Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 21:44

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Monacor
PříspěvekNapsal: 04 dub 2016 12:32 

Kraj: SR - Trnavský
Zdravím všetkých, som tuna na fóru nový a chcem sa informovať ohľadom produktov firmy Monacor určených pre Hifi okruh pre domáce použitie.
Máte vlastné skúsenosti s reproduktormi tejto značky? Poznáte nejaké osvedčené a konkrétne modely, ktoré sú ešte v ponuke, vhodné pre inštaláciu do regálovej uzatvorenej stereofónnej dvojpásmovej reprosústavy, cenovo prijateľnej?
Ďakujem pekne

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Monacor
PříspěvekNapsal: 04 dub 2016 12:52 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
No...budem musieť na toto zareagovať a zároveň Ťa tak trošku vyhrešiť. Naozaj nemám tušenia, čo je pre Teba cenovo prijateľný reproduktor. Nevieme ani to, ako veľká by mala byť ozvučnica, čo od toho vlastne očakávaš, ako veľký by mal byť stredobasový reproduktor, a prečo vlastne trváš na uzavretej ozvučnici. Inak je toho okolo reprákov Monacor toho popísaného na nete dosť...niečo sa dá dohľadať tu, niečo na Audiowebe...
Ak nám priblížiš svoj zámer/ požiadavky, budeme vedieť navigovať trochu lepšie. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 dub 2016 13:11 

Ospravedlňujem sa :roll:
Cenovo prijateľný reproduktor je pre mňa do 50€ pre stredobasový/basový a do 30€ pre výškový.
Ozvučnicu ešte nemám presne špecifikovanú, všetko je len na začiatku, nič som zatiaľ ešte neobjednával pretože sám neviem aký veľký alebo aký model reproduktoru by ma uspokojil. Dajme tomu, že vybrať výškový reproduktor bude ľahšie aj keď možno opak je pravdou a teda, zaujíma ma hlavne basová sekcia. Ako som písal chcem dvojpásmovú regálovú reprosústavu a určite väčších rozmerov, napr. cca. šírky 20cm, výšky 35cm a dĺžky 40cm, jednoducho aby bola ozvučnica ťažká a väčšia. Prečo? Pretože keď uvažujem nad basovou sekciou zaujímam sa o reproduktory aspoň so 17/18cm priemerom, max 20cm aby tá regálovka mala uspokojivé basové pásmo.
Zároveň by som sa chcel spýtať, ako vlastne mám určiť veľkosť a rozmery ozvučnice keď už by som mal vybraté reproduktory s tým, že by mala mať tvar podobný Xavianom rady XN (250,270) čiže skosená predná doska/pod uhlom. Tiež by som chcel vedieť, či má význam robiť vo vnútri ozvučnice samostatnú komoru pre výškový reproduktor.
A na záver pre mňa najväčšia dilema a to je výhybka. Je to skutočne tak, že dokáže vo veľkom ovplyvniť výsledný zvuk? Mám dva programy na výpočet výhybky, ktoré mi presne na chlp vypočítali hodnoty pre cievky aj kondenzátory keď som zadával rovnaké hodnoty. Môžem sa toho držať? Vie mi niekto vysvetliť ako by sa menil zvuk ak by som zmenil nejaké hodnoty?
Očakávam čo najvernejší prednes reprosústavy v rámci technických a finančných možností, jednoducho monitor a potešenie z vlastnej práce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 dub 2016 13:15 

Zabudol som, prečo uzavretá ozvučnica? Kvôli vernosti a presnosti prednesu, nie som zástancom bassreflexu, jednoducho nechcem aby si ona reprosústava čokoľvek vymýšľala len za cenu o kúsok plnších basov. Radšej prijmem menej výrazné basy ale rýchle a presné avšak nie ploché. Preto som za väčšiu membránu basáku avšak mám potom trošku obavy potom o stredné pásmo, to najdôležitejšie, či dokáže 18/20cm basák zahrať správne stredy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 dub 2016 13:34 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Výhybka sa nepočíta, vždy sa musí presne odladiť na základe ODMERANÝCH parametrov reproduktorov v konkrétnej ozvučnici, čiže spravíš bedňu, strčíš tam repro, doneseš to "ladičovi", on to premerá meracím mikrofónom a navrhne ti výhybku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 dub 2016 13:42 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Mne sa páčia tieto pretrvávajúce legendy typu "basreflex je principiálne zlý, bedňa si vymýšľa, má ploché basy" a "výhybka sa presne vypočíta podľa vzorca" etc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 dub 2016 13:54 
Řádný člen

Kraj: SR - Banskobystrický
...to najdôležitejšie, či dokáže 18/20cm basák zahrať správne stredy...
Basák nedokáže, pretože je to predsa basák :mrgreen:
Stredobasák by možno zvládol lepšie, ale prakticky je to často tiež basový reprák len zmenšený. Výškáč vlastný kastlík v bedni nepotrebuje. A čo tak smerovať to na malé kompaktné trojpásmo? Bolo by to viac investícií, ale aj viac muziky ak sa to spraví poriadne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 dub 2016 13:57 
Řádný člen

Floyd: No...vidím, že mýty o bssreflexe/uzavrenke stále pretrvávajú a Tvoje doterajšie info sú prinajmenšom nepresné. Bolo to omieľané už viackrát, že basreflex nie je niečo, čo vo výsledku skreslí zvuk. To sú fyzikálne nepodložené žvásty, ktoré šíria ľudia majúci skúsenosti s nie celkom košér navrhnutou BR ozvučnicou, prípadne ľudia, ktorí vychádzajú z nejakých mylných domnienok. Ide o to, že veľmi často sa používa v takejto ozvučnici reproduktor, ktorý do nej vôbec nepatrí. To je príčina, prečo potom takáto sústava hrá niečo, čo vo zvuku nie je - inak povedané duní a hučí, bas nemá dynamiku, presnosť atď. Naopak, dobre navrhnutý basreflex s vhodným reproduktorom okrem toho, že dokáže natiahnuť prenášané pásmo smerom dolu naviac znižuje skreslenie reproduktoru vyššie a znižuje jeho výchylku.
Veľkosť a prevedenie ozvučnice sa primárne volí podľa simulácie, ktorá však potrebuje reálne namerané TS parametre reproduktora. Tvar ozvučnice sa potom optimalizuje z hľadiska difrakcií, nadviazania meničov atď. Zvyšok je už potom na vkuse konštruktéra, na čo sa cíti pri konštrukcii ozvučnice.
Výškový menič je väčšinou uzavretej konštrukcie, nepotrebuje teda nijakú komoru.
Výhybka: Je asi 50% výsledného zvuku a úspechu. Sebalepšie meniče sú zbytočné, ak nie sú ošetrené poriadnou meranou výhybkou. A zase naopak, aj podpriemerné meniče vo vhodnej kombinácii s optimalizovanou výhybkou dokážu divy. Vzorčeky sú Ti k ničomu, pretože reproduktor nie je odporová záťaž a má svoju vlastnú frekvenčnú charakteristiku. Ak by si trochu hľadal, dočítal by si sa to v najmenej 100 vláknach iba na tomto webe.
No a čo sa týka konkrétnej stavby - záleží, čo preferuješ aj na výškach. S klasickou 1-1,25" kalotou by som neodporúčal stredobas väčší, ako 7". Ak by si tam chcel menič väčší, bude treba pouvažovať o zvukovode pre tú kalotu, alebo použití kompresného drivera vo zvukovode.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 dub 2016 15:25 

neclovek - načo sú potom na nete tie programy na výpočet výhybiek? Poznáš niekoho, kto by mi to odmeral a navrhol?
laminat - ja som nepovedal, že bassreflex je principiálne zlý, ak si si všimol moje rozpočty na reproduktory, uvážil si, že nemám peniaze/nechcem dať keďže výsledok je neistý a je to môj prvý pokus na to, aby som dal niekomu navrhovať a ladiť bassreflex a výhybku za cenu celej sústavy. Moje presvedčenie je také, že reproduktor by mal vyžarovať smerom von do okolia a nie využívať aj jeho energiu z opačnej strany. Je mi úplne jasné, že ak to robia aj špičkové firmy, principiálne zlé to asi nebude ale osobne som ešte cenovo prijateľnú (do 300€) zostavu s bassreflexom nepočul dobre hrať. Čo je to dobre? Tak ako písal TheLastUnicorn, aparatúra len hučí, duní a je bez dynamiky.
Mikrolux - to znamená, že sa vôbec nemám zaujímať o basové repro ale o stredobasové? Fajn, háčik je len v tom pre mňa, aby to bol ten správny kompromis, aby to pekne hralo stredy ale aj basy. Trojpásmo nie, vyššie náklady a väčšie riziká ako píšeš, že poriadne. Ja som verný monitorom a to je vždy dvojpásmo. U basáku je riziko, že za tie peniaze čo do toho chcem dať mi akurát tak narobí problémy a nie úžitok.
TheLastUnicorn - čo sú to TS parametre? Čiže opäť nemôžem navrhnúť veľkosť a tvar na základe katalógových údajov?
U výškača uvažuje o 1´´ hedvábnej kalote a Čo preferujem? čisté, presné, rýchle výšky skôr uhladené ako ucinkané ale nie zastrené.
Prečo ten driver/zvukovod ak by som chcel stredobas väčší ako 7´´?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 dub 2016 15:26 

Nedostali sme sa k tým typom, nik nemá typ na slušný stredobas a výškový repro v mojej cenovej hladine?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 dub 2016 15:45 

Doporučil bych ti si vybrat kvalitně odladěný projekt nějaké dvoupásmovky, je jich tady dost. Na značku reproduktorů až tak nehleď, jelikož zatím nemáš ánung, co od toho chtít, stejně bys tu analýzu udělal špatně. Notabene zrovna Monacor se mi moc nepozdává v poměru cena/kvalita a výška od Daytonu za třetinu financí bude lepší než profláklé kaloty od Monacoru.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 dub 2016 15:52 

zorg - díky za komentár. Ja viem čo od toho chcem, mám teraz doma Yamaha NS - 333 a chcem od toho rovnaké stredy v rámci možností, nie tak ucinkané výšky keďže je tam hlinníková kalota a hlbšie basy. Toď všetko.
Kde nájdem ten projekt? V kategórii reprosústav? Nemáš konkrétny typ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 dub 2016 16:18 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Na tanieriku s belasým pásikom?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 dub 2016 19:48 
Řádný člen

Floyd: A si ochotný nakupovať aj meniče z vonku, či chceš len niečo, čo sa dá kúpiť doma?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 dub 2016 19:53 

Skôr domáce aj keď výber je slabý. Iba ak by som zohnal na ebay.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 dub 2016 19:55 

pozeral som tuna projekty aj projekty na audiowebu ale nič poriadne som nenašiel pretože väčšina reproduktorov sa už nevyrába a značky typu TVM a ARN či čo to je nechcem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 dub 2016 20:03 
Řádný člen

Nejaký rozumný 6,5" stredobas by sa v tuzemsku do 50€ ešte vyhrabať dal...no horšie je to s tými výškami. Ak by si sa nebál nákupu z vonku, tak sa za tie peniaze dokážeš dostať do trochu iného levelu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 dub 2016 20:13 

Bál, nebál.
Z čoho sa tuna dá vyberať? Monacor, Visaton a ďalej?
Daj nejaký typ na ten 6.5 8-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 dub 2016 20:25 
Řádný člen

Ak sa budeme baviť o tuzemáku, tak by som volil Monacor SPH-170 alebo Zetag 200310 alebo M16PHSHCR.
http://www.bsacoustic.sk/hlbokotonove-r ... m16phshcr/
A z vonku:
http://audiotransducers.com/en/18cm/351 ... -623c.html
http://audiotransducers.com/en/18cm/152 ... 34g00.html
http://audiotransducers.com/en/18cm/317 ... c35-8.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 dub 2016 20:48 

Ďakujem a typy na vysokotónové?

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]