Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 17:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: reprobedýnky do ložnice
PříspěvekNapsal: 31 bře 2012 09:05 

Kraj: ČR - Středočeský
Ahoj, potřeboval bych malé bedýnky pro tichý poslech klidné hudby.
Varianta 1 jest:
Předělané ARS 8105: http://www.audio-hodas.cz/bazar.php --- za 650 Kč, když jen basák stojí
297 Kč?? (plast bych mohl nahradit dřevem)
Varianta 2: samovýroba z :http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=5542
a k tomu výškáč http://www.ges.cz/cz/vysokotonovy-repro ... 04565.html
Za cca 1600 Kč. Starší bedýnky už mám, asi 8litrů, uzavřená.
Výhybka obyčejná s tlumivkou a kondenzátorem, žádné počty, jen podle ucha.

Když mi schválíte variantu 1, není už co řešit.
Díky.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: reprobedýnky do ložnice
PříspěvekNapsal: 31 bře 2012 12:04 

Kraj: ČR - Pardubický
Varianta 1 - zásadní ne. Hoďas je neumětel a ještě k tomu lhář - když vynechám fakt, že v ARS 8105 nebylo původně ARN 130-02/8 ale ARO 4508, tak z fotky je evidentní, že ARN 130-02/8 tam ani není. K tomu při dělení ARV 089 na 1900 Hz by z toho ve výsledku nevzešlo nic dobrého. Dalšího komentáře se zdržím, neb bych musel užít sprostých slov.

Varianta 2 - takhle ne. Uvedená kombinace má celkem naděje, že by spolu mohla hrát vcelku obstojně, nicméně zvolený postup by k tomu výsledku nevedl.

Oboje sice udělat můžeš, ale nikdo rozumný ti to tady neschválí. Pokud by se tak stalo, tak je chyba v Matrixu.
Pakliže chceš poradit, co a jak udělat, tak se ti rady jistojistě dostane. Jestli však chceš dát jedné z těch dvou variant zelenou, tak jsi na špatném místě.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2012 14:24 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
na takový klidný poslech bych asi doporučil něco ve stylu ARS 9204 od tesly. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2012 19:21 

Tak dík za rady . Jen jsem z tohoto článku pochopil, že s repráky Tesla se nedá vyrobit plnohodnotná dvoupásmová soustava.
http://www.repromania.net/teorie/uvaha- ... -tesla.php

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2012 19:49 

Záleží na tom, co od toho čekáš. Thalesův článek je výborný průvodce portfoliem Tesly a ukázka toho, že do modly, za kterou je dnes mezi lidem považována, má sakra daleko. Čili - z Tesel jde vyrobit plnohodnotné dvoupásmo, které však bude nutně muset být kompromisní v něčem, v čem by bylo bývalo nebylo, pokud bys použil jiný měnič/měniče (jiný však neznamená jakýkoliv!). K tomu je ale potřeba nezapomínat na to, že dvoupásmová konstrukce je v něčem omezená vždy, nezávisle na použitých měničích. Otázka financí je další věc, ale o tom článek nebyl...
Ale zpátky k věci - pokud bych chtěl něco na tichý poslech a byl limitován prostorovými možnostmi, tak bych volil obecně to, co jsi nastínil - pětipalec dole s jednopalcovou kalotou nahoře (vyhneš se tím spoustě problémů, které by nastaly, kdybys zvolil větší basák), konkrétní kombinace by se však musela odsimulovat. Ovšem za předpokladu, že by postup práce byl jiný než tebou navrhovaný.

venouš: může být, ale i tady platí to samé - záleží na tom, co od toho člověk čeká. Ono ARV 161 není na výškách zrovna nic světoborného a furt je tam problém na středech. Ale jako varianta za pár korun je to lepší než většina ostatního... ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2012 20:26 
Řádný člen

Kraj:
To jsem rád že se článek líbil 8-)

Ještě by bylo dobré si to trochu probrat. Já mám normálně rád celorozsahový zvuk, ale když už je člověk unavený a chce spát tak mi vůbec nevadí když to basy nemá a je to už takové omezenější. pak mi třeba vůbec nevadí poslouchat nějaký širokáč v otevřené ozvučnici, eventuálně doplněný výškou. Nebyla by i toto cesta?

Jinak zajímavou alternativou pro tichý noční poslech by mohly být reprobedny ARS808, pokud by se doplnily o seriozní výhybku. Vyskytují se však poměrně zřídka. O jedněch teď vím, ale jestli mi je někdo vyfoukne tak je synem smrti! :evil:

http://tesla.iplace.cz/menu/reprosousta ... on-ars-808

Obecně celá věc stojí a padá na chuti investovat do nových výhybek. Když je, dá se něco uplácat. I z Tesla repro.

Škoda že se dneska už nedá sehnat rozumně ARN150, mám tu odkudsi uložený návrh výhybky pro tenhle repráček a k tomu levný monacoří výškáč DT-99.

Další možností je že by se ti někde povedlo sehnat reproduktor ARN150

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2012 20:47 

kurňa to je ale dobrá úvaha ten ARN tam musí hrát hodně dobře on ten ARN má průměr 10cm a já si před cca rokem koupil MONCOR SP-10/4 a neprodělal jsem, krásně se hodí jako basový, jako širokopásmový moc tedy ne, ač to má v popisu. A nebo jak tu thales zmiňoval širokopásmovou otevřenku tak bych též navrhl MONACOR SP-30 ten taky hraje přijatelně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2012 20:54 
Řádný člen

Kraj:
Venouši promiň, ale možná by bylo lepší kdybys ještě nějaký čas strávil studováním diskuse aniž by si se pokoušel radit. Na tvé úvahy a nápady tu máš vyhrazený svůj vlastní chlívek kde můžeš tvé nápady a myšlenky bez problému předkládat veřejnosti ;)

Mimochodem v těch bednách žádné ARN nejsou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2012 21:53 

jo arz pardon. ale ale ta reproduktory co jsem psal mám vyzkoušené a mluvím ze své zkušenosti a neboj na žádném bum-cink jsem to nezkoušel :) a proč neporadit něco o čem určitě vím

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2012 22:12 

Jistě, variantu širokopásma doplněnou výškovým, to beru. To jest ale rozměrná "půlbedna", ne?
Potřebuji malé bedýnky, asi tak, aby basy jen trochu zvýrazňovaly muziku. A celej další požitek může klidně tvořit jen výše jdoucí střeďák. Jo, a je to myšleno na poslech 1-2m od hlavy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2012 22:47 

Nejde to generalizovat a vztáhnout na všechny širokopásma - velká otevřená ozvučnice není vždy podmínkou. O širokáčích (zejména produkce Tesly) je tu jedno obsáhlé téma. Zkus mu věnovat pár chvil.
Širokopásmo se supertweeterem má tu výhodu, že s trochou štěstí všechno, co bude v bedně kromě samotných měničů, bude jeden kondík (a třeba jeden odpor). A jde to ladit podle ucha, takže by to splnilo část původní myšlenky... :)

Trochu mimo téma - mám tu 7 kousků "nových" černých ARE 589 v původních krabičkách, všechny stejná šarže (přelom 1989/90) a padnou za oběť domácímu kinu. Je to sice projekt, co vznikne jen tak z popudu hospodský sázky, ale to už je úplně mimo tuto diskuzi... :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 bře 2012 23:58 
Řádný člen

Kraj:
To ses vsadil že to bude hrát lépe než ty cukerničky z Tesca nebo co? ;) Nedělám si z tebe srandu, myslím to vážně. Proč to neudělat? ARE589 hrají pěkně, i když se asi těžko vyráběly na přelomu 90. let. Nejsou to spíš ARE5804?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2012 00:13 

Jo, nějak tak ta sázka zněla. :lol: Sice jsem ještě nevymyslel vše, ale nějak to dopadne, na to je času dost a na ostatní věci naopak málo. Jinak jsou to opravdu ARE 589, 6x výroba prosinec 89, jednou březen 90 (nebo tak nějak - nemám je tu teď po ruce) origo zabalené (5 krabiček ještě nerozlepených) vč. výstupního papíru. Kdybys chtěl, tak ti je můžu nafotit nebo půjčit, ale v Praze je nemám...i když - na zdokumentování tu mám zajímavější věci - jako třeba ARE 538 (v perfektním stavu - bohužel jen jeden kus (z televize, pochopitelně)).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2012 01:22 
Řádný člen

Kraj:
To nevadí že jen jeden kus. Klidně to všechno nalož do balíku a hoď to mým směrem. Lukáš naprášil že na nové RM se už tentokrát reálně pracuje tak ať je co tam dávat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2012 10:13 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
No, já mám v ložnici párek ARS9204. Za šest stovek z Aukra, skoro jako nové. Není to žádný hajhend, ale na usínání či večerní meditace rozumný kompromis. Jen jsem srovnal ARV do roviny s přední deskou, protože mi to poschýlení lezlo na nervy, i když není pod látkou vidět. Byl jsem z toho v posteli neklidný a několikrát jsem se dokonce v noci vzbudil a musel se na to jít podívat, což zase rozrušovalo manželku.
Myslím, že něco podobně hrajícího se za ty peníze sotva postaví. Ty 13cm širokopásma na gumě hrajou na hovno a nikdo mi to nevymluví...
Jenom ještě až někdy bude čas, si tam chci dát vyladěnou výhybku od Godze.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2012 11:00 

Citace:
Ty 13cm širokopásma na gumě hrajou na hovno a nikdo mi to nevymluví...

to mluvíš o mém mém návrhu?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2012 15:02 

Thales: až si vzpomenu, tak to všechno vytáhnu a přivezu do Prahy. Teda všechno - ono toho moc nebude. Většina je buď už slušně nafocena zde (1PF 068 29), případně fotky již reálně "někde" budou (1PF 068 88) nebo jsou to věci, které nikam dopravovat nebudu a navíc je čeká náročná renovace (Preludium). Jediné, co mě opravdu napadá, jsou ty porevoluční ARE 589 (navíc žádné kombinované řešení - mají ještě jako dustcap starou síťku) a to ARE 538 (jediný kus, co jsem kdy viděl, je ten, co mám já (na druhou stranu do pamětníka mám víc než daleko)).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2012 15:43 

si myslím že tato kombinace není zas tak blbá: http://www.reproobchod.cz/visaton-sc-5-8-ohm-p3079 a pro spodky http://www.reproobchod.cz/monacorsp104-p2105 s rozměry VxŠxH 24x14x17 (cm)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2012 16:07 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Venouš:
Ne, mluvil jsem o Tesláckých a TVM 13cm širokopásmech s gumovým závěsem použitých jako fullrange nebo středobas v uzavřených bedýnkách. Typy si dohledej.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 dub 2012 20:15 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Možná mě budete mít za zločince, ale já bych koupil na Ebayi páreček Grundig Box 660, což je třipásmo s kalotovými středy i výškami téměř přesně o velikosti ARS 1014. Pro tichý poslech díky "loudness" charakteristice jak vyšité. Při troše štěstí se vejdeš do stovky tojro i s poštovným za hezké exempláře. Jediný prostor k tuningu je nahradit bipoláry ve veksli.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]