). Ten 1 dB citlivosti na basech v můj prospěch bych asi přežil ...

Ale dělám si starost s tím stále kritizovaným střeďákem ARZ 4604. Dát ho tam (když ho mám) nebo je to taková katastrofa, že pro něj dělat novou přední desku nové bedny je totální ztráta času, materiálu i peněz ... a pak to budu celé naštvaně předělávat ?

Ale v případě, že vyměnit střeďák, tak za co ? Existuje nějaká sehnatelná náhrada (třeba i dovoz), u které by se nemusela vyvíjet nová výhybka, maximálně tak "uchometrické" doladění ? Četl jsem tu o ARX130-20 apod. Vycházím z úvahy, že zejména v situaci, kdy je použita 12 dB/okt. výhybka, by se to snad až tak moc rozjet nemuselo. I když fázová a impedanční charakteristika atd. se určitě změní. Samozřejmě počítám s tím, že pro nějaký střeďák "bez hrnečku vzadu" budu muset udělat kvalitní a vytlumenou skřínku ...

Díky předem všem za rady ...

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Změna DIY soustavy na ARS 1034 (a změna středů)
PříspěvekNapsal: 11 kvě 2013 08:39 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
To, co popisuješ, není ani KE-20, ta měla v basové lajně 2,3mH.
Čemu říkáš malý objem? ARN664 se dá použít v nejhorším případě i v 18 litrech. Objem kolem 25 litrů mu ale samozřejmě prospěje.
Tomu ARZ samozřejmě 6dB výhybka moc dobře neudělá, ale problém je v tom, že má prostě protivný zvuk. Jenomže nemůžeš vycházet z toho, jestli je protivný někomu na fóru, ale jestli je protivný tobě. Větší průser je navázání výškáče. ARV3604 stojí sám o sobě za prd a k tomu jen oddělení kondenzátorem...
Výhybka ve stylu sériová Tesla z 80. let bude samozřejmě o poznání lepší, výměna středů třeba za ARX může subjektivně pomoci. Jde ale o to, jestli chceš ze sestavy vyždímat maximum - pak by bylo nutné vyměnit nejen středy, ale radši i výšky a výhybku ladit, čímž se dostaneš de facto k úplně jiným bednám, pouze s původním basákem.
Kdybych chtěl jít s touhle sestavou na nějaký přijatelný kompromis, tak bych udělal výhybku podle RS334. Ona vypadá bizarně, ale kupodivu ve své době dokázala z té kombinace vydolovat nejvíc. Můžeš z ní vypustit přepínače a zkusit dát odpory napevno.
ARN664 na basech tomu myslím spíš prospěje než uškodí. Je pro ucho takový jakýsi milejší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 kvě 2013 01:08 
Řádný člen

Kraj:
V 18ti litrech nehraje, to mám vyzkoušeno. Optimum je tak 30-35 litrů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 kvě 2013 20:51 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Právě jsem poskládal ARS 1034 s originálním osazením, neboť se mi doma již léta válelo vše potřebné, vyjma skeletů. Nedávno jsem koupil za hubičku i ty skelety, ale samozřejmě stav odpovídal ceně. Takže po jejich repasi došlo k finále s konečným sestavením a zkouškami v chodu. Mohu říci, že vzhledem k tomu jak bývají tyto bedny chváleny, tak mě docela zklamaly. Mají příliš zvýrazněné středy i výšky. Ve výhybce je sice z výroby v obvodu středů odpor asi 1,1 ohmů, ale to je asi málo, takže budu muset ještě zaexperimentovat s utlumením jak středů, tak výšek, aby to bylo poslouchatelné. Měl jsem kdysi ARS 1054, které měly téměř stejnou výhybku (neměly ten srážecí odpor u středů a byla jinak pólovaná repro), ale tam ty středy a výšky až tak dalece "nepřečuhovaly".
Bylo tady již mnoho popsáno o "kvalitách" ARZ4604 a ARV 3604, ale jelikož nejsem přítelem mechanických úprav továrních skeletů pro osazení jinými reproduktory, tak pokud se mi nepodaří bedny umravnit, tak je asi zase demontuji, jelikož byly složeny jen na zkoušku - jak to hraje.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]