Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 15:14

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ars725
PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 18:32 

Kraj: ČR - Středočeský
Ahoj,
dostala se mi do rukou reprosoustava zepředu označená SONY, zezadu tesla ars725. Udávaný příkon je 5W. Objem necelých 13litrů.
Je to půdní nález, podle toho taky vypadají. Bedny jsou oprýskané a mají potrhanou tkaninu na čelní straně. Po rozdělání uvnitř reproduktory vypadají jako nové, basy ARZ669 výšky ARV161. Bohužel po lehkém zatlačení na membránu ARZ jsem zjistil, že v magnetickém systému jsou nečistoty a drhnou. Přes potrhanou látku se dostal prach na membrány reproduktorů a skrz síťovaný vrchlík napadal dovnitř. To se mi podařilo docela dobře odstranit vysavačem přes vrchlík, takže bez rozdělání přestaly drhnout. Výhybka je tvořená hovňákem 2M, v jedné bedně byl bez nožičky.
Protože jsou reproduktory v pořádku, rozhodl jsem se bedny "zrenovovat". Frknu nový lak a novou tkaninu před reproduktory.

A teď konečně k otázce. Jakou byste navrhovaly výhybku? Stačí dát kondenzátor 2M? Mám tu nějaký kondenzátory tc477 co jsem vyhodil z reprobeden od Moderato 1037A, když jsem předělával výhybku. Nebo má smysl do těch beden dát něco jiného?

btw pokud byste měl někdo zájem ty bedny vidět můžu udělat pár fotek. Všimnul jsem si, že v sekci Tesla o této reprosoustavě není ani zmínka.

PS: tento příspěvek jsem psal i na audioweb, příspěvek zhlédlo už přes 30 lidí a ani jedna odpověď. Poradily byste mi tady nějakou vhodnou výhybku?

-KJ-

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: ars725
PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 20:21 
Zabanovaný

fotky určitě nahoď : )

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 20:25 

Na obou bednách jsem našel razítka s datumem 26. dubna 1972 a 26. IV. 1972. Obě bedny mají na zadní straně štítek a nálepku. ARZ669 mají šedý koš, černou membránu, černý pryžový závěs a vrchlík z nějaké tkaniny jako síťka. Vnější rozměry beden jsou šxvxh 324x484x111mm.

-KJ-

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 20:26 
Řádný člen

Kraj:
Aby se z těch reproduktorů dalo dostat maximum tak by to chtělo zcela nově odladěnou výhzybku. předpokládám ale že její vývoj chtít platit nebudeš. Nejmenší zlo tedy z těch starých bude výhybka z ARS830 nebo ARS934 (jsou stejné). V úvahu ještě připadá výhybka od Godze, která byla původně odladěná na kombinaci ARN5604 a ARV161. Martínekk jí zkoušel i v konfiguraci upraveného ARZ (hybrid mezi ARZ669 a ARN664) a co si pamatuju tak říkal že to hrálo dobře, ale nevím s čím to porovnával. Žádná z těchto variant není optimální, ale pořád lepší jak nějaká univýhybka.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 21:54 

Thales: děkuji za odpověď.

Zkusím teda výhybku z ars830. Budky jsou řádně otlučené, podle toho jak nakonec budou vypadat se rozhodnu co s nimy. Buď na zeď v pokojíku nebo v garáži. Aby byly 100% by to chtělo novou dýhu. :(

Výhybku od godze jsem použil při renovaci beden od moderato 1037a. Jsou to asi bedny 1pf 067 62 vypadají stejně a měly stejnou výhybku, jen jsem na nich nenašel žádné označení. Dal jsem jim nový lak a původní šerednou mřížku jsem nahradil černou látkou. Hrají moc pěkně.

-KJ-

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 22:02 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
bohužel neporadím ale nedá mi to - proč jsou tam tak debilně řešené vstupy!

jo a co když ve štěrbině jsou žělezné piliny, vyřeší to taky lux?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 22:12 

Na fotce je vstup poškozený, je tam utržený šroubek.
Uvnitř desky je něco jako vysoká matička z obou stran je pod šroubkem chycený drátek. Proč to tak řešily ti nepovím. ;)

edit: Železných pilin jsem se bál, ale na reproduktoru byl napadaný jen neželezný bordel. Po vyluxování to přestalo drhnout. Při připojení na zesilovač z reproduktoru vyletěl ještě nějaký bordel. Při ručním zkoušení jde naprosto bez zábran. A ve zvuku taky neslyším žádný šramocení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 22:41 

strejda totiž vyřazoval staré bedny no a byl tam jeden reproduktor totálně na sra*ky :odlepený závěs od koše a tím jak jednou vyletěl až po okraj tak taky si urval přívodní drátek a urval se vlivem posunutí taky kus přívodního drátku na membráně je na pohled škaredý i trochu pomuchlaný ale jen trochu tak teď ho chci zrenovovat ale pořát mě obtěžujou ty piliny.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 22:46 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
No venouši, je to tu trošku mimo téma podrobně rozebírat, když se tu má povídat o Karlových ars725. Ale kovové třísky lze dostat z mezery třeba lepící páskou, kdy se piliny nachytají na stranu pásky s lepidlem nebo fosforbronzovými planžetami s chomáčkem vaty namočeným v lihu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 lis 2011 00:05 
Řádný člen

Kraj:
Já bych si ty výhybky v uvedené konfiguraci právě rád porovnal, na což se se v dohledné doby chystám jelikož budu mít doma obě současně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 lis 2011 12:28 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Pôvodne by tam mal byť ARV 261 namiesto ARV 161. Ten menší a novší 161 tam držal len na plieškoch a okolo neho diera? :o Lepšia by bola nejaká záplata a aby bol namontovaný do nej. Ak tam nechceš mať len kond, tak ARS 830 prichádza do úvahy. Ale daj pozor na to, že tieto basáky majú plus pól na neoznačenej svorke, novšie čierne výškáče majú plus na označenej.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 lis 2011 01:14 

Jsem vyzkoušel arv přiložit na otvor a opravdu je kolem něj malá škvíra, ale podle obtisknutého repro se mi nezdá, že by tam byl někdy jiný repro. Díky za postřeh, to budu muset nějak vymyslet.

Budky už mám přetěsněné. Ještě nějak zapracovat na povrchovce a nové tkanině před repráky a hurá na první poslechové testy. :)

-KJ-

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 lis 2011 03:11 
Řádný člen

Kraj:
Já se sice obvykle snažím zachraňovat historické originály (pokud to uznám za vhodné) ale ty DiXi byly mechanicky fakt ojeb. Raději bych vyrobil ozvučnice nové.

Jinak o reprosoustavách DiXi se toho moc najít nedá. Potkal jsem nebo na netu viděl celou řadu různých verzí (bohužel je nemám nafocené) ale mám jen omezené znalosti které všechny typy se vyráběly. Má k tomu někdo něco? Zatím vím o následujících typech:

ARS725
1x ARZ669 + 1x ARV261
32,5 x 48,5 x 11 cm
výhybka jen kondenzátorem

ARS731
1x ARZ669 + 1x ARE467 ve vlastním kaslíku
69,5 x 42,2 x 12,7 cm
výhybka jen kondenzátorem 16uF
čistý pracovní objem hlubokotónové sekce cca 23 litrů
http://tesla.iplace.cz/menu/reprosousta ... la-ars-731

ARS732
2x ARZ668 + 2x ARE466 bez vlastních kaslíků
69,5 x 42,2 x 12,7 cm
čistý celkový pracovní objem cca 25 litrů
hmotnost 9,2 kg
http://tesla.iplace.cz/menu/reprosousta ... xi-ars-732

ARS733
1x ARZ669 + 1x ARE467 ve vlastním kaslíku
69,5 x 42,2 x 12,7 cm
výhybka jen kondenzátorem 16uF
převodní transformátor na 100V rozvod
http://www.smmachines.ic.cz/ars733.htm

ARS736
1x ARZ669 + 1x ARV261
69,5 x 42,2 x 12,7 cm
http://tesla.iplace.cz/menu/reprosousta ... la-ars-736

ARS737
2x ARZ668 + 1x ARV261
69,5 x 42,2 x 12,7 cm
čistý pracovní objem hlubokotónové sekce cca 25 litrů
http://www.repromania.net/tesla/tesla-r ... rs-737.php

Vím že existovalo i třípásmo a dokonce mělo v útrobách i cívku protože jsem ho viděl ale už je to dlouho. Myslím že v tom byl ARZ669 + ARE589 + ARV261.

Také jsem viděl verzi ARZ + 2x ARV26x.

To že novější verze byly osazovány i reproduktory řady ARN66x bych možná ještě nějak zkousnul. To že tam strkali i ARV161/168 taky. To že bez redukce už ne. A už vůbec ne proč tam někdy byly ARE46x a někdy ARE48x (viděl jsem na vlastní oči), proč byly někdy oddělené od pracovního objemu basáků a jindy ne, případně proč byli v hadrovém futrálu (to jsem taky viděl na vlastní oči - opět origo z výroby). Nebo dokonce tu verzi se dvěma ARV26x. Jak se v tom měl pak koncový zákazník orientovat? Kdo o problematice něco ví a zná osazení tak se zorientuje, ostatní mají prostě smůlu protože se nedá nijak papírově určit která verze je lepší.

Naposledy upravil Thales dne 15 lis 2011 19:50, celkově upraveno 2

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 lis 2011 10:32 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Ešte si zabudol na ARS 737, ktorú máme aj tu - 2x ARZ 668 a ARV 261 cez kond. Potom je aj ARS 733 - to isté ako 731, len je tam transformátor na rozhlasové rozvody: http://www.smmachines.ic.cz/ (v ľavom menu skoro celkom dolu je odkaz na moje info).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 lis 2011 19:32 
Řádný člen

Kraj:
Doplním seznam.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 lis 2011 21:24 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Thales:
Chápu to dobře, že v těch ARS732 nebyla ta AREčka VŮBEC NIČÍM zakrytá? To je snad horší než současná Čína.

Vzpoměl jsem si na spolužáka, který si chtěl postavit bedýnku ke kotoučáku podle knížky Pavla Šrajta Od krystalky k modelům s tranzistory. Osazeno ARN567 plus ARO389 přes kondenzátor. Když jsem se s ním hádal, že ten ARO musí být oddělený od pracovního prostoru basáku, protože ten potřebuje úplně uzavřenou bednu, chvíli nad tím dišputoval a pak ho napadlo, že ho tedy normálně přišroubuje zevnitř na přední desku, ale že pro něj nevyřízne díru, aby bedna zůstala uzavřená.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 00:22 
Řádný člen

Kraj:
Na odkazu se o oddělení nic nepíše a ty třípásmovky co jsem kdysi viděl také žádné oddělení neměly. Viděl jsem 4 kusy (dva páry) a v jednom byl ARE jen tak a ve druhé v takovém tom hadrovém obalu.

S tím co vyšpekuloval tvůj kamarád - před lety jsem koupil muzikantskou reprobednu Vermona Regent 300H která normálně obsahuje dva 12" PA reproduktory (nevím jaké - asi širokáče, středobasy nebo kytaráky). Koupil jsem jí kvůli tomu že byla za dobrou cenu a v ní dva kusy ARN8608 které tam samozřejmě nemají co dělat. To jsem věděl už před koupí, ale po koupi a otevření na mě přesto čekalo překvápko. V reprobedně byly krom dvou ARN ještě namontované dva další reproduktory - jeden čínský širokáč z nějakého rádia, jeden ARV360x. Před reproduktory nebyly žádné otvory takže doléhaly přímo na stěnu. ARVčka má obvykle před sebou takový ten kříž. Ten byl přítlakem zatlačený dovnitř přestože drželo jen na jednom šroubu. Od všech reproduktorů vedla změť různých kabelů - většinou telefonní nebo obdobného typu. Ty byly celé zašmodrchané jako by sis nimi hrála kočka a na jejích koncích byly sice odizolované, ale propojené zcela náhodně kroutilovou spojkou. Výsledek byl ten že nakonec nebyla smyčka uzavřena a tak byla vlastně jedna žíla přívodního kabelu nezapojena a soustava tak nemohla v životě vydat ani hlásku. Prodejce při převzetí samozřejmě tvrdil že to hraje dobře (možnost zkoušení nebyla - byl to risk). Nafocené to bohužel nemám. To by bylo maso :o)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 00:35 

Kraj: ČR - Ústecký
Thales: to přesně znám, takhle jsem tenkrát koupil bednu, která měla na štítku nějaké německé označí, tak jsem si myslel že v ní budou dva RFT reproduktory, ale po otevření jsem zijstil že se jedná o Eminence Beta 12LTA což mě celkem mile překvapilo :D.

Jinak to stím že to všechno hraje perfektně a tak moc dobře znám :D připomnělo mi to jak jsem jednou kupoval gramofon se zesilovačem a bylo to bez přívodní šňůry, prodávající řikal že to všechno hraje a tak... A když sem ho upozornil na ten kabel tak řikal že to uštípávají ve sběrnym dvoře, prej to maj levnější nebo co, tak sem mu teda řek jak může vědět že to funguje a on, ''ale to je všechno zkoušený to všechno hraje''... :D :D :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 01:31 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Bohužel pánové a dámi ve sběrných dvorech si udělaly z toho pěknou živnost.Na aukru jich co já vím jen ze severu je tak dvacet.Nebo to dělaj jejich děti na své jméno.
Pěkná sebranka.Naštěstí se najdou i ti slušní a tak se občas ozvou s něčím pěkným co není na likvidaci .Osobně jich znám pár.Jsou ale v menšině.Já mám jako zdroj kamaráda co jezdí a stěhujě lidi.Tak to už přineslo pěknejch pár kousků .Dalo by se i více ,ale už to nemohu udělat .Už jenom opravdové kousky a LP bez omezení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 07:41 

No a já zas měl ARS 732 a ty AREčka byly ve vlastních budkách, prostor budek byl vyplněný filcem, samotné budky obaleny hadrama a ozvučnice zevnitř byly taky potaženy hadrama - všechno originál nedodělávané...

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]