Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 01:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tak už zase širokopásmo
PříspěvekNapsal: 22 zář 2012 19:56 

Kraj: ČR - Středočeský
Ahoj.Tohle na netu napsal jeden stavitel beden.
"Jsem podle AR udělal dvoupásmovou reprosoustavu MONOLOG, zaujala mne kompenzovaná výhybka. Také koncepcí a vzhledem se mně zalíbila na první pohled . Byl jsem s reprobednou moc spokojen. Basy pěkně basovaly a výšky zvonily jako stříbrné zvonky v dáli ... Až náhodné použití jednoduchých reprobeden k počítači s ARX130-20/8 mne přivedlo k pocitu, že s těmi bednami není něco v pořádku. Ale ani velmi dobrý výškáč Visaton, a další závažné úpravy na ozvučnici a výhybce nezlepšily markantně zvuk reprobedny. Z hlediska kmitočtové charakteristiky je reprobedna v pořádku, přesto ji primitivní ozvučnice s jedním reproduktorem svým charakterem prostorového zvuku překonává."
Tak tohle je i můj případ. Po dlouhém trápení kolem nízkorozpočtových regálových dvoupásmovek i jedné starší, koupené třípásmové bedny jsem se přesvědčil, že žádná z nich na velkou bednu s Monacor SP 200X + ARV 161 nemá. Zajímalo by mne, kolik bych musel vysolit peněz za kupované bedny, abych se dostal k lepšímu zvuku, než mám.
Laicky bych si typnul, že by rovnocenná konkurence (s možná více basy) mohla být v ARS 944.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Tak už zase širokopásmo
PříspěvekNapsal: 22 zář 2012 21:39 
Řádný člen

Kraj:
Pokud chceš vyšší kvalitu pak bys musel jít do nějakého projektu, který je nejen navržený tak, aby reproduktory k sobě bezvadně pasovaly, ale hlavně kde je výhybka dle moderních standardů. Dnes se totiž výhybky navrhují dosti odlišným způsobem a ač ARS944 patří k tomu lepšímu, co z Tesly při běžné sériové výrobě vypadlo, tak nemohou uspokojit náročného posluchače. Kolik tě takový projekt dle současných standardů bude stát to netuším, protože neznám tvé nároky. To bys zjistil asi jedině ty sám pokud by sis oběhl pár lidí se slušným aparátem a zjistil si co je pro tebe ještě OK a co je pro tebe málo atd.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2012 15:14 

Kraj: ČR - Středočeský
"ARS944 patří k tomu lepšímu, co z Tesly při běžné sériové výrobě vypadlo, tak nemohou uspokojit náročného posluchače"
Díky. Tak tohle jsem chtěl slyšet. Jasné rozbití mé představy, že by to snad mohlo stačit.
A co tenhle obr třeba do otevřené ozvučnice? Stálo by to za experiment?
http://www.bsacoustic.cz/sirokopasmove- ... tory/bw12/

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2012 20:05 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Nene, tohle je tak na kytaru. Na reprodukovanou hudbu to bude šišlat.
Záleží na tom, co vlastně chceš poslouchat. Širokopásmové aplikace jsou vhodné na tichý poslech a spíš na akustickou hudbu, nejlíp třeba ve spojení s elektronkami. Jakmile se chceš dostat k vyšším výkonům (dejme tomu nad 2,5W, čili nad nějakých 95dB při hodně citlivých reproduktorech), začnou se projevovat jejich nedostatky. Na hlasitější bigbít nebo metal se pak nehodí vůbec nebo skoro vůbec. Optimální širokopásmo je asi tak 6,5 až 8 palců a ne každé hraje dobře. Krom toho, aby něco vyloudilo ve spodní části pásma, vycházejí bedny s nimi obrovské a složité.
Zmiňovaný Monolog se za referenční soustavu považovat nedá. Chybí mu citelně prostřední pásmo, ohromí jen milovníky bum-cink. Na to už přišel kdekdo.
Jestli si chceš širokopásmo vyzkoušet, nemusíš investovat tolik. Na http://www.avelektronik.cz/podstranky.p ... _odkazy=15 si objednej pár ARE 5608 , strč je do velké tuhé desky nebo líp do velké otevřené ozvučnice a poslechni si je - pro představu. Dražší speciální širokopásma budou hrát jen o malinko líp.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2012 19:11 
Řádný člen

Kraj:
S Teslami se dá udělat i slušný projekt, ale musí jít na to člověk sám a nebo se přidat k nějaké akci. Na tovární soustavy se nelze spoléhat.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]